Ρύθμιση cisco router σχολικών εργαστηρίων για thin clients

...hardware-drivers για servers & thin clients(web, ftp, κλπ)

Συντονιστής: the_eye

Ρύθμιση cisco router σχολικών εργαστηρίων για thin clients

Δημοσίευσηαπό alkisg » 11 Οκτ 2008, 09:55

Τα παρακάτω αναφέρονται στα κλασσικά δημόσια σχολικά εργαστήρια, αλλά ισχύουν και γενικά αν υπάρχει router μάρκας cisco. Το αρχικό θέμα βρίσκεται εδώ.

Με τις μέχρι τώρα οδηγίες του ΕΑΙΤΥ, για να στήσουμε ένα εργαστήριο thin clients θα έπρεπε να εγκαταστήσουμε dhcp server στον ltsp server μας, ώστε να δίνει ip διευθύνσεις στους thin clients. Επειδή όμως ο router του εργαστηρίου είναι και (δεύτερος) dhcp server, δημιουργούνται προβλήματα, π.χ. μπορεί να χρειάζονται δύο κάρτες δικτύου στον ltsp server, δύο switches και αλλαγή καλωδίων κάθε φορά που θέλουμε να εκκινήσουμε σε Windows ή Linux τους thin clients.

Μπορούμε πολύ εύκολα να αποφύγουμε τα παραπάνω προβλήματα ζητώντας από το helpdesk του ΠΣΔ να προσθέσει δύο οδηγίες στον dhcp server του router μας. Έτσι θα υπάρχει μόνο ένας dhcp server στο εργαστήριο και δεν θα χρειάζεται καμία αλλαγή στην τοπολογία του δικτύου, ούτε δύο κάρτες δικτύου στον ltsp server.

Στήνοντας χθες ένα νέο εργαστήριο LTSP ζήτησα από το helpdesk να προσθέσει τις συγκεκριμένες οδηγίες. Ο τεχνικός ήταν πολύ εξυπηρετικός, όχι μόνο τις πρόσθεσε, αλλά μου είπε και τις συγκεκριμένες εντολές που χρειάζονται για cisco routers.

Εν συντομία λοιπόν η προτεινόμενη μέθοδος εγκατάστασης thin clients:

1. Εγκαθιστούμε κανονικό Ubuntu (όχι server edition) στον server και του δίνουμε IP 10.x.x.10, όπου το x.x είναι συγκεκριμένο για κάθε σχολείο και το έχει αναθέσει το ΠΣΔ, αν δεν το ξέρετε ρωτήστε τους.
Αν έχετε κάποιον Windows Server σ' αυτήν την IP, τότε όπου γράφω για 10.x.x.10 αντικαταστήστε το με 10.x.x.11.

2. Εγκαθιστούμε το πακέτο ltsp-server (χωρίς dhcp server) αντί του ltsp-server-standalone (με dhcp server) και στη συνέχεια δίνουμε sudo ltsp-build-client.

3. Παίρνουμε τηλέφωνο στο helpdesk (801 11 801 81) και τους λέμε να κάνουν login στον router μας και να εκτελέσουν τις παρακάτω εντολές. Ο router πρέπει απαραίτητα να είναι cisco, το helpdesk δεν υποστηρίζει άλλους routers:
Κώδικας: Επιλογή όλων

conf t
ip dhcp pull lan
bootfile /ltsp/i386/pxelinux.0
option 17 ascii "/opt/ltsp/i386"
next-server 10.x.x.10
exit

Τέλος, έτοιμο το ltsp εργαστήριο, μένει απλά να προσαρμόσετε τον ltsp server στις ανάγκες σας (π.χ. προσθήκη προγραμμάτων από τον package manager).

Προαιρετικά μας δίνεται και η δυνατότητα να χειριζόμαστε τον server μας από απόσταση (από το σπίτι). Κάθε σχολείο έχει 4 εξωτερικές IP, μία αντιστοιχεί στον router (10.x.x.1) και οι υπόλοιπες 3 σε τυχόν servers με IP 10.x.x.10, 10.x.x.11 και 10.x.x.12. Ζητάμε λοιπόν από το ΠΣΔ να μας πει την εξωτερική IP για τον server 10.x.x.10.
Στη συνέχεια από το μενού Σύστημα -> Προτιμήσεις -> Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας στον ltsp server ενεργοποιούμε την απομακρυσμένη διαχείριση, ξετσεκάρουμε την ερώτηση για επιβεβαίωση και τσεκάρουμε την απαίτηση για κωδικό πρόσβασης.
Εν τέλει από το σπίτι απλά κάνουμε VNC στη συγκεκριμένη IP (αν έχουμε Windows), ή Εφαρμογές -> Διαδίκτυο -> Σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας αν έχουμε Linux.
Τελευταία επεξεργασία από alkisg και 13 Οκτ 2008, 18:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
alkisg
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Ρύθμιση circo router σχολικών εργαστηρίων για thin clients

