Πρόκληση: Λογιστικό πρόγραμμα

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Re: Πρόκληση: Λογιστικό πρόγραμμα

Δημοσίευσηαπό Atlantios » 05 Νοέμ 2009, 19:29

Μπορεί με την πρώτη ματιά να μοιάζει με μια ERP/CRM εφαρμογή που στην ουσία υπάρχει ήδη για linux όπως λες. Έχω δει παρόμοιες εφαρμογές στην πράξη, βέβαια σε windows συστήματα. Δεν είναι όμως ακριβώς αυτό που φαντάζομαι. Μια εφαρμογή ERP θα ήταν εκ των προτέρων δύσκολο να πραγματοποιηθεί και ένας λογιστής με ανύπαρκτες γνώσεις προγραμματισμού θα ήταν αδύνατο να μπορέσει δίχως βοήθεια να την παραμετροποίηση.

Εγώ μιλάω για μια εφαρμογή που θα στήνεται εύκολα και δίχως ιδιαίτερη παραμετροποίηση, απ'την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης θα μπορεί να δουλέψει εφόσον κανείς κάνει τον κόπο να την τροφοδοτήσει με δεδομένα. Ασφαλώς θα ήταν λάθος η εφαρμογή να μην είναι δυναμική ώστε ο καθένας να μπορεί να την προσαρμόσει στις ιδιαίτερες ανάγκες του.
Δεν ξέρω αν είναι σωστό να αναλύσω την ιδέα τώρα. Θα μπορούσα βέβαια να πω δυο τρία πραγματάκια ώστε κανείς να μπει στο νόημα και να δει ποιες ανάγκες μπορεί να λύση αυτό το έργο. Στην δουλειά μου, ένα λογιστικό γραφείο με 5 υπαλλήλους, χρησιμοποιούμε κάθε στιγμή μια τέτοια εφαρμογή γλιτώνοντας κόπο και λάθη.

Ένας λογιστάκος είμαι και σίγουρα δεν φέρνω τις γνώσεις πάνω στον προγραμματισμό που έχετε εσείς εδώ μέσα. Είμαι όμως επαγγελματίας και στον χώρο πάνω από 15 έτη και έχω αποκτήσει μια πρακτική αντίληψη στο να επιλύνω προβλήματα.

Μπορούμε αν θέλετε να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα και αν τελικά έχει κάποια βάση ο όλος ισχυρισμός μου μπορώ να βοηθήσω για την υλοποίηση με όλες μου τις δυνάμεις.

Υ.γ.1) Πλέον τα περισσότερα λογιστικά γραφεία διαθέτουν server.
2) Αν εγώ με τις πενιχρές γνώσεις προγραμματισμού έφτιαξα κάτι που δουλεύει, τότε εσείς στα σίγουρα θα το απογηώσετε.
[spoiler]⇛ DESKTOP:
1 Panasonic TX - L32E5E 1920 x 1080
2 Ubuntu 13.10 Ελλ. 64 bit
3 Intel Core i7 CPU 860 2.80GHz ‖ RAM 8 GB ‖ ASUS INC. P7P55D PREMIUM
4 nVidia GF110 [GeForce GTX 560 Ti
5 eth3: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth2: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
Atlantios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό g00fy » 05 Νοέμ 2009, 20:00

Atlantios έγραψε:Μια εφαρμογή ERP θα ήταν εκ των προτέρων δύσκολο να πραγματοποιηθεί και ένας λογιστής με ανύπαρκτες γνώσεις προγραμματισμού θα ήταν αδύνατο να μπορέσει δίχως βοήθεια να την παραμετροποίηση.

Το ανοικτό λογισμικό δεν είναι απαραίτητα και δωρεάν. Ένας χρήστης με ελάχιστες ή μηδενικές γνώσεις μπορεί - είτε να απευθυνθεί στην κοινότητα για βοήθεια δωρεάν είτε να πληρώσει κάποιον επαγγελματίας για να του στήσει το π.χ. OpenERP όπως το θέλει αυτός. Σε κάθε περίπτωση ο επαγγελματίας θα πάρει λιγότερα απ' όσο θα κόστιζε αν αγόραζε ένα παρόμοιο πακέτο. Ας υπολογίσουμε πως αν ένα πακέτο ERP έχει 2000-8000 Ευρώ ο χρήστης θα πληρώσει στον άνθρωπο που θα το ετοιμάσει πολύ κάτω απο 1000.

Atlantios έγραψε:
Εγώ μιλάω για μια εφαρμογή που θα στήνεται εύκολα και δίχως ιδιαίτερη παραμετροποίηση, απ'την πρώτη στιγμή της εγκατάστασης θα μπορεί να δουλέψει εφόσον κανείς κάνει τον κόπο να την τροφοδοτήσει με δεδομένα.

Σίγουρα δε χρειάζεται να γνωρίζεις και πολλά για να τις στήσεις. Αυτό είναι το καλό του ΕΛ/ΛΑΚ + οτι έχεις την κοινότητα με το μέρος σου ;)

Atlantios έγραψε:
Ασφαλώς θα ήταν λάθος η εφαρμογή να μην είναι δυναμική ώστε ο καθένας να μπορεί να την προσαρμόσει στις ιδιαίτερες ανάγκες του.

Γι' αυτό και θα πρέπει να κάνουμε μελέτη σκοπιμότητας.

Atlantios έγραψε:
Ένας λογιστάκος είμαι και σίγουρα δεν φέρνω τις γνώσεις πάνω στον προγραμματισμό που έχετε εσείς εδώ μέσα.

Εδω μέσα όλοι είμαστε ίσοι και η γνώμη όλων έχει την ίδια βαρύτητα. Ubuntu γαρ! ;)
Η/Υ: Intel Pentium DualCore / 2GB RAM / nVidia Geforce 8400GS / Ubuntu 10.04 64bit
Η/Υ: Toshiba Tecra R10-10S / Ubuntu 9.10 64bit

motd: May the source be with you!
g00fy@ubuntu-gr.org:~$ cat /etc/γνώσεις.conf
Linux:kuru (όχι guru) / Προγραμματισμός:Ναί / Αγγλικά:Καλά
Άβαταρ μέλους
g00fy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 05 Νοέμ 2009, 20:07

Επειδή εγώ ξεκίνησα το νήμα αυτό οφείλω να απαντήσω κιόλας. Καταρχήν δεν έχω ιδέα από λογιστική. Εκ των υστέρων έμαθα για προγράμματα ERP/CRM που υπάρχουν για linux. Δεν καταλαβα τι ακριβώς κάνει η εφαρμογή η οποία περιγράφεις, αλλά ίσως να αξίζει να κάτσει κάποιος να προγραμματίσει κάτι. Χρειάζεται βάση δεδομένων, γραφικά, διαγράμματα, επεξεργασία κειμένου; Ποιες είναι οι προδιαγραφές που θα έθετες; Μήπως θα άξιζε να βγει ως εφαρμογή για το openoffice (μιας και χρησιμοποίησες access) χρησιμοποιώντας την python ως γλώσσα προγραμματισμού; Ή ως αυτόνομη εφαρμογή που στην αρχή θα κάνει λίγα και απαραίτητα και σιγά σιγά θα προστίθενται δυνατότητες; Είναι κάτι που θα διευκολύνει το έργο πολλών λογιστών, οπότε θα είναι κάτι που θα υπάρχει μόνο σε linux και όχι σε windows; Αν ναι τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Atlantios » 05 Νοέμ 2009, 20:21

τουλάχιστον απ τις πληροφορίες που έχω από πελάτες (μπορεί να κάνω και λάθος) , μια ERP εφαρμογή στοιχίζει περίπου όσο έιπες. Το ποσό που πληρώνει κανείς για το στήσιμο μπορέι να ξεπεράσει και τα 100000 ευρώ :-(. Για μια επιχείρηση μικρή όπως είναι το τυροκομείο μου με 10 άτομα προσωπικό απαιτούνται αν δεν απατώμαι περίπου 30000 ευρώ για το στήσιμο και μπορέι να λέω και λίγα.

Την πρόταση δεν την κάνω για να καλύψω της ανάγκες μου, προς Θεού. Κατάλαβα ότι η κοινότητα Unbuntu προσπαθεί να βρει τρόπο να γίνει ευρεία γνωστή και όχι μόνο. Το να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν Linux οι λογιστές σημαίνει κατευθείαν ότι οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν Linux.

Σε επόμενο μνμ θα προσπαθήσω να απαντήσω στον Δημήτρη.
[spoiler]⇛ DESKTOP:
5 eth3: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03) ⋮ eth2: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
Άβαταρ μέλους
Atlantios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Atlantios » 05 Νοέμ 2009, 20:42

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος:

1) Ασφαλώς μιλάμε για βάση δεδομένων.

Οι λογιστές πέρα από πελάτες έχουν να κάνουν και με πληθώρα άλλων πραγμάτων. Όπως άλλους συνεργάτες, υπεύθυνους, υπαλλήλους.
Κάθε πελάτης, υπεύθυνος κτλ έχει κάποιες ιδιότητες.
π.χ. Ο πελάτης ΑΓΝΩΣΤΟΣ έχει β' κατηγορίας βιβλία, δίνει ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, και υπολογίζει μισθοδοσία κάθε μήνα.
Κάποια στιγμή θέλουμε να πάρουμε μια κατάσταση όπου θα μας φέρει όλους τους πελάτες που έχουν ΦΠΑ τριμήνου ώστε να ξέρουμε ως γραφείο να ετοιμάσουμε τις αντίστοιχες εργασίες.
Επιπλέον ο κάθε πελάτης έχει και ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών.
π.χ. Έχει σύζυγο, παιδιά, αυτοκίνητο
Κάποια στιγμή πρέπει να ετοιμάσουμε κάποιο έντυπο για κάποια υπηρεσία. Έχοντας περάσει στην εφαρμογή όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έχοντας σκανάρει το συγκεκριμένο έντυπο, απλά βάζουμε το πεδίο που αντιστοιχεί στο έντυπο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε τόσο μαζικά όσο και μεμονωμένα.

Πως φαντάζομαι την υλοποίηση;

Υπάρχει μια κύρια καρτέλα όπου κανείς γράφει κάποια βασικά στοιχεία. Στην συνέχεια σε δενδροειδή μορφή κανείς προσθέτει καρτέλες και δημιουργεί ένα δέντρο πληροφοριών.

Θα ήταν άσκοπο αυτή την στιγμή και δεν θα γινόμουν κατανοητός να αναφέρω λεπτομέρειες που έχω σκεφτεί. Πάντως οι καρτέλες είναι δυναμικές και καθένας τις φτιάχνει όπως ακριβώς θέλει συνθέτοντάς τες με πεδία, ετικέτες, πλαίσια επιλογών κλπ. Πάντα με τους περιορισμούς που θα προκύψουν απ' τον προγραμματισμό.

Αυτά προς το παρόν
[spoiler]⇛ DESKTOP:
Άβαταρ μέλους
Atlantios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Atlantios » 05 Νοέμ 2009, 20:57

2) Εργασίες
Υπάρχουν πληθώρα εργασιών που πρέπει να διεκπεραιώσει ένα λογιστικό γραφείο.

π.χ. Με παίρνει τηλ ο πελάτης Άγνωστος και μου λέει ότι θέλει να θεωρήσει τα χ μπλοκ τιμολογίων ως την Τρίτη.

Όμως το γραφείο διαθέτει έναν Υπάλληλο που ασχολείται με εξωτερικές εργασίες. Εκείνη την στιγμή λείπει απ' το γραφείο. Τι κάνω;

Περνάω στην εφαρμογή την εργασία ώστε όταν επιστρέψει να ενημερωθεί. Τι ακριβώς όμως περνάω στην εφαρμογή; Ποιος είναι υπεύθυνος για την διεκπεραίωση της εργασίας. Τι είδους εργασία είναι. Πότε πρέπει να την έχουμε έτοιμη και ένα σχόλιο κλπ.

Ο Υπάλληλος που επιστρέφει στο γραφείο ανακαλώντας τις εργασίες ενημερώνεται. Παίρνει μια κατάσταση για τις εργασίες που αφορούν την εφορία και βλέπει και τον πελάτη Άγνωστο. Εκτυπώνει τα απαραίτητα έντυπα και ακολουθώντας κάποιο πλάνο ξεκινάει να τις διεκπεραιώσει.

Δεν μπαίνω πάλι σε λεπτομέρειες.
[spoiler]⇛ DESKTOP:
Άβαταρ μέλους
Atlantios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό g00fy » 05 Νοέμ 2009, 21:01

Atlantios έγραψε:
Πως φαντάζομαι την υλοποίηση;

Με αυτά...
Atlantios έγραψε:
Spoiler: show
1) Ασφαλώς μιλάμε για βάση δεδομένων.

Οι λογιστές πέρα από πελάτες έχουν να κάνουν και με πληθώρα άλλων πραγμάτων. Όπως άλλους συνεργάτες, υπεύθυνους, υπαλλήλους.
Κάθε πελάτης, υπεύθυνος κτλ έχει κάποιες ιδιότητες.
π.χ. Ο πελάτης ΑΓΝΩΣΤΟΣ έχει β' κατηγορίας βιβλία, δίνει ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, και υπολογίζει μισθοδοσία κάθε μήνα.
Κάποια στιγμή θέλουμε να πάρουμε μια κατάσταση όπου θα μας φέρει όλους τους πελάτες που έχουν ΦΠΑ τριμήνου ώστε να ξέρουμε ως γραφείο να ετοιμάσουμε τις αντίστοιχες εργασίες.
Επιπλέον ο κάθε πελάτης έχει και ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών.
π.χ. Έχει σύζυγο, παιδιά, αυτοκίνητο
Κάποια στιγμή πρέπει να ετοιμάσουμε κάποιο έντυπο για κάποια υπηρεσία. Έχοντας περάσει στην εφαρμογή όλα τα απαραίτητα στοιχεία και έχοντας σκανάρει το συγκεκριμένο έντυπο, απλά βάζουμε το πεδίο που αντιστοιχεί στο έντυπο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε τόσο μαζικά όσο και μεμονωμένα.

+

αυτά...
Atlantios έγραψε:
Υπάρχει μια κύρια καρτέλα όπου κανείς γράφει κάποια βασικά στοιχεία. Στην συνέχεια σε δενδροειδή μορφή κανείς προσθέτει καρτέλες και δημιουργεί ένα δέντρο πληροφοριών.[...]Πάντως οι καρτέλες είναι δυναμικές και καθένας τις φτιάχνει όπως ακριβώς θέλει συνθέτοντάς τες με πεδία, ετικέτες, πλαίσια επιλογών κλπ. Πάντα με τους περιορισμούς που θα προκύψουν απ' τον προγραμματισμό.

Καλώς ήρθατε στον θαυμαστό κόσμο των ERP :mrgreen: ;)

Εντάξει, δε λέω πως δε γίνεται και αλλιώς. Απο τη στιγμή όμως που δίνεται έτοιμη μια πλατφόρμα για ανάπτυξη - και μάλιστα δοκιμασμένη - ποιός ο λόγος να μη στηριχθείς επάνω της.
Δε θα σας ξαναζαλίσω με τα ERP.
Η/Υ: Intel Pentium DualCore / 2GB RAM / nVidia Geforce 8400GS / Ubuntu 10.04 64bit
Η/Υ: Toshiba Tecra R10-10S / Ubuntu 9.10 64bit

motd: May the source be with you!
g00fy@ubuntu-gr.org:~$ cat /etc/γνώσεις.conf
Linux:kuru (όχι guru) / Προγραμματισμός:Ναί / Αγγλικά:Καλά
Άβαταρ μέλους
g00fy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Atlantios » 05 Νοέμ 2009, 21:07

3)Οικονομικά στοιχεία.
Πέρα απ' την αμοιβή που πρέπει να εισπράξουμε για την δουλειά μας κάνουμε και έξοδα για τον πελάτη. π.χ. Μας λέει θεώρησε μου ένα μπλοκ τιμολογίου. Ε! Δεν του λέμε φέρε μας τα 5 ευρώ για να στο κάνουμε, θα πάρουμε τα χρήματα όταν έρθει να πάρει το τιμολόγιο. Επίσης συγκεντρώνουμε πολλά χρήματα από ΦΠΑ, Προσωρινές δηλώσεις, Φόρο Εισοδήματος, ΙΚΑ κτλ.
Αυτά όλα τα οικονομικά στοιχεία και πολλά άλλα πρέπει να τα παρακολουθούμε ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται καθώς και την ρευστότητα του γραφείου. Δεν είναι ωραίο την είσπραξη των χρημάτων να την κάνει το αφεντικό, υπάρχει ταμίας για αυτό το πράγμα, αρκεί να έχουμε μέθοδο να τον ελέγχουμε.

Δεν επεκτείνομαι ούτε σ αυτό το θέμα διότι είναι αρκετά εξειδικευμένο και για να το κατανοήσει κάποιος πρέπει να διαθέτει γνώσεις λογιστικής.
Τελευταία επεξεργασία από Atlantios και 05 Νοέμ 2009, 21:42, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
[spoiler]⇛ DESKTOP:
Άβαταρ μέλους
Atlantios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Atlantios » 05 Νοέμ 2009, 21:16

4) Πρέπει να ενημερώνουμε τον πελάτη τακτικά και για πάρα πολλά θέματα. Στην Ελλαδίτσα που ζούμε οι περισσότεροι δεν διαθέτουν καν email. Τι κάνουμε;
Του στέλνουμε μνμ στο κινητό. Όμως όχι μόνο στον ένα, πρέπει να ενημερώσουμε 200 ταυτόχρονα ότι το ΦΠΑ τους είναι τόσο και λήγει την τάδε ημερομηνία. Θέλουμε ένα κειμενάκι δηλ που θα είναι ίδιο για όλους και θα αλλάζει μόνο το ποσό και θα αποστέλνει σε όλους το μνμ. Φαντάζεστε τι χρόνος είναι για έναν υπάλληλο να πάρει 200 τηλέφωνα και να μιλήσει από 3 λεπτά με τον καθένα;

Υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που δεν τα αναφέρω. Σε γενικές γραμμές όμως αυτό είναι το έργο που σκέφτομαι.
[spoiler]⇛ DESKTOP:
Άβαταρ μέλους
Atlantios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Atlantios » 05 Νοέμ 2009, 21:30

Βέβαια για όλα τα πιο πάνω κάνουμε χρήση και εφαρμογές που διαθέτουμε. Τις εκτυπώσεις τις παίρνουμε στο openoffice, καταστάσεις σε calc κλπ. Πολλαπλές επιστολές και κείμενα εκτυπώνουμε με τον κειμενογράφο, όπως και αποδείξεις εισπράξεως κπα.

Τα ερωτήματα είναι δυναμικά και τα προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας και τα αποθηκεύουμε ώστε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Έχω σκεφτεί κιόλας έναν εύκολο τρόπο για αυτό.
[spoiler]⇛ DESKTOP:
Άβαταρ μέλους
Atlantios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες