Ubuntu 8.04 - server

...hardware-drivers για servers & thin clients(web, ftp, κλπ)

Συντονιστής: the_eye

Ubuntu 8.04 - server

Δημοσίευσηαπό andreas » 23 Μάιος 2008, 11:38

Ένα "κομμάτι" στο οποίο το ubuntu δείχνει να έχει μέλλον, και πιστεύω με την ίδια επιτυχία που έχει και στο desktop, είναι αυτό των server.
Έχει ήδη κάποιος το 8.04 LTS σε server να μας μεταφέρει εντυπώσεις, επειδή σκέφτομαι την δημιουργία προσωπικού server και προσανατολίζομαι σε 8.04
andreas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Ubuntu 8.04 - server

Δημοσίευσηαπό atermon » 26 Μάιος 2008, 02:30

Λειτουργώ εδώ και δύο χρόνια περίπου root server σε Data-Center στη Γερμανία (λόγω κόστους βεβαίως). Η διανομή που χρησιμοποιώ είναι η ubuntu 6.06.2 LTS. Δεν έχω αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα μέχρι τώρα (η δική μου έλλειψη γνώσης τα προκάλεσε), διότι μια τέτοια λύση απαιτεί και την αντίστοιχη τεχνογνωσία (ρωτώντας ή μάλλον διαβάζοντας πας στην πόλη).

Πρέπει να κολυμπήσεις στα βαθιά αλλά αξίζει τον κόπο. Η διανομή θα σε βοηθήσει σε αυτό αλλά το γραφικό περιβάλλον ξέχνα το. Η τελευταία έκδοση σαφώς και έχει βελτιώσεις (virtualisation, memory and power management etc).

Περιμένω την επίσημη έκδοση στα μέσα Ιουνίου άμεσης αναβάθμισης από 6.06 σε 8.04.
<Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους> | <Οδηγοί χρήσης>
DEBIAN "Sid" 32bit σε Sony VAIO VGN-FE11S
Intel T2400(1,83 GHz) │ 2GB DDR2 │ NVIDIA GeForce Go 7400 │Intel 3945ABG │Intel 82801G(ICH7 Family) │ TFT 15.4" WXGA
Άβαταρ μέλους
atermon
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό alkisg » 26 Μάιος 2008, 11:56

Ξεκίνησα φέτος με 7.04, Νοέμβρη αναβάθμισα σε 7.10 και το Πάσχα σε 8.04.

Μια χαρά πάει με 8 clients και server core 2 duo @2Ghz/1Gb RAM, πολύ καλύτερα από τα Windows 2000 που είχα παλιότερα. Το μόνο πρόβλημα είναι η ταχύτητα του δικτύου (100 Mbps), που δεν επιτρέπει full screen video. Αν οι clients είχαν gigabit κάρτες δικτύου θα έβλεπαν και video full screen, τώρα δουλεύουν άνετα gimp, internet, office κτλ.

Έκανα και το laptop μου (περίπου ισοδύναμο σε επιδόσεις) server και έβαλα και Windows 2008 server σε Virtualbox, οπότε μπορώ σε οποιοδήποτε εργαστήριο να το βάλω στο switch και αμέσως τα pc να μπουτάρουν ubuntu από το laptop μου και όταν χρειάζονται κάποια εφαρμογή windows να συνδέονται στον εικονικό windows server με rdesktop.

Εν τέλει ένα εργαστήριο με υπολογιστές στα 200MHz και 64Mb Ram μπορεί να τρέχει και Office Vista, Photoshop κτλ.

Ελάχιστα πράγματα μου μένουν να ρυθμίσω, όπως αυτόματη εγγραφή των μαθητών της Α΄ τάξης (στο στυλ που γραφόμαστε π.χ. στο gmail) για να μην παιδεύεται να ορίζει χρήστες ο καθηγητής, και μόλις το τελειώσω θα γράψω ένα tutorial για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται.

Στέλνω και μια εικόνα, για ευκολία την έβγαλα από το laptop.
  • Ο server (=laptop) είναι ολόκληρη η οθόνη
  • Το δεξί μεγάλο παράθυρο είναι τα Windows 2008 server (με ελληνικό interface) που τρέχουν στην εικονική μηχανή του VirtualBox.
  • Το αριστερό παράθυρο είναι ένας τυπικός client με 64Mb RAM που έχει συνδεθεί στο Linux, έχει ανοίξει τον Firefox και ταυτόχρονα συνδέεται και στα Windows Server. Επειδή δεν ήταν εύκολο να βγάλω φωτογραφία με πραγματικό client, έβγαλα μια εικονική μηχανή, αλλά δεν έχει διαφορά, τα ίδια θα βλέπει κι ένας κανονικός client.

Κλικ για μεγένθυνση:
Εικόνα
alkisg
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό andreas » 26 Μάιος 2008, 12:59

Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια και βέβαια περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα!
andreas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 26 Μάιος 2008, 13:31

Λειτουργώ εδώ και δύο χρόνια έναν file server με συστοιχία δίσκων software raid1 στο χώρο εργασίας μου.
Τρέχει σε Ubuntu 6.06 LTS χωρίς το παραμικρό πρόβλημα μέχρι τώρα...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 30 Μάιος 2008, 18:36

τα περισσότερα επιστημονικά πειράματα και οργανισμοί λειτουργούν με linux. Αυτά που έχω δεί προσωπικά είναι στο Fermilab που λειτουργούν με Scientific Linux (όχι αποκλειστικά αλλά σε μεγάλο βαθμό) στο CERN με Scientific και Ubuntu και σχεδόν σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια που το χρησιμοποιούν για τους ακαδημαϊκούς servers τους.
Προσωπικά χρησιμοποιώ πάνω από 2 χρόνια τoν web & ftp server μου (6.06LTS) χωρίς προβλήματα. Το τελευταίο μήνα ξεκίνησα το 8.04 για ένα άλλο web server (experimental) που βασίζεται σε no-ip domain (όχι free).
Για το τελευταίο γράφω και ένα howto το οποίο και θα αναρτήσω σε λίγες μέρες...
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sargirio » 01 Ιούλ 2008, 10:19

alkisg έγραψε:Ξεκίνησα φέτος με 7.04, Νοέμβρη αναβάθμισα σε 7.10 και το Πάσχα σε 8.04.

Μια χαρά πάει με 8 clients και server core 2 duo @2Ghz/1Gb RAM, πολύ καλύτερα από τα Windows 2000 που είχα παλιότερα. Το μόνο πρόβλημα είναι η ταχύτητα του δικτύου (100 Mbps), που δεν επιτρέπει full screen video. Αν οι clients είχαν gigabit κάρτες δικτύου θα έβλεπαν και video full screen, τώρα δουλεύουν άνετα gimp, internet, office κτλ.

Έκανα και το laptop μου (περίπου ισοδύναμο σε επιδόσεις) server και έβαλα και Windows 2008 server σε Virtualbox, οπότε μπορώ σε οποιοδήποτε εργαστήριο να το βάλω στο switch και αμέσως τα pc να μπουτάρουν ubuntu από το laptop μου και όταν χρειάζονται κάποια εφαρμογή windows να συνδέονται στον εικονικό windows server με rdesktop.

Εν τέλει ένα εργαστήριο με υπολογιστές στα 200MHz και 64Mb Ram μπορεί να τρέχει και Office Vista, Photoshop κτλ.

Ελάχιστα πράγματα μου μένουν να ρυθμίσω, όπως αυτόματη εγγραφή των μαθητών της Α΄ τάξης (στο στυλ που γραφόμαστε π.χ. στο gmail) για να μην παιδεύεται να ορίζει χρήστες ο καθηγητής, και μόλις το τελειώσω θα γράψω ένα tutorial για όποιον τυχόν ενδιαφέρεται.

Στέλνω και μια εικόνα, για ευκολία την έβγαλα από το laptop.
  • Ο server (=laptop) είναι ολόκληρη η οθόνη
  • Το δεξί μεγάλο παράθυρο είναι τα Windows 2008 server (με ελληνικό interface) που τρέχουν στην εικονική μηχανή του VirtualBox.
  • Το αριστερό παράθυρο είναι ένας τυπικός client με 64Mb RAM που έχει συνδεθεί στο Linux, έχει ανοίξει τον Firefox και ταυτόχρονα συνδέεται και στα Windows Server. Επειδή δεν ήταν εύκολο να βγάλω φωτογραφία με πραγματικό client, έβγαλα μια εικονική μηχανή, αλλά δεν έχει διαφορά, τα ίδια θα βλέπει κι ένας κανονικός client.

Κλικ για μεγένθυνση:
Εικόνα

Συγχαρητήρια γιά ότι έκανες. Εναν οδηγο ( tutorial, howto ) Θα ήταν χρήσιμο.
Με ενδιαφέρει το project σου.
Ευχαριστώ.
P Think before you print.
Sargirio.
Διανομη: UBUNTU, 9.04 Jaunty
Yπολογιστής: Laptop HP dv 3250ea.
sargirio
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