kostasrs έγραψε:
Έχω ένα μικρο νετ καφέ και όπως θα καταλάβατε όταν ο ένας πελάτης ανεβάζει η κατεβάζει οι υπολοίπου που παίζουν λανκαρουν η αλλιώς ανεβαίνει το πινγκ .
Κάπου διάβασα ότι μπορώ να στήσω ένα μηχάνημα με λινυχ το οποίο θα το έχω σαν ρουτερ και αυτό θα ρυθμίζει το bandwidth ώστε η ταχύτητα να μοιράζετε σωστά .
Ισχύει κάτι τέτοιο?
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι από προεπιλογή οι λήψεις λειτουργούν στο φουλ, με αποτέλεσμα η γραμμή να είναι κορεσμένη.
Για το ping να δουλέψει γρήγορα, πρέπει να μην κορεστεί το download, ούτε το upload. Συνήθως είναι το upload που θα κορεστεί, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να έχεις στοιχεία σε πραγματικό χρόνο πόσο παν και τα δύο.
Κάτι τέτοιο νομίζω ότι μπορείς να το κάνεις μέσω SNMP, όπου έχοντας ενεργοποιήσεις το SNMP μπορείς να λάβεις άμεσα πληροφορίες φόρτου στο δρομολογητή σου.
Μεταξύ των τρόπων για να διατηρήσεις τη διαδραστικότητα στις συνδέσεις (π.χ. παιχνίδια), χρησιμοποιείς την υποστήριξη για Quality of Service (QoS) (στο δρομολογητή ή με Ubuntu Server). Εδώ, μέσω λογισμικού, μπαίνουν όρια στο bandwidth που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι λήψεις, οπότε τα διαδικτυακά παιχνίδια θα διατηρήσουν μια καλή διαδραστικότητα.
Οι όροι για αναζήτηση είναι traffic management, traffic shaping, QoS. Αν έχεις καλό δρομολογητή, μπορείς να το κάνεις από εκεί. Ωστόσο, για πολλές συνδέσεις, κτλ, είναι προτιμότερο με ένα Ubuntu Server.
Δε γνωρίζω τις λεπτομέρειες για την υλοποίηση, και ενδέχεται να μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα μέσω του Zentyal.
Καταγράφω για τώρα την απάντηση αυτή και αν γνωρίζουν κάτι περισσότερο άλλα μέλη, ας το αναφέρουν.