Δήλωση (extra) DNS στο ubuntu

...ρύθμιση-εγκατάσταση δικτύων

Συντονιστές: adem1, the_eye

Δήλωση (extra) DNS στο ubuntu

Δημοσίευσηαπό ftso » 26 Αύγ 2008, 16:07

Λοιπόν, έχω το εξής πρόβλημα:
Οι DNS της forthnet το τελευταίο δίμηνο απαντάνε όποτε τους καπνίσει.
Αναλυτικότερα, πάω να μπω στο google τώρα και παίρνω σφάλμα.
Πάω να μπω 20 δεύτερα αργότερα και μπαίνει.
Το ίδιο πράγμα όλη μέρα. Βέβαια υπάρχουν και μέρες που φτιάχνει, αλλά σπάνιο!

Τι σκέφτηκα:

1) Δημιουργία λογαριασμού στο opendns.com

2) Προσθήκη των DNS του opendns.com μαζί με αυτούς της forthnet.
Αποτέλεσμα:
Κώδικας: Επιλογή όλων
:~$ cat /etc/resolv.conf
nameserver 194.219.227.2
nameserver 193.92.110.1
nameserver 192.168.1.1
nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220

Οι 2 πρώτοι είναι forthnet
H τρίτη είναι router
Η 2 τελευταίες είναι opendns.com

3)Κάθε φορά που τρώνε κόλλημα οι DNS της forthnet, μπαίνω στο opendns.com και κάνω update δίνοντας τους την νέα την ip μου. (Αυτόματο update υποστηρίζεται όπως γίνετε και στο dyndns αλλά δεν το θέλω, δεν χρειάζεται καθώς είναι απλά ένα workaround μέχρι να στρώση η forthnet (ελπίζω γρήγορα))

Απο τότε που το έκανα δεν ξανακόλλησε, αλλά μερικές φορές τρώει 2-3 δεύτερα κόλλημα σε σχέση με την περίπτωση που δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα με την forthnet.
Βέβαια μπορεί να είναι και τυχαίο!

Ερωτήσεις:
α) έχετε ακούσει τίποτα για το opendns.com. , ξέρετε καμιά καλύτερη υπηρεσία?
β) έχετε καμία ένσταση για το 2? Ξέρει κάποιος να περιγράψει πως δουλεύει η προσθήκη περισσοτέρων DNS?
γ) έχετε καμια άλλη ιδέα/πρόταση , εκτός απο το να πάρω τηλέφωνο και να βρίσω την forthnet (τζάμπα θα νευριάσω)?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Re: Δήλωση (extra) DNS στο ubuntu

Δημοσίευσηαπό bullgr » 26 Αύγ 2008, 18:49

Τελευταία μελετάω το πως μπορούμε να στήσουμε dns server στο ubuntu server. Δυστυχώς είμαι ακόμα στη μελέτη και δεν μπορώ να σε βοηθήσω αλλά πιστεύω αυτή είναι η λύση που χρειάζεσαι. Στήσε έναν dns server και το πρόβλημά σου λύθηκε.

Υ.Γ.
Το dns server μπορείς να το στήσεις και στον desktop υπολογιστή σου. Δεν χρειάζεται να έχεις έναν εξτρά υπολογιστή για ubuntu server (αν και θα ήταν η καλύτερη λύση).
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 26 Αύγ 2008, 19:21

Η τυπική λύση είναι να βάλεις ένα cache nameserver (google me!). Αυτό μπορεί να γίνει και με το dnsmasq (Synaptic). O caching nameserver ρωτάει μια φορά το IP ενός δικτυακού τόπου, και στις επόμενες αιτήσεις χρησιμοποιεί τη τιμή δίχως νέα ερώτηση (=κάνει cache). Έτσι, η διαφορά μπορεί να είναι μεγάλη στη ταχύτητα.

Μπορείς να έχεις τους nameserver της Forthnet ή αυτούς του OpenDNS. Το OpenDNS είναι πολύ γνωστό, και υπάρχουν και κάποιες οδηγίες για παραμετροποίηση στο
https://answers.edge.launchpad.net/ubun ... tion/13218

Δεν έχει νόημα να βάλεις >3 nameserver. Ένας από τους nameserver να είναι αργός/κτλ, είναι ικανό να κάνει τις συνδέσεις σου πότε αργές, πότε γρήγορες. Οπότε βάζεις το πολύ 2 nameserver που απαντάνε γρήρορα.

