Ubuntu και Home Theater Pc

...βίντεο, ήχος, players, codecs, κλπ (όχι προβλήματα καρτών εδώ)

Συντονιστές: adem1, konnn

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Για εγκατάσταση codec, java, flash και εφαρμογών πολυμέσων τρέξτε στο τερματικό
Για ubuntu
sudo apt-get -y install ubuntu-restricted-extras
Για kubuntu
sudo apt-get -y install kubuntu-restricted-extras

Ubuntu και Home Theater Pc

Δημοσίευσηαπό dim459 » 03 Ιουν 2013, 20:55

Λοιπόν, το παρόν αναφέρεται σε ρυθμίσεις του VLC για καλύτερη εικόνα σε πολλές ίντσες.

Εισαγωγικώς αναφέρω ότι το Home Theater διαθέτει έναν προβολέα widescreen 1280 χ 720, ο οποίος προβάλλει σε μια οθόνη Da Lite 120 ιντσών, widescreen.
O υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος στο pc, είναι ένα παλιό desktop με P4 στα 3gh HT, 512 mb ram, και μια Nvidia FX 5200 με DVI, που μεταφέρει σήμα στον προβολέα με ένα καλώδιο από DVI σε HDMI.
Όπως καταλαβαίνετε το μηχάνημα στην εποχή του (προ δεκαετίας και) μπορεί να σκότωνε, με τα σημερινά δεδομένα βεβαίως σέρνεται, οπότε και δεν αναφέρομαι σε αναπαραγωγή HD, αλλά dvd και απλών avi αρχείων, οι ρυθμίσεις όμως ισχύουν γενικότερα.

Το εν λόγω pc μέχρι πρότινος είχε πάνω windows xp και η αναπαραγωγή γινόταν με zoom player για κέλυφος και πάνω του ήταν κουμπωμένα το dscaler, το reclock για audio rendering και το ffdwshow για postproccessing. Με όλα τα ανωτέρω η εικόνα ήταν εξαιρετική αν και το μηχάνημα έφτανε στα όριά του.

Όταν τις τελευταίες μέρες τα windows αποφάσισαν να αφήσουν το μάταιο τούτο κόσμο και να μην ξανανοίξουν, βαρέθηκα τραγικά να ξανασετάρω όλα τα ανωτέρω, και αποφάσισα να περάσω τη 12.04.2 και από πάνω εννοείται το lubuntu-desktop, διότι με τόση λίγη μνήμη, σαφώς και τη χρειάζομαι για την αναπαραγωγή και όχι για να τρέχει το dekstop.

Players έβαλα τον smplayer και τον vlc.
Χωρίς καμία παρέμβαση καλύτερη εικόνα δίνει σίγουρα ο smplayer, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να πάρω πολυκάναλο stream στην ψηφιακή έξοδο ήχου (coaxial) που συνδέεται με ψηφιακό πολυκάναλο ενισχυτή, οπότε αναγκαστικώς στράφηκα στον vlc που κατάφερα να λύσω το θέμα του ήχου. Το σχετικό θέμα παρακάτω :
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=38&t=27165

Η εικόνα όμως και στους δύο players ήταν απλά ανεκτή, άντε αξιοπρεπής και βεβαίως δεν είχε καμία σχέση με αυτή που είχα πριν στα windows.
Βλέποντας τα άπειρα φίλτρα στις ρυθμίσεις του vlc, είπα να το ψάξω λίγο το θέμα, και googlaροντας έπεσα στο παρακάτω link :
http://blog.thewombat.org/2008/11/how-to-use-vlc-096-as-upscaling-media.html
Λοιπόν οι ρυθμίσεις που προτείνει ο τυπάκος είναι ΜΑ-ΓΙ-ΚΕΣ. H εικόνα έφτασε ξανά στα παλαιότερα επίπεδα, χωρίς να κάτσω να ασχοληθώ περαιτέρω και είμαι σίγουρος ότι αν το ψάξω θα βελτιωθεί κι άλλο.

Τις επαναλαμβάνω κι εδώ για να υπάρχουν σε περίπτωση που κάποτε δε δουλέψει το link, με μερικά δικά μου σχόλια.
Τοοls->Preferences->All Settings.
Στην αριστερή στήλη πάμε στην υποκατηγορία Filters (προσοχή, όχι στην output modules) του Video και στο δεξί μέρος του παραθύρου τσεκάρουμε τα video scaling filter, video post proccessing filter και sharpen video filter.
Μετά αφού πατήσουμε στο αριστερό παράθυρο πάνω στην υποκατηγορία Filters για να επεκταθεί, πάμε σε κάθε ένα από τα τρία φίλτρα που επιλέξαμε προηγουμένως για να τα ρυθμίσουμε.

Στο postproccessing, αφήνουμε τη maximum τιμή 6, αφού τη σηκώνει ο υπολογιστής που ανέφερα παραπάνω (νομίζω δηλαδή και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί), τη σηκώνει και ο δικός σας υπολογιστής.

Στο sharpen βάζουμε τιμή 0.25. Ο τυπάκος στο link έλεγε ότι η τιμή αυτή για dvd και πάνω είναι καλή, αλλά για χαμηλής ανάλυσης avi, μπορεί να κάνει ορατό το macroblocking, δεν διαπίστωσα όμως κάτι τέτοιο, άλλωστε σε κάποιο βαθμό θα διορθώνεται με το postproccessing. Σε περίπτωση προβλήματος από την οξύτητα σε αρχείο χαμηλής ανάλυσης, μπορεί κανείς να δοκιμάσει να χαμηλώσει την τιμή.

Στο swscale τέλος επιλέγουμε το Lanczos (διαχρονική αξία στο scaling).

Αφού τελειώσουμε με τα παραπάνω, πατάμε και ένα save και είμαστε έτοιμοι. Η εικόνα πραγματικά είναι διαυγέστατη και ευκρινέστατη, με πολύ καλή χρωματική απόδοση. Η διαφορά με αυτής του αρρύθμιστου VLC είναι η μέρα με τη νύχτα.

Γιατί παραπάνω έγραψα νομίζω όσον αφορά στην τιμή του postproccessing ; Εκεί που ακόμα δεν έχω πετύχει το άριστο είναι στην ομαλότητα της κίνησης στην αργή οριζόντια κίνηση της κάμερας (γνωστή δολοφονική συνθήκη), όπου κάποιες φορές παρατηρούνται μικροσπασιματάκια. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην υψηλή τιμή του postproccessing, η οποία όντως ζορίζει τον επεξεργαστή, αλλά δε νομίζω ότι προέρχεται από εκεί, διότι το έκανε (και μάλιστα πιο έντονα) και πριν τις ρυθμίσεις. Εδώ φοβάμαι πως παίζει ρόλο το refresh rate και ειδικότερα :
Με τον κλειστό driver της Nvidia (σωστά για την εν λόγω κάρτα είχε βάλει τον 173 updates) όταν πήγαινα να αλλάξω το refresh rate, μου πέταγε ένα παράθυρο ότι αδυνατεί να ανοίξει το σχετικό εργαλείο λόγω παλαιότητας του driver.
Αναγκαστικώς έβγαλα τον κλειστό driver και άφησα τον nouveau, για να μπορώ με το xrandr να αλλάζω το refresh rate σε 50, 60 και 72 Hz, ανάλογα με το αν βλέπω pal, ntsc video ή ntsc film.
Όταν κάνω την αλλαγή και μετά ξανατρέχω το xrandr, μου δείχνει ότι το refresh rate έχει αλλάξει και όντως κατά την αλλαγή παρατηρώ ένα μικρό τρεμόπαιγμα στην εικόνα, ένδειξη ότι κάτι γίνεται, αλλά και στην εικόνα υπάρχει κάποια διαφορά. Όμως ανοίγοντας το info του προβολέα, πάντα μου δείχνει ότι παραμένει στα 60 Hz. Ειλικρινώς δεν ξέρω τι γίνεται, αυτές τις δουλειές στα windows τις έκανε το powerstrip, αν όμως η αντιστοιχία πηγής και refresh rate δεν είναι αυτή που έγραψα παραπάνω, τότε το μικροσπάσιμο κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο.
Μιας και εδώ δεν υπάρχει και reclock θα το ψάξω περαιτέρω και με τις άλλες ρυθμίσεις του vlc, ειδικά αυτές που αφορούν στο κλείδωμα με το Vsync και θα δω. Γεγονός είναι ότι δε με απασχολεί ιδιαίτερα, μιας και δεν το κάνει συχνά, αλλά ανεπαίσθητα σε πολύ δύσκολες σκηνές, και με το συγκεκριμένο hardware δεν μπορεί κανείς να έχει και τρελές απαιτήσεις.

Μια επιπλέον διευκρίνιση είναι ότι δεν επέλεξα να κάνει deinterlacing o vlc, για δύο λόγους : Πρώτον ο προβολέας μου κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα και δεύτερον δεν ήθελα να ζορίζω κι άλλο το παλιό pc με μια ακόμη απαιτητική διεργασία.
Μπορεί κανείς να το δοκιμάσει και να δει τι αποτέλεσμα έχει, σε ένα pc χωρίς τέτοιους περιορισμούς hardware.

Εν κατακλείδι λοιπόν είμαι πολύ ευχαριστημένος, υπό την έννοια ότι έχω εφάμιλλη εικόνα με αυτή που είχα πριν στα windows με ένα σωρό εξειδικευμένα σχετικά εργαλεία και άπειρες ρυθμίσεις, κατ' ουσίαν ρυθμίζοντας μόνο τρία από τα ενσωματωμένα φίλτρα του vlc.
Aν συνυπολογιστεί ότι σε ένα σύγχρονο μηχάνημα θα υπάρχει ικανή επεξεργαστική ισχύς, μνήμη και κυρίως βοήθεια από την κάρτα γραφικών, εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι μπορεί να στήσει ένα άριστο HTPC με linux στις μέρες μας, πράγμα καθόλου πιθανό πριν από μερικά χρόνια.

ΥΓ : Εννοείται ότι δεν μπήκα καν στον κόπο να δοκιμάσω OpenGl στο output, όπως κάποιοι έγραφαν στα σχετικά σχόλια του link που παρέθεσα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά όχι με το δικό μου hardware (το πολύ-πολύ να ανατιναχτεί αν το βάλω, χεχε.... )
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εφαρμογές για Πολυμέσα