Συσχετισμός πινάκων στο LibreBase (νέος στις dBase)

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Συσχετισμός πινάκων στο LibreBase (νέος στις dBase)

Δημοσίευσηαπό advocate » 05 Αύγ 2011, 10:15

Για αρχή, προσπαθώ να συνδέσω δύο πίνακες ώστε να επιτύχω αυτόματη καταχώρηση του αριθμού ευρετηρίου από τον πίνακα "Ευρετήριο" στο αντίστοιχο πεδίο στον πίνακα "Πελάτες".
Έχω φτιάξει έναν πίνακα όπου καταχωρώ τα στοιχεία των πελατών. Έχω διαφόρων κατηγοριών πελάτες από τότε που ξεκίνησα τη δικηγορία με διαφορετικά συστήματα καταχώρησης, τα οποία είχαν συγκεκριμένη λογική όταν άρχισαν να λειτουργούν.

Σύντομο ιστορικό για όσους δε βαριούνται να διαβάζουν πολλά
Spoiler: show
* Από το 1992 και εξής καταχωρούσα τους πελάτες μου σε χειρόγραφο βιβλίο ευρετηρίου δίνοντας αύξοντα αριθμό στο φάκελό τους. Άνοιγα φάκελο πελάτη μόνο αν μου άφηνε χαρτιά τα οποία έπρεπε να αρχειοθετήσω. Δηλαδή πελάτες των οποίων η εξυπηρέτηση δεν περιλάμβανε παράδοση ή δημιουργία εγγράφων δεν τους περνούσα στο ευρετήριο και έτσι συνεχίζω μέχρι σήμερα για να μη δημιουργώ χαρτούρα χωρίς λόγο ή εικονικές εγγραφές ευρετηρίου.

* Επίσης έχω ανοίξει και φακέλους θεματικούς μαζικών υποθέσεων, π.χ. 10 πελάτες μου ανέθεταν ως ομόδικοι μια υπόθεση, είναι περίπου 30 επί συνόλου 800 ευρετηριάσεων (οι φάκελοι πια δεν υπάρχουν όλοι διότι πολλοί πελάτες έχουν πάρει πίσω τα έγγραφά τους, οπότε έμεινε μόνο η εγγραφή στο ευρετήριο)

* Η δημιουργία των εγγράφων που γινόταν στο τότε παμπάλαιο υπολογιστή 8086 ήταν ασυστηματοποίητη, οπότε σήμερα δεν μπορώ να ανασύρω τους πελάτες για τους οποίους έκανα κάποια εργασία γι' αυτούς μέχρι το 1996 αν και έχω τα παλιά αρχεία που καταχωρούσα στον τότε κειμενογράφο professional writer.

* Από το 1992 [edit] 1996, με τη χρήση Win95 για όσους πελάτες έκανα εργασία στον υπολογιστή, τούς άνοιγα ατομικό directory όπου καταχωρούσα μέσα τα έγγραφα και σε περίπτωση πολλαπλών υποθέσεων του ίδιου πελάτη, άνοιγα υποφακέλους. Συνέχισα να μη ευρετηριάζω όσους δεν μου άφηναν έγγραφα. Ωστόσο, τότε έφτιαξα ένα αρχείο doc και αργότερα xls στο οποίο καταχώρησα τις μέχρι τότε εγγραφές του ευρετηρίου, ώστε να αποφεύγονται οι διπλοεγγραφές. Η ενημέρωση αυτού του αρχείου συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα και ακριβώς η ύπαρξή του συνιστά το πρόβλημα συσχετισμού που θέτω, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη οι αριθμοί ευρετηρίου σε xls αρχείο. Σε περίπτωση που πρέπει να καταχωρήσω χειροκίνητα τον αριθμό Ευρετηρίου στον πίνακα "Πελάτες" υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάποιο λάθος.

