Στατιστικά Πακέτα

...office, φωτογραφία, CAD, spss, latex, κλπ

Συντονιστής: adem1

Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 03 Αύγ 2008, 03:52

Αρκετοί από εμάς είναι/ήμασταν φοιτητές και τους ενδιαφέρει η στατιστική/οικονομετρική ανάλυση δεδομένων. Άρχισα από Windows με StatGraphics, MiniTab και SPSS αλλά τον τελευταίο ένα χρόνο χρησιμοποιώ μονάχα Linux και έτσι όλες οι εφαρμογές που εκμεταλλεύομαι εμπίπτουν στην κατηγορία F/OSS. Το ακόλουθο άρθρο ΔΕΝ έπικεντρώνεται σε πακέτα για Numerical Analysis (πχ. MatLab, Octave, SciLab etc.). Θέμα του άρθρου είναι το Statistical Computing και όποια πακέτα λογισμικού παρουσιάζονται παρακάτω, κρίθηκαν με βάση αυτό το αντικείμενο.

1. R. (ή S-Plus) Είναι ένα εξαιρετικά διαδεδομένο πρόγραμμα με πολυάριθμες λειτουργίες. Σχεδόν όποιο στατιστικό test ή διεργασία θέλετε το R την έχει, αφού με σχεδόν 1500 επιπλέον πακέτα είναι δύσκολο να ξεφύγει κάποια! Επίσης είναι αρκετά εύκολο να ορίσεις και δικές σου function ώστε να υλοποιηθούν συγκεκριμένες διεργασίες με μεγαλύτερη διαφάνεια και κατανόηση από το χρήστη. Δυστυχώς είναι συχνά στρυφνό, και ενίοτε αργό, αλλά given time and patience κάνει παπάδες. Επίσης ΜΕΡΙΚΟΙ θεωρούν ότι κάνει και ωραία γραφήματα. Προσωπικά τα θεωρώ απαράδεκτα αλλά ΟΚ... Έχουν βγει κάποια gui τα οποία όμως από πολλούς θεωρούνται ανεπαρκή (εως απαράδεκτα) και ως αποτέλεσμα η σοβαρή δουλειά γίνεται σε κονσόλα. Αξιοσημείωτη είναι η κοινότητα του, που παρέχει πολλές και εξειδικευμένες συμβουλές.
(1i. Bioconductor. Τιμής ένεκεν αναφορά. "Αdd-on" κτηνώδες και απίστευτα εξειδικευμένο πακέτα για αναλύσεις βιολογικών δεδομένων μέσω R. Στα Βioinformatics παίζει μόνο του. Ότι καλύτερο, όχι για τους μη μυημένους αλλά αν θέλεις να αναλύσεις κάτι... κάντο σωστά...)
website: R -> http://www.r-project.org/ , Bioconductor -> http://www.bioconductor.org/
license: R -> GNU General Public License Version 2 , Bioconductor -> Artistic License 2.0

Εικόνα

2. Gretl. (ή Gnu Regression, Econometrics and Time-series Library και με σήμα το κοριτσάκι!) Απίθανο. Εύχρηστο, γρήγορο, και με gui που δουλεύει άψογα το πνευματικό παιδάκι του Allin Cottrell είναι εξαιρετικό για οικονομετρικές αναλύσεις. Χωλαίνει μερικώς στα cross-sectional data αλλά ακόμα και τότε εντυπωσιάζει με την ταχύτητα και την σταθερότητα του. Α! To Gretl όντως έχει ωραία γραφήματα τα οποία παράγει κατόπιν άψογης συνεργασίας με το gnuplot. (Δεν χρειάζεται να γράψετε ποτέ γραμμή στο gnuplot οι ίδιοι εκτός και αν το θελήσετε για αποσταθεροποιήσετε το γράφημα περαιτέρω) Επίσης με ενεργή κοινότητα (κυριώς με mail-listings που είναι άπειρα) άρα πολλές ερωτήσεις απαντιούνται. Από προγραμματιστικής άποψης : C και GTK στα καλύτερα τους! :D Μεγάλο του ατού είναι ότι χάρη στην εξαιρετική δομή του και το καλό interface πολλά tutorial και για άλλα προγράμματα μπορούν να υλοποιηθούν στο GretL άνετα.
website: Gretl -> http://gretl.sourceforge.net
license: Gretl -> GNU General Public License Version 3

Εικόνα

3. Gnumeric. Αν και ξεκίνησε ως spreadsheet ως αντίπαλος του excel πήρε έναν πιο "τεχνικό" δρόμο με κάποιες προσπάθειες για να αποκτήσει κάποιες λίγο πιο εξειδικευμένες λειτουργίες. Εύχρηστο, όχι κάτι απίστευτο αλλά αν θες να δεις ένα trend στα γρήγορα ή να κάνεις plotάκι, it can be fun. Μερικές φορές επιφανειακό και εφετζίδικο δένοντας τον χρήστη με κάποιες επιλογές του. Το όλο project άρχισε από τον Miguel de Icaza. Γίνονται προσπάθειες με συνεργασία με την κοινότητα του R για να βελτιωθεί η ακρίβια του όλου project αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ευδοκιμούν (και σε τί αποσκοπούν)....
website: Gnumeric -> http://gnome.org/projects/gnumeric/
license: Gnumeric -> GNU General Public License Version 2

Εικόνα

4. SciPy/matplotlib. Όπως λέει και το site "SciPy (pronounced "Sigh Pie") is open-source software for mathematics, science, and engineering." Γιατί SciPy και όχι κάτι άλλο? Γιατί πολύ απλα η Python είναι ΠΟΛΥ ΑΠΛΗ. Εγώ μονάχα C/C++ έγραφα άντε και λίγο PHP και η Python μου βγήκε πανεύκολη. Δοκιμάστε την. Θα εκπλαγείτε που με λίγη προσοχή θα υλοποιήσετε εξειδικευμένα script για γρήγορες αναλύσεις μεγάλης κλίμακας άνετα. Επίσης τα γραφήματα μέσω της matplotlib είναι όμορφα, διακριτικά και ΚΑΛΥΤΕΡΑ από της R.... Προσοχή όμως γιατί ειδικά το matplotlib διαχειρίζεται τα μηδενικά κάπως "περίεργα" και μερικές φορές τα γραφήματα βγαίνουν θεότρελα (και προφανώς λάθος). Έχουν βγει κάποια interfaces RPy, RSPython, etc. για να γίνεται linked η R με την Python. Όποιος γενναίος να μοιραστεί τις εντυπώσεις του μαζί μας :) (προσωπικά θεωρώ κάλύτερα να γίνονται export σε .csv τα δεδομένα και από εκεί τα διαχειρίζονται μέσω R ή Python πάλι για περαιτέρω ανάλυση γιατί υπάρχει καλύτερη διαφάνεια στις διεργασίες).
website: SciPy -> http://www.scipy.org , matplotlib -> http://matplotlib.sourceforge.net/
license: SciPy -> BSD(-like) license , matplotlib -> PSF-like license.

Εικόνα

5. Rlplot. Γιατί ωραία τα δεδομένα μας αλλά πώς τα παρουσιάσουμε? Rlplot του πανεπιστημίου του Innbruck. Γρήγορο σχετικά, crisp και απλό. Όχι κάτι εξειδικευμένο απίστευτα αλλά βολεύει. Powered by Trolltech's QT... Έχει μερικά πολύ ωραία και εξειδικευμένα γραφήματα ειδικά για 3D plots αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι αργό και ασταθές όταν τα δεδομένα μας γίνονται πολλά. (πχ. Ενώ το 1500 samples γίνονται plot σε 2 seconds , τα 3000 επίσης σε κάπου τόσο, τα 32035 απλά κολλάνε το πρόγραμμα :D )
website: Rlplot -> http://rlplot.sourceforge.net/
license: Rlplot -> GNU General Public License Version 3

Εικόνα

6. Fityk. Δείχνει εντυπωσιακό. Μερικές από τις λειτουργίες πραγματικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν σε άλλο πρόγραμμα με τόσο καλό και κατατοπιστικό GUI. Δεν το χρειάστηκα ποτέ βέβαια για κάτι "βαρύ" και δεν το χρησιμοποίησα ποτέ σοβαρά εκτός από παιχνιδάκια fitting. Πολύ καλή δουλειά αλλά όπως και το Bioconductor πολύ specialized. C++ με Python bindings για εσάς.
website: Fityk -> http://www.unipress.waw.pl/fityk/
license: Fityk -> GNU General Public License Version 2

Εικόνα

7. JMulTi. To αντίπαλο δέος του Gretl. Από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου (όχι το Freien). Σοβαρό πρόγραμμα. Κάνει ότι και το Gretl και ίσως μερικές φορές και καλύτερα (κατά κάποιους) και με περισσότερες επιλογές (αυτό το κρίνω και εγώ). Δεν μου φάνηκε και τόσο εύχρηστο το GUI του είναι μάλλον "υπερφορτωμένο" στην προσπάθεια τους να μην κρύψουν καμία λειτουργία. Aν το Gretl δε σας κάνει κλικ τότε δοκιμάστε το JMulTi. Εξολοκλήρου γραμμένο σε Java. (Το screen-shot δεν είναι δικό μου αλλά από την wikipedia)
website: JMulTi -> http://www.jmulti.de/
license: JMulTi -> GNU General Public License Version 2

