Βοηθεια για ενα server

...hardware-drivers για servers & thin clients(web, ftp, κλπ)

Συντονιστής: the_eye

Βοηθεια για ενα server

Δημοσίευσηαπό nounis » 01 Σεπ 2008, 00:14

Γεια χαρα!
ειμαι νεος χρηστης στο linux, και θα ηθελα την γνωμη σας σχετικα με ενα server που θελω να στησω στο γραφειο, o οποιος να μου παρεχει:
1. κεντρικο χωρο αποθηκευσης για ολα τα αρχεια
2. προσβαση στο internet
3. print server
4. email-server
5. ftp server (για download μεσω της ιστοσελιδας μου)
6. Ελεγχο του server απο αλλο pc

θελω κατ'αρχας να ρωτησω εαν ειναι μονοδρομος η χρηση του server edition του ubuntu, ή μπορει να χρησιμοποιηθει και η desktop? Λογω μη εξοικιωσης με το Linux νομιζω οτι θα μου φανει δυσκολη η εγκατασταση και χρηση του server, οποτε αν μπορω να κανω την δουλεια μου και με την desktop, θα το προτιμησω (τουλαχιστον για αρχή).
Ποιες εφαρμογες θα χρειαστω για να πετυχω τα παραπανω?
Απο θεμα hardware, τι χρειαζεται να προσεξω, και σε ποια τμηματα να δωσω σημασια? (για την δουλεια αυτη θα αγορασθει ενα απλο PC)
nounis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Βοηθεια για ενα server

Δημοσίευσηαπό ftso » 01 Σεπ 2008, 00:36

1)-
2)πρόσβαση σε ποιόν?
3)-
4)-
5)proftpd και ρύθμιση με το αντίστοιχο frontned για πιο εύκολα
6)open-ssh

Για αρχή καλό είναι να δοκιμάσεις κανονική έκδοση με γραφικό και αργότερα server edition.
Παρόλα αυτά ότι πρόκειται να κάνεις , να το κάνεις απο τερματικό και όχι απο γραφικό (σε ότι μπορείς τουλάχιστον) για να μάθεις.

Ο οδηγός της υπογραφής μου περι τερματικού θα πρέπει να σου γίνει παιχνιδάκι.
Αν ασχοληθείς σε 1-2 μέρες αυτό θα είναι γεγονός.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 01 Σεπ 2008, 00:41

nounis έγραψε:Γεια χαρα!
ειμαι νεος χρηστης στο linux, και θα ηθελα την γνωμη σας σχετικα με ενα server που θελω να στησω στο γραφειο, o οποιος να μου παρεχει:
2. προσβαση στο internet
3. print server
4. email-server

θελω κατ'αρχας να ρωτησω εαν ειναι μονοδρομος η χρηση του server edition του ubuntu, ή μπορει να χρησιμοποιηθει και η desktop? Λογω μη εξοικιωσης με το Linux νομιζω οτι θα μου φανει δυσκολη η εγκατασταση και χρηση του server, οποτε αν μπορω να κανω την δουλεια μου και με την desktop, θα το προτιμησω (τουλαχιστον για αρχή).
Απο θεμα hardware, τι χρειαζεται να προσεξω, και σε ποια τμηματα να δωσω σημασια? (για την δουλεια αυτη θα αγορασθει ενα απλο PC)

1. κεντρικο χωρο αποθηκευσης για ολα τα αρχεια (εδώ είναι εύκολο 1,2 καλή μεγάλη δίσκοι )
2. προσβαση στο internet ( Γιατί να γίνει αυτό , χρειάζεται μόνο εάν θα είναι πολλά μαζί - firewall, proxy server , ktl .)
3. print server ( Σχετικά εύκολο ανάλογα με τι εκτυπωτές θα έχει να κάνει )
4. email-server ( Εδώ θέλει αρκετή δουλεία και μερικά πράγματα άλλα δεν είναι πολύ δύσκολο )
5. ftp server (για download μεσω της ιστοσελιδας μου) ( Ναι εάν διαθέτει σταθερό IP άλλα μπορεί να γίνει και με dindns.org )
6. Ελεγχο του server απο αλλο pc ( το πιο εύκολο πολλή καλή εφαρμογη για αυτό είναι http://www.webmin.com/
από την εφαγμογή γίνεται να κάνεις τα πάντα μέσα στο σέρβερ .
Για τις λειτουργίες που το χρειάζεσαι ναι είναι μονόδρομος server edition και διαχήρηση να μην σε ανησυχεί οπός είπα webmin θα σου λύσει τα χέρια όλα διαχείριση από το Firefox , update , configuration , stop start services , check system , δηλαδη τα πάντα.
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό machinakias » 01 Σεπ 2008, 10:20

φιλοι, κι εγω ομοια περιπτωση ειμαι!!! θελω κι εγω ακριβως τα ιδια πραγματα με το συναγωνηστη,οποτε αν καποιος μπορει να βοηθησει θα μας σωσει και τους 2...(δυο σε ενα που λενε....).ισως με καποιο καλο tutorial...???
Αθηναϊκός Σύλλογος Φίλων και Χρηστών Λίνουξ: http://athlug.gr http://www.computersworld.gr
Γνώσεις ⇛ Linux: Ξέρω κάτι λίγα... ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά ┃ Βέσπα: Ναι,Ξέρω απο...Βέσπα! ┃

Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 9.04 32bit σε Aspire 1603LM
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium 4 CPU 2.60GHz │ 1 GB │ ATI Radeon RV250 Mobility FireGL 9000 │ TFT 15.4"
Άβαταρ μέλους
machinakias
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 01 Σεπ 2008, 11:11

nounis έγραψε:
2. προσβαση στο internet
3. print server
4. email-server

Eνα tutorial για όλα αυτά θα είχε το μέγεθος βιβλίου αλλά μέρη αυτού του "βιβλίου" έχουν ήδη γραφεί. Όπως ειπώθηκε και παραπάνω στην αρχή είναι ευκολότερο να ξεκινήσει κανείς με γραφικό περιβάλλον και μετά να μεταβεί μόνο σε server έκδοση. Αυτό έχει τα πλεονεκτήματα ότι όσο πιο πολλά πακέτα έχεις τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για κενά ασφαλείας. Το εργαλείο που αναφέρει ο linuxman, webmin, είναι αρκετά καλό.

1. Θέλεις όλοι οι υπολογιστές του δικτύου να αποθηκεύουν σε έναν κεντρικό (server) τα δεδομένα τους; Αυτό θα χρειαζόταν ρύθμιση ένος nfs server και των επιμέρους nfs clients. Η ρύθμισή του γίνεται σχετικά εύκολα. Για περισσότερες πληροφορίες δες για παράδειγμα http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=249889 Ίσως εδώ κάποιοι προτείνουν samba. Δε ξέρω τι είναι καλύτερο, και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Δόκιμασε και τα δύο και διάλεξε.

2. Εννοείς ότι ο server θα είναι το gateway για τους υπόλοιπους υπολογιστές; Η πιο απλή λύση θα ήταν όλοι οι υπολογιστές να είναι συνδεδεμένοι σε ένα switch και να έχουν ώς gateway το router σου, ο οποίος κι αυτός θα είναι συνδεδεμένος στο switch. Για μεγαλύτερα δίκτυα και μεγαλύτερη ασφάλεια φυσικά μεταξύ του router και του switch θα πρέπει να παρεμβάλεται ένας υπολογιστής, όχι όμως ο server.

6. Αυτό γίνεται με ssh από τη γραμμή εντολών. Για γραφικό περιβάλλον μπορείς να χρησιμοποιήσεις remote desktop.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 01 Σεπ 2008, 11:25

nounis έγραψε:Γεια χαρα!
2. προσβαση στο internet
3. print server
4. email-server

Καλύτερα να αρχίσεις σιγά-σιγά μιας και αναφέρεις ότι είσαι αρχάριος στο linux...
Πρώτον καλύτερα να αρχίσεις με τον file server (ερώτηση 1) και αφού καταφέρεις και το στήσεις επιτυχώς αποκομίζοντας παράλληλα και πολύτιμες εμπειρίες, τότε μόνο να ασχοληθείς και με τα υπόλοιπα θέματα. Γιατί όλα μαζί είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα κάνεις. Θα πελαγώσεις και στο τέλος θα τα παρατήσεις. Πρέπει να πηγαίνεις βήμα-βήμα.
Παρακάτω σου δίνω ένα παράδειγμα με ποια πρέπει να ασχοληθείς πρώτα σύμφωνα με το επίπεδο δυσκολίας που παρουσιάζουν. Υπόψιν ότι θα πρέπει να πηγαίνεις στο επόμενο μόνο όταν καταφέρεις το προηγούμενο:

1. file server + print server (είναι κοινά μέσω samba)
2. ssh server - vnc server
2. firewall - proxy server
3. ftp server
4. email server

Ξανατονίζω: Σε καμία περίπτωση μην προσπαθείς να τα στήσεις όλα μαζί. Είναι αδύνατον για έναν νέο στο linux όπως ανέφερες ο ίδιος...

Τέλος, το ubuntu server είναι το ιδανικότερο για servers γιατί είναι... σκυλί και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Όπως καταλαβαίνεις τα γραφικά περιβάλλοντα μπορούν να σου δημιουργήσουν κάποτε προβλήματα αλλά η command-line ποτέ!!!

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά howto & tutorials. Εάν εξατομικεύσεις σε κάποιο άλλο post το τι θέλεις ακριβώς (βήμα-βήμα όπως σου πρότεινα), μπορούμε να σε προτείνουμε κάποια που είναι δοκιμασμένα. Στην πορεία σκέφτομαι να κάνω εδώ στο forum και έναν οδηγό για file server με ssh και έναν οδηγό για ftp server.

Από hardware μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι θέλεις... από pentium 2 (με τουλάχιστον 384mb ram) μέχρι xeon. Η επιλογή είναι καθαρά με τις ανάγκες που έχεις και την τσέπη σου :D
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nounis » 01 Σεπ 2008, 12:53

Κατ'αρχας να σας ευχαριστησω για την αμεση απαντηση! Φαινεται οτι οι linuxαδες ειναι αλλη φαση.. :D

Απο οτι καταλαβαινω, η server edition ειναι μονοδρομος..

Για να απαντησω στον Dimitri:
1. Ναι θελω ολοι οι υπολογιστες του γραφειου να αποθηκευουν στον server.
2. Ναι, θελω ολοι οι υπολογιστες να μπαινουν στο internet μεσω του server (για ασφαλεια). Εννοεις οτι ολοι οι υπολογιστες (και ο server) συνδεονται στο switch, και απο εκει στο router?
nounis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 01 Σεπ 2008, 14:19

nounis έγραψε:Κατ'αρχας να σας ευχαριστησω για την αμεση απαντηση! Φαινεται οτι οι linuxαδες ειναι αλλη φαση.. :D

Απο οτι καταλαβαινω, η server edition ειναι μονοδρομος..

Για να απαντησω στον Dimitri:
1. Ναι θελω ολοι οι υπολογιστες του γραφειου να αποθηκευουν στον server.
2. Ναι, θελω ολοι οι υπολογιστες να μπαινουν στο internet μεσω του server (για ασφαλεια). Εννοεις οτι ολοι οι υπολογιστες (και ο server) συνδεονται στο switch, και απο εκει στο router?

1. Όπως είπανε είναι εύκολο και σχετικά γρήγορα ρυθμίζεται . Λύσεις είναι NFS=Network File System , Samba = File+ Print Server αν είναι client Windows , εάν client είναι Λίνουξ το καλύτερο είναι SSH = Secure Shell .
2. Δεν χρειάζεται να μπαίνουν στο Ίντερνετ μέσου αυτού , μπορείς να στίσεις πάνω του ένα Proxy Server και να δηλώσεις στα clients να χρησιμοποιούσουν το Proxy που θα έχει και ασφάλεια με Dans Guardian + Antivirus Clamv , οπότε έχει λυθεί και πρόβλημα ασφάλειας .

Υ.Γ. Άλλα όπως είπε bullgr , πρέπει να τα κάνεις ένα , ένα , βήμα προς βήμα , κάνοντας κάθε λειτουργία που χρειάζεσαι μία φορά όταν τελειώσει και όταν λειτουργεί καλά .
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 01 Σεπ 2008, 14:55

Θα προσπαθήσω εν συντομία να εξηγήσω το nfs με ένα παράδειγμα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι πλήρες οδηγός. Έστω ότι έχεις ένα server και δύο υπολογιστές, pc1, pc2. Η πρώτη ρύθμιση είναι το αρχείο /etc/hosts. Αυτό θα πρέπει να φαίνεται περίπου σαν το παρακάτω για όλους τους υπολογιστές:
Κώδικας: Επιλογή όλων
#/etc/hosts
127.0.0.1 localhost
192.168.0.1 server
192.168.0.2 pc1
192.168.0.3 pc2

Επανεκκινείς τις υπηρεσίες δικτύου με /etc/init.d/network restart και θα πρέπει να μπορείς να κάνεις ping από έναν υπολογιστή σε άλλον, ping pc2 για παράδειγμα.

Έπειτα αφού εγκαταστήσεις τα απαραίτητα πακέτα για nfs, πρέπει να ρυθμίσεις το αρχείο /etc/exports στον server, το οποίο θα πρέπει να φαίνεται κάπως έτσι:
#/etc/exports
/home 192.168.0.1/24(rw, no_root_squash)

Για να ελέγξεις αν είναι σωστή η σύνταξη /usr/bin/exportfs -a, και έπειτα /sbin/service nfs reload για να επανεκκινήσεις την υπηρεσία ntfs.

Στους υπόλοιπους υπολογιστές πρέπει να τροποποιήσεις το /etc/fstab και να προσθέσεις τη γραμμή:
#/etc/fstab
server:/home /home nfs

και να επανεκκινήσεις τους υπολογιστές.

Αυτά εν ολίγοις και καλή τύχη.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 01 Σεπ 2008, 15:54

Πολύ Καλό .
Οπότε ας συνοψίσουμε , προχώρα και εδώ είμαστε .
Μην ξεχάσεις ότι το εργαλείο Webmin θα σου είναι πολύ χρήσιμο ορίστε μερικές εικόνες απο το Webmin .

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Servers & Thin Clients