Δυσκολία στο στήσιμο του Samba...

...ρύθμιση-εγκατάσταση δικτύων

Συντονιστές: adem1, the_eye

Δυσκολία στο στήσιμο του Samba...

Δημοσίευσηαπό georkor » 23 Σεπ 2012, 14:55

Καταρχάς να σας καλησπερίσω και να σας ευχαριστήσω για την βοήθεια σας προς εμάς τους αρχάριους,
Μπαίνω άμεσα στο πρόβλημα ...
Έχω στο σπίτι ένα laptop (Λειτουργικό:Παραθύρια XP SP3 32bit)και ένα σταθερό υπολογιστή (Λειτουργικό:Ubuntu 12.04 32bit) . Ο σταθερός υπολογιστής περιέχει 3 hdd εκ των οποίων ο ένας είναι χωρητικότητας 2t (σε διαμόρφωση NTFS, δεν περιέχει το λειτουργικό) .
Το ζητούμενό μου απλό. Ένας φάκελος εντός του παραπάνω σκληρού (2t) να γίνει απόλυτα κοινόχρηστος ώστε να μπορώ και απο τον άλλο υπολογιστή να αποθηκεύω/διαγράφω ή απλά να βλέπω φωτό κτλ... Έχω δοκιμάσει πάρα πολλές διαφορετικές ρυθμίσεις μέσω του samba gui (καθότι σκράπας στη γραφή εντολών) αλλά κάθε φορά παίρνω το ίδιο αποτέλεσμα... λάθος password ή και username, άλλωστε δεν το ξεκαθαρίζει...απλά δεν συνδέεται....

Σημειώστε ότι:
- Δεν θέλω να μειώσω σε κανένα επίπεδο την ασφάλεια.
- Θα ήθελα να γίνει κοινόχρηστος μόνο τοπικά... (εννοώ να μην κάνω καμιά κοτσάνα και βγάλω όλα τα αρχεία μου στο διαδίκτυο!)
- Θα ήθελα εάν είναι εφικτό, η σύνδεση στον συγκεκριμένο φάκελο απο το laptop να γίνεται μόνον μετά απο καταχώριση username και password. (τα οποία όμως θα έχω θέσει εγώ...)

Και ένα δεύτερο ερώτημα λίγο άσχετο με το στήσιμο του samba σχετικό όμως με την περίπτωσή μου... Τι θα συμβεί εάν την στιγμή που εγώ βλέπω πχ κάποιες photo στον κοινόχρηστο δίσκο, προσπαθήσει και ή γυναίκα μου να δουλέψει κάποιο αρχείο στον ίδιο δίσκο???

Να τονίσω επίσης ότι έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα θέματα εντός του forum που αφορούν το samba και θα μπορούσα να πώ ότι έχω δοκιμάσει και τις περισσότερες απο τις προτάσεις που ειπώθηκαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις.... Θα έλεγα μάλιστα ότι έχω δοκιμάσει τόσες διαφορέτικές εντολές σε terminal (ομολογουμένως δεν έχω ιδέα τι έκανα copy-paste) που πολύ φοβάμαι ότι πρέπει να κάνω επανεγκατάσταση του samba!!!

Anyway... αν έχει κανείς καμιά πρόταση...ευπρόσδεκτη...
Γνώσεις ⇛ Linux:Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Ubuntu 8.10 σε Toshiba Satellite A 80
Προδιαγραφές ⇛ Centrino 1.6 Ghz │ 512 mb │ 128 mb (shared) │ Intel Corporation PRO/Wireless 2200BG │ Bluetooth:Όχι │ Intel Ich6 │15'' 1024x768@60Hz
georkor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Δυσκολία στο στήσιμο του Samba...

Δημοσίευσηαπό simosx » 23 Σεπ 2012, 17:32

georkor έγραψε:
- Θα ήθελα να γίνει κοινόχρηστος μόνο τοπικά... (εννοώ να μην κάνω καμιά κοτσάνα και βγάλω όλα τα αρχεία μου στο διαδίκτυο!)

Ό,τι υπηρεσία στήνεις στο τοπικό δίκτυο, είναι διαθέσιμο μόνο τοπικά. Για να γίνει προσβάσιμη στο διαδίκτυο, πρέπει να ρυθμίσεις κατάλληλα το δρομολογητή ADSL με κάτι που ονομάζεται port forwarding. Θα ήταν πολύ γκαντεμιά να ακολουθήσεις κάποιο οδηγό που δεν ξέρεις και να ρυθμίσεις σωστά με την πρώτη το port forwarding χωρίς να το καταλάβεις.

georkor έγραψε:Τι θα συμβεί εάν την στιγμή που εγώ βλέπω πχ κάποιες photo στον κοινόχρηστο δίσκο, προσπαθήσει και ή γυναίκα μου να δουλέψει κάποιο αρχείο στον ίδιο δίσκο???

Εδώ είναι κάτι που ονομάζεται file locking, δηλαδή να κλειδώνει ένα αρχείο όταν το χρησιμοποιεί κάποιος. Νομίζω ότι επιλογή του NTFS ως συστήματος αρχείων σε τόμο μέσω SAMBA δεν είναι η καλύτερη λύση, διότι το NTFS δεν παρέχει αυτά που χρειάζεται η SAMBA. Ας αναφέρει και κανείς άλλος κάτι σχετικό.

Υπάρχουν διάφοροι οδηγοί για Samba και αρκετοί είναι παλιοί. Προτείνω να δοκιμάσεις από http://www.howtoforge.com/ubuntu-12.04- ... am-backend και αν υπάρχει κάτι δεν καταλαβαίνεις, να ρωτήσεις. Δεν ξέρω αν έχουμε ήδη howto για Samba στο φόρουμ. Αν δεν έχουμε, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Re: Δυσκολία στο στήσιμο του Samba...

Δημοσίευσηαπό kestes » 23 Σεπ 2012, 20:50

Θα ξεκινήσεις με τα ΧΡ.
Θα κανεις την διευθυνση του υπολογιστη σου σταθερη και θα τον βαλεις στην ομαδα εργασιας MSHOME . Επανεκκινηση .
Μετα με δεξι κλικ στον φακελο που θελεις επιλεγεις κοινη χρηση και τον κανεισ κοινοχρηστο.
Στους λογαριασμους χρηστων θα βαλεις κωδικο εισοδου αν δεν εχεις βαλει ηδη.
Μετα θα συνδεθεις στο Ubuntu και θα εγκαταστησεις το πακετο samba.
Θα κανεις και εδω την διευθυνση του υπολογιστη σου σταθερη.
Με εντολη στο τερματικο
gksu gedit /etc/samba/smb.conf
ανοιγεις το αρχειο ρυθμισεων για το samba.Διαγραφεις τα παντα και κανεις επικοληση το παρακατω

#======================= Global Settings =======================

[global]

workgroup = MSHOME
netbios name =
domain master = no
wins support = yes
server string = %h server
dns proxy = no
name resolve order = lmhosts host wins bcast

#### Networking ####

#### Debugging/Accounting ####

log file = /var/log/samba/%m.log
max log size = 1000
syslog = 0
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d

####### Authentication #######

security = user

########## Domains ###########

########## Printing ##########

load printers = yes
printing = cups
printcap name = cups

############ Misc ############

#======================= Share Definitions =======================
[files]
comment = Shared Files
path = /
writable = yes
guest ok = yes
[homes]
comment = Home Directories
path = /home/
browseable = yes
guest ok = Yes
read only = no
create mask = 0775
directory mask = 0775

[printers]
comment = All Printers
browseable = yes
path = /var/spool/samba
printable = yes
writable = no
guest ok = yes
read only = yes
create mask = 0700
printer admin = root

[print$]
comment = Printer Drivers
path = /var/lib/samba/printers
browseable = yes
read only = yes
guest ok = no

#==========================================================
[cdrom]
comment = Samba server's CD-ROM
read only = yes
locking = no
path = /cdrom
guest ok = yes
public = yes

preexec = /bin/mount /cdrom
postexec = /bin/umount /cdrom
#=============================================End====================================================

Στην πρωτη ενοτητα global settings στο net bios name θα βαλεις το ονομα του υπολογιστη ετσι οπως θελεις να φαινεται στο δικτυο.
Στην ενοτητα share definitions και την γραμμη path θα βαλεις τον φακελο στον υπολογιστη με το ubuntu που θελεις να ειναι κοινοχρηστος για να μπορεις να τον ανοιγεις και απο τα windows.Αν δεν ξερεις την διαδρομη του ανοιγεις το τερματικο γραφεις sudo updatedb και πατας enter και περιμενεις . Οταν τελειωσει γραφεις το ονομα του φακελου στην εντολη locate. Αν θελεις να βρεις π.χ. Την διαδρομη του φακελου Εικόνες γραφεις locate Εικόνες και στο βγαζει.Προσοχη στα καφαλαια και στους τονους γιατι τι εικονες απο το Εικόνες ειναι τελειως διαφορετικο. Στην υποενοτητα homes και στην δευτερη γραμμη path = βαζεις τον αρχικο φακελο του χρηστη που θελεις να κανεις κοινοχρηστο (αν θελεις).Δηλαδη αν το ονομα του χρηστη ειναι εγω βαζεις /home/εγω.Αυτο το κανεις για να εχεις προσβαση απο τα windows στον προσωπικο σου φακελο στο ubuntu.
Στην τελευταια ενοτητα κανεις τη cd rom συσκευη του υπολογιστη με ubuntu κοινοχρηστη
Οποια ενότητα δεν νομιζεις οτι χρειαζεσε η οποια γραμμη απο την ενοτητα δεν χρειαζεσε την απενεργοποιεις (δεν την σβηνεις ) βαζοντας στην αρχη της καθε γραμμης την διεση #. Ειναι το συμβολο που υπαρχει μπροστα απο τις γραμμες που χωριζουν τις ενοτητες.Κανεις αποθηκευση και κλεινεις τον κειμενογραφο.
Αν στον ubuntu υπολογιστη υπαρχουν παραπανω απο ενας χρηστες και θελεις μονο ο ενας να μοιραζεται τα αρχεια του τοτε στο τερματικο θα γραψεις
sudo smbpasswd -a εγω
οπου εγω ειναι το ονομα του χρηστη με τον κοινοχρηστο φακελο.Για να το αφαιρεσεις γραφεις στο τερματικο
sudo smbpasswd -x εγω
οπου εγω ειναι το ονομα του χρηστη που θελεις να αφαιρεσεις.
Τελος επανεκκινεις το ubuntu και το router που χρησημοποιεις.
Γηράσκω αεί διδασκώμενος
Desktop : Amd Phenom X 4 BE 550 , Ram 4 Gb , Γραφικά Αti 5450 Χ 2 (crossfire) πανω σε Asrock 770 extreme
Debian 6 Squeeze
Netbook: Acer Aspire AO722 Amd c-60 1.0 Gb X2 με ενσωματωμενη Gpu Ati 6530 , Ram 2 GB WiFi Atheros
Voyager 12.04 dual boot με win7
kestes
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Δικτύωση / Δίκτυα