Εικόνα
Όποιος θέλει βοήθεια με R ή Gretl ή SciPy ή γενικά με τη στατιστική του ανάλυση, λέει. Ίσως μπορούμε να αλληλοβοηθούμε.
Καλό βιβλίο για αρχή στο R : Peter Dalgaard (μορφή) - Introductory Statistics with R. (Standard Ανάγνωσμα) (Cult κατάσταση όταν έχεις απορία στο R, γράφεις στην mailing list και σου απαντάει ο ίδιος.)

Η λίστα είνα προφανώς ημιτελής και ακόμα προφανέστερα αντανακλά προσωπικές απόψεις. (πακέτα όπως Lisp-Stat, QtiPlot etc. δεν τα παρουσίασα γιατί δεν τα έχω ουσιαστικά συναντήσει ποτέ) Όποιος έχει δουλέψει σε κάποιο άλλο πρόγραμμα είναι ευπρόσδεκτος να το παρουσιάσει και αυτό. Πολλά από τα προγράμματα έχουν και εκδόσεις για Windows, άρα δεν έχετε δικαιολογία να κάνετε τις αναλύσεις με closed-source software ακόμα και αν είστε αναγκασμένοι να τρέχετε μέσα από παράθυρα. Για αρχάριους προτείνω Gretl (μακράν το πιο εύχρηστό) και όταν δείτε ότι δεσμεύεστε R. (Kαι αν δεσμεύεστε και από το R >> http://www.math.ias.edu/ (αφού θέση ανάμεσα μας δεν έχετε ποια))
Τελευταία επεξεργασία από ftso και 29 Αύγ 2010, 22:12, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Αιτία: .
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2008, 05:50
Εκτύπωση

Re: Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό logari81 » 03 Αύγ 2008, 13:08

μπραβο kalakouentin πολύ καλή ενημέρωση. Νομίζω οτι θα φανει χρήσιμο σε πολλούς.
http://opensourceecology.org/


Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος
 
Δημοσιεύσεις: 6074
Εγγραφή: 14 Μάιος 2008, 10:40
Εκτύπωση

Re: Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό gilux » 20 Ιούλ 2009, 18:22

Αρχικά, μπράβο για το άρθρο σου.
Εγώ θα ήθελα τη συμβουλή σου(μιας και έχεις χρησιμοποιήσει τόσο win όσο και linux).
Είμαι φοιτητής οικονομικών επιστημών και καινούργιο χρήστης linux. Επειδή η οικονομετρία με ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό, θα ήθελα τη συμβουλή σου στο ποιό πρόγραμμα θα ήταν το καταλληλότερο για εμένα να ξεκινήσω τους πειραματισμούς μου(για αρχή τουλάχιστον), είτε σε win είτε σε linux.

Ευχαριστώ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 64bit σε hp pavilion dv6500(laptop)
Προδιαγραφές ⇛ AMD turion 64x2 │ 2GB ram │ NVIDIA GeForce 8400M GS
gilux
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 100
Εγγραφή: 28 Ιουν 2009, 22:50
Εκτύπωση

Re: Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 21 Ιούλ 2009, 15:08

Για πειραματισμούς αλλά και σοβαρή δουλειά το καλύτερο για μένα είναι το Gretl. Είναι το πλέον εύχρηστο και έχει εκδόσεις και για Win και για Linux. Μέσω του εύκολου και λιτού menu του θα σε βοηθήσει πολύ να εξερευνήσεις εύκολα και γρήγορα πολλές ενότητες της οικονομετρίας.

Το R είναι αρκετά technical και στρυφνό για έναν casually-interested φοιτητή οικονομικών επιστημών.

