PHP, απορίες.

...IDE, compilers, κλπ

Συντονιστής: konnn

Re: PHP, απορίες.

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 31 Μάιος 2011, 22:53

Αποστολη ευχαριστω φιλε μου. Σαφως και γνωριζω το SSL :D οπως και το IPsec και το συστηματακι Kerberos. Η ασφαλεια ειναι ενα θεμα που με ενδιαφερει και γενικα δεν ασχολουμαι μονο με κατι συγκεκριμενο.... πηδαω απο θεμα σε θεμα... εκει που διαβαζω προγραμματισμο μπορει να φυγω για πρωτοκολλα ασφαλειας... και μετα για κωδικοποιηση... κτλπ. Γνωριζω και για SQL Injections... αν δεν εχεις γραψει σωστα τον κωδικα σου ο αλλος εχει καθε δικαιωμα με sql ερωτηματα απο τον browser να δινει εισοδους ... αλλωστε αν δεν ξερει τιποτα για το προγραμμα θα ξεκινησει με το να δινει εισοδους... πως λεμε πεταω αδεια για να ριξω γεματα???? Ετσι ψαρευει τον κωδικα να δει τι τρεχει. Απλα ακομη δεν εχω πιασει SQL ΣΕ ΚΑΝα μηνα που θα πιασω θα ξαναδω το παραπανω ποστ σου πιο προσεκτικα... οποτε μεινε σε αναμονη για να κανουμε συζητηση!!!!

@linuxs ευχαριστω φιλε. Βασικα εχει οδηγο εγκαταστασης το φορουμ για php / mysql / apache κτλπ??? Αν δεν εχει μπορω να ανεβασω εναν οδηγο ατακα και επιτοπου.... ειτε σημερα ειτε μεσα στην βδομαδα...
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 31 Μάιος 2011, 23:21

Αποστόλης έγραψε:Κατά πρώτον, η διαφορά ανάμεσα στο /var/www/first.php και το /var/www/mypage/first.php είναι οτι το πρώτο αφορά μια σελίδα που βρίσκεται στον Apache, και το δεύτερο αφορά μια σελίδα που βρίσκεται σε έναν υποφάκελο του Apache.
Αν αφήσεις τον server σου στην πρώτη μορφή τότε θα έχεις ένα και μοναδικό site.
Αν τον φτιάξεις με την δεύτερη μορφή μπορείς να έχεις πολλά sites.
Το πως άστο για αργότερα για να μην μπερδευτείς.

Πάμε στο θέμα μας...
Οταν ένας χρήστης δίνει στον browser το http://www.yamaha τότε ο Apache τον ανακατευθύνει αυτόματα στον φάκελο /var/www/yamaha/
Αν δώσει κάτι σε στύλ /var/www/yamaha/ θα δει απλώς ένα error 404 File not found. Που σημαίνει οτι από τον brower δεν μπορεί να δεί οτι υπάρχει "πάνω" από τον φάκελο yamaha. Μόνο με ftp πρόγραμμα. Γι αυτό και τα ports μαζί με τους ftp φακέλους είναι τα πρώτα που "θωρακίζονται" σε έναν server. Γι αυτό επίσης τα ftp προγράμματα πρέπει να ανιχνέυονται συνέχεια για trojan, virus κ.λ.π.
Αρα λοιπόν ο επίδοξος χάκερ θα πρέπει να βρει άλλον τρόπο να "μπει" στον server. Πράγμα που, όπως είπαμε, είναι πιο δύσκολο.

Τώρα, μην σε μπερδεύει το r στα αρχεία.
Η ανάγνωση είναι ανάγνωση και τίποτε περισσότερο. Είναι αρκετή ώστε η html - php - asp να διαβάσει και να εκτελέσει ένα αρχείο.
Αυτό που θα πρέπει να αποφεύγεις είναι το w και το x.

Εκτός απροόπτου αυτά τα δικαιώματα δίνονται μόνο σε συγκεκριμένους φακέλους. Συνήθως σε αυτούς που ο χρήστης πρέπει να κάνει upload ή download ένα αρχείο.

