Μέχρι τώρα δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με τα δίκτυα, γιατί είμαι οικιακός χρήστης της απλούστερης κατηγορίας. Βρέθηκα όμως πρόσφατα σε ένα νέο εργασιακό χώρο, όπου περισσότεροι από 30 υπολογιστές με ΧΡ είναι εγκατεστημένοι και μοιράζονται αρχεία και ίντερνετ. Το πρώτο μου βήμα ήταν φυσικά να... μην αποκτήσω ΧΡ. Έτσι, ενώ υπό κανονικές συνθήκες (όπως πληροφορήθηκα) «θα περίμενα λίγες ώρες για να εγκατασταθούν τα ΧΡ και οι εφαρμογές τους» στη νέα θέση εργασίας, εγκατέστησα το 9.10 (με... τις εφαρμογές του) σε 20 λεπτά, και δεδομένου ότι μου δόθηκε γραπτώς ΙΡ, DNS κλπ. είχα επίσης σε μισό λεπτό ίντερνετ χωρίς κανένα πρόβλημα. Ως τώρα, διαφήμιση για το ubuntu!
Από κει και πέρα όμως χρειάζομαι και την πρόσβαση στο δίκτυο ώστε να μπορώ να διαβάζω και να αποθηκεύω αρχεία σε υπολογιστές τρίτων, προκειμένου η θέση μου να είναι πραγματικά λειτουργική. Δυστυχώς, όπως είπα, γνώσεις δικτύου δεν έχω, μια πρόχειρη ματιά σε μερικά τόπικ δεν μου έλυσε τις απορίες και (δυστυχώς επίσης), ο υπεύθυνος του ΧΡ δικτύου δεν έχει γνώσεις πέρα από τις στοιχειώδεις (δεν συζητάω για γνώσεις δικτύωσης με άλλο λειτουργικό). Ο άνθρωπος συντηρεί φιλότιμα (ανάμεσα σε άλλα καθήκοντα) ένα δίκτυο που έχει στήσει κάποια εταιρία, η οποία του έχει παραδώσει στοιχειώδεις «μπούσουλες» για ενέργειες που απαιτούνται συνήθως, στην καθημερινότητα.
Με αυτά στο μυαλό, παρακαλώ για τη βοήθεια σας ή την υπόδειξη του κατάλληλου τόπικ.
Tι ισχύει αυτή τη στιγμή:
α) Από τις τοποθεσίες > δίκτυο βλέπω όλους τους υπολογιστές με ΧΡ. Μερικοί από αυτούς έχουν προφανώς shared φακέλους, γιατί τους ανοίγω και μπορώ να διαβάζω και να αποθηκεύσω στο δικό μου υπολογιστή τα αρχεία τους. Δεν μπορώ όμως να αποθηκεύσω εγώ αρχείο μου σε αυτούς (και αναγκάζομαι για την ώρα να το τρέχω με στικάκι).
β) Είπα λοιπόν, «μερικοί από αυτούς». Δεν μπορώ να ανοίξω όλες τις θέσεις εργασίας, αν και μεταξύ τους οι χρήστες του ΧΡ δικτύου μπορούν. Εδώ προφανώς θα χρειαστεί να μου δοθεί κάποιου είδους πρόσβαση. Επειδή όπως εξήγησα ο υπεύθυνος δεν έχει βαθιές γνώσεις (το ίδιο και εγώ) απαιτείται να μου υποδειχθεί... πώς και πού πρέπει να αναζητήσω στοιχεία πρόσβασης. Σε κάποιο firewall που βρίσκεται στον κεντρικό σέρβερ; Όταν ανοίγω μια από αυτές τις δεύτερες, μου ζητάει workgroup, id, password, τίνος είναι αυτά; Δικά μου ή του εκάστοτε χρήστη και πού τα βρίσκουμε;
Τέλος, κοντινό στα παραπάνω (αλλά ίσως όχι και άμεσα, δεν γνωρίζω)
δ) το δίκτυο έχει πρόσβαση στο ίντερνετ με syzefxis όπως οι δημόσιες υπηρεσίες. Ο υπεύθυνος έχει απλά μια διεύθυνση smtp του syzefxis, τίποτα παραπάνω. Εύκολα το thunderbird είδε το gmail λογαριασμό μου και δούλεψε χωρίς δική μου παρέμβαση κατεβάζοντας τα εισερχόμενα μηνύματα, αλλά για να φύγουν κιόλας, όχι δεν γίνεται. Δυστυχώς, όπως εξήγησα, λείπουν οι ουσιαστικές γνώσεις και οι ΧΡ χρήστες έχουν webmail μόνο. Εγώ το webmail δεν το μπορώ, έχω μάθει με το thunderbird. Γιατί το syzefxis κόβει τον outgoing server της google? Τι δυνατότητα έχω να τον κάνω να δουλέψει; Εναλλακτικά, πώς μπορώ να αξιοποιήσω τον smtp του syzefxis; (ίσως αυτό το γνωρίζει μόνο κάποιος άλλος φίλος, που να δουλεύει επίσης σε δημόσια υπηρεσία).
Αυτά για αρχή, sorry αν ζητάω πράγματα... πολύ στοιχειώδη. Δεν τα γνωρίζω όμως.