Δημοσίευσηαπό kaingeo » 12 Οκτ 2008, 09:42

Η μόνη μου ένσταση είναι ότι αυτό είναι δύσκολο ή μάλλον αδύνατο να το κάνει ένας απλός καθηγητής που θέλει απλά να κάνει την δουλειά του. Δεν τους νοιάζει Άλκη, δυστυχώς. Γράφω έναν οδηγό εγκατάστασης LTSP για πραγματικά άσχετους και τους δίνω την εκδοχή με τις δύο κάρτες δικτύου. Νομίζεις ότι θα έπρεπε να ακολουθήσουμε την δική σου στρατηγική; Επίσης γιατί να κάνουμε τόση φασαρία για να παίζουν τα windows που στην τελική αν έχουν internet δημιουργούν μόνο προβλήματα. Η έλλειψη χρηματοδότησης θα οδηγήσουν τα πράγματα εκεί. Έτσι κι αλλιώς αν έχουμε και thin clients και windows δεν έχουμε κερδίσει τίποτα!

Ξέρεις σε τι νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια της κοινότητας;
Στο ότι πρέπει να αλλάξουν οι προδιαγραφές για την αγορά νέων εργαστηρίων. Να μην αγοράζουμε καν νέους υπολογιστές να τους αντικαταστήσουμε με hardware thin clients. Έχεις καμία ιδέα για το πως θα το κάνουμε αυτό;
kaingeo
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό alkisg » 12 Οκτ 2008, 10:25

Πιο εύκολο νομίζω είναι να πάρει ο υπεύθυνος ΣΕΠΕΗΥ ένα τηλέφωνο στο helpdesk παρά να παιδεύεται με διπλές κάρτες, ρύθμιση dhcp, διπλά switches, αλλαγές καλωδίων κτλ. Επομένως προτείνω (προσωπικά) την παραπάνω μέθοδο 100%!!! Και σαν side effect, βάζουμε στο παιχνίδι και επίσημους φορείς, οπότε μαθαίνεται περισσότερο ότι οι καθηγητές μπορούν και θέλουν να χρησιμοποιήσουν thin clients.

Windows PCs θα έχουμε αναγκαστικά για κάμποσο καιρό ακόμα, έστω και μόνο στη γραμματεία ή στο γραφείο καθηγητών/διευθυντή κτλ. Και επειδή πέφτουν όλα στο ίδιο switch, δημιουργούν πρόβλημα στους thin clients, αφού θα υπάρχουν 2 dhcp servers.
Επίσης είναι και πιο βολικό για καθηγητές που έρχονται σε πρώτη επαφή με Linux να έχουν και τα δύο λειτουργικά ταυτόχρονα. Π.χ. κάποιος θέλει να τρέξει Microworlds, δεν το καταφέρει με Linux (και δεν θέλει kturtle), καλύτερα να έχει την εναλλακτική των Windows παρά να αναγκαστεί να παρατήσει τελείως το Linux επειδή δεν είχε το χρόνο να βρει αυτό που θέλει.

Έχει ήδη πάει πρόταση στο γραφείο του Υπουργού που προτείνει τα παλιά εργαστήρια να γίνουν thin clients και για τα νέα να αγοράζεται ειδικό hardware, το θέμα είναι αν θα υπογράψει... Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι έγγραφες αιτήσεις σαν υπεύθυνοι ΣΕΠΕΗΥ ότι χρειαζόμαστε Ν χιλιάδες ευρώ για άδειες Windows, Office, Antivirus, πιθανώς άλλα πιο εξειδικευμένα προγράμματα, άδειες cal / tscal για terminal services αν έχουμε παλιούς clients κτλ, και μάλιστα όχι μία μόνο φορά αλλά κάθε 3-4 χρόνια, ή εναλλακτικά θέλουμε υποστήριξη από το υπουργείο για thin clients, όχι μόνο τεχνική αλλά και σε βιβλία / εκπαιδευτικά προγράμματα. Αν τους αναγκάσουμε να τα βάλουν κάτω σίγουρα θα αναγκαστούν να προτιμήσουν linux / thin clients, απλά τώρα βολεύονται από το γεγονός ότι ο μέσος καθηγητής ό,τι χρειάζεται το βάζει παράνομα για να κάνει τη δουλειά του... Δεν είναι κρίμα να παρανομούμε επειδή παίρνει λάθος αποφάσεις το υπουργείο;
Και φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον μέσο καθηγητή να βάλει μόνος του thin clients, οπότε πρέπει να τους υποχρεώσουμε να το κάνουν κεντρικά. Όχι σαν κοινότητα, δεν έχουμε επίσημη δύναμη, αλλά σαν μερικοί μεμονωμένοι υπεύθυνοι ΣΕΠΕΗΥ που ζητάμε εγγράφως απλά να είμαστε νόμιμοι με βάση τα βιβλία, το εκπαιδευτικό λογισμικό και τις άδειες χρήσης που (δεν) μας στέλνουν...
(και γι' αυτό θα ήταν ίσως καλύτερα η συγκεκριμένη συζήτηση να γινόταν στο στέκι, θα την έβλεπαν περισσότεροι υπεύθυνοι ΣΕΠΕΗΥ...)
alkisg
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kaingeo » 13 Οκτ 2008, 09:44

Με τον τρόπο με τις δύο κάρτες έχεις windows χωρίς internet και active directory. Στο Ηράκλειο, μας έλεγε ένας πληνέτ, με την αλλαγή των cisco routers υπήρχε ένα πρόβλημα με το DNS και δεν είχε ιντερνετ το εργαστήριο. Αυτό συνέβαινε σε όλους τους σερβερς όλων των εργαστηρίων. Ξέρεις πόσοι το κατάλαβαν; 2 από τα 300 εργαστήρια. Δηλαδή τα άτομα δεν χρησιμοποιούν το active directory καν. Το δε ίντερνετ στα windows όλο προβλήματα δημιουργεί. Για αυτό σου λέω οι δύο κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να παίζει το δίκτυο out of the box χωρίς καμία ρύθμιση. Όταν βάλεις έναν άσχετο να γράψει στην κονσόλα νομίζει ότι θα πάθει έμφραγμα από την δυσκολία. Το 50% των συναδέλφων δεν έχει κάνει φορματ στα windows ποτέ στην ζωή του!

Είμαι σύμφωνος μαζί σου αν όλο αυτό μπορεί να γίνει κεντρικά, δηλαδή να πάει ένας σερβερ στα σχολεία και να ρυθμίσουν το router να δουλεύει και ο καθηγητής απλά να το συνδέσει. Το πρόβλημα είναι ότι για να τους πείσουμε να κάνουμε thin clients πρέπει να αντικατασταθούν σιγά σιγά οι παλιοί υπολογιστές που χαλάνε με hardware thin clients. Άρα windows δεν θα έχουν οι νέοι. Με λίγα λόγια νομίζω ότι πρέπει ξεκινήσουμε ένα πόλεμο και ο κόσμος να διαλέξει στρατόπεδο. Το κράτος έτσι κι αλλιώς λεφτά δεν θα ξαναδώσει κεντρικά για νέα εργαστήρια οπότε το LTSP είναι μονόδρομος.

Θέλεις να γράψουμε ένα κείμενο και να το στέλνουμε ξεχωριστά ως υπεύθυνοι εργαστηρίου; (στην βράση κολλάει το σίδερο) που να ζητάει υποστήριξη για thin clients;

1. Nα διεκδικούμε ένα σερβερ που θα έρχεται προεγκατεστημένος με τις δύο κάρτες του.
2. Να διεκδικούμε ισάριθμους hardware thin client για κάθε χαλασμένο παλιό pc που έχουμε.
3. Να υπάρχει υποστήριξη χρηστών από το πληνέτ.
και ότι άλλο σκεφτούμε ... ρίξε καμιά ιδέα και θα το γράψω εγώ.
kaingeo
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό alkisg » 13 Οκτ 2008, 17:16

Εγώ ήμουν στο πιλοτικό με τους thin clients του ΥΠΕΠΘ, οπότε μου έστειλαν server (ή πιο σωστά, στο σχολείο που ήμουν πέρυσι και φέτος, δεν έχω οργανική οπότε του χρόνου θα είμαι σε άλλο),
έχω 8 thin clients (από αρχαία εργαστήρια άλλων σχολείων, κανά δυο μου έστειλε ο τοπικός δήμος κτλ),
και όσο για υποστήριξη από το ΠΛΗΝΕΤ... ε, όπως ξέρεις απλοί καθηγητές είναι κι αυτοί, δεν έχουν ιδέα από thin clients. Αυτόν τον μήνα τρέχει η ενημέρωση των υπευθύνων ΠΛΗΝΕΤ για τους thin clients, ίσως σιγά σιγά να κυκλοφορήσει η γνώση.

Το αντίθετο έλεγα, όχι εμείς που έχουμε ήδη Linux ή thin clients, αλλά αυτοί που έχουν Windows και λοιπά και πιθανώς χωρίς άδειες χρήσης να στείλουν το σχετικό κείμενο...

Με τις δύο κάρτες δικτύου είναι και οικονομικό το θέμα, θα χρειαστείς και δεύτερο switch, εκτός αν συνδέσεις απευθείας τη δεύτερη κάρτα του server στον router. Σ' αυτήν την περίπτωση το PC με Windows της γραμματείας του σχολείου ή του διευθυντή πώς θα δουν Internet;
alkisg
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 13 Οκτ 2008, 17:41

Διόρθωσε τον τίτλο απο circo σε cisco μη νομίζουν ότι έχουμε σχέση και με τσίρκο :D
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Re: Ρύθμιση cisco router σχολικών εργαστηρίων για thin clients

Δημοσίευσηαπό linuxman » 13 Οκτ 2008, 18:45

alkisg έγραψε::D :D :D
Μωρέ το διόρθωσα, αλλά δε νομίζω να πιστέψει κανένας ότι δεν έχουμε σχέση με τσίρκο... (η β/θμια)
:lol: :lol: :lol:

Έ με αυτά που βλέπουμε όχι απλά τσίρκο είμαστε , άλλα για τα σίδερα είμαστε :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Εχ πότε θα βάλουνε μυαλό στην διοίκηση να δούνε πως πάνε χαμένα τα λεφτά για τίποτα .
τα ξέρετε αυτό εδώ Ponosov's Case
και το BBC Russian schools move to Linux
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό markakis » 08 Νοέμ 2008, 12:43

Όπως έχω γράψει και στο Στέκι των Πληροφορικών, συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του Άλκη, καθώς την θεωρώ την πιο κατάλληλη για τα σχολικά εργαστήρια της δευτεροβάθμιας.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα που πολύ σωστά αναφέρει, στην περίπτωση του σχολείου μου αυτή η υλοποίηση ήταν επιβεβλημένη λόγω του ότι:

• Το σχολείο έχει 2 εργαστήρια, ο router είναι στο ένα, ο server πρέπει να είναι στο άλλο ενώ και στα δυο τα PC θα πρέπει να μπορούν να δουλέψουν ως thin clients ή standalone.Τα εργαστήρια συνδέονται μεταξύ τους με ένα μόνο UTP καλώδιο.
  • Στο εργαστήριο με τον server όταν κάνει μάθημα άλλη συνάδελφος (στα Windows) θα έπρεπε να αλλάζουμε καλωδιώσεις και εγώ την ίδια ώρα δεν θα μπορώ να έχω thin clients στο άλλο εργαστήριο.

Με τη λύση αυτή μπορούμε να μετατρέψουμε σε thin client το PC του διευθυντή και αυτό στο γραφείο των καθηγητών μια και αρκετοί αναρωτιούνται "πως είναι αυτα το linux;" ;)

Τέλος, αν χρειάζεται να πάρουμε κάποια πρωτοβουλία για την υποστήριξη του Linux στα εργαστήρια (thin clients και όχι μόνο), είμαι μέσα και νομίζω ότι στην Κρήτη θα βρεθούν αρκετοί που θα συμμετάσχουν.
markakis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό alkisg » 09 Νοέμ 2008, 11:27

markakis έγραψε:Τέλος, αν χρειάζεται να πάρουμε κάποια πρωτοβουλία για την υποστήριξη του Linux στα εργαστήρια (thin clients και όχι μόνο), είμαι μέσα και νομίζω ότι στην Κρήτη θα βρεθούν αρκετοί που θα συμμετάσχουν.

Μια καλή ευκαιρία είναι τώρα, με την εγκύκλιο που ήρθε για επιμόρφωση ΣΕΠΕΗΥ. Έχουν τμήματα για Windows 2000 & 2003 Server αλλά για Linux τίποτα. Και να είχαμε άδειες χρήσης Windows 200x πάει καλά, στα 5 από τα 6 τελευταία σχολεία που ήμουνα δεν υπήρχαν άδειες, εκτός από αυτό που είμαι τώρα που έχει άδειες για Windows 3.1!!!

Έστειλα email στο mail που αναγράφεται στο πάνω μέρος της εγκυκλίου, με κοινοποιήση στον ΠΛΗΝΕΤ μας, και ζήτησα εκ μέρους του σχολείου να κάνουν τμήμα επιμόρφωσης σε Linux.
Όποιος είναι ΣΕΠΕΗΥ και λαμβάνει μέρος στην επιμόρφωση μπορεί να στείλει κι αυτός, είτε με mail είτε (καλύτερα ακόμα) εγγράφως με διαβιβαστικό από το σχολείο.
alkisg
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Servers & Thin Clients