Αυτό που σου λέω εγώ είναι λίγο διαφορετικό.
Εστω οτι έχεις το αρχείο first.php.
Μέσα σε αυτό έχεις σε κάποιο σημείο τα:
$host = "myhost";
$user = "me";
$password = "123";
$database = "my_db";
Αν λοιπόν για οποιοδήποτε λόγο κάποιος δει αυτές τις λεπτομέρειες τα πράγματα είναι σκούρα.
Για ποιό λόγο να δει αυτές τις λεπτομέρειες;
Γιατί έχεις ξεχάσει τα errors ανοιχτά και δημιουργήθηκε πρόβλημα στην php ή/και mysql και τα έβγαλε όλα φόρα παρτίδα.
Γιατί κάποιος έτρεξε κάποια μυστήρια εντολή στο address bar (ναι, όσο κι αν ακούγεται παράξενο αν γράψεις μια mysql εντολή στην address bar θα εκτελεστεί αν δεν έχεις πάρει τα μέτρα σου! λέγεται mysql injection).
Από κάποιο λάθος στην εγκατάσταση μπορεί να σου στείλει το αρχείο σαν plain txt.
Υπάρχουν κάμποσοι λόγοι που μπορεί κάποιος να σου "κλέψει" το passsword.
Είναι τόσο εύκολο; Ευτυχώς όχι.
Είναι πιθανόν; Δυστυχώς ναι.
Και φαντάσου στη βάση του site να κρατούνται πιστωτικές, λογαριασμοί κ.λπ. κ.λ.π.
Την βάψατε όλοι μαζί και ο καθένας χώρια...

Τι μπορείς να κάνεις;
Αντικειμενοστραφής προγραμματισμός
class My_Login {
private function My_Login_Data() {
$host = "myhost";
$user = "me";
$password = "123";
$database = "my_db";
}
}
+ encrypted passwords
+ το first.php πάνω από το document root.
Για σημαντικές συναλαγές χρησιμοποιούνται και SSL (Secure Socket Layers)
Υπερβολικό;
Πιθανώς, πάντως ή το κάνεις ή μας λες τι τσιγάρα καπνίζεις να σου φέρνουμε- :lol:
Μην ξεχνάς οτι οι "κλέφτες" είναι πάντα ένα βήμα μπροστά απο την "αστυνομία" και παρ' όλα αυτά τα μέτρα πάλι δημιουργούνται προβλήματα.
9/10 λόγο αφέλειας, ή βιασύνης ή αφηρημάδας.

Επαναλαμβάνω οτι όλα αυτά θα τα δείς και θα τα κατανοήσεις στην πορεία.
Δεν θα στα έλεγα αλλά αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό.
Κάνε συνήθεια αυτή την πρακτική ακόμα κι αν δεν ξέρεις τι και πως.

Κοιταξε ομως να δεις ακομη και η αναγνωση δεν μπορει να σου δημιουργησει προβληματα?
πχ στο αρχειο /etc/shadow τα δικαιωματα ειναι -rw-r----- για οποιονδηποτε αλλο δεν υπαρχει ΟΥΤΕ αναγνωση.
ΕΓω ανησυχω και για την αναγνωση επειδη ακομη και αν καποιος σου παρει την συνοψη του κωδικου μπορεις να εχεις προβλημα
θεωρητικα δεν μπορεις απο μια εξοδο να πας σε μια εισοδο μιας συναρτησης κατατεμαχισμου που εχει βγαλει την συνοψη... αλλα αυτο
εχει να κανει με μια ιδεατη συναρτηση κατατεμαχισμου ! ΟΠοτε κρυβεις τελειως και την αναγνωση απο τους αλλους ... ετσι δεν ειναι?
Τωρα με τους φακελους της php με πιανεις παντελως αδιαβαστο και ειναι πολυ χρησιμα ολα αυτα που μου ειπες και σε ευχαριστω πραγματικα.... αληθεια απο την τεκμηριωση τα εχεις διαβασει????
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Αποστόλης » 01 Ιουν 2011, 09:59

Εντάξει, δεν μπορείς να κόψεις την ανάγνωση από ένα αρχείο. Αν το κάνεις θα είναι απλώς ένα αρχείο που πιάνει χώρο στο δίσκο σου.
Τίποτε άλλο.
Οπως έγραψες, το shadow έχει δικαιώματα r για τον owner και τον user και w για τον owner.
Αντίστοιχα τα files σε ένα web server έχουν τα ίδια δικαιώματα συν το r για everyone.
Αλλιώς δεν θα μπορεί να διαβάσει κάποιος επισκέπτης την σελίδα.

Αυτό που σου γράφω για τους φακέλους είναι για περιπτώσεις ειδικές, όπου πρέπει να μπορείς να διαβάζεις-εκτελείς αρχεία.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα pc. Αν έχεις δυο users ή δύο pc σε δίκτυο και θέλεις να δεις ένα αρχείο στον υπολογιστή του άλλου πρέπει να έχει δικαιώματα read.
Αν θέλεις να τροποποιήσεις κάποιο αρχείο, δικαιώματα write κ.ο.κ.
Δεν αλλάζει κάτι.

Για την τεκμηρίωση που αναφέρεις με μπέρδεψες λίγο. Για τους φακέλους ρωτάς;
Πάντως ότι σου έχω γράψει το αναφέρω βάση εμπειρίας (μιας και αυτή είναι η δουλειά μου).

Επίσης άποψη μου είναι οτι αν θέλεις να ασχοληθείς "σοβαρά" με κάτι, μην πηδάς απο θέμα σε θέμα.
Οπως είχε πει και κάποιος σε ένα έργο: μην υπηρετείς δυο αφέντες.
Βέβαια αυτό είναι η δική μου γνώμη.
Για σένα μπορεί να δουλεύει καλύτερα ο δικός σου τρόπος.
Γνώσεις ⇛ Linux:Μέτριο┃ Προγραμματισμός:Ναι ┃ Αγγλικά: Αρκετά Καλά
Λειτουργικό ⇛ Arch Linux 64bit ┃ Ubuntu Studio 10.4 64bit
Προδιαγραφές ⇛ HP Pavillion dv7 1199ev ┃ Intel 2 Core Duo T 9400, 2.53 Ghz ┃ 4GB ┃ NVIDIA GeForce 9600M GT ┃ Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio ┃ TFT 17" 1440x900
Αποστόλης
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 03 Ιουν 2011, 02:05

Αποστόλης έγραψε:Εντάξει, δεν μπορείς να κόψεις την ανάγνωση από ένα αρχείο. Αν το κάνεις θα είναι απλώς ένα αρχείο που πιάνει χώρο στο δίσκο σου.
Τίποτε άλλο.
Οπως έγραψες, το shadow έχει δικαιώματα r για τον owner και τον user και w για τον owner.
Αντίστοιχα τα files σε ένα web server έχουν τα ίδια δικαιώματα συν το r για everyone.
Αλλιώς δεν θα μπορεί να διαβάσει κάποιος επισκέπτης την σελίδα.

Αυτό που σου γράφω για τους φακέλους είναι για περιπτώσεις ειδικές, όπου πρέπει να μπορείς να διαβάζεις-εκτελείς αρχεία.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα pc. Αν έχεις δυο users ή δύο pc σε δίκτυο και θέλεις να δεις ένα αρχείο στον υπολογιστή του άλλου πρέπει να έχει δικαιώματα read.
Αν θέλεις να τροποποιήσεις κάποιο αρχείο, δικαιώματα write κ.ο.κ.
Δεν αλλάζει κάτι.

Για την τεκμηρίωση που αναφέρεις με μπέρδεψες λίγο. Για τους φακέλους ρωτάς;
Πάντως ότι σου έχω γράψει το αναφέρω βάση εμπειρίας (μιας και αυτή είναι η δουλειά μου).

