viewtopic.php?p=177093
viewtopic.php?p=184512

Star_Light έγραψε:ΛΟΛ.
Ο Σωκρατης Κατσικας ηταν καθηγητης μου στο ΠΑ.ΠΕΙ τωρα πια ειναι γενικος γραμματεας τηλεπικοινωνιων...
Θελεις να μαθεις δικτυα?
Βημα 1ο -> TCP/IP - OSI Stack.
Βημα 2ο -> Τα βασικα πρωτοκολλα γενικοτερης δικτυωσης. ARP , DNS , SMTP SNMP , UDP , TCP ΚΤΛΠ.
Βημα 3ο -> Πρακτικη εξασκηση με το Wireshark. ΠΧ βρες τα headers και την ενθυλακωση σε καθε πακετο των αλλων επιπεδων , διεκρινε την διαδικασια του TCP Handshake κτλπ...
θα σε βοηθησει και ο οδηγος μου εδω. Για μια πρωτη εισαγωγη στο θεμα

stamatiou έγραψε:Star_Light έγραψε:ΛΟΛ.
Ο Σωκρατης Κατσικας ηταν καθηγητης μου στο ΠΑ.ΠΕΙ τωρα πια ειναι γενικος γραμματεας τηλεπικοινωνιων...
Θελεις να μαθεις δικτυα?
Βημα 2ο -> Τα βασικα πρωτοκολλα γενικοτερης δικτυωσης. ARP , DNS , SMTP SNMP , UDP , TCP ΚΤΛΠ.
Βημα 3ο -> Πρακτικη εξασκηση με το Wireshark. ΠΧ βρες τα headers και την ενθυλακωση σε καθε πακετο των αλλων επιπεδων , διεκρινε την διαδικασια του TCP Handshake κτλπ...
1.Τι είναι αυτό το TCP/IP?
2.Τι είναι τα πρωτόκολλα;
3.Το τρίτο δεν το κατάλαβα καθόλου
4.Μου δίνεις ένα λινκ για αυτόν τον οδηγό;

Star_Light έγραψε:stamatiou έγραψε:Star_Light έγραψε:ΛΟΛ.
Θελεις να μαθεις δικτυα?
1.Τι είναι αυτό το TCP/IP?
2.Τι είναι τα πρωτόκολλα;
3.Το τρίτο δεν το κατάλαβα καθόλου
4.Μου δίνεις ένα λινκ για αυτόν τον οδηγό;
Καλες οι αποριες σου.
ΘΑ ξεκινησω απο την 2. Για να προσεγγισω μετα και την 1. !
2. Σαν ορισμος με την εννοια πρωτοκολλο εννοουμε : Ολες εκεινες τις αρχες και τους κανονες που διεπουν μια επικοινωνια μεταξυ ενος client και ενος server
Σε ελευθερη μεταφραση αφορουν τον ΤΡΟΠΟ με τον οποιο υλοποιειται η επικοινωνια. Το TCP ειναι ενα πρωτοκολλο το οποιο για να δουλεψει σου λεει πως πρεπει να σπασει την πληροφορια σε κομματια (fragments) εκ των οποιων για καθε ενα που θα στελνεται θα λαμβανεται και μια επιβεβαιωση οτι αυτο ληφθηκε... Θα τα δεις και αναλυτικα την διαδικασια TCP-handshaking εδω -> viewtopic.php?f=9&t=18932&p
Αν υποθεσουμε οτι εχεις φωναξει εναν καθηγητη σπιτι σου να σου μαθει κατι.... πριν ξεκινησετε το μαθημα σε ρωταει πως θελεις να γινει το μαθημα και εσυ του απαντας πως θελεις αργα και σταθερα... δηλαδη απο ενα κεφαλαιο 10 σελιδων... θα ξεκινησει να σου τα λεει μιση μιση σελιδα.... για καθε σελιδα που θα καταλαβαινεις θα του στελνεις μια επιβεβαιωση... θα του λες οτι οκ καταλαβα και ετσι θα συνεχιζεται το μαθημα... αυτο λοιπον εν ολιγοις ειναι το αντιστοιχο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ του μαθηματος.... της επικοινωνιας δηλαδη εν ωρα μαθηματος μεταξυ εσου και του καθηγητη. ΕΝταξει ως εδω?
παμε στο 1. μιας και αναλυσαμε εν ολιγοις τι σημαινει ενα πρωτοκολλο.... Λοιπον το TCP/IP ειναι το βασικο πρωτοκολλο του INternet. Με βαση αυτο γινεται η δρομολογηση (IP) αλλα και η μεταφορα (TCP) του πακετου σου το οποιο ξεκινησε απο ενα ηλεκτρικο σημα... (PHYSICAL LAYER) πρωτο επιπεδο στο OSI STACK (στοιβα πρωτοκολλων με βαση τα οποια γινεται η δικτυωση) διαμορφωθηκε εφυγε απο το τοπικο δικτυο μπηκε στο ιντερνετ δρομολογηθηκε με βαση μια IP διευθυνση. Και μεσω του TCP εγκαθιδρυθηκε μια συνδεση. Σε γενικες γραμμες η στοιβα πρωτοκολλων... περιγραφει μια συγκεκριμενη διαδικασια σε καθε επιπεδο.... (πρωτοκολλο) ουσιαστικα αυτο ειναι το πρωτοκολλο η αρχη με βαση την οποια γινεται η επεξεργασια.
3. Το Wireshark ειναι ενας sniffer. Η λειτουργια του ειναι παθητικη... απλα συλλαμβανει τα πακετα και τα αναλυει. ΑΝ διαβασεις καλα το OSI STACK και τα headers τα οποια μπαινουν στα διαφορα layers τοτε θα καταλαβεις και το πως λειτουργει. Σε καθε επιπεδο μπαινει ενα header μπροστα απο την πληροφορια... αυτο το header εχει πληροφοριες οι οποιες βοηθουν το πρωτοκολλο να εφαρμοσθει.
Αν για παραδειγμα σου λεω πως το TCP ειναι ενα πρωτοκολλο το οποιο για να κανει την μεταφορα... χρειαζεται να διασπασει την αρχικη πληροφορια... σε μικρα κομματακια και να τα μεταδοσει ενα - ενα η επομενη ερωτηση σου ειναι...
Ωραια! Και πως ξερουμε οτι θα φτασουν αυτα τα πακετακια????
Για αυτο μεσα στο header ενος TCP segment ενος δηλαδη πακετου το οποιο βρισκεται στο επιπεδο μεταφορας πλεον μπαινει ενα πεδιο που λεγεται
Αριθμος Σειρας! Ο οποιος βοηθαει να μην επικρατησει προβλημα... αυτος ο αριθμος σειρας βοηθαει το πρωτοκολλο να υλοποιηθει.. βοηθαει δηλαδη τις αρχες.... να ειναι πραγματοποιησιμες! Πρωτοκολλο ειναι η θεωρια.... οι αρχες... το αρχικο σχεδιο.
ΠΧ. Το BitTorrent ειναι πρωτοκολλο για την μεταφορα των toorent ενω το uTorrent ειναι το λογισμικο το οποιο υλοποιει αυτο το πρωτοκολλο.
4. Τον εχω δωσει και πιο πανω τον οδηγο δεν φαινεται???
ελπιζω να ειμαι κατανοητος. Καλη αρχη
και οποιαδηποτε απορια εχεις να την πεις .

stamatiou έγραψε:
1. Οπ, συγνώμη δεν τον πρόσεξα τον οδηγό![]()
![]()
2.Στην εξήγησή σου(που μου φαίνεται πάρα πολύ καλή,μπράβο!) υπάρχουν πολλές ορολογίες που δεν ξερω, φαντάζομαι όμως θα τις μάθω στην πορεία έτσι;

.