Προγραμματισμός σε Ubuntu

...IDE, compilers, κλπ

Συντονιστής: konnn

Προγραμματισμός σε Ubuntu

Δημοσίευσηαπό karkas » 06 Ιούλ 2008, 20:39

Κοιτάχτε, έχω ακούσει από πολλούς ότι το ubuntu σκίζουν στον τομέα προγραμματισμό, και ότι ακόμα και οι χάκερς δεν πειράζουν το ubuntu συστήματα, καθώς σ'αυτά φτιάχνουν τους υιούς τους.

Γουστάρω να ψαχτώ σε προγραμματισμό, καθώς αυτό δεν έκανα όταν δεν είχα Ubuntu, και τώρα που έχω μόνο αυτά θέλω να δω και αυτήν την παράμετρο. Θέλω όμως για αρχή κάτι εύκολο!

Βασικά θα ήθελα να μάθω πως γίνεται η δημιουργία virus-like προγραμμάτων, αν είναι εύκολο, διάφορα δωρεάν e-books και τα λοιπά!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Κάρκας!
karkas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Προγραμματισμός σε Ubuntu

Δημοσίευσηαπό ftso » 06 Ιούλ 2008, 21:21

Γιατί να φτιάξεις virus και όχι κάτι λειτουργικό το οποίο μπορείς να προσφέρεις στην κοινότητα.
Το να μάθεις προγραμματισμό θέλει πολύ διάβασμα και εξάσκηση.
Αν θες να ασχοληθείς προτείνω για αρχή scripting γλώσσες (shell script, python, perl)

Το ποιο εύκολο για αρχή είναι shell scripts.
Οδηγούς θα βρεις παντού...

Εγώ ξεκίνησα στην σχολή από εδώ (http://www.it.teithe.gr/~asidirop/OS/site_200708earOS/).

Αν έχεις gnome δες και το zenity με το οποίο μπορείς να εμφανίσεις και παράθυρα πανεύκολα.
Αν έχεις kde τότε δες τον kommander με τον οποίο μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα (λέμε τώρα).

Δες στην υπογραφή μου τρία προγραμματάκια ( Kalasnikof - kgrtv2 - Protv ) που έχω κάνει με shell scripts, zenity και kommander...αν θες να πάρεις μια πρώτη γεύση!
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 06 Ιούλ 2008, 21:42

Kαταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράματα, άλλο hacker και άλλο cracker. Αυτoύς για τους οποίους μιλάς είναι οι cracker και όχι οι hacker. Oi hacker δεν έχουν ως στόχο την εξαπατηση του κόσμου. Aλλά ας το παραβλέψουμε αυτό. Γιατί θες να μάθεις να γράφεις ιούς; Κάτι τέτοιο φαντάζομαι θα ερχόταν σε αντίθεση με τους άγραφους κανόνες συμπεριφοράς του φορούμ. Πρέπει επίσης να ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να ζητάς από ένα γιατρό να σου μάθει πως να φτιάχνεις δηλητήρια. Ο γιατρός το ξέρει αλλα δεν το κάνει. Οπότε μην περιμένεις να σου πούμε εμείς πως να μάθεις πως να φτιάχνεις ιούς, παρόλου που ξέρουμε.

Αν συνεχίζεις να θες να μάθεις να γράφεις ιούς, διάβασε το 5. αστείο από εδώ viewtopic.php?f=33&t=152 και πρόσεχε μη γίνεις σαν κι αυτόν.

Προγραμματισμό μπορείς να μάθεις σε οποιοδήποτε σύστημα. Μπορείς να γράψεις ένα πρόγραμμα να είναι platform-independent ή να εξαρτάται από το σύστημά σου. Το linux δεν έχει κανένα πλεονέκτημα.

Αν θές παρά αυτά να μάθεις για προγραμματισμό για καλούς σκοπούς και όχι για να φτιάχνεις ιούς ή οτιδήποτε άλλο επιβλαβές τοτε μπορουμε ευχαριστώς να σε βοηθήσουμε.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό karkas » 06 Ιούλ 2008, 22:05

Ναι παιδιά με παρεξηγήσατε. Το κάνατε θέμα αυτό με τους ιούς. (εν τω μεταξυ εχω γραψει υιους στο πρωτο ποστ, ειμαι αδικαιολογητος!!!)

Δεν ενδιαφερομαι απλα να μαθω για ιους. Θελω απλα να δω πως λειτουργουν και τα λοιπα. Θελω να γνωρισω τον εχθρο μου. :) Θελω να μαθω να φτιαχνω καθε ειδους προγραμματα, αν μη τι αλλο να συνεισφερω, τι σκατα Ubuntu User είμαι.

Και τώρα που λύθηκε η παρεξήγησις, περνώ στις προτάσεις σας. Τα shell scripts πρώτα απ'όλα είναι αυτά που χρησιμοποιεί το Terminal? Έχουν κάποια σχέση με τα Bash commands? Ενδιαφέρομαι να μάθω γι'αυτα, αν και επιθυμώ κάτι interactive, όχι ξερές εντολές.