Επίσης άποψη μου είναι οτι αν θέλεις να ασχοληθείς "σοβαρά" με κάτι, μην πηδάς απο θέμα σε θέμα.
Οπως είχε πει και κάποιος σε ένα έργο: μην υπηρετείς δυο αφέντες.
Βέβαια αυτό είναι η δική μου γνώμη.
Για σένα μπορεί να δουλεύει καλύτερα ο δικός σου τρόπος.

Οταν λεω τεκμηριωση... εννοω την τεκμηριωση της php για την ασφαλεια.
Τελοςπαντων... πηδαω απο θεμα σε θεμα για να αποκτησω ενα καλο υποβαθρο γενικα
και η εξιδεικευση ερχεται.... Εσυ ειμαι σιγουρος πως εχεις καλη γνωση δικτυων... οπως και ασφαλειας
αλλα και προγραμματισμου. Παρολαυτα οταν θα πιασω την SQL σε κανα μηνακι θα σε ξαναθυμηθω
παντως ευχαριστουμε για την εκταση και την επεξηγηματικοτητα σου. ;)
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 03 Ιουν 2011, 04:09

Στο μεταξυ αποστολη ενω χρησιμοποιω ετσι

Κώδικας: Επιλογή όλων

$myImage=ImageCreate(150,150);

την ImageCreate γιατι μου πεταει αυτο το σφαλμα ο browser ????

Fatal error: Call to undefined function ImageCreate() in /var/www/eikones_stin_PHP.php on line 2

δεν ειναι εγκατεστημενες οι βιβλιοθηκες GD??? ναι αλλα δεν εχω προγενεστερη εκδοση της php
εχω την εξης

kostas@kostas-SSL:/var/www$ php -v
PHP 5.3.3-1ubuntu9.5 with Suhosin-Patch (cli) (built: May 3 2011 00:48:48)
Copyright (c) 1997-2009 The PHP Group
Zend Engine v2.3.0, Copyright (c) 1998-2010 Zend Technologies
kostas@kostas-SSL:/var/www$

ευχαριστω!
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Αποστόλης » 03 Ιουν 2011, 10:09

Αν έχεις γράψει την συνάρτηση όπως την έχεις ποστάρει, είναι λάθος.
Η συνάρτηση είναι η imagecreate (http://php.net/manual/en/function.imagecreate.php)
Η PHP είναι case sensitive.
Αλλο το ImageCreate, άλλο το Imageceate, άλλο το imageCreate κ.λ.π κ.λ.π.
Προσεχέ το αυτό.

Η πληροφορία που έβαλες δεν λέει τίποτα. Απλώς σου δείχνει πια version της PHP έχεις εγκατεστημένη.
Αν δεν έχεις πειράξει κάτι στην εγκατάσταση η php έχει εγκατασταθεί με τις πιο συνηθισμένες ρυθμίσεις/βιβλιοθήκες/επεκτάσεις την στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες (κυριολεκτικά) ακόμα.
Για να δεις τι έχεις στο συστημά σου φτιάξε ένα νεο αρχείο, έστω το info.php, και γράψε μέσα:
<?php phpinfo(); ?>
τρέξτο από τον browser (localhost/info.php) και θα δεις τι "τρέχει" το σύστημά σου,
ψάξε για gd και επιβεβαίωσε οτι είναι enabled.
Κατά πάσα πιθανότητα είναι, αλλά καλού κακού σιγουρέψου.
Προδιαγραφές ⇛ HP Pavillion dv7 1199ev ┃ Intel 2 Core Duo T 9400, 2.53 Ghz ┃ 4GB ┃ NVIDIA GeForce 9600M GT ┃ Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio ┃ TFT 17" 1440x900
Αποστόλης
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 04 Ιουν 2011, 02:32

καλα ναι. το php -v δεν δειχνει κατι ... η εγγενης συναρτηση που μου εδωσες δειχνει πολυ περισσοτερα.

ΑΠλα χρησιμοποιησα την php -v απο το τερματικο για να δω την τρεχουσα εκδοση της php και να ψαξω τα χαρακτηριστικα της στην τεκμηριωση της php (το επισημο σαιτ τους)
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 10 Ιουν 2011, 21:45

αποστόλη πάλι τα ίδια μου δείχνει....

<?
$myimage=imagecreate(150,150);
?>

Fatal error: Call to undefined function imagecreate() in /var/www/eikones_stin_PHP.php on line 4

δοκίμασα να εγκαταστήσω και το

sudo apt-get install php5-gd

αλλα δεν λυθηκε... αν γνωριζει και καποιος αλλος κατι ας βοηθησει.

ευχαριστω!
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Αποστόλης » 11 Ιουν 2011, 09:26

Απ' ότι είδα η imageceate δεν ενεργοποιείται απο default κατά την εγκατάσταση, οπότε σωστά έκανες το apt-get install php5-gd.
Επειτα ανοίγεις το /etc/apache2/conf.d/gd.ini και τσεκάρεις οτι το extension=gd.so είναι uncomment.
Επειτα, /etc/init.d/apache2 reload
Επαιξε κανονικά.
Χρησιμοποίησα και το παράδειγμα στο manual (http://php.net/manual/en/function.imagecreate.php) και έτρεξε μια χαρά.

Μήπως ξέχασες να κάνεις reload τον Apache;
Αποστόλης
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 12 Ιουν 2011, 00:49

Αποστόλης έγραψε:Απ' ότι είδα η imageceate δεν ενεργοποιείται απο default κατά την εγκατάσταση, οπότε σωστά έκανες το apt-get install php5-gd.
Επειτα ανοίγεις το /etc/apache2/conf.d/gd.ini και τσεκάρεις οτι το extension=gd.so είναι uncomment.
Επειτα, /etc/init.d/apache2 reload
Επαιξε κανονικά.
Χρησιμοποίησα και το παράδειγμα στο manual (http://php.net/manual/en/function.imagecreate.php) και έτρεξε μια χαρά.

Μήπως ξέχασες να κάνεις reload τον Apache;

Ακριβως ! Εισαι πρωτος! ΜΟυ διέφυγε λογω κουρασης

Συνοψίζοντας λοιπον... το αρχικό λάθος που πετούσε ο διερμηνέας της PHP ειχε να κάνει με το οτι έλειπε βιβλιοθήκη
για την συνάρτηση imagecreate(); δηλαδη αρχείο της C μιας και η GD απο οσο διάβασα και απο εδω http://www.boutell.com/gd
ειναι γραμμενη σε C . Oποτε δεν μπορουσε η php να διαβάσει απο εκει τον ορισμό της imagecreate(); ???? Και γιατι ομως οταν ενω την εχω εγκαταστησει δινω
kostas@kostas-SSL:/var/www$ whereis php5-gd
php5-gd:
kostas@kostas-SSL:/var/www$ locate php5-gd
kostas@kostas-SSL:/var/www$
δεν παιρνω καποια απάντηση απο το κέλυφος???? Και αν ειναι σε C γραμμενη η βιβλιοθηκη πως την αναγνωριζει η php βεβαια
εκτος και αν ειναι και σε PHP αυτο το "wrappers" που ειχε στην σελιδα που εξηγει και εδωσα πιο πανω με μπερδεψε...

Κατα τα αλλα η λυση συνοψισμενα ειναι για οσους αντιμετωπισουν παρομοιο προβλημα
ενω δουλευουν με συναρτησεις εικονων

ΒΗΜΑ 1->

Για την εγκατασταση βιβλιοθηκης

sudo apt - get install php5-gd

ΒΗΜΑ 2 ->

sudo /etc/init.d/apache2 reload

ή και restart για να επανεκκινησει ο apache2 με τις νεες επιλογες.

και για μια θεωρητικη αναζητηση γυρω απο την gd

http://www.boutell.com/gd
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Ανάπτυξη Λογισμικού