gfortran και g77 - προβλήματα κατά την εκτέλεση

...IDE, compilers, κλπ

Συντονιστής: konnn

Re: gfortran και g77 - προβλήματα κατά την εκτέλεση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 11 Σεπ 2009, 19:45

Χαίρομαι :D Αλλά πώς κι έμπλεξες κι εσύ με fortran; Mε τι ασχολείσαι; Συνήθως μόνο κάτι αποτυχημένοι σαν κι εμένα ασχολούνται ακόμη με fortran.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό scott » 11 Σεπ 2009, 20:27

Dimitris έγραψε:Χαίρομαι :D Αλλά πώς κι έμπλεξες κι εσύ με fortran; Mε τι ασχολείσαι; Συνήθως μόνο κάτι αποτυχημένοι σαν κι εμένα ασχολούνται ακόμη με fortran.

Μία εργασία κάνω για την σχολή μου (Μηχανολόγων Μηχανικών), μία εφαρμογή της αριθμιτικής ανάλυσης.
Εσύ με τι ασχολείσαι και δουλεύεις fortran (ήθελα από πριν να σε ρωτήσω);
scott
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 11 Σεπ 2009, 20:48

Off topic:
Exω τελειώσει κι εγώ μηχ. μηχ. :D Καλή συνέχεια τότε. Μάθε τα καλά αυτά, είναι το μέλλον της μηχανολογίας, αν και στη σχολή (Θεσσαλονίκη) δε μας μάθαινε πολλά (σχεδόν τίποτε κατά την ταπεινή μου γνώμη) Σήμερα αν ο μηχανικός δε ξέρει προγραμματισμό δεν κάνει τίποτε. Στην Ελλάδα βέβαια είναι κάπως διαφορετικά αλλά θα αλλάξει κι εδώ. Και μη μένεις μόνο στη fortran. Από τη fortran μάθε C, ο τρόπος σκέψης είναι ο ίδιος με διαφορά στη σύνταξη. Και μετά μάθε c++ ή python. Eγώ μαθαίνω python. Tη βλέπω ως τη γλώσσα του μέλλοντος. Μετά το octave ή το scilab θα σου φανεί πολύ χρήσιμο, μην υποτιμάς τη δύναμη του να λύνεις μια διαφορική σε δυο γραμμές και να χεις και το διάγραμμα.

H δε αριθμητική ανάλυση, θα σου χρειαστεί σχεδόν παντού. Είτε το λενε ρευστομηχανική, θερμοτητα, ταλαντώσεις, ηλεκτρομαγνητισμός, επιχειρησιακή έρευνα. Δυστυχώς η ολότητα των σπουδών δε γίνεται κατανοητή όταν είσαι φοιτητής. (Εγώ τώρα το καταλαβαίνω 5 χρόνια μετά) Όλα τα προβλήματα λύνονται με αυτό που λέμε αριθμητική ανάλυση. Θες μερικές διαφορικές εξισώσεις, βελτιστοποίηση, αυτόματος έλεγχος, αναλυση σήματος (Fourier).

Αλλά μακρυγόρησα, καλή συνέχεια και ό,τι θες εδώ είμαστε!
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό scott » 12 Σεπ 2009, 11:19

off topic
Ήταν σχεδόν προφανές ότι είσαι μηχ. μηχ., γιατί από συζητήσεις στην σχολή έχω καταλάβει ότι κανένας άλλος κλάδος δεν δουλεύει fortran.
Εσύ με τι ασχολείσαι; Οι γλώσσες προγραμματισμού για μηχανολογικές εφαρμογές νομίζω περιορίζονται στο ερευνητικό επίπεδο (κυρίως
διδακτορικό). Υπάρχει περίπτωση να τις συναντήσει κανείς εκτός ερευνητικών εφαρμογών;
scott
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 12 Σεπ 2009, 11:53

Λάθος, μέγα λάθος. Θα αναλύσω τη θέση μου σύντομα.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό yallou » 12 Σεπ 2009, 19:53

off topic
Scott θα διαφωνήσω (καλοπροαίρετα) μαζί σου και θα συμφωνήσω με τον Dimitris.Στο προπτυχιακό πρόγραμμα απο το οποίο αποφόιτησα μπορώ να θυμηθώ τούλαχιστον τέσσερα μαθήματα που περιελάμβαναν υποχρεωτικό εργαστηριακό κομματί και εργασίες σε Fortran.Ενδεικτικά σου λέω ποια ήταν αυτά:Παράκτια μηχανική,Δυναμική Ωκεανογραφία,Θαλάσσια κυμματική και Δυναμική Ιζημάτων.Στα μαθήματα που σου αναφέρω αν εξαιρέσω το πολύ ένα 10% κώδικα που γραφόταν,απο καθηγητές και διδακτορικούς κυρίως,στο τμήμα μέχρι τη στιγμή που τελείωσα σε Matlab όλα τα υπόλοιπα ήταν σε Fortran.Όσο δε για το μεταπτυχιακο που είμαι σου λέω οτι χρησιμοποιούμε κατα κύριο λόγο Fortran και σε κάποιες περιπτώσεις (λίγες) κάποιο πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα οπως Vissim
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 12.04 64bit σε Sony Vaio S1311H3EW
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i5-3210M │ 6GB │ Intel HD Graphics 4000 / nVidia GeForce GT 640M LE │ Intel Centrino Advanced-N 6235
yallou
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 13 Σεπ 2009, 15:07

Off topic:
Λοιπόν η fortran είναι όντως πολύ διαδεδομένη στα πανεπιστήμια, αλλά θα αναφέρω μερικά παραδείγματα εκτός πανεπιστημίων.

Κώδικας tau (τ δηλαδή) της DLR (το αντίστοιχο της NASA της Γερμανίας) για ρευστομηχανική είναι γραμμένος σε fortran, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος.

Oι περισσότεροι κώδικες που τρέχουν εδώ http://www.top500.org/ είναι γραμμένοι σε fortran & mpi.

Μετά προγραμματισμός που χρησιμοποιειται στη βιομηχανία (όχι απαραίτητα fortran) περιλαμβάνει προγράμματα που κάνουν μετρήσεις και ελέγχουν μια βιομηχανία. Για παράδειγμα, σε μια χημική βιομηχανία θες μετρησεις των πιεσεων & θερμοκρασιων και ταυτόχρονα έλεγχο της ροής, κλπ κλπ. Αυτό γίνεται (εκτός απο τα plc) και με υπολογιστές, με προγράμματα που κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και προβάλουν τα δεδομένα στο χρήστη.

Επειτα όλα τα σχεδιαστικά προγραμμάτα autocad, proengineer, catia, κ.α. που χρησιμοποιεί η βιομηχανία πώς είναι γραμμένα; Εντάξει όχι σε fortran, αλλά χρειάζονται και μηχανικοί για τη δημιουργία τους.

Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά, οπότε μην υποτιμάς τη αξία του προγραμματισμού ως μηχανικός. Δε θα διαφωνίσω ότι λίγοι είναι οι μηχανικοί που προγραμματίζουν αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτε.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό scott » 18 Σεπ 2009, 14:15

@ yaloo και Dimitris.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Εμέσως, με καλύψατε σε αυτό που ρώτησα. Η ερώτησή μου ήταν
" Οι γλώσσες προγραμματισμού για μηχανολογικές εφαρμογές νομίζω περιορίζονται στο ερευνητικό επίπεδο (κυρίως διδακτορικό). Υπάρχει περίπτωση να τις συναντήσει κανείς εκτός ερευνητικών εφαρμογών;"

Η αλήθεια είναι ότι αναφέρθηκα σε γλώσσες προγραμματισμού γενικά. Αλλά η απορία μου ήταν κυρίως για γλώσσες τύπου C και fortran (δεν ξέρω πώς να τις ονομάσω), και κατά πόσο χρησιμοποιούνται αυτές στην αποκαλούμενη "πιάτσα" του κλάδου μου (μηχανολόγων μηχανικών) αλλά και άλλων κλάδων εκτός των επαγγελματιών προγραμματιστών.

Δηλαδή, κατά πόσο χρησιμοποιούνται αφού έχεις τελειώσει με πτυχία (βασικό πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό), και όταν βγεις στην ελληνική αγορά εργασίας.

Φυσικά, αν δουλέψεις για την εταιρία που φτιάχνει το solidworks η στο σχεδιαστικό κομμάτι της Airbus, και ένας μηχανολόγος θα χρησιμοποιήσει προγραμματισμό. Αυτά όμως δεν είναι η σύνηθης ελληνική αγορά εργασίας.
Ξέρω ότι ο προγραμματισμός των plc είναι αντικείμενο της ελληνικής αγοράς εργασίας για μηχ μηχ, αλλά (από τα λίγα που ξέρω) ο προγραμματισμός τους είναι πιο user friendly από το να φτιάξεις έναν κώδικα ρευστομηχανικής 200 γραμμών και να σου βγάζει λογικά αποτελέσματα...

Με έχετε καλύψει με τις απαντήσεις σας, απλά διευκρήνησα την αρχική μου απορία.

Πάνω από όλα δεν υποτιμώ την αξία του προγραμματισμού σαν μηχ μηχ.
scott
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό shadowman14 » 31 Οκτ 2010, 20:36

ειμαι εντελώς αρχάριος σε όλα: θέλω για τη σχολή να κάνω εξασκηση στο σπίτι σε φορτραν. έβαλα 1η φορά ουμπουντου.

έδωσα:
sudo apt-get install fort77
έγραψα ένα μικρό πρόγρ και το έσωσα στις λήψεις ως file.f
f77 -c file.f
f77 -o file.o
αλλά από τα σφάλματα μάλλον κάτι κάνω λά8ος με τα directories. που να αποθηκεύω το κώδικα για να τον βρίσκει?
shadowman14
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 31 Οκτ 2010, 21:03

Τα αρχεία με τον κώδικά σου τα αποθηκεύεις εσύ όπου θέλεις.
Π.χ. φτιάξε έναν κατάλογο fortran στον αρχικό σου κατάλογο:
Κώδικας: Επιλογή όλων
cd ~
mkdir fortran

και αποθήκευέ τα εκεί.

Το f2c δε το έχω χρησιμοποιήσει, αλλά για να δουλέψεις με το gfortran:
-Για να το εγκαταστήσεις:
sudo apt-get install gfortran

-Για να μεταγλωττίσεις:
cd ~/fortran
gfortran <όνομα_αρχείου_εισόδου> -o <όνομα_αρχείου_εξόδου>

π.χ.
gfortran test.f -o test.bin

Η πρώτη εντολή (cd <διαδρομή>) σε μεταφέρει στον κατάλογο που έχεις αποθηκευμένα τα αρχεία με τον κώδικά σου.

Kαι για να εκτελέσεις τα προγράμματά σου:
./<όνομα_αρχείου_εξόδου>

π.χ.
./test.bin
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Ανάπτυξη Λογισμικού