Συνεχίστε, και όχι άλλα περί ιών. Ξέρω ότι προσβάλλω τους κανόνες του φόρουμ και γενικά είμαι παράνομος αν ασχοληθώ με τη δημοσίευση και την χρήση αυτών αντίστοιχα.
karkas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 06 Ιούλ 2008, 22:37

Προτείνω την python γιατί είναι πολύ κατανοητή γλώσσα... Ο κώδικας είναι εύκολος και κάνεις σχεδόν τα πάντα με αυτήν. Είναι και crossplatform.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 06 Ιούλ 2008, 22:47

Ωραια, τώρα που λύθηκαν οι παρεξηγήσεις υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Καταρχήν τα scripts που λέει ο ftso, είναι εντολές του linux υποστηριζόμενα απο εντολές του κελύφους (shell). Το κέλυφος μπορεί να είναι bash (default on ubuntu), csh, tcsh, zsh, ksh κλπ. Ολα έχουν παραπλήσια σύνταξη και κάνουν λιγο πολύ το ίδιο πράμα. Για να μάθεις να τα χρησιμοποιείς θα πρέπει να κατέχεις πολύ καλά τις εντολές του linux, και μπορείς να ξεκινήσεις εδώ: viewtopic.php?f=9&t=367 Ενας πολύ καλός οδηγός του ftso. Στο διαδικτυο μπορείς να βρεις άπειρα πράματα φυσικά.

Ένα βήμα παραπέρα είναι οι interactive γλώσσες προγραμματισμού (python, java κ.α.) Προσωπικά θα πρότεινα python, είναι εύκολη να τη μάθεις και είναι ήδη εγκατεστημένη. Έναν πολύ καλό οδηγό μπορείς να βρεις από το δημιουργό της http://docs.python.org/tut/

Τέλος έρχονται οι γλώσσες προγραμματισμού (C, C++, ada, fortran, κλπ). Αυτές για να τρέξουν χρειάζονται τη διαδικασία compile-link, που απουσιάζει από τις προηγουμενες. Eίναι σαφώς πιο πολύπλοκα τα πράματα εδώ. Έναν οδηγό μπορείς να βρεις εδω: viewtopic.php?f=9&t=55

Αν όντως δε θες να ασχοληθείς με "επικίνδυνες" εφαρμογές τότε ο προγραμματισμός αξίζει να ασχοληθεί κανείς. Είναι όντως πολύ χρονοβόρα διαδικασία αλλά μαθαίνεις πράματα που σου είναι χρήσιμα και όχι μόνο στους υπολογιστές. Ένα κλασσικό πρόβλημα είναι πως θα βάλεις κάποια πράματα σε σειρά με βάση ένα κριτήριο. Έχεις για παράδειγμα βιβλία και θες να τα χωρήσεις αλφαβητικά ανα επωνυμο συγγραφέα. Το πρώτο βήμα στον προγραμματισμό είναι να σκεφτείς τη διαδικασία εκείνη που θα έχει ένα σημείο εκκίνησης, ένα σημείου τερματισμού και κάποιους κανόνες που θα επαναλαμβάνονται συνέχεια, έναν αλγόριθμο δηλαδή. Αν καταφέρεις να σχεδιάσεις τον αλγοριθμο που λύνει το πρόβλημά σου, τότε μπορείς να τον εφαρμόσεις σε οποιαδήποτε γλώσσα κι αν θες.

Όρεξη να χεις να μαθαίνεις!
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 07 Ιούλ 2008, 01:27

Θα μπορείς να τρέχεις σε virtual machine windows και εκεί να δοκιμάζεις τα επικίνδυνα script. Αν σε ενδιαφέρουν τα θέματα ασφαλείας τα κενά οι δυνατότητες σπασίματος κτλ τότε μπορείς να ξεκινήσεις από αυτό εδώ το περιοδικό

http://www.en.hakin9.org/
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 07 Ιούλ 2008, 10:29

έγραψε:Και καμμένο fact όσον αφορά virus-like προγράμματα. Έναν άνθρωπο που ήξερα που είχε τέτοια ενδιαφέροντα ήταν με Win ME! Όταν το άκουσα έφριξα (τον είχα τουλάχιστον για Solaris 9 user - η συζήτηση είχε γίνει πρωτού βγει το 10αρι), η απόκριση του στην αντίδραση μου όμως ήταν αφοπλιστική: "Αφού είναι τέτοιος παιχνιδότοπος για εμένα τα ME, γιατί να αλλάξω και βάλω XP ή Linux?! " :mrgreen:

Σωστά, γιατί να το αλλάξει; Ο παράδεισος των bugs και security holes!!!

Και μιας και το έφερε η κουβέντα στην ασφάλεια, κάτι άλλο που ήθελα να τονίσω είναι (αν και ξεφεύγουμε από το θέμα) για αυτό που λένε μερικοί ότι "το linux δεν σπάει" κλπ έχω να πω ότι δεν υπάρχει σύστημα που δεν σπάει. Απλώς το linux "σπάει" πολύ πιο δύσκολα από άλλα συστήματα και οι "τρύπες" του κλείνουν πολύ πιο γρήγορα με τις διάφορες αναβαθμίσεις.

Μάλιστα μόλις χθες διάβασα σε ένα περιοδικό το πως μπορείς να σπάσεις ένα απομακρυσμένο linux box από winblows xysta με τη χρήση του netcat (τη μέθοδο δεν τη θυμάμαι τώρα απ' έξω, είμαι στη δουλειά). Και έπαθα μια ψιλοφρίκη γιατί πειραματίζομαι εδώ και 2.5 χρόνια με το ubuntu server και καυχιόμουν ότι σε θέματα ασφαλείας "δεν καταλαβαίνει τίποτα". Δεν πρόλαβα να δοκιμάσω βέβαια εάν ο γράφων του άρθρου έχει όντως δίκιο αλλά δεν έχω και λόγους να αμφιβάλλω.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό karkas » 07 Ιούλ 2008, 20:26

Ευχαριστώ όλους για όλα! Νομίζω αρχίζω να κλίνω προς κάποια πράγματα...έχω μια τελευταία ερώτηση.

Υπάρχουν μεταφρασμένα στα ελληνικά ή ακόμα αγγλικά βιβλία, τα οποία να μπορώ να βρω μέσω βιβλιοπωλείων, για γλώσσες προγραμματισμού? Αν ναι έχετε να προτείνετε κάποια?
karkas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 07 Ιούλ 2008, 21:52

Για καλά βιβλία γενικά κοίταξε στο amazon. Πολλά βιβλία έχουν χρήσιμες κριτικές από πολλούς χρήστες. Πρώτα amazon.com και μετά ρίξε και ένα βλέφαρο και στο amazon.co.uk (έχουν διαφορετικούς server και κόσμο που γράφει άρα βλέπεις και πιο σφαιρικές απόψεις).

Παραδόξως για C (και για καμία άλλη γλώσσα όμως, έχω δει και το Java και το PHP&MySQL) το Teach Yourself C in 24 hours από τις εκδόσεις Sams ήταν πολύ καλό (και σχετικα φθηνό) για αρχικό introduction (γενικά είναι λίγο junk-σειρά) Μην πας και πάρεις ΚΤΗΝΗ βιβλία 2000 σελίδων γιατί τελικά θα σε φοβήσουν σε κάποιες φάσεις, θα τα βαρεθείς και στο τέλος θα τα παρατήσεις.

Για python (αν και ήδη ήξερα σχετικά καλή C και C++) καλύφτηκα με το online documentation που έχει στο site καθώς και με το Programming Python 2nd edition του Mark Lutz από τον O'Reilly. To βιβλίο όμως δεν είναι για αρχάριους χρήστες. Είναι πιο πολύ ένα χρήσιμο reference manual! (ζωή να έχει ο Lutz 1255 σελίδες έγραψε...) (Άρα έχε το υπόψιν για μετά)

Θα σου συνιστούσα να αφιερώσεις 3-4 βδομάδες να μάθεις C ή C++ που είναι 2 απο τις κατεξοχήν "βαριές" και "standard" γλώσσες προγραμματισμού και μετά πάνω σε αυτό το υπόβαθρο να χτίσεις. Aν πας και αρχίσεις να γράφεις τώρα κατευθείαν σε scripting γλώσσες σίγουρα θα παράγεις πιο γρήγορα "εύκολα" αποτελέσματα αλλά τελικά για να κάτι πιο εξειδικευμένο θα χάσεις πολύ περισσότερο από τον καιρό σου (και ίσως τελικά μην το κάνεις καν).

Επειδή ο προγραμματισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με τα μαθηματικά παραφράζοντας τον Ευκλείδη πρέπει να πω ότι : "Δεν υπάρχει βασιλική οδός στον προγραμματισμό". Αν δεν πήξεις στο run time error και στο buffer overflow δεν ρίξεις ένα καθωςπρέπει ξέχεσμα στο pc γιατί είναι 5 το πρωί και compile δεν κάνει ούτε με σφαίρες, προγραμματισμό δε μαθαίνεις...

Αφου θέλεις να συνεισφέρεις στην κοινότητα μάλλον δες και τί γλώσσες χρησιμοποιούν στα projects που μάλλον σε ενδιαφέρουν... Αλλά γενικά αν θέλεις πραγματικά να πεις ότι τώρα γράφω κώδικα δεν κοροϊδεύω κόσμο... C ή C++ mate... Όλα τα μεγάλα project εκεί παίζουν. Χ.Org, Linux kernel,Apache και GTK+ σε C, KDE,Firefox και MySQL σε C++... Σε python κάτι ωραίους torrent client έχω δει... Μέχρι εκεί....(BitTorrent, Zope etc....) (Mην με παρεξηγείς, python γράφω όταν θέλω ένα βρωμο-script να μου κάνει search τίποτα αρχεία. Απλά δεν γράφω κώδικα για κοινότητες κτλ.)
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Ανάπτυξη Λογισμικού