Ξεκίνησα φέτος με 7.04, Νοέμβρη αναβάθμισα σε 7.10 και το Πάσχα σε 8.04.
Μια χαρά πάει με 8 clients και server core 2 duo @2Ghz/1Gb RAM, πολύ καλύτερα από τα Windows 2000 που είχα παλιότερα. Το μόνο πρόβλημα είναι η ταχύτητα του δικτύου (100 Mbps), που δεν επιτρέπει full screen video. Αν οι clients είχαν gigabit κάρτες δικτύου θα έβλεπαν και video full screen, τώρα δουλεύουν άνετα gimp, internet, office κτλ.
Έκανα και το laptop μου (περίπου ισοδύναμο σε επιδόσεις) server και έβαλα και Windows 2008 server σε Virtualbox, οπότε μπορώ σε οποιοδήποτε εργαστήριο να το βάλω στο switch και αμέσως τα pc να μπουτάρουν ubuntu από το laptop μου και όταν χρειάζονται κάποια εφαρμογή windows να συνδέονται στον εικονικό windows server με rdesktop.
Εν τέλει ένα εργαστήριο με υπολογιστές στα 200MHz και 64Mb Ram μπορεί να τρέχει και Office Vista, Photoshop κτλ.
Ελάχιστα πράγματα μου μένουν να ρυθμίσω, όπως αυτόματη εγγραφή των μαθητών της Α΄ τάξης (στο στυλ που γραφόμαστε π.χ. στο gmail) για να μην παιδεύεται να ορίζει χρήστες ο καθηγητής, και μόλις το τελειώσω θα γράψω ένα tutorial για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται.
Στέλνω και μια εικόνα, για ευκολία την έβγαλα από το laptop.
- Ο server (=laptop) είναι ολόκληρη η οθόνη
- Το δεξί μεγάλο παράθυρο είναι τα Windows 2008 server (με ελληνικό interface) που τρέχουν στην εικονική μηχανή του VirtualBox.
- Το αριστερό παράθυρο είναι ένας τυπικός client με 64Mb RAM που έχει συνδεθεί στο Linux, έχει ανοίξει τον Firefox και ταυτόχρονα συνδέεται και στα Windows Server. Επειδή δεν ήταν εύκολο να βγάλω φωτογραφία με πραγματικό client, έβγαλα μια εικονική μηχανή, αλλά δεν έχει διαφορά, τα ίδια θα βλέπει κι ένας κανονικός client.
Κλικ για μεγένθυνση: