nounis έγραψε:Γεια χαρα!
ειμαι νεος χρηστης στο linux, και θα ηθελα την γνωμη σας σχετικα με ενα server που θελω να στησω στο γραφειο, o οποιος να μου παρεχει:
1. κεντρικο χωρο αποθηκευσης για ολα τα αρχεια
2. προσβαση στο internet
3. print server
4. email-server
5. ftp server (για download μεσω της ιστοσελιδας μου)
6. Ελεγχο του server απο αλλο pc
θελω κατ'αρχας να ρωτησω εαν ειναι μονοδρομος η χρηση του server edition του ubuntu, ή μπορει να χρησιμοποιηθει και η desktop? Λογω μη εξοικιωσης με το Linux νομιζω οτι θα μου φανει δυσκολη η εγκατασταση και χρηση του server, οποτε αν μπορω να κανω την δουλεια μου και με την desktop, θα το προτιμησω (τουλαχιστον για αρχή).
Ποιες εφαρμογες θα χρειαστω για να πετυχω τα παραπανω?
Απο θεμα hardware, τι χρειαζεται να προσεξω, και σε ποια τμηματα να δωσω σημασια? (για την δουλεια αυτη θα αγορασθει ενα απλο PC)
Καλύτερα να αρχίσεις σιγά-σιγά μιας και αναφέρεις ότι είσαι αρχάριος στο linux...
Πρώτον καλύτερα να αρχίσεις με τον file server (ερώτηση 1) και αφού καταφέρεις και το στήσεις επιτυχώς αποκομίζοντας παράλληλα και πολύτιμες εμπειρίες, τότε μόνο να ασχοληθείς και με τα υπόλοιπα θέματα. Γιατί όλα μαζί είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα κάνεις. Θα πελαγώσεις και στο τέλος θα τα παρατήσεις. Πρέπει να πηγαίνεις βήμα-βήμα.
Παρακάτω σου δίνω ένα παράδειγμα με ποια πρέπει να ασχοληθείς πρώτα σύμφωνα με το επίπεδο δυσκολίας που παρουσιάζουν. Υπόψιν ότι θα πρέπει να πηγαίνεις στο επόμενο μόνο όταν καταφέρεις το προηγούμενο:
1. file server + print server (είναι κοινά μέσω samba)
2. ssh server - vnc server
2. firewall - proxy server
3. ftp server
4. email server
Ξανατονίζω: Σε καμία περίπτωση μην προσπαθείς να τα στήσεις όλα μαζί. Είναι αδύνατον για έναν νέο στο linux όπως ανέφερες ο ίδιος...
Τέλος, το ubuntu server είναι το ιδανικότερο για servers γιατί είναι... σκυλί και δεν καταλαβαίνει τίποτα. Όπως καταλαβαίνεις τα γραφικά περιβάλλοντα μπορούν να σου δημιουργήσουν κάποτε προβλήματα αλλά η command-line ποτέ!!!
Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά howto & tutorials. Εάν εξατομικεύσεις σε κάποιο άλλο post το τι θέλεις ακριβώς (βήμα-βήμα όπως σου πρότεινα), μπορούμε να σε προτείνουμε κάποια που είναι δοκιμασμένα. Στην πορεία σκέφτομαι να κάνω εδώ στο forum και έναν οδηγό για file server με ssh και έναν οδηγό για ftp server.
Από hardware μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι θέλεις... από pentium 2 (με τουλάχιστον 384mb ram) μέχρι xeon. Η επιλογή είναι καθαρά με τις ανάγκες που έχεις και την τσέπη σου