Δύο γλώσσες στην ίδια βιβλιογραφία bibtex σε Lyx

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Re: Δύο γλώσσες στην ίδια βιβλιογραφία bibtex σε Lyx

Δημοσίευσηαπό razor » 13 Ιούλ 2012, 16:28

έγραψε:Το xelatex και το pdflatex είναι μηχανές (προγράμματα) LaTeX. Υλοποιούν τον ίδιο αλγόριθμο, αλλά υποστηρίζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά η καθεμία. Για να καταλάβεις υπάρχουν τα tex, latex, pdflatex, xetex, xelatex, luatex, lualatex. Εσύ θέλεις να χρησιμοποιείς xelatex. Από default όλοι τα IDE και οι τα plugins των text editors είναι ρυθμισμένα να χρησιμοποιούν το pdflatex. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πας στα settings και να αλλάξεις την default ρύθμιση σε xelatex.

Έγινε, το βρήκα αυτό που λες. Όλα καλά.

έγραψε:H Linux Libertine είναι μια γραμματοσειρά που μπορείς να κατεβάσεις από το internet. Την αντικαθιστάς κατά βούληση. Το "Ο" δηλώνει ότι θες την Open Type εκδοχή και όχι την True Type. Σε γενικές γραμμές, οι γραμματοσειρές Open Type είναι οι πιο σύγχρονες και αυτές που έχουν τα περισσότερα features. Ακόμα δεν υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιου τύπου αλλά αυτή η κατάσταση αλλάζει. Δες εδώ για τις βασικές επιλογές που έχεις.

Δική μου χαζομάρα, είχα ξαναβάλει γραμματοσειρές αλλά το είχα ξεχάσει μ' αυτά και μ' αυτά. Οκ, κατάλαβα. θα κοιτάξω τα link για τις γραμματοσειρές. Πάντως για να πω την αλήθεια η default γραμματοσειρά του latex μου φαίνεται -από αισθητικής πλευράς- πολύ καλή.

έγραψε:Τα αρχεία sty δεν πρέπει να τα κατεβάζεις μόνος σου και να τα βάζεις στον ίδιο φάκελο. Η σωστή πρακτική είναι να χρησιμοποιείς τον TexLive Manager (το tlmgr) για τη διαχείριση των πακέτων. Αν δεν τα βρίσκει ο kile τότε είναι αλλού το πρόβλημα. Έχεις κάνει απεγκατάσταση τα πακέτα του Ubuntu για το texlive?

Όχι, το τσέκαρα. Δεν έχω απεγκαταστήσει τίποτε. Βασικά το πρόβλημα είναι με το biblatex.sty όπως το ξαναέλεγξα. Μήπως πρέπει να το βάλω χειροκίνητα στο σωστό σημείο; Ξέρεις ποιο είναι αυτό; Από αυτά που μου έχεις γράψει, υποθέτω κάπου μέσα στο Τex-Tree. Εσύ που το έχεις;
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (el_GR.UTF-8),
3 AMD Athlon II X2 250 Processor ‖ RAM 4032 MiB ‖ Gigabyte GA-MA770T-UD3
4 nVidia GT215 [GeForce GT 240] [10de:0ca3] (rev a2)
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 13 Ιούλ 2012, 17:47

Οκ. Απεγκατέστησε τα πακέτα του ubuntu. Το μόνο που θες να μείνει στο σύστημα σου είναι το TeXLive 2012.

Για το biblatex δεν κάνω τίποτα, γιατί έρχεται μαζί με το TeXLIve. Το μόνο που βάζω χειροκίνητα είναι το ucharclasses. To xelatex + biblatex από command line δουλεύει κανονικά? Αν ναι τότε κάτι παίζει με το kile. Αφού βγάλεις τα πακέτα του ubuntu, ξαναδοκίμασε με το kile. Πιθανότατα θα δουλέψει. Αν όχι πες και το βλέπουμε. Να ξέρεις ότι υπάρχουν και άλλα IDE για latex. πχ TexStudio και TexMaker. Μπορείς να τα δοκιμάσεις αν θες (θυμίσου να βάλεις στις ρυθμίσεις το xelatex).

Η default γραμματοσειρά του LaTeX είναι καλή αν και λίγο συντηρητική κατά τη γνώμη μου. Βέβαια αυτά είναι καθαρά γούστα. Προσωπικά μου αρέσει και η γραμματοσειρά που μοιράζει η adobe με κάθε εγκατάσταση του Reader (Minion Pro). Αν θες μπορώ να σου στείλω τη διπλωματική μου να τη δεις. Επίσης τις γραμματοσειρές να τις κοιτάς εκτυπωμένες στο μέγεθος του τελικού κειμένου και όχι στον υπολογιστή. Είναι διαφορετικές γιατί. Αν σε ενδιαφέρει η τυπογραφία διάβασε αυτό. Έχει διάφορα και για τις γραμματοσειρές. Υπάρχουν και κάποια κλασσικά βιβλία (Bringhurst κτλ).
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 13 Ιούλ 2012, 17:54

Off topic:
Για να μπορείς εύκολα να δεις τις γραμματοσειρές του συστήματος μπορείς να δεις και αυτό
http://www.adslgr.com/forum/threads/283 ... ash-inside!

ps. Στρώσε πρώτα το σύστημα. Μην αρχίζεις να καίγεσαι κατευθείαν με τέτοια :P
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό razor » 13 Ιούλ 2012, 20:41

Βασικά η απεγκατάσταση του texlive 2009 δημιούργησε έναν ψιλοχαμό με αποτέλεσμα να μη δουλεύει ούτε το texlive 2012 από τη κονσόλα. πχ μου έδινε ένα pdf σε αυτή τη μορφή
Κώδικας: Επιλογή όλων
[a4paper,10pt]articledocument
abstract
[utf8]inputenc

σαν να έλειπε αυτό που το μετατρέπει σε κείμενο. Επίσης, παρατήρησα ότι παρά την απεγκατάσταση του texlive 2009, αυτό επανεμφανιζόταν στο synaptic ως εγκατεστημένο όταν έφτιαχνα ένα κείμενο στο Kile. Από την άλλη, με την εγκατάσταση του biblatex από τα πακέτα του Ubuntu σταμάτησε το μνμ λάθους που έλεγε ότι δεν υπάρχει το biblatex.sty. Μήπως υπάρχει κανένα conflict μεταξύ των δύο εκδόσεων; Σκέφτομαι το εξής. Να απεγκαταστήσω πρώτα το texlive 2012 και μετά το texlive 2009 και μετά να εγκαταστήσω κατευθείαν την έκδοση του 2012. Τι λες;
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 13 Ιούλ 2012, 20:46

Νομίζω ότι θα είναι το καλύτερο. Ο χαμός έγινε μάλλον γιατί θα υπάρχουν πακέτα που έχουν ως dependency το texlive του ubuntu. Δεν αποκλείεται να το έχει ως dependency το kile. Δεν ξέρω σίγουρα, γιατί δεν έχω ubuntu.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό razor » 13 Ιούλ 2012, 20:53

pmav99 έγραψε:Νομίζω ότι θα είναι το καλύτερο. Ο χαμός έγινε μάλλον γιατί θα υπάρχουν πακέτα που έχουν ως dependency το texlive του ubuntu. Δεν αποκλείεται να το έχει ως dependency το kile. Δεν ξέρω σίγουρα, γιατί δεν έχω ubuntu.

πρέπει γιατί η απεγκατάσταση του texlive ζητούσε και την απεγκατάσταση του kile.
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 13 Ιούλ 2012, 20:55

Για την ώρα, βγάλε τα όλα και εγκατέστησε μετά μόνο το texlive 2012. Να βεβαιωθούμε ότι παίζει σωστά.
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 13 Ιούλ 2012, 21:09

Για να παίξει το kile ίσως χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα dummy πακέτο. http://texblog.net/latex-archive/linux/ ... 08-equivs/
Δεν ξέρω σίγουρα γιατί δεν έχω ubuntu. Πάντως και σε ArchLinux κάτι αντίστοιχο κάνω
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό razor » 13 Ιούλ 2012, 21:11

pmav99 έγραψε:Για την ώρα, βγάλε τα όλα και εγκατέστησε μετά μόνο το texlive 2012. Να βεβαιωθούμε ότι παίζει σωστά.

Τελικά δε χρειάστηκε. Έκανα reinstall τα πάκετα που απομακρύνθηκαν πρόσφατα μέσω του tlmgr και τώρα όλα είναι μια χαρά. Θα κάνω αύριο και την εγκατάσταση του πακέτου ucharclasses και ο Θεός βοηθός! Πάντως, νομίζω, ότι όλα είναι στη θέση τους γιατί από την σελίδα wiki του Xetex https://en.wikipedia.org/wiki/XeTeX αναπαρήγαγα το παράδειγμα με το πολύγλωσσο κείμενο με τη κονσόλα. Άρα, λογικά, δεν πρέπει να λείπει κάτι πολύ σημαντικό. Μου έβγαλε μόνο αυτό το μνμ στο τερματικό αλλά το κείμενο βγήκε μια χαρά

* LaTeX warning: "xparse/redefine-command"
*
* Redefining document command \textsubscript with arg. spec. 's' on line 25.
* LaTeX warning: "xparse/redefine-command"
*
* Redefining document command \textsuperscript with arg. spec. 's' on line 28.
) (/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/metalogo/metalogo.sty))
(./t.aux) (/usr/local/texlive/2012/texmf-dist/tex/latex/tipa/t3cmr.fd)
Overfull \hbox (25.19182pt too wide) in paragraph at lines 22--24
\EU1/LinuxLibertineO(0)/m/n/10.95 Ὅλοι οἱ ἄνθρωποι γεννι
�ῦνται ἐλεύθεροι καὶ ἴσοι στὴν ἀξιοπρέπ
�ια καὶ τὰ δικαιώματα.
* fontspec warning: "icu-feature-not-exist-in-font"
*
* OpenType feature 'Ligatures=Common, Historical' (+hlig) not available for
* font 'Linux Libertine O Italic/B' with script 'Latin' and language
* 'Default'.
* fontspec warning: "icu-feature-not-exist-in-font"
*
* OpenType feature 'Ligatures=Common, Historical' (+hlig) not available for
* font 'Linux Libertine O Italic/B' with script 'Latin' and language
* 'Default'.
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 13 Ιούλ 2012, 21:19

Αν σου δουλευει οκ. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι έχει γίνει σωστά...

Δώσε λίγο την εξής εντολή. Αυτή εμφανίζει το που βρίσκεται το κάθε πρόγραμμα. Πρέπει να σου επιστρέψει κάποια τοποθεσία μέσα στο φάκελο εγκατάστασης του TL 2012.
which xelatex
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες