Η ταχύτητα του δικτύου εξαρτάται από το στήσιμο;

...ρύθμιση-εγκατάσταση δικτύων

Συντονιστές: adem1, the_eye

Η ταχύτητα του δικτύου εξαρτάται από το στήσιμο;

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 26 Ιούλ 2011, 23:50

Με λίγα λόγια :

στο σπίτι που μένω, υπάρχει κεντρικό σημείο τηλεφώνου (κοντά στον πίνακα του ηλεκτρικού) και χωριστό καλώδιο που ξεκινά από εκεί και καταλήγει σε κάθε πρίζα τηλεφώνου του σπιτιού. Οι πρίζες αυτές είναι διπλές (phone / data). Όταν το ρούτερ το βάλω εκεί (στον κεντρικό χώρο κοντά στον πίνακα) και έχω σε ethernet hub όλα τα καλώδια καρφωμένα, η ταχύτητα του δικτύου φτάνει οριακά τα 200 kb/s (όταν πχ κατεβάζω ένα μεγάλο αρχείο με το torrent, συνήθως καταβάζω μια διανομή).

Στο ίδιο σπίτι, με το ίδιο hardware, αν κάνω ένα απλό στήσιμο (το ρούτερ σε μια οποιαδήποτε πρίζα τηλεφώνου), φτάνω τα 1200 kb/s.

Μιλάμε πάντα για ρούτερ με καλώδιο, όχι ασύρματο.

Δικαιολογεί το παραπάνω μήκος καλωδίου UTP (αυτά είναι τα δικτύου, σωστά; Αν όχι εννοώ το παραπάνω μήκος καλωδίων δικτύου πάντα) τέτοιο υποπολλαπλασιασμό στην ταχύτητα; Μήπως κάτι γίνεται λάθος ; Γιατί αλλιώς μου φαίνεται αδιανόητο...
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Re: Η ταχύτητα του δικτύου εξαρτάται από το στήσιμο;

Δημοσίευσηαπό dim459 » 27 Ιούλ 2011, 00:37

Κάθε καλώδιο που κουμπώνει στο hub καταλήγει σε μια ξεχωριστή πρίζα ;
Το phone και data είναι ξεχωριστά καλώδια, που απλώς κουμπώνουν σε διαφορετικές υποδοχές τις διπλής πρίζας ;
Τα utp ΔΕΝ τρέχουν παράλληλα με γραμμές ρεύματος ;
Αν οι απαντήσεις είναι ναι, δε δικαιολογείται αυτή η διαφορά.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 27 Ιούλ 2011, 08:10

Ναι στο πρώτο (κάθε καλώδιο και πρίζα).
Ναι και στο δεύτερο (θυμάμαι την πλεξούδα των καλωδίων δικτύου, γράφει ακόμα και ποιό πάει πού).
Το τρίτο δεν το αντιλαμβάνομαι καλά ως ερώτηση.
Εννοείς τη διαδρομή ή τη λειτουργικότητα;

Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 28 Ιούλ 2011, 01:46

Eννοώ τη διαδρομή, αν τα utp τρέχουν παράλληλα με καλώδια ρεύματος, επειδή τα μεν πρώτα δεν έχουν ιδιαίτερη θωράκιση (εκτός αν τα επέλεξες έτσι, θα το θυμάσαι από το επιπλέον κόστος τους) τα δε δεύτερα δεν έχουν καμία θωράκιση, είναι αρκετά εύκολο να επηρρεάζονται από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργεί ο ηλεκτρικός αγωγός, με αποτέλεσμα να πέφτει η ταχύτητα στο δίκτυό σου.
Ένας άλλος λόγος συνήθως είναι το κακό πατσάρισμα του utp στην πρίζα (ειδικά αν στο έκανε ο ηλεκτρολόγος της εγκατάστασης), μιας και από τη μεριά που είναι το κλιπάκι λίγο πολύ είναι στάνταρ το εργαλείο και το σχετικό κούμπωμα.
Το τελευταίο αν πιάνουν τα χέρια σου μπορείς να το τσεκάρεις και ως εξής : Ξεβίδωσε την πρίζα, βγάλε από πάνω το utp και κούμπωσε ένα κλιπάκι. Αν δεις εμφανή διαφορά στην ταχύτητα τότε φταιει το πατσάρισμα ή η ποιότητα της πρίζας.
Από κει και πέρα μπορεί να παίζουν και άλλοι λόγοι, όπως η ποιότητα του hub (ειδικά αν είναι πολλών θέσεων) ή και το πατσάρισμα στο patch panel αν χρησιμοποιείς κάτι τέτοιο.
Βεβαιώσου επίσης ότι πρόκειται για utp, διότι γνωστή φτηνιάρικη πατέντα των κυρ-Μέντιων είναι να βάζουν κάτι καλώδια που δεν ξέρω πως λέγονται, αλλά μοιάζουν σαν ομοαξονικά RF, μόνο που αντί για ένα χοντρό σύρμα μέσα από το πλέγμα έχουν πολλά ψιλά καλωδιάκια. Μπορείς μεν να επιτύχεις σύνδεση, αλλά από ταχύτητα κλάφτα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 28 Ιούλ 2011, 08:03

Ωχ ωχ ωχ... Πολλή δουλειά με περιμένει...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Θα πρέπει να τα δοκιμάσω γιατί μου φαίνεται αρκετά χαζό το πρόβλημα.

Arch 64b με KDE
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 29 Ιούλ 2011, 00:37

Aν από την εγκατάσταση σου έχουν περισέψει αρκετά μέτρα καλώδιο utp, μπορείς να κάνεις το εξής πείραμα.
Φτιάξε ένα καλώδιο μήκους περίπου όσο υπολογίζεις να είναι από το router σου μέχρι την πρίζα και κούμπωσε πάνω δύο κλιπάκια.
Μετά σύνδεσε το απευθείας από το router στον υπολογιστή ή από το hub στον υπολογιστή.
Αν δεις ότι ταχύτητα είναι καλή, τότε πιθανώς ευθύνεται κάτι από αυτά που σου έγραψα παραπάνω.
Αν όχι, τότε πολύ φοβάμαι ότι το utp σου είναι κακής ποιότητας, διότι τόσο μεγάλη απώλεια, όπως αυτή που αναφέρεις δεν δικαιολογείται.
Για να καταλάβεις το router μου είναι στο υπόγειο, μεσολαβεί ισόγειο και μετά πρώτος, στις πρίζες του οποίου δεν έχω διαπιστώσει κάποια διαφορά.
Δεν σου κρύβω βέβαια πως πέρασα κάμποσες μέρες της ζωής μου μελετώντας τα σχέδια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σπιτιού, αλλάζοντας σχεδόν οτιδήποτε είχε σχεδιάσει ο υπάλληλος του εργολάβου, προκαλώντας και στους δύο ένα μικρό εγκεφαλικό.
Βλέπεις ήθελα εκτός από τα ρεύματα σε κάθε χώρο να καταλήγουν δύο αυτόνομα utp για ξεχωριστά δίκτυα, ένα αυτόνομο utp για τηλέφωνο, δύο αυτόνομα ομοαξονικά ένα για επίγεια και ένα για δορυφορική τηλεόραση, εκτός από τις καλωδιώσεις ηχείων και προβολέα στους σχετικούς χώρους.
Κάποια από τα ανωτέρω θα μπορουσαν βεβαίως να συνδυαστούν με splitters και μείκτες, αλλά το κόλλημα όπως καταλαβαίνεις πληρώνεται (αν ήξερε η γυναίκα μου πόσο κόστισαν οι καλωδιώσεις και οι πίνακες του σπιτιού, δε θα ήταν ακόμα γυναίκα μου).
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Δικτύωση / Δίκτυα