* Από το 2006 τηρώ καρτέλα πελάτη, ένα τεράστιο βιβλίο εργασίας, που πρόσφατα έσπασα στα δύο γιατί δεν άνοιγε με Calc καθώς ξεπερνούσε τα 256 φύλλα εργασίας. Στις καρτέλες καταχωρώ κάθε είδους εργασία και δαπάνη που κάνω για λογαριασμού εκάστου πελάτη, λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν ένα είδους ημερολογίου εργασιών και συγκεντρωτικής κατάστασης εσόδων - εξόδων από το 2006 (συλλήβδην) αφού δεν ξέρω να χρησιμοποιώ φίλτρα.

* Και πάλι, ενώ πλέον καταχωρώ όλες τις εργασίες μου στην καρτέλα, όσοι πελάτες δεν μου αφήνουν έγγραφα δεν ευρετηριάζονται (υπενθυμίζω ότι πρόκειται για ευρετήριο φακέλων που περιέχουν διάφορα έγγραφα, οπότε δεν υπάρχει νόημα ευρετηρίασης πελάτη που δεν άφησε έγγραφα).

* Αυτό γενικά που θέλω να κάνω είναι να καταχωρήσω όλους τους πελάτες μέχρι σήμερα σε μια βάση δεδομένων διότι πλέον το εξελόφυλλο είναι πλήρως αντιλειτουργικό, δημιουργώντας ένα πίνακα πελατών με άντληση στοιχείων από την καρτέλα, το ευρετήριο και τα directories. Έχω φτιάξει έναν πίνακα πελατολογίου με βάση την καρτέλα, όπου βέβαια θα καταχωρήσω και τις εγγραφές ευρετηρίου και directories.

*Στο πίνακα "Πελάτες" έβαλα ως πρωτεύον κλειδί το πεδίο "Κωδικός_Πελάτη" με αυτόματη αρίθμηση, θεωρώντας ότι δίνει αριθμό μητρώου, και μεταξύ άλλων και το πεδίο "Ευρετήριο". Στον πίνακα "Ευρετήριο", αφού πέρασα με μεταφορά από το Calc τα μέχρι τώρα στοιχεία του Ευρετηρίου, δηλαδή Ονοματεπώνυμο και αριθμό χειρόγραφου Ευρετηρίου έβαλα τον Κωδικό_Πελάτη ως απλή στήλη ενώ το "Ευρετήριο" ως πρωτεύον κλειδί.

*Αυτό που θέλω να πετύχω σε πρώτη φάση είναι να καταχωρώ στον πίνακα "Ευρετήριο" και στη στήλη "Κωδικός_Πελάτη" τον κωδικό πελάτη (που δίνεται αυτόματα στον πίνακα "Πελάτες") και μετά απ' αυτή τη καταχώρηση ο αριθμός Ευρετηρίου να συμπληρώνεται αυτόματα στον πίνακα "Πελάτες".

Spoiler: show
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μέχρι σήμερα:
- Ορισμένοι από τους πελάτες της καρτέλας δεν είναι ευρετηριασμένοι
- Ορισμένοι από τους πελάτες του ευρετηρίου δεν είναι στην καρτέλα
- Ορισμένοι από τους πελάτες - directories στον υπολογιστή δεν είναι ούτε στο ευρετήριο ούτε στην καρτέλα.
- Οι πελάτες στον πίνακα "Πελάτες" και στα directories είναι καταχωρημένοι με πεζά και στο "Ευρετήριο" με κεφαλαία.
Γνώσεις⇛Linux:Χαμηλό┃Προγραμματισμός:Όχι┃Αγγλικά:Καλά
laptop:Ubuntu 14.04.02 acer aspire Ε17
Προδιαγραφές⇛Intel® Celeron(R) CPU N2940 @ 1.83GHz × 4 │RAM 4.0GB DDR3│δε βρίσκω πληροφορίες GML│Wireless rtl8723be | Audio: Analog stereo duplex│Οθόνη: 1600x900
advocate
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Συσχετισμός πινάκων στο LibreBase (νέος στις dBase)

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 06 Αύγ 2011, 22:32

Με συγχωρείς αλλά έτσι όπως το έγραψες, δεν πολυκατάλαβα τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Αν θες ρίξε ένα μάτι και εδω στα 3, 7 και 8 (ιδίως το 7)

Γράψε αν γίνεται τι πίνακες έχεις και τι πεδία έχει ο καθένας.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό advocate » 07 Αύγ 2011, 13:09

pmav99 έγραψε:Με συγχωρείς αλλά έτσι όπως το έγραψες, δεν πολυκατάλαβα τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Αν θες ρίξε ένα μάτι και εδω στα 3, 7 και 8 (ιδίως το 7)

Γράψε αν γίνεται τι πίνακες έχεις και τι πεδία έχει ο καθένας.

Ας το ξεχάσουμε το πρώτο ερώτημα. Το έκανα ήδη χειροκίνητα. Δεν υπήρχε δυνατότητα συμβατότητας διότι στο ένα αρχείο τα ονοματεπώνυμα ήταν με πεζά και στο άλλο με κεφαλαία, οπότε έπρεπε να γίνει με το χέρι η δουλειά.

Θα δω την παραπομπή σου, μου φαίνετα πολύτιμη.

Το επόμενο πρόβλημα που ανακύπτει είναι η λειτουργία της φόρμας. Φτιάχνω τη φόρμα σύμφωνα με τις οδηγίες του εγχειριδίου Getting Started with Base (σελ. 16 επ.) ή από το ΟΟ (σελ. 21 επ.), δηλαδή για εκπαιδευτικούς σκοπούς, όχι τη ΒΔ για τη δουλειά μου που έγραψα παραπάνω. (εκπαιδευτικούς σκοπούς για ν' αποκτήσω το κολάι να φτιάξω τη τελικά τη βάση που θέλω).

Ακολουθώ πλήρως τις οδηγίες, έχοντας επαναλάβει πιστά τη διαδικασία 6 φορές, ώστε να αποφύγω τα ακούσια λάθη, αλλά όταν ανοίγω τη φόρμα για να εισαγάγω δεδομένα, τότε μου εμφανίζει την ένδειξη "μόνο για ανάγνωση", παρόλο που στις "ιδιότητες" το αντίστοιχο πεδίο δεν είναι τσεκαρισμένο. Έφτιαξα μια επιπλέον φόρμα χωρίς δευτερεύουσα, που αφορά τον πίνακα Fuel για να διαπιστώσω αν κάπου κάνω κάτι διαφορετικό αλλά και αυτή η φόρμα μου εμφανίζεται "μόνο για ανάγνωση". Ως αποτέλεσμα, δεν μπορώ να εισαγάγω δεδομένα.

Πού βρίσκεται το λάθος και δεν μπορώ να εισαγάγω δεδομένα μέσω της φόρμας; Μήπως να δοκιμάσω με ΟΟ αντί Libre?
Προδιαγραφές⇛Intel® Celeron(R) CPU N2940 @ 1.83GHz × 4 │RAM 4.0GB DDR3│δε βρίσκω πληροφορίες GML│Wireless rtl8723be | Audio: Analog stereo duplex│Οθόνη: 1600x900
advocate
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό advocate » 09 Αύγ 2011, 19:33

Δοκίμασα και το ΟΟ, για το οποίο υπάρχει αδυναμία εγκατάστασης στο Ubuntu 11.04 μέσω του συνάπτικ ή του πίνακα ελέγχου προφανώς λόγω αναγωνισμού με το LibreOffice, και το πρόβλημα παραμένει ακριβώς το ίδιο. Υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει;
advocate
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 10 Αύγ 2011, 11:35

έκανα μια πρόχειρη φόρμα. Το read-only αναγράφεται πάνω, αλλά σύμφωνα με εδώ, αν έχεις unique-key στον πίνακα σου, αφορά μόνο το σχεδιασμό της φόρμας. Οι καταγραφές καταχωρούνται κανονικά.

edit
Δες και εδώ
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες