codedash έγραψε:η Ubuntu είναι μια απλουστευμένη έκδοση της Debian
διαφωνώ. Είναι μιά διαφορετική έκδοση βασισμένη στην έκδοση Debian.
To release cycle της Debian δεν είναι "απλοϊκά" 2-3 χρόνια, είναι πιο σύνθετο από αυτό... Υπάρχουν βασικές διεργασίες στην κοινότητα του Debian που απαιτούν χρόνο και αυτές έχουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Το Ubuntu (εκτός από τα repos της Debian τα οποία προφανώς εκμεταλλεύεται) είναι δομημένο ώστε η τρέχουσα έκδοση του να βασίζεται στην πιο καινούρια έκδοση του X.org (και κατά συνέπεια του GNOME DE) κυκλοφορεί. Νέο X.org, νέο Ubuntu. To Ubuntu ακριβώς επειδή προσπαθεί να είναι η leading διανομή σε περιβάλλοντα desktop ενσωματώνει τα εκάστοτε Χ11 και GNOME, τα οποία αν κοιτάξεις έχουν και αυτά 6μηνιαίο more or less κύκλο διανομών, παράλληλα με την τότε διαθέσιμη έκδοση του kernel, ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή usability experience στον χρήστη.
To Debian δεν είναι κυρίως για συστήματα Desktop (αν και προφανώς μπορεί να εγκατασταθεί και σε τέτοια).
Οι "προγραμματιστές" Ubuntu συνήθως δουλεύουν κυρίως πάνω στο Ubuntu αλλά προφανώς major security fixes και είναι "κοινά" για την κοινότητα, όπως και υπάρχει μια αμφίδρομη "επικοινωνία" μεταξύ των repositories. (Κάποια μέλη της κοινότητας εδώ μπορούν να στο διασαφηνίσουν καλύτερα, εγώ δεν έχω ασχοληθεί άμεσα με το θέμα και δε θέλω να σου πω κάποια ανακρίβεια) Σίγουρα πάντως η δουλειά που κάνουν τα άτομα που ασχολούνται με core Debian development "προσφέρει" περισσότερα στο Ubuntu από ότι η δουλειά που γίνεται από τους Ubuntu developers για το Ubuntu προσφέρει στο Debian.
Ubuntu is a Debian-based distro, όχι το αντίστροφο, και με πάντα με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις 2 διανομές.