Δύο γλώσσες στην ίδια βιβλιογραφία bibtex σε Lyx

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Re: Δύο γλώσσες στην ίδια βιβλιογραφία bibtex σε Lyx

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 10 Ιούλ 2012, 16:46

@ razor

1. Ανοιξε αυτή τη σελίδα.
2. Αντέγραψε τον κώδικα σε ένα αρχείο που θα το ονομάσεις "mendeley.py".
3. Βάλε το αρχείο στον ίδιο φακελο που βρίσκεται το αρχείο *.bib του Mendeley. Υποθέτω ότι ονομάζεται "bibliography.bib".
4. Άνοιξε κονσόλα και πήγαινε στο φάκελο που βρίσκονται τα δύο αρχεία (τα "mendeley.bib" και 'bibliography.bib").
5. Γράψε στην κονσόλα
Κώδικας: Επιλογή όλων
python mendeley.py bibliography.bib

6. Ανοιξε ξανά το αρχείο "bibliography.bib"
7. Θαύμασε το αποτέλεσμα :P (αρκεί να μην έχω κάνει καμιά κοτσάνα...)

Με τον τρόπο αυτό μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το mendeley με την ελληνική βιβλιογραφία χωρίς πρόβλημα. Απλά κάθε φορά που θα κάνεις export το *.bib θα επαναλαμβάνεις την παραπάνω διαδικασία.

Αν έχεις πρόβλημα στο βήμα 4 τότε πες να σου γράψω πιο αναλυτικές οδηγίες (λογικά θα υπάρχει και οδηγός στο forum για αυτό).
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό razor » 10 Ιούλ 2012, 20:17

pmav99 έγραψε:@ razor

1. Ανοιξε αυτή τη σελίδα.
2. Αντέγραψε τον κώδικα σε ένα αρχείο που θα το ονομάσεις "mendeley.py".
3. Βάλε το αρχείο στον ίδιο φακελο που βρίσκεται το αρχείο *.bib του Mendeley. Υποθέτω ότι ονομάζεται "bibliography.bib".
4. Άνοιξε κονσόλα και πήγαινε στο φάκελο που βρίσκονται τα δύο αρχεία (τα "mendeley.bib" και 'bibliography.bib").
5. Γράψε στην κονσόλα
python mendeley.py bibliography.bib

6. Ανοιξε ξανά το αρχείο "bibliography.bib"
7. Θαύμασε το αποτέλεσμα :P (αρκεί να μην έχω κάνει καμιά κοτσάνα...)

Με τον τρόπο αυτό μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το mendeley με την ελληνική βιβλιογραφία χωρίς πρόβλημα. Απλά κάθε φορά που θα κάνεις export το *.bib θα επαναλαμβάνεις την παραπάνω διαδικασία.

Αν έχεις πρόβλημα στο βήμα 4 τότε πες να σου γράψω πιο αναλυτικές οδηγίες (λογικά θα υπάρχει και οδηγός στο forum για αυτό).

pmav99, σε ευχαριστώ πολύ! Το σκριπτάκι που μου δωσες δούλεψε θαυμάσια. Δύο πράγματα μόνο: Πρόσθεσα το γιώτα που δεν υπήρχε και μια σειρά μετά την πρώτη γραμμή για την κωδικοποίηση επειδή μου έβγαλε η κονσόλα το εξής μνμ

File "mendeley.py", line 6
SyntaxError: Non-ASCII character '\xce' in file mendeley.py on line 6, but no encoding declared; see http://www.python.org/peps/pep-0263.html for details

Άνοιξα το link και σύμφωνα με τις οδηγίες πρόσθεσα αυτό:
# -*- coding: utf-8 -*-
κάτω από το
#!/usr/bin/env Python3

Το αρχείο bib έγινε από αυτό το χάλι
@book{WilliamG.Lycan2007,
address = {Α$\theta$ή$\nu$$\alpha$},
author = {Lycan, William G.},
editor = {{$\Gamma$$\iota$ώ$\rho$$\gamma$ος Μ$\alpha$$\rho$$\alpha$$\gamma$$\kappa$ός}},
isbn = {978-960-01-1170-5},
keywords = {$\alpha$$\nu$$\alpha$$\lambda$$\upsilon$$\tau$$\iota$$\kappa$$\eta$ $\phi$$\iota$$\lambda$ο$\sigma$ο$\phi$$\iota$$\alpha$,$\phi$$\iota$$\lambda$ο$\sigma$ο$\phi$$\iota$$\alpha$ $\tau$$\eta$ς $\gamma$$\lambda$$\omega$$\sigma$$\sigma$$\alpha$ς},
publisher = {Gutenberg},
title = {{$\Phi$$\iota$$\lambda$ο$\sigma$ο$\phi$ί$\alpha$ $\tau$$\eta$ς $\Gamma$$\lambda$ώ$\sigma$$\sigma$$\alpha$ς}},
year = {2007}
}

σε αυτό

@book{WilliamG.Lycan2007,
address = {Αθήνα},
author = {Lycan, William G.},
editor = {{Γιώργος Μαραγκός}},
isbn = {978-960-01-1170-5},
keywords = {αναλυτικη φιλοσοφια,φιλοσοφια της γλωσσας},
publisher = {Gutenberg},
title = {{Φιλοσοφία της Γλώσσας}},
year = {2007}
}

Δεν με ενοχλεί να κάνω αυτή τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί μόνο που έχω λίγο μπερδευτεί. Όταν πάω στο Lyx και κάνω εισαγωγή βιβλιογραφίας έχω το ίδιο πρόβλημα με προηγουμένως. Δηλαδή όταν επιλέγω γλώσσα εγγράφου τα ελληνικά σε encoding: language default παίρνω αυτό

Αναφορές
[1] Ωιλλιαμ Γ. Λψςαν. ΕΠ́ΗλΠ́ΩϕΠ́ΩϕΕΕ ϕΕϕΑλϕϕϕΕϕ. Γυτενβεργ, ΑΠ́ΕΕΕΕ, 2007.

se utf-8 μου βγάζει μνμ ότι δεν υποστηρίζεται ενώ και σε Greek ISO 8859-7 παίρνω έξοδο το ίδιο με το προηγούμενο (βάζω την ίδια κωδικοποίηση και στο σκριπτ)

ενώ σε αγγλικά παίρνω αυτό:
References
[1] William G. Lycan. X•X’HX))X’WO•X’WO•X•X• O•X•O•X“X))O•O•O•X•O•. Gutenberg, X“X’EX•X•X•, 2007.

Κάνω κάτι εγώ λάθος; Είμαι ψιλοπτώμα και δεν δουλεύει καθόλου το ρημάδι το μυαλό τώρα.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (el_GR.UTF-8),
3 AMD Athlon II X2 250 Processor ‖ RAM 4032 MiB ‖ Gigabyte GA-MA770T-UD3
4 nVidia GT215 [GeForce GT 240] [10de:0ca3] (rev a2)
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 10 Ιούλ 2012, 20:48

έγραψε:Άνοιξα το link και σύμφωνα με τις οδηγίες πρόσθεσα αυτό...
Εύγε!!!

To script-άκι αυτό το μόνο που κάνει είναι να διορθώνει το output του Mendeley. Δεν έχει σχέση με το τι κάνει το LyX, ούτε με BibTeX, BibLaTeX κτλ. Αυτό που ενδεχομένως να χρειαστεί να ρυθμίσουμε είναι να σώζει αυτόματα σε κάποιο encoding.

Το bibtex δεν το ξέρω καλά γιατί πήγα κατευθείαν ουσιαστικά σε biblatex. Ανέβασε σε παρακαλώ αυτό που σου ζήτησα.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό razor » 10 Ιούλ 2012, 22:02

Α, ναι, έχεις δίκιο, το προβληματικό output ήταν του Mendeley.

Γιαυτό που με ρώτησες, το texlive που έχω, το εγκατέστησα από το synaptic και μου γράφει ότι η έκδοση είναι η 2000-9. Κοίταξα για το biblatex. Ναι, δεν το είχα σκεφτεί, χρειάζομαι οπωσδήποτε το "ό.π." -ibid.)

