QtiPlot στα ελληνικά

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

QtiPlot στα ελληνικά

Δημοσίευσηαπό 2010 » 18 Δεκ 2010, 19:24

Προσφατα τελειωσα τη μεταφραση του QtiPlot στα ελληνικα.
Προκειται για ενα απο τα καλυτερα προγραμματα αναλυσης επιστημονικων δεδομενων και δημιουργιας γραφικων παραστασεων.
Μπορειτε να το βρειτε στο Κεντρο Λογισμικου Ubuntu και στο Διαχειριστη Πακετων Synaptic.
Λογω ενος bug οι μεταφρασεις δεν εμφανιζονται οπως θα επρεπε στον αντιστοιχο φακελο /usr/share/qtiplot/translations.
Για να δειτε την ελληνικη μεταφραση πρεπει να κανετε τα εξης:
Μπειτε ως διαχειριστης στον φακελο /usr/share/qtiplot/translations και επικολληστε σε αυτον το αρχειο ελληνικης μεταφρασης που θα κατεβασετε απο εδω.
Ξαναμπειτε στο QtiPlot.
Πηγαινετε στο μενου Edit->Preferences->Language, επιλεξτε Ελληνικα και ΟΚ.
Απο εδω και στο εξης θα βλεπετε το QtiPlot στα ελληνικα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστες ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Άριστα
1. Dell Inspiron Q15R N5110: Intel Core i5-2450M (2.50 GHz) / 4 GB RAM / NVIDIA GT525M 1GB |Λειτουργικό: Ubuntu 16.04 LTS 64bit
2. HP Probook 4520s: Intel Core i3-370M (2.40 GHz) / 3 GB RAM / ATI Mobility Radeon HD 4500 | Λειτουργικό: Ubuntu 12.10 64bit
_____________________________________________________________________________________________________________
My Samos Blog
Άβαταρ μέλους
2010
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 969
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009, 13:41
Εκτύπωση

Re: QtiPlot στα ελληνικά

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 19 Δεκ 2010, 07:20

Για όσους δεν το γνωρίζουν το QtiPlot είναι μια προσπάθεια δημιουργίας ενός FOSS alternative για το πρόγραμμα Origin.
Νομίζω μάλιστα ότι είναι και το μόνο foss software που μπορεί να ανοίξει Origin Project Files.
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2008, 05:50
Εκτύπωση

Re: QtiPlot στα ελληνικά

Δημοσίευσηαπό 2010 » 19 Δεκ 2010, 21:51

Και το LabPlot εχει στο μενου File ->Εισαγωγη σχεδιου OPJ (Origin δηλαδη).
Βεβαια στην πραξη και τα 2 προγραμματα δεν κανουν επιτυχως την εισαγωγη Origin Project Files - χρειαζονται βελτιωση.
Καποια απο τα υπερ του QtiPlot εναντι του Labplot ειναι οτι ολα τα μηνυματα του φαινονται μεταφρασμενα σε περιβαλλον GNOME ενω στο LabPlot μονο οι χρηστες που εχουν KDE τα βλεπουν ολα ελληνικα.
Σε αντιθεση με το LabPlot εχουν αμεση ενημερωση (π.χ. μεσα σε λιγες ωρες αφοτου τους το εστειλα, ανεβασαν το αρχειο ελληνικης μεταφρασης στη σελιδα τους).
Το interface του QtiPlot εχει τεραστια ομοιοτητα με αυτο παλαιοτερων Origin, π.χ. του Origin 7.5.
Το υπερ του Labplot εχει να κανει με τα εκπληκτικα παραδειγματα στο μενου Help, που ουσιαστικα ειναι και προτυπα για καποιον που θελει να φτιαξει πανευκολα το αντιστοιχο δικο του, αλλαζοντας απλα τα νουμερα.

Και τα δυο προγραμματα υπερτερουν εναντι του Origin ως προγραμματα ανοιχτου κωδικα που ειναι, ενω αλλα πλεονεκτηματα τους ειναι η απευθειας εξαγωγη των διαγραμματων σε PDF για να μπορουν να τα ανοιγουν οι χρηστες ολων των λειτουργικων συστηματων και χωρις να εχουν Origin.προεγκατεστημενο, αλλα και η μεταφραση τους σε διαφορες γλωσσες ενω το Origin ειναι μονο στα Αγγλικα, Γερμανικα και συντομα στα Ιαπωνικα.
Εκεινο που θελω να τονισω ειναι οτι τα ελληνικα πανεπιστημια δινουν πολα λεφτα για το Origin ενω και στο QtiPlot μονο η εκδοση Linux ειναι δωρεαν.
Υπαρχει χρεωση στις εκδοσεις Windows ή Mac.
Επομενως μονο οι χρηστες Linux εχουν δωρεαν προσβαση σε αυτα τα εξελληνισμενα προγραμματα.
Ο Logari81 ειχε θεσει ενα θεμα για προωθηση των δωρεαν και εξελληνισμενων επιστημονικων προγραμματων στα ελληνικα πανεπιστημια:
έγραψε:Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα ως κοινότητα είναι να ενημερώσουμε (μολις περαστεί η μετάφραση στο επίσημο πακέτο) όλα τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ότι το labplot υπάρχει τώρα και στα ελληνικά και να το προβάλλουμε ως πλεονέκτημα ως προς τον ανταγωνισμό.
1. Γνωρίζει κάποιος email υπευθύνων για προμήθεια λογισμικού ανά σχολή
2. Μπορεί κάποιος να φτιάξει μια μπροσούρα;
3. Έχουμε κάποιον καλό συντάκτη να ετοιμάσει ένα κείμενο για μεηλ;

Συμφωνω απολυτα με την ιδεα.
Στο επικοινωνιακο κομματι δεν ειμαι καλος, αλλα οσον αφορα οποιον κανει την μπροσουρα, μπορω να του δωσω screenshots απο τις ελληνικες εκδοσεις των προγραμματων και στοιχεια για τα αντιστοιχα προγραμματα που πωλουνται (π.χ. τα Gnome Chemistry Utils ειναι δωρεαν υποκαταστατα της σουιτας ChemDraw).
Απο κει και περα τι θα μπορουσαμε να κανουμε:
α) Να τους δωσουμε προσβαση στο PPA μου για να εγκαθιστουν απευθειας τα εξελληνισμενα αυτα προγραμματα απο το Κεντρο Λογισμικου Ubuntu ή το Διαχειριστη πακετων Synaptic.
β) Να τους δωσουμε Links με τα αντιστοιχα πακετα deb.
γ) Να δωσουμε στα ftp ολων των πανεπιστημιων (π.χ. στο ftp.ntua.gr) τις εξελληνισμενες εκδοσεις του πηγαιου κωδικα αυτων των προγραμματων.
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστες ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Άριστα
1. Dell Inspiron Q15R N5110: Intel Core i5-2450M (2.50 GHz) / 4 GB RAM / NVIDIA GT525M 1GB |Λειτουργικό: Ubuntu 16.04 LTS 64bit
2. HP Probook 4520s: Intel Core i3-370M (2.40 GHz) / 3 GB RAM / ATI Mobility Radeon HD 4500 | Λειτουργικό: Ubuntu 12.10 64bit
_____________________________________________________________________________________________________________
My Samos Blog
Άβαταρ μέλους
2010
daemonTUX
daemonTUX
 
Δημοσιεύσεις: 969
Εγγραφή: 12 Δεκ 2009, 13:41
Εκτύπωση


Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες