Απορία για την δημιουργία της Ubuntu

...οδηγοί-προτάσεις-ιδέες-σχόλια για το forum, την κοινότητα, το ubuntu

Συντονιστής: Geochr

Απορία για την δημιουργία της Ubuntu

Δημοσίευσηαπό codedash » 05 Φεβ 2009, 18:03

Όπως έχω καταλάβει πια η Ubuntu είναι μια απλουστευμένη έκδοση της Debian. Η πρώτη κυκλοφορεί κάθε έξι μήνες καινούριο release, η άλλη κάθε 2-3 χρόνια. Από κάπου διάβασα ότι μέχρι το freeze time της Ubuntu γεμίζει από τα repo της Debian και έπειτα μετά από testing καταλήγει στο release. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι αν οι προγραμματιστές, δουλεύουν πάνω στην προηγούμενη Ubuntu και την εμπλουτίζουν με καινούρια πράγματα ή έχουν κάποια κομμάτια κώδικα (πχ τον απλό installer) και τα ενσωματώνουν στην testing έκδοση της Debian.
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστα ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Αρκετά καλά
Διανομή ⇛ Ubuntu 9.04 x86
Υπολογιστής ⇛ Custom │ Επεξεργαστής AMD 64bit │ RAM 1GB │ Ati Radeon X800 GTO │ Creative Audigy 4 │ Οθόνη TFT 17"
codedash
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Απορία για την δημιουργία της Ubuntu

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 05 Φεβ 2009, 21:07

codedash έγραψε:η Ubuntu είναι μια απλουστευμένη έκδοση της Debian
διαφωνώ. Είναι μιά διαφορετική έκδοση βασισμένη στην έκδοση Debian.

To release cycle της Debian δεν είναι "απλοϊκά" 2-3 χρόνια, είναι πιο σύνθετο από αυτό... Υπάρχουν βασικές διεργασίες στην κοινότητα του Debian που απαιτούν χρόνο και αυτές έχουν μεγάλες διακυμάνσεις.
Το Ubuntu (εκτός από τα repos της Debian τα οποία προφανώς εκμεταλλεύεται) είναι δομημένο ώστε η τρέχουσα έκδοση του να βασίζεται στην πιο καινούρια έκδοση του X.org (και κατά συνέπεια του GNOME DE) κυκλοφορεί. Νέο X.org, νέο Ubuntu. To Ubuntu ακριβώς επειδή προσπαθεί να είναι η leading διανομή σε περιβάλλοντα desktop ενσωματώνει τα εκάστοτε Χ11 και GNOME, τα οποία αν κοιτάξεις έχουν και αυτά 6μηνιαίο more or less κύκλο διανομών, παράλληλα με την τότε διαθέσιμη έκδοση του kernel, ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή usability experience στον χρήστη.
To Debian δεν είναι κυρίως για συστήματα Desktop (αν και προφανώς μπορεί να εγκατασταθεί και σε τέτοια).
Οι "προγραμματιστές" Ubuntu συνήθως δουλεύουν κυρίως πάνω στο Ubuntu αλλά προφανώς major security fixes και είναι "κοινά" για την κοινότητα, όπως και υπάρχει μια αμφίδρομη "επικοινωνία" μεταξύ των repositories. (Κάποια μέλη της κοινότητας εδώ μπορούν να στο διασαφηνίσουν καλύτερα, εγώ δεν έχω ασχοληθεί άμεσα με το θέμα και δε θέλω να σου πω κάποια ανακρίβεια) Σίγουρα πάντως η δουλειά που κάνουν τα άτομα που ασχολούνται με core Debian development "προσφέρει" περισσότερα στο Ubuntu από ότι η δουλειά που γίνεται από τους Ubuntu developers για το Ubuntu προσφέρει στο Debian.

Ubuntu is a Debian-based distro, όχι το αντίστροφο, και με πάντα με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις 2 διανομές.
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό codedash » 07 Φεβ 2009, 11:52

Τα είπα κάπως γενικά για να μην είναι μεγάλη η ερώτηση. Συμφωνω μαζί σου σχετικά με τη Debian και Ubuntu. Ισως δεν ήμουν ξεκάθαρος σ αυτό που ρώτησα.
Στην πρώτη έκδοση της Ubuntu πήραν την Debian, τα repositories και κατέληξαν με όποιες διεργασίες σε release. Αυτό κάνουν κάθε φορά, ή έχει πάρει δικό της δρόμο και δουλεύουν στη προηγούμενη Ubuntu για να φτιάξουν την επόμενη με το τελευταίο x.org, τον όποιο κωδικα θέλουν να πάρουν από Debian κλπ?
Με απασχολεί γιατί αν οι developers έχουν 100 κομμάτια κώδικα, πχ απλό installer, add/romove κλπ που την κάνουν desktop friendly και κόβουν/ραβουν πάνω σε μια καθαρή Debian κάθε φορά, όλο αυτό μου δημιουργει την εντύπωση πως παράγεται κάτι σχετικά unstable. Το σωστό imo θα ήταν μετά το πρώτο release της Ubuntu να την δουλεύουν/ανανεώνουν/διορθώνουν ώστε να έρθει το επόμενο release. Ελπίζω να συμβαίνει το δεύτερο.
Υπολογιστής ⇛ Custom │ Επεξεργαστής AMD 64bit │ RAM 1GB │ Ati Radeon X800 GTO │ Creative Audigy 4 │ Οθόνη TFT 17"
codedash
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό codedash » 07 Φεβ 2009, 13:31

Βρήκα αυτό https://wiki.ubuntu.com/UbuntuDevelopme ... aseProcess για όποιον ενδιαφέρεται. Απ ότι διάβασα, μάλλον η ιδέα μου για το πως είναι κατασκευασμένο ένα linux λειτουργικό είναι λανθασμένη. Κάθε release έιναι κ ένα παζλ από κομμάτια που κατασκευάζεται και καταλήγεί σε μας. Οπότε δεν έχει νόημα να πας στον "παλιό" κώδικα και να δουλέψεις πάνω του. Ελπίζω να το χω καταλάβει σωστά αυτή τη φορά.
codedash
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Γενικά