Θα ανεβάσω αύριο (γιατί θα πέσω να ξεραθώ εντός ολίγου) το tex αρχείο με ελληνικό random κείμενο και τρία αντιπροσωπευτικά citations με ελληνική και αγγλική βιβλιογραφία και ένα με ξένο συγγραφέα και ελληνικό τίτλο. Αν χρειάζεται, βάζω και παραπάνω citations. Θα ανεβάσω και ένα bib αρχείο με τη διορθωμένη από το σκριπτάκι βιβλιογραφία στο link που μου έδωσες.
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 10 Ιούλ 2012, 22:45

Οk. ανέβασε τα αρχεία για να τα δω. Βασικά θέλω να δω τι χρησιμοποιεί το Lyx για τα ελληνικά. Αν γίνεται ανέβασε 2 αρχεία. Ένα για pdflatex και ένα για xelatex (αν είναι διαφορετικά μεταξύ τους).

Όσον αφορά τις προσπάθειές σου, δώσε έμφαση στο πως θα κάνεις το biblatex να παίξει με το Lyx. Ποιος είναι ο οδηγός που δοκίμασες? Που ακριβώς ζορίστηκες?

Από εκεί και πέρα, σου προτείνω να εγκαταστήσεις το texlive από το internet. Γενικά το tex δεν αξίζει να το εγκαθιστάς από τα πακέτα της διανομής γιατί είναι outdated. Πλέον έχει βγει η έκδοση 2012... Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη και χρειάζεται να γίνεται μόνο μία φορά το χρόνο. Δες εδώ και εδώ. Δες εδώ την απάντηση του frabjous για ποιο λόγο αξίζει να το κάνεις. Αν συναντήσεις προβλήματα άνοιξε ένα καινούριο θέμα (παίζει να υπάρχει και παλαιότερο, κάνε μια αναζήτηση λοιπόν).
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό razor » 11 Ιούλ 2012, 21:03

@pmav99

Έκανα την εγκατάσταση του Texlive 2012 από τα link που μου έδωσες και νομίζω ότι έγινε σωστά. Το tex --version μου έδωσε αυτό: TeX 3.1415926 (TeX Live 2012) οπότε υποθέτω ότι τώρα έχω την τελευταία έκδοση.

Εδώ είναι τα αρχεία που ζήτησες:
το tex http://paste.pound-python.org/show/23924/
και το .bib http://paste.pound-python.org/show/23925/

Τα pdflatex και xelatex είναι ίδια.

Για το biblatex ακολούθησα αυτόν τον οδηγό του Lyx http://wiki.lyx.org/BibTeX/Biblatex. Κάνοντας ακριβώς αυτά που λέει, όταν πάω να κάνω compile το κείμενο μου βγάζει μνμ biblatex.sty not found. Κατέβασα ένα αρχείο biblatex.sty αλλά δεν ξέρω σε ποιο φάκελο να το τοποθετήσω. Το Texlive δεν περιέχει και το biblatex; Πώς ξέρω αν έχω το biblatex εγκατεστημένο; Σε κάποιο από τα error logs είδα ότι έγραφε και κάτι για backend=biber. Από δω και πέρα δεν ξέρω πως να προχωρήσω.

Πάντως, αν το πρόβλημα με το biblatex εντοπίζεται στο Lyx, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αφήσω. Αν δουλεύει γενικά το biblatex με ελληνικά και αγγλικά μαζί, τότε θα δουλέψω με το latex χωρίς το Lyx. Γιατί διάβασα λίγο τον οδηγό που πόσταρες για το Latex και είδα ότι τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Έφτιαξα μάλιστα χωρίς πρόβλημα και το πρώτο μου κείμενο (κείμενο, sections/subsections και πίνακας περιεχομένων) και έλυσα και κανά δύο προβλήματα που δεν μπορούσα να λύσω με το Lyx τα οποία ήτα υπόθεση δύο απλών εντολών. Μόνο που εξακολουθώ να έχω δυσκολία με τη βιβλιογραφία γιατί διαβάζω σποραδικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αν μου υποδείξεις κάποιον οδηγό για το πως να δουλέψω το biblatex με το latex ή μου δώσεις κάποια heads up, θα το εκτιμούσα.