Το πρόβλημα με τη Forthnet ίσως έχει να κάνει με κάποιο από τους 2 nameserver να κολλάει, με αποτέλεσμα οι μισές αιτήσεις να παίρνουν χρόνο να εκτελεστούν, οπότε μόνο με επαναφόρτωση να έρχεται η σελίδα.

Για τη δήλωση των nameserver στις ρυθμίσεις του Linux, δες την τεκμηρίωση. Έτσι, δε χρειάζεται να κάνεις τις αλλαγές αυτές με το χέρι.

Αν βάλεις nameserver το 127.0.0.1 (caching nameserver, πολύ γρήγορο), είναι πιθανό να μη δουλέψει το DNS στο VirtualBox. Αν κάποιος μπορεί να το δοκιμάσει, θα το εκτιμούσα αν μας έλεγε το αποτέλεσμα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 26 Αύγ 2008, 19:25

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις σας.
Μόλις βρώ χρόνο θα το ψάξω περαιτέρω...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jarlaxl » 26 Σεπ 2008, 12:49

Επειδή και εγώ παιδευόμουν τελευταία καθώς αντιμετωπίζω μερικά σοβαρά προβλήματα με την συνδεση μου και δεν ξερω που οφείλονται δοκίμασα την πρόταση του ftso για να δω αν υπάρχει ουσιαστική διαφορά με dns ή όχι οπότε δινω εδω μερικές πληροφορίες για όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν άλλους dns τρόπους.
opendns:
οδηγίες εγκατάστασης(χωρις να ειναι αναγκαία η εγγραφή.:
https://www.opendns.com/homenetwork/start/device/ubuntu
στις οδηγιες που δινονται περιλαμβανεται και ο τροπος ωστε το /etc/resolv.conf να μην γραφεται και αλλαζουν οι dns λαθε φορα που συνδέεσαι.

για να δεις τη διαφορά χρησιμοποίησε την εντολή dig (πριν καιμετά την αλλαγή dns px dig google.com)
σε εμένα η διαφορά ήταν μεγάλη και ο opendns ήταν αργός και ειδικά σε κρίσιμα για μένα σαητ. (π.χ dig google.com εδινε 43ms απο opendns ενω απο τoν παροχο μου 13ms- σε 'αλλα σαητ η διαφορά ήταν μεγαλύτερη απο 100ms...).

όσο αφορά την εγκατάσταση dnsmasq εδώ οδηγίες:
http://ubuntu.wordpress.com/2006/08/02/ ... -browsing/
παντως για καποιο λογο στο log ελεγε οτι δεν χρησιμοποιούσε το 127.0.0.1 που θα πρεπε.
εν πασει περιπτωσει το δικό μου προβλημα δεν επιλυθηκε με αλλαγη dns και ισως να εμφανιστει στο φορουμ (sic).
παντως σε αυτο που λεει ο simosx εχει δικιο και δεν εχει νοημα να θεσεις πανω απο 3 (ισως και 2) σερβερ καθως ο πιο αργος παντα θα ρυθμιζει την ταχυτητα σου.
Άβαταρ μέλους
jarlaxl
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 26 Σεπ 2008, 16:02

DNS έχω στήσει εγώ μαζί με postfix για mail και είναι το επόμενο άρθρο για το No3 περιοδικό αφού μάλλον το Νο2 θα καλυφθεί (σε ότι αφορά εμένα) με το 2ο μέρος του άρθρου μου.

Το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισα μετά το στήσιμο (δεν είναι και τίποτε... 2-3 σημεία πρέπει να προσεχθούν μόνο) ήταν πως τα mail που έστελνα μέσω POSTFIX πήγαιναν καρφωτά στα spam ή δεν έφταναν ποτέ αφού κόβονταν απο τους ISP.

Ό λόγος ήταν οι διαφορετικοί DNS server που έβλεπε ο ISP αφού για η δρομολόγηση αναγκαστικά γινόταν από τον internet provider ενώ η αποστολή από τον δικό μου DNS server και επειδή δεν ταίριαζαν τα mail όλα κόβονταν σαν spam...

Μετά το παράτησα...
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Δικτύωση / Δίκτυα