Επίσης θα σε συμβούλευα να δεις από κοντά ένα σύστημα με SPSS. Αν και μπορείς να κάνεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ που κάνει το SPSS με το R, το SPSS είναι εδραιωμένο στην αγορά και αν πεις σε μια συνέντευξη ότι το "ξέρεις" (μια βασική working knowledge απλά να τρέξει μια ANOVA και μια ARIMA) είναι ψαρωτικό. (Το γεγονός βέβαια ότι ο κόσμος ψαρώνει που φοιτητές "ξέρουν" (υποτίθεται) να δουλεύουν στο SPSS που κοστίζει 4000 λίρες Αγγλία και πιθανότατα τα ίδια στελέχη που "ψαρωνουν" δεν διαθέτουν κονδύλια να το αγοράσουν ή να το συντηρήσουν είναι τουλάχιστον οξύμωρο αλλά ΟΚ... Ellada....)
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2008, 05:50
Εκτύπωση

Re: Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό giorgosc61 » 09 Οκτ 2009, 16:03

Καλησπέρα,

Πολύ ενδιαφέρον το ποστ για τα στατιστικά πακέτα.

Ενδιαφέρομαι να γράψω τη διατριβή μου χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά ubuntu.

Στο latex βρίκαμε άκρη και ήδη συνεχίζω να γράφω.

Στο τομέα όμως της στατιστικής ανάλυσης θέλω να την κάνω μόνος μου ή με σωστή καθοδήγηση.
Το πρόβλημα είναι ότι βιοστατιστική είχαμε κάνει ελάχιστα...1 εξάμηνο στην ιατρική και οι γνώσεις είναι περιορισμένες.
Όρεξη υπάρχει για να μάθω μια και ένας από τους σκοπούς μου κάνοντας τη διατριβή είναι να μπορώ να κάνω ένα πείραμα από την αρχή μέχρι το τέλος μόνος μου.

Τα δεδομένα μου είναι πειραματόζωα control και με ασθένεια.
Στο κομμάτι του πειράματος με τα animal models μέτραγα καθημερινά σωματικό βάρος και κατανώλωση νερού και γλυκόζη στο αίμα.
Μελετάμε 3 ιστούς Α, Β, Γ στους οποίους έχει γίνει ανοσοϊστοχημεία και θα προκύψει σε κάθε έναν από αυτούς τιμές πάχους ενό συγκεκριμένου συστατικού που υπάρχει και στους τρεις.

Αυτό που θέλω να κάνω είναι τα εξής:
1) να συσχετίσω το σωματικό βάρος μεταξύ control και με ασθένεια
2) να συσχετίσω την κατανάλωση νερού μεταξύ control και με ασθένεια
3) να συσχετίσω το πάχος του συστατικου στον ιστό Α μεταξύ control και με ασθένεια
4) να συσχετίσω το πάχος του συστατικου στον ιστό B μεταξύ control και με ασθένεια
5) να συσχετίσω το πάχος του συστατικου στον ιστό Γ μεταξύ control και με ασθένεια
6) αν είναι δυνατόν συγκριτική μελέτη μεταξύ των τριών ιστών Α,Β,Γ με βάση το πάχος του συστατικού

Δυστυχώς λόγω του τελείως αρχάριου με την στατιστική γενικότερα δεν ξέρω ποιο πρόγραμμα θα χρησιμοποιήσω....

Κάποια βοήθεια;
Τελευταία επεξεργασία από giorgosc61 και 09 Οκτ 2009, 18:09, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
giorgosc61
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 19 Μάιος 2009, 16:44
Εκτύπωση

Re: Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 09 Οκτ 2009, 16:34

Aγαπητέ Γιώργο,

καλώς ήρθες στην παρέα μας.

Καταρχήν χρειάζεσαι μερικές βασικές γνώσεις στατιστικής. Όταν λες συσχέτιση τι καταλαβαίνεις και τι εννοείς; Όλα τα πακέτα που προτείνει παραπάνω ο kalakouentin είναι ικανά να κάνουν σχεδόν τα πάντα (ο καφές αποκλείεται εξαρχής) Το θέμα είναι να ξέρεις τι θέλεις, με όρους στατιστικής, και να μάθεις πώς γίνεται με το εκάστοτε πρόγραμμα. Όλα τα προγράμματα έχουν οδηγούς, εγχειρίδια, παραδείγματα τα οποία μπορείς να διαβάσεις. Επείδη είσαι καινούριος στο άθλημα ξεκίνα με το gnumeric, μοιάζει με το excel--διάβασε την κριτική παραπάνω--και είναι γενικά απλό. Αλλά δοκίμασε και τα άλλα προγράμματα για να δεις ποιο σε βολεύει καλύτερα.

Αλλά όπως είπα, αν δε ξέρεις στατιστική και τι ακριβώς θελεις, τότε και το καλύτερο πρόγραμμα με το ποιο εύκολο gui δε μπορεί να σε βοηθήσει.
Τελευταία επεξεργασία από Dimitris και 09 Οκτ 2009, 17:53, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX
 
Δημοσιεύσεις: 1357
Εγγραφή: 13 Μάιος 2008, 13:57
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Εκτύπωση

Re: Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό giorgosc61 » 09 Οκτ 2009, 17:30

Σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Κάθε κριτική δεκτή και όπως καταλαβαίνεις όλη η πρακτική δουλειά περνάει από εμένα ώστε να υπάρχει ο κατά το δυνατόν καλύτερος έλεγχος του τι γίνεται στη διατριβή από την αρχή μέχρι το τέλος.

Από το Gnumeric ξεκίνησα οργανώνοντας τα δεδομένα μου.

Από στατιστική δυστυχώς οι γνώσεις περιορισμένες όπως ανέφερα.

Για να εξηγήσω τι εννοώ με το 1) π.χ.
Η υπόθεση είναι ότι στην ομάδα με την ασθένεια το σωματικό βάρος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της ασθένειας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Με την πραγματοποίηση στατιστικής δοκιμασίας και αν προκύψει στατιστικώς σημαντική διαφορά ή όχι θα επιβεβαιωθεί ή όχι η υπόθεση.

Αν κάνω λάθος σε κάτι παρακαλώ συγχωρέστε με γιατί τώρα είμαι στο στάδιο που τα ψάχνω αυτά και η επανάληψη στο μάθημα της στατιστικής έχει προγραμματιστεί από την άλλη βδομάδα.....
Άβαταρ μέλους
giorgosc61
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: 19 Μάιος 2009, 16:44
Εκτύπωση

Re: Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 20 Οκτ 2009, 22:41

@ giorgosc61: Σε είδα και στο άλλο thread.
Με βαση τί θες να κάνεις, πρέπεο να εξοικιώθεις με τις διαδικασίες t.test και prop.test στο R.

Εφόσον θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά τώρα κοίταξε ΣΙΓΟΥΡΑ να αγοράσεις ένα βιβλίο για το R.
Προτείνω ή το Introductory Statistics with R του Dalgaad ή το Statistics and Data with R των Cohen & Cohen. To Statistics: An Introduction Using R είναι επίσης γνωστό αλλά εμένα δε μου άρεσε.
(Του Dalgaad (2002) θα το βρεις σχεδόν παντού προς gigapedia και άλλα τέτοια site μεριά. Θεωρείτε γελειωδώς κλασσικό. Των Cohen είναι του 2008 και είναι φρέσκο φρέσκο. Των Cohen είναι ΜΕΓΑΛΟ 600 σελίδες normal pages κτήνος, του Dalgaad 250 μικρές σελίδες σκάρτες.)

Me gui προσανατολίσου στο gretl, άσε το gnumeric. Ότι θέλεις στο Gretl θα το κάνεις σχετικά εύκολα (δεν ακούγεται σα να θέλεις να κάνεις και τρελά πράγματα για την ώρα).

Κοίταξε το concept του Βioconductor επίσης. Είναι για βιολόγους.... (Έχει άπειρες βιβλιοθήκες και εντολές για microarray αναλύσεις etc.)
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2008, 05:50
Εκτύπωση

Re: Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό thodorisg » 29 Αύγ 2010, 19:37

Καλησπερα, χρειαζομαι την R για καποιες εφαρμογες στην σχολη μου και προσπαθησα να την εγκαταστησω αλλα δεν εομαι σιγουρος αν τα καταφερα. Βασικα δεν μπορω να την βρω πουθενα. Καμια βοηθεια για να καταλαβω αν την εχω εγκαταστησει ή πως την τρεχω?
thodorisg
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 28 Αύγ 2010, 12:50
Εκτύπωση

Re: Στατιστικά Πακέτα

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 29 Αύγ 2010, 21:31

Πάτα σε ένα τερματικό "R".

Kοίτα την 1η-1η εικόνα στο 1ο post αυτού του thread. Πρέπει να δεις κάτι ανάλογο.
(Ελπίζω να ξέρεις ότι το R είναι εφαρμογή τερματικού και δε θα έχεις native υποστήριξη για GUI.)

(Για GUI _γενικά_ προτείνω το R commander, γιατί είναι το πιο παλιό και διαδεδομένο, αλλά _ειδικά_ δε συνιστώ κανένα GUI γιατί όσο οι αναλύσεις σου γίνονται πιο περίπλοκες, τόσο περισσότερο το GUI μπορεί να σε πουλήσει...)
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX
 
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: 05 Ιούλ 2008, 05:50
Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Γραφείο / Γραφιστική / Επιστήμες