Edit:

Σε ένα αρχαίο tex που έφτιαξα πειραματιζόμενος με το gedit έβαλα τις εξής εντολές

\bibliography{nai.bib}
\usepackage{biblatex}
\addbibresource{nai.bib}

στο τέλος του κειμένου έβαλα
\printbibliography

kai είναι το tex και nai είναι το bib χαριν συντομίας. Το bib έχει αγγλική αμιγώς βιβλιογραφία. Όταν δίνω pdflatex kai.tex μου βγάζει το εξής μνμ

This is pdfTeX, Version 3.1415926-2.4-1.40.13 (TeX Live 2012)
restricted \write18 enabled.
entering extended mode
(./kai.tex
LaTeX2e <2011/06/27>
Babel <v3.8m> and hyphenation patterns for english, dumylang, nohyphenation, ge
rman-x-2012-05-30, ngerman-x-2012-05-30, afrikaans, ancientgreek, ibycus, arabi
c, armenian, basque, bulgarian, catalan, pinyin, coptic, croatian, czech, danis
h, dutch, ukenglish, usenglishmax, esperanto, estonian, ethiopic, farsi, finnis
h, french, friulan, galician, german, ngerman, swissgerman, monogreek, greek, h
ungarian, icelandic, assamese, bengali, gujarati, hindi, kannada, malayalam, ma
rathi, oriya, panjabi, tamil, telugu, indonesian, interlingua, irish, italian,
kurmanji, latin, latvian, lithuanian, mongolian, mongolianlmc, bokmal, nynorsk,
polish, portuguese, romanian, romansh, russian, sanskrit, serbian, serbianc, s
lovak, slovenian, spanish, swedish, turkish, turkmen, ukrainian, uppersorbian,
welsh, loaded.
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/base/article.cls
Document Class: article 2007/10/19 v1.4h Standard LaTeX document class
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/base/size11.clo))
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/base/fontenc.sty
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/base/t1enc.def))
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/lm/lmodern.sty)
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/natbib/natbib.sty)
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/generic/babel/babel.sty
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/generic/babel/english.ldf
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/generic/babel/babel.def))
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/generic/babel/greek.ldf
Loading the definitions for the Greek font encoding
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/generic/babel/lgrenc.def)))
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/base/inputenc.sty
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/ucs/utf8x.def))
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/ucs/ucs.sty
(/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/ucs/data/uni-global.def))
(./biblatex.sty

Package biblatex Warning: No "backend" specified, using Biber backend.
(biblatex) To use BibTeX, load biblatex with
(biblatex) the "backend=bibtex" option.

! LaTeX Error: File `biblatex2.sty' not found.

Type X to quit or <RETURN> to proceed,
or enter new name. (Default extension: sty)

Enter file name:

Τι βγαίνει από αυτό;
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 11 Ιούλ 2012, 23:20

razor έγραψε:Έκανα την εγκατάσταση του Texlive 2012 από τα link που μου έδωσες και νομίζω ότι έγινε σωστά. Το tex --version μου έδωσε αυτό: TeX 3.1415926 (TeX Live 2012) οπότε υποθέτω ότι τώρα έχω την τελευταία έκδοση.
:clap: :clap:
Ξέχασα να στο γράψω χτες. Αν δεν έχεις πρόβλημα χώρου, να κάνεις πλήρη εγκατάσταση του TeXLive, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να μην αντιμετωπίζεις προβλήματα. Αν δεν έχεις κάνει πλήρη εγκατάσταση, τότε επιβεβαίωσε ότι έχεις εγκαταστήσει το biblatex. Αυτό το κάνεις ως εξής:
1. γράφεις σε κονσόλα το ακόλουθο (ανάλογα με τον τρόπο που έχεις κάνει την εγκατάσταση μπορεί να χρειάζεται και sudo μπροστά):
tlmgr -gui

2. Θα σου ανοίξει ένα παράθυρο με επιλογές να εγκαταστήσεις/αφαιρέσεις/ανανεώσεις πακέτα. Για να βάλεις καινούρια αρχεία, πρέπει να πατήσεις πάνω δεξιά εκεί που λέει Load για να κατεβάσει την ανανεωμένη βάση δεδομένων από το internet.
3. Ψάξε για biblatex και δες αν η εγκατεστημένη έκδοση υπάρχει στο τοπικό repository, αν όχι εγκατέστησε την.

razor έγραψε:Εδώ είναι τα αρχεία που ζήτησες:
το tex http://paste.pound-python.org/show/23924/
και το .bib http://paste.pound-python.org/show/23925/
Μάλιστα. Το *.tex έχει μέσα ένα πακέτο, το xunicode το οποιό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το xelatex. Ανεξαρτήτως αυτού, το Lyx σίγουρα κάνει κάποια αλχημεία γιατί ο κώδικας αυτός δεν κάνει compile με pdflatex, και με xelatex δεν βγάζει ελληνικούς χαρακτήρες. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα να βγει άκρη από αυτό αλλά έπρεπε να το δοκιμάσουμε.

razor έγραψε:Για το biblatex ακολούθησα αυτόν τον οδηγό του Lyx http://wiki.lyx.org/BibTeX/Biblatex. Κάνοντας ακριβώς αυτά που λέει, όταν πάω να κάνω compile το κείμενο μου βγάζει μνμ biblatex.sty not found. Κατέβασα ένα αρχείο biblatex.sty αλλά δεν ξέρω σε ποιο φάκελο να το τοποθετήσω. Το Texlive δεν περιέχει και το biblatex; Πώς ξέρω αν έχω το biblatex εγκατεστημένο; Σε κάποιο από τα error logs είδα ότι έγραφε και κάτι για backend=biber. Από δω και πέρα δεν ξέρω πως να προχωρήσω.
Τα αρχεία *.sty είναι τα πακέτα του latex. Αυτά είναι που μπαίνουν στο preamble με \usepackage{package_name}. Το latex ψάχνει για αρχεία *.sty μέσα στο φάκελο εγκατάστασης του LaTeX (τα αρχεία του οποίου έχουν μια συγκεκριμένη δομή που ονομάζεται TeX-Tree) και μέσα στο φάκελο που βρίσκεται το αρχείο *.tex. To ότι δεν έβρισκε το biblatex.sty μάλλον σημαίνει ότι δεν ήταν εγκαταστημένο. Αν και επειδή είναι το lyx στη μέση κρατάω μια επιφύλαξη. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξαναδοκιμάσεις με το texlive2012, αφού επιβεβαίωσεις ότι είναι εγκατεστημένο το biblatex.

razor έγραψε:Πάντως, αν το πρόβλημα με το biblatex εντοπίζεται στο Lyx, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αφήσω. Αν δουλεύει γενικά το biblatex με ελληνικά και αγγλικά μαζί, τότε θα δουλέψω με το latex χωρίς το Lyx. Γιατί διάβασα λίγο τον οδηγό που πόσταρες για το Latex και είδα ότι τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Έφτιαξα μάλιστα χωρίς πρόβλημα και το πρώτο μου κείμενο (κείμενο, sections/subsections και πίνακας περιεχομένων) και έλυσα και κανά δύο προβλήματα που δεν μπορούσα να λύσω με το Lyx τα οποία ήτα υπόθεση δύο απλών εντολών. Μόνο που εξακολουθώ να έχω δυσκολία με τη βιβλιογραφία γιατί διαβάζω σποραδικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Αν μου υποδείξεις κάποιον οδηγό για το πως να δουλέψω το biblatex με το latex ή μου δώσεις κάποια heads up, θα το εκτιμούσα.

Για τη βιβλιογραφία με biblatex είναι γραμμένα αρκετά αναλυτικά εδώ. Αν έχεις όλα τα πακέτα, το παράδειγμα εμ το polyglossia θα πρέπει να τρέξει. Το παράδειγμα με το xgreek δε θα τρέξει, αλλά το γιατί θα στο εξηγήσω σε άλλο post. Γενικά τσέκαρε το link της υπογραφής μου. Έχει αρκετό υλικό.

razor έγραψε:Σε ένα αρχαίο tex που έφτιαξα πειραματιζόμενος με το gedit
Νόμιζα ότι ήσουν noob :P
Πέρα από την πλάκα, δοκίμασε το εξής:
\documentclass[12pt]{article}

% Language
\usepackage{xgreek}

% Fonts
\usepackage{fontspec}
\setmainfont[Kerning=On,Mapping=tex-text]{Linux Libertine O}

% highly advised by biblatex's authors.
\usepackage{csquotes}

\usepackage[
backend=biber,
style=authoryear,]
{biblatex}

\addbibresource{nikos.bib}

\begin{document}
Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, η ιδιαιτερότητα \cite{Cross1954} της
πεφωτισμένης νεωτερικής κοινωνίας εξαντλείται για τον Αντόρνο \cite{Kenny2005}
στην παντοδυναμία ενός διεφθαρμένου, ολοκληρωτικού λόγου, που αδυνατεί \cite{Unknownb}
να παράγει πρόσβαση στη γνώση, ακρωτηριάζοντας με τον τρόπο αυτό τον
θεωρητικό στοχασμό.

Just one more paragraph with some text.

\printbibliography

\end{document}

Οι εντολές που πρέπει να δώσεις είναι οι εξής:
xelatex test.tex
biber test
xelatex test.tex
xelatex test.tex

H τελευταία στην περίπτωση μας δεν χρειάζεται, αλλά είναι απαραίτητη όταν έχεις πίνακα περιεχομένων. Γενικά αυτές τις εντολές τις δίνει αυτόματα το IDE που χρησιμοποιείς (πχ kile).
Τελευταία επεξεργασία από pmav99 και 12 Ιούλ 2012, 00:06, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 11 Ιούλ 2012, 23:46

Τα παρακάτω έχουν ισχύ για να γράψουμε ένα ακαδημαϊκό έγγραφο στα ελληνικά με σκέτο LaTeX (με έμφαση στη "μηχανή XeLaTeX"). To Lyx κάνει πράγματα που δεν τα ξέρω και δεν έχω και πολύ διάθεση να τα μάθω για να είμαι ειλικρινής.

Ακόμη, αυτό που περιγράφω είναι κάτι που δουλεύει καλά όταν το αρχείο tex δε θα το μοιραστείς με άλλον. Δε θα το στείλεις δηλαδή σε κάποιον εκδότη που θα το εκδοσει. Το μόνο που θα μοιράζεις είναι το pdf. Όχι το tex. Ο λόγος είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάποια πακέτα που δεν είναι standard στο TeXLive (ucharclasses) ή στο workflow των συνεργατών μας (biblatex).

1. Χρησιμοποιούμε XeLaTeX. Ο λόγος είναι ότι κάνει τη ζωή μας εύκολη από πολλές πλευρές. Η χρήση όποιας γραμματοσειράς θέλουμε είναι ίσως ο σημαντικότερος.

2. Για να γράψουμε ελληνικά με xelatex πρέπει α) να φορτώσουμε γραμματοσειρές που έχουν ελληνικούς χαρακτήρες β) να φορτώσουμε τους ελληνικούς κανόνες συλλαβισμού. Για τις γραμματοσειρές βλέπουμε εδώ. Για τους κανόνες συλλαβισμού υπάρχουν πρακτικά 2 επιλογές. To πακέτο xgreek και το πακέτο polyglossia. Για πολυγλωσσικά κείμενα (πχ ελληνικά + αγγλικά + ρώσικα), το polyglossia έιναι μόνοδρομος. Για διγλωσσικά, και κυρίως για κείμενα με ελληνικά και αγγλικά το xgreek είναι καλύτερο (ωριμότερο).

3. Και το xgreek και το polyglossia απαιτούν να δηλώνεις την κύρια γλώσσα του εγγράφου και όταν θες κανόνες συλλαβισμού άλλης γλώσσας θα πρέπει να το δηλώσεις ρητά (\setlanguage κτλ). Για λεπτομέρειες εδώ. Αυτό είναι σπαστικό γιατί μπορεί να έχεις πολλές ξένες λέξεις (πχ ονόματα McMillan, Murrey κτλ που αναφέρονται συχνά. Υπάρχει ένα πακέτο, το ucharclasses, που σου επιτρέπει να το αποφύγεις αυτό αλλάζοντας αυτόματα τους κανόνες συλλαβισμού ανάλογα με τα γράμματα της κάθε λέξης. Είναι μαγικό γιατί πραγματικά δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα! Απλά γράφεις το κείμενο σου. Το κακό είναι ότι το πακέτο αυτό δεν έρχεται με το texlive και πρέπει να εγκατασταθεί χειροκίνητα. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, απαιτεί απλά τη δημιουργία κάποιων φακέλων, την αντιγραφή του αρχείου και την εκτέλεση μιας εντολής (texhash).

Σύντομα το βήμα της χειροκίνητης εγκατάστασης δε θα χρειάζεται πια και το ucharclasses θα έγκαθίσταται κανονικά με το texlive.

4. Για τη βιβλιογραφία χρησιμοποιούμε το BibLaTeX. Είναι το πιο σύγχρονο και το πιο ισχυρό εργαλείο για βιβλιογραφία στον κόσμο του TeX (ίσως και γενικά). Παραδείγματα ]εδώ Αφού γίνει η χειροκίνητη εγκατάσταση του πακέτου ucharclasses στο προηγούμενο βήμα, θα μπορεί να τρέξει και το παράδειγμα του xgreek για το biblatex

Ανακεφαλαίωση. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι για κάποιον που γράφει διπλωματική/διδακτορικό ή κάτι αντίστοιχο στα ελληνικά, ο ευκολότερος δρόμος είναι ο ακόλουθος συνδυασμός. Αν έχει ανάγκη τους κανόνες συλλαβισμού περισσοτέρων της μίας γλώσσας, τότε αντικαθιστάμε το xgreek με το polyglossia.
XeLaTeX + xgreek + ucharclasses + Biblatex

ps. Για το biblatex διάβασε οπωςδήποτε όμως και το Note 1.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό razor » 13 Ιούλ 2012, 13:48

Οκ, νομίζω ότι κάπως έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα τώρα. Τα link με τις οδηγίες είναι αρκετά διαφωτιστικά. Θα χρειαστεί να πειραματιστώ πάντως και να κάνω αρκετές δοκιμές μέχρι να αποκτήσω κάποια εξοικείωση.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές παίρνω το εξής μνμ
* XeTeX is required to compile this document.
* Sorry!

ενώ βλέπω από το tlmgr -gui ότι έχω εγκαταστήσω το xetex.

Θα καταχραστώ την υπομονή σου και θα σου κάνω δύο τελευταίες ερωτήσεις (με δύο σκέλη η καθεμιά) ;) : Στο παράδειγμά σου
\documentclass[12pt]{article}

% Language
\usepackage{xgreek}

% Fonts
\usepackage{fontspec}
\setmainfont[Kerning=On,Mapping=tex-text]{Linux Libertine O}

% highly advised by biblatex's authors.
\usepackage{csquotes}

\usepackage[

υπάρχουν δύο εντολές που δεν καταλαβαίνω. Πρώτον, τη γραμματοσειρά Linux Libertine O και δεύτερον το Kerning=On,Mapping=tex-text. Όταν πήγα να κάνω compile το tex μου έβγαλε ένα μνμ ότι δεν βρίσκει(;) τη γραμματοσειρά (παρεμπιπτόντως τι σημαίνει το Ο στο τέλος;). Αν λείπει μια γραμματοσειρά από που την κατεβάζω και κυρίως σε ποιον φάκελο την τοποθετώ; Επίσης, τι σημαίνει το Kerning κτλ; Είναι απαραίτητο να μπουν αυτά; Έχει να κάνει με τους κανόνες συλλαβισμού; Αν όχι, τότε με ποια εντολή βάζω τους κανόνες συλλαβισμού;
Και η δεύτερη ερώτηση: Τι είναι η εντολή texhash και τι κάνει; Το τερματικό το ανοίγω μέσα σε συγκεκριμένο φάκελο και εκτελώ την εντολή;

έγραψε:H τελευταία στην περίπτωση μας δεν χρειάζεται, αλλά είναι απαραίτητη όταν έχεις πίνακα περιεχομένων. Γενικά αυτές τις εντολές τις δίνει αυτόματα το IDE που χρησιμοποιείς (πχ kile).

Μπορεί και να πέφτω έξω αλλά μου φαίνεται ότι τα μνμ που βγάζει το τερματικό είναι πιο διαφωτιστικά από αυτά του KIle που δοκίμασα. Στο KIle είχα συνεχώς μηνύματα ότι δεν βρίσκει το ένα ή το άλλο .sty ενώ με το τερματικό διαπίστωσα ότι αν φτιάξω ένα φάκελο με τα tex. και βάλω και τα .sty που μου λείπουν (αφού τα κατεβάσω από το διαδίκτυο), με το τερματικό φτιάχνονται αμέσως τα pdf. Υποθέτω ότι πρέπει να τα βάλω τα .sty στους σωστούς φακέλους αλλά δυστυχώς δεν έχω ιδέα που.

ΥΓ1. Βρήκα αυτό το link : http://tex.stackexchange.com/questions/ ... n-biblatex Κοίτα τη βιβλιογραφία του τύπου. Έχει αγγλικά και ελληνικά στην ίδια βιβλιογραφκή αναφορά. Αυτό ακριβώς θέλω να κάνω και εγώ. Οπότε βλέπω φως στο τέλος του τούνελ! :clap: Τελικά, κάθε άλλο παρά απλό πράγμα ήταν η βιβλιογραφία. Ξεγελάστηκα από τη λογική του openoffice.
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 13 Ιούλ 2012, 14:43

Λοιπόν. Ένα ένα.

Το xelatex και το pdflatex είναι μηχανές (προγράμματα) LaTeX. Υλοποιούν τον ίδιο αλγόριθμο, αλλά υποστηρίζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά η καθεμία. Για να καταλάβεις υπάρχουν τα tex, latex, pdflatex, xetex, xelatex, luatex, lualatex. Εσύ θέλεις να χρησιμοποιείς xelatex. Από default όλοι τα IDE και οι τα plugins των text editors είναι ρυθμισμένα να χρησιμοποιούν το pdflatex. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πας στα settings και να αλλάξεις την default ρύθμιση σε xelatex.

H Linux Libertine είναι μια γραμματοσειρά που μπορείς να κατεβάσεις από το internet. Την αντικαθιστάς κατά βούληση. Το "Ο" δηλώνει ότι θες την Open Type εκδοχή και όχι την True Type. Σε γενικές γραμμές, οι γραμματοσειρές Open Type είναι οι πιο σύγχρονες και αυτές που έχουν τα περισσότερα features. Ακόμα δεν υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιου τύπου αλλά αυτή η κατάσταση αλλάζει. Δες εδώ για τις βασικές επιλογές που έχεις.

Η εγκατάσταση γραμματοσειρών δεν έχει να κάνει με LaTeX. Με λίγο googling θα βρεις πως γίνεται αλλά εν ολίγοις

1. φτιάχνεις έναν κρυφό φάκελο στο home με όνομα ".fonts".
2. Βάζεις στον φάκελο ".fonts" τις γραμματοσειρές που κατέβασες.
3. Τρέχεις την εντολή "sudo fc-cache -fv" (αυτη η εντολή ανανεώνει το cache των fonts του συστήματος).
4. Επιστροφή στο 2.

H εντολή του latex "usepackage" έχει την ακόλουθη σύνταξη
\usepackage[option1, option2, option3 ...]{packagename}
Tα options είναι προαιρετικά και κάθε πακέτο παίρνει τα δικά του. Το πακέτο fontspec παίρνει μεταξύ άλλων τις επιλογές tex-mapping και kerning. Το πρώτο αφορά στο να κάνει κάποιες αντικαταστάσεις (πχ αντικατάσταση δύο παύλων "--" με μία μεγαλύτερη, αυτόματη εισαγωγή "σωστών" closing quotes κτλ). Το kerning αφορά το κενό μεταξύ των γραμμάτων. Άστα όπως είναι. Για περισσότερες πληροφορίες δες το manual του πακέτου. Για την ώρα θα σου πρότεινα να κατεβάσεις τις Linux Libertine O και Kerkis και να χρησιμοποιείς όπως είναι τα παραδείγματα του προηγούμενου link. Με τον καιρό διαλέγεις γραμματοσειρά και ενεργοποιείς τα options που θες.

Οι κανόνες συλλαβισμού μπαίνουν με το πακέτο xgreek. To οποίο παράλληλα εξελληνίζει και τα chapter, section κτλ σε Κεφάλαιο, Ενότητα κτλ. Διάβασε και αυτό και προσπάθησε να βάλεις το πακέτο ucharclasses με τις οδηγίες που σου έδωσα. Θα σου λύσει τα χέρια.

Τα αρχεία sty δεν πρέπει να τα κατεβάζεις μόνος σου και να τα βάζεις στον ίδιο φάκελο. Η σωστή πρακτική είναι να χρησιμοποιείς τον TexLive Manager (το tlmgr) για τη διαχείριση των πακέτων. Αν δεν τα βρίσκει ο kile τότε είναι αλλού το πρόβλημα. Έχεις κάνει απεγκατάσταση τα πακέτα του Ubuntu για το texlive?
Το πακέτο ucharclasses είναι ειδική περίπτωση γιατί δεν μπορείς να το εγκαταστήσεις μέσω του tlmgr.

Η εντολή texhash ανανεώνει το Τex-Tree. Δηλαδή ανανεώνει την βάση δεδομένων που κρατάει το σύστημα με το ποια πακέτα είναι εγκατεστημένα και που μπορεί να τα βρει. Ουσιαστικά λέει στο σύστημα ψάξε ξανά στους καθορισμένους φακέλους για νέα πακέτα.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες