kosmos890 έγραψε:Έχω κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις σκαναρισμένες σε jpg format, δηλαδή κάθε σελίδα είναι και από μία εικόνα.
Κάθε αρχείο έχει ονομασία της μορφής ΧΧΧ(1).jpg , XXX(2).gpg XXX(3).jpg
Μπορώ να ταξινομήσω τα αρχεία με βάση τον αριθμό μέσα στην παρένθεση, ώστε να έχω τις σελίδες στην σωστή σειρά ?
(Κάτι σαν την ls -s)
Στην συνέχεια μπορώ να ένωσω όλα τα αρχεία (με την σωστή σειρά) σε ένα pdf?
Είναι πιθανό να υπάρχει ήδη κάποιο σενάριο εντολών (script) για nautilus που να κάνει τη δουλειά.
Πάντως, αν θέλεις να το φτιάξεις μόνος, αυτό που χρειάζεται είναι να μετονομάσεις τα αρχεία ώστε το νούμερο
να είναι πάντα π.χ. 3 ψηφίων, δηλαδή να προσθέσεις δύο μηδενικά στην αρχή όταν το νούμερο είναι 1-9, ένα μηδενικό όταν 10-99.
Μόλις το κάνεις αυτό, μπορείς να τα «ζιπάρεις» με το file-roller ή όποιο άλλο πρόγραμμα και να μετονομάσεις το αρχείο (π.χ. mybook.zip)
σε αρχείο με κατάλληξη .cbz (δηλαδή mybook.cbz). Η κατάλληξη .cbX είναι ειδική,
http://en.wikipedia.org/wiki/Comic_Book_Archive_fileκαι προγράμματα όπως το Evince (πρόγραμμα για αναπαραγωγή αρχείων PDF) καταλαβαίνει ότι το ZIP έχει εικόνες
και το εμφανίζει αυτόματα σαν να ήταν ένα αρχείο PDF. Τούτο είναι μια εξαιρετική λειτουργία, οπότε μπορείς να γράψεις και ένα οδηγό
στο φόρουμ μόλις το καταφέρεις.
Οπότε, το έργο σου μετατρέπεται σε «Πως μπορώ να μετονομάσω τα αρχεία μου ώστε τα νούμερα να είναι τριψήφια με χρήση μηδενικών στην αρχή όπου χρειάζεται;».