gscan2pdf

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

gscan2pdf

Δημοσίευσηαπό dim459 » 09 Οκτ 2012, 20:25

Ένα από τα λίγα πράγματα που μου τη σπάει στο Linux, είναι η έλλειψη "διαφήμισης" των εφαρμογών του.
Χωρίς να προσδίδω στην παραπάνω άποψη στοιχεία αντικειμενικότητας, είναι φορές που υπάρχουν εφαρμογές που κάνουν ακριβώς τη δουλειά που θέλω και παραμένουν άγνωστες.
Ήθελα λοιπόν ένα πρόγραμμα που να παίρνει έτοιμες σκαναρισμένες εικόνες και να τις μετατρέπει απευθείας σε pdf, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγω στη λύση του Libreoffice.
Είπα να μη ρωτήσω απευθείας εδώ, αλλά να το ψάξω λιγάκι στο net.
Βρήκα άπειρες απαντήσεις σχετικά με τη μετατροπή μέσω γραμμής εντολών (είναι όντως εύκολη και με εξαιρετικό αποτέλεσμα), αλλά καμία για εφαρμογή με gui.
Εν τέλει κατέφυγα στο software center (εξομολογούμαι την αμαρτία μου, δεν το συμπαθώ, καταφεύγω εκεί μόνο όταν απελπιστώ) και αφού χαζολόγησα αρκετή ώρα στις πολλές εφαρμογές που σχετίζονται με pdf, μου τράβηξε την προσοχή το gscan2pdf το οποίο και εγκατέστησα.
Ε λοιπόν πρόκειται για εξαιρετική εφαρμογή. Όχι μόνο παρέχει τη δυνατότητα επιλογής εικόνων για δημιουργία pdf, αλλά προσφέρει και ένα απλό scanning tool, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις είναι απλές και δε θέλει να καταφύγει κανείς στο xsane για να σκανάρει ξεχωριστά.
Αν και έχουν περάσει χρόνια και δε θυμάμαι τι ακριβώς έκανα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στα windows, είμαι βέβαιος πως ουδέποτε έκανα τη δουλειά μου τόσο εύκολα και γρήγορα.
Ειλικρινώς δεν ξέρω αν αναφέρω κάτι που γνώριζαν άπαντες εκτός από μένα, εν πάσει περιπτώσει έκρινα καλό να γράψω το παρόν μήπως και βοηθηθεί κάποιος που ψάχνει κάτι ανάλογο.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Re: gscan2pdf

Δημοσίευσηαπό the_eye » 09 Οκτ 2012, 21:13

Θα μπορούσες να αναπτύξεις το θέμα αν θες έτσι ώστε να μετατραπεί σε οδηγό ;)
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Οκτ 2012, 11:29

OK, ας δουμε ορισμένες απλές λειτουργίες του gscan2pdf.

Πρώτη περίπτωση είναι η εισαγωγή εικόνων που ήδη υπάρχουν στον υπολογιστή μας.

Ακολουθούμε τη διαδρομή file->import

και αφού ανοίξει ο file manager με το ctrl πατημένο επιλέγουμε ποιες εικόνες θέλουμε να εισαχθούν στο pdf μας και πατάμε OK

Βλέπουμε ότι οι τρεις εικόνες που επέλεξα έχουν εισαχθεί.

Μπορούμε να αλλάξουμε τη σειρά που θέλουμε να εμφανίζονται στο pdf σέρνοντας ανάλογα τα εικονίδιά τους στην προεπισκόπηση αριστερά και μετά ακολουθούμε τη διαδρομή edit->renumber για να αριθμηθούν εκ νέου με την επιθυμητή σειρά.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει αφήνουμε το page range στο all και πατάμε renumber.

Είμαστε πλέον έτοιμοι να αποθηκεύσουμε το pdf μας ακολουθώντας τη διαδρομή file->save

Στο παράθυρο που θα ανοίξει αφήνουμε την πρεπιλογή all και πατάμε save

Επιλέγουμε την τοποθεσία αποθήκευσης στον file manager που θα ανοίξει

και το pdf μας είναι έτοιμο για προβολή στον Document Viewer.

Δεύτερη περίπτωση είναι να θέλουμε να σκανάρουμε εικόνες απευθείας μέσω της εφαρμογής. Σε αυτήν την περίπτωση ακολουθούμε τη διαδρομή file->scan

Στο παράθυρο που θα ανοίξει αφήνουμε τις προεπιλογές και πατάμε scan και μετά από λίγο η εικόνα έχει εισαχθεί στο pdf μας

Αν θέλουμε να επιλέξουμε προς εισαγωγή μόνο τμήμα της εικόνας, τότε χρησιμοποιούμε το rectangular selection tool

επιλέγουμε το τμήμα της εικόνας που θέλουμε να κρατήσουμε

ακολουθούμε τη διαδρομή tools->crop

στο παράθυρο που θα ανοίξει επιλέγουμε selected και πατάμε apply

Βλέπουμε πλέον ότι εικόνα έχει περιοριστεί στο σημείο που θέλαμε.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όσες εικόνες θέλουμε να σκανάρουμε.
Η διαδικασία αλλαγής της σειράς τους είναι η ίδια που αναφέρθηκε παραπάνω, όπως και η διαδικασία αποθήκευσης του pdf.
Σημειωτέον ότι οι διαδικασίες import και scan μπορούν να εκτελούνται διαδοχικά και όπως επιθυμούμε, προκειμένου να εισαχθούν όσες εικόνες επιθυμούμε στο pdf.
Υπάρχουν κάποια επιπλέον εργαλεία, η χρήση των οποίων ξεφεύγει από τα όρια του παρόντος οδηγού, ιδίως οι σχετικές με το ocr επιλογές, με το οποίο ουδέποτε έχω ασχοληθεί και δεν μπορώ να συνεισφέρω.
Εννοείται ότι όποιος θέλει μπορεί να συμπληρώσει οτιδήποτε κρίνει χρήσιμο στον παρόντα οδηγό.

Off topic:
@the_eye
Πρόσθεσε αν θες την Creative Common, γιατί δεν ξέρω πως γίνεται και κάνε όποιες τροποποιήσεις κρίνεις αναγκαίες
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 10 Οκτ 2012, 13:02

Off topic:
dim459 έγραψε:

Off topic:
@the_eye
Πρόσθεσε αν θες την Creative Common, γιατί δεν ξέρω πως γίνεται και κάνε όποιες τροποποιήσεις κρίνεις αναγκαίες

Είναι πιο εύκολο να πάρεις εσύ την παραπάνω δημοσίευση και να την φτιάξεις σε νέα δημοσίευση στην ενότητα HowTo.
Διότι αν χρειαστεί να γίνει κάποια μικροδιόρθωση στο μέλλον (ή τώρα), θα μπορείς να την κάνεις και εσύ ο ίδιος.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό konnn » 10 Οκτ 2012, 13:02

Αν τοποθετήσεις την τελευταία δημοσίευση στην πρώτη ή να ανοίξεις νέο θέμα στους οδηγούς τότε θα είναι έτοιμος οδηγός προς μεταφορά στην αντίστοιχη ενότητα. ;)
Οι άδειες χρήσης είναι σε ένα dropdown menu στα δεξιά σου αλλά το βάζουμε και εμείς αν θες.
Μπράβο για τον οδηγό.
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Οκτ 2012, 13:35

ΟΚ, μεταφέρθηκε εδώ:
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=24889
Τελευταία επεξεργασία από dim459 και 10 Οκτ 2012, 18:26, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_eye » 10 Οκτ 2012, 17:19

Πάρα πολύ ωραίο !
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 24.04.2
3 Intel Core i5-6500 CPU @ 3.20GHz ‖ RAM 7836 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF - Gigabyte B150M-HD3 DDR3
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες