Βοήθεια για home server

...hardware-drivers για servers & thin clients(web, ftp, κλπ)

Συντονιστής: the_eye

Βοήθεια για home server

Δημοσίευσηαπό yiorgos_5 » 28 Οκτ 2008, 04:14

Καλημέρα,

Ελπίζω με την άφιξη της 8.10 να κάνω κάτι που σκέφτομαι καιρό,να στήσω έναν home server σε ένα παλιό desktop που κάθετε....
Φαντάζομαι πως θα πρέπει να ακολουθήσω την εξής συνδεσμολογία:Internet-->router-->Server(printer,usb εξωτερικός σκληρός),Desktop,laptop.
Σε πρώτη φάση δεν με καίει να έχω remote πρόσβαση(περιμένω να ακούσω και τις απόψεις σας για το αν είναι ασφαλές και πως γίνετε) καθώς μου παρέχετε από το πανεπιστήμιό μου χώρος στο domain του για ftp και http χρήση.Το πρόβλημα μου έχει και την απλή λύση,να πάρω ενα router με 30Ε που να έχει έστω μια usb είσοδο και να συνδέσω αυτά που θέλω ή να τα κάνω μέσα από υπάρχω λειτουργικό.Αλλά μιας και αυτό σπουδάζω και τέτοια πράγματα δυστυχώς δεν μαθαίνονται στα θρανία,θέλω να το μάθω από μόνος μου.Είμαι χρήστης ubuntu εδώ και 1,5 χρόνο αποκλειστικά αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να πώ ότι είμαι ικανός να το κάνω χωρίς καθοδήγηση....ούτε googlaρωντας γίνετε εύκολα...γιατί την πληροφορία την βρίσκω,αλλά πως θα την αξιολογήσω?...πως θα ξέρω τι είναι το καλύτερο ή το ασφαλέστερο...εκεί περιμένω την πολύτιμη βοήθειά σας...

Ευχαριστώ,
Γιώργος
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 8.10 64bit
Προδιαγραφές ⇛ Ε4500@2.2Ghz │ 2GB │GeForce 8400 GS │ LG L1900R 19"
Άβαταρ μέλους
yiorgos_5
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Βοήθεια για home server

Δημοσίευσηαπό ftso » 28 Οκτ 2008, 04:21

Δεν πολύ κατάλαβα τι θες να κάνεις.
Αυτήν την στιγμή πως δουλεύει το δίκτυο σου?
Δεν έχεις router?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό yiorgos_5 » 28 Οκτ 2008, 04:26

Ναι,έχω...δουλεύει κανονικά...έχει 4 LAN εγω χρησιμοποιώ την 1 για το Desktop και με το WLAN μπαίνει το laptop...ο εκτυπωτής και ο εξ. σκληρός είναι στο Dekstop...αυτό που θέλω να κάνω,είναι να χρησιμοποιήσω ένα παλιο pc για local sharing και γιατί όχι και για να μπορώ να συνδεθώ και εκτός δικτύου,αν είναι ασφαλές.Φαντάζομαι ότι κάπως θα γίνετε να έχω static ip...σωστά?μέσω ενός 3ου εξηπηρετητή....
Άβαταρ μέλους
yiorgos_5
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 28 Οκτ 2008, 05:05

Όπως είναι το δίκτυο σου...στήνεις το pc που θες για local sharing (και όχι μόνο αν το θες) και το συνδέεις πάνω στο router.
Έτσι έχεις πρόσβαση τοπικά απο όλες τις ip που περνάνε απο τον router σου και έξω απο το δίκτυο σου, εφόσον έχεις ενεργοποιήσει κάποια υπηρεσία σαν το dyndns για να μεταφράζεις την δυναμική ip που σου δίνει ο παροχός σου σε domainname.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό yiorgos_5 » 28 Οκτ 2008, 05:10

Ωραία...αυτό που ψάχνω είναι έναν οδηγό να τα κάνω αυτά...φαντάζομαι πως αν θέλω να βάλω την 8.10 server θα αργήσει να βγει guide,ε?...
Άβαταρ μέλους
yiorgos_5
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 28 Οκτ 2008, 05:17

Εφόσον θες για server, βάλε 8.04.1 server.
Χωρίς γραφικό, που στην ουσία δεν χρειάζεται κιόλας.
Υπάρχουν αρκετοί οδηγοί για αυτό.
Για αρχή, δες τον οδηγό της υπογραφής μου για το τερματικό και άρχισε να παίζεις για να συνηθίσεις. ;)
Επίσης μάθε πως δουλεύει ο nano, γιατί θα σου χρειαστεί.
Μόλις είσαι έτοιμος, κάνεις εγκατάσταση και ότι απορία έχεις ρωτάς.

Αυτά :)
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό yiorgos_5 » 28 Οκτ 2008, 05:20

Τον διάβασα τον οδηγό,έκανα και μάθημα πέρυσι στην σχολή που είχε ssh σε linux server και πολύ κονσόλα...ευχαριστώ για την βοήθεια...δοκιμάζω και βλέπουμε...
Άβαταρ μέλους
yiorgos_5
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 28 Οκτ 2008, 12:05

Καλημέρα και καλώς ήρθες!

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω πως στήνεται το πιο απλό οικιακό δίκτυο με εξωτερική πρόσβαση. Δεν είναι ένας οδηγός με την έννοια ότι τον ακολουθείς βήμα-βήμα. Απλώς περιγράφω τι χρειάζεται να γίνει. Πολλά μπορεί να τα έχεις κάνει ήδη, απλά τα περιγράφω για λόγους πληρότητας.

Από την παροχή του τηλεφώνου (στον τοίχο) συνδέουμε το router ή modem μας. Αυτό έχει μία έξοδο δικτύου ethernet (μερικά σύγχρονα έχουν usb αλλά δε θα τα πρότεινα γιατί είναι περισσότερη ταλαιπωρία για να ρυθμιστούν). Στο σημείο αυτό έρχεται η πρώτη απόφαση. Η πιο εύκολη λύση είναι όλοι οι υπολογιστές να είναι συνδεδεμένοι με όλους, ακόμη και ο server. Αυτό γίνεται με ένα διανομέα διευθύνσεων ip (switch). Mια πιο περιπλοκη λύση είναι να συνδεθεί ένας υπολογιστής ο οποίος θα λειτουργεί σαν firewall και σε αυτόν μέσω του διανομέα να συνδεθούν οι υπολοιποι.

Αλλά ας επανέλθουμε στην απλή λύση. Στο router συνδέεται ο διανομέας. Και στο διανομέα όλοι οι υπολογιστές. Ένας από αυτούς ας υποθέσουμε ότι είναι ο διακομιστής (server). Όταν εννοώ διακομιστής μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες υπηρεσίες όπως mail, ftp, http, ssh και άλλες που δε ξέρω. Καλό είναι σε ένα οικιακό δίκτυο να έχουμε όλους τους υπολογιστές με στατικές διευθύνσεις. Άλλοι ίσως συστήσουν το ανάποδο, αλλά εγώ το βρίσκω πιο εύκολο να το διαχειριστείς γιατί έχεις μια υπηρεσία λιγότερο. Οπότε ο κάθε υπολογιστής έχει τη δική του τοπική ip διεύθυνση.

Μια απαραίτητη υπηρεσία που θα ενεργοποιούσα στο διακομιστή είναι το ssh για να έχεις απομακρυσμένη σύνδεση. Φυσικά πρέπει να ορίσεις στο router σου να προωθεί τα αιτήματα ssh στη συγκεκριμένη διεύθυνση ip. Αυτό ισχύει για όλες τις υπηρεσίες δικτύο. Μπορείς να έχεις σε έναν υπολογιστή προώθηση shh, σε άλλον ftp και σε τρίτο http. Aπό τη στιγμή που ενεργοποιήσεις την υπηρεσία ssh μπορείς να συνδέεσαι στον διακομιστή σου απο οποιοδήποτε μερος του πλανητη, αν έχεις πρόσβαση σε δίκτυο φυσικα. Βεβαια πρέπει να γνωρίζεις τη διεύθυνση ip του υπολογιστή σου στο διαδίκτυο, όχι την τοπική. Αν έχεις μια τυπική σύνδεση τότε κάθε φορά που ανοιγεις το router σου τότε θα παίρνεις από τον παροχεά νέα διεύθυνση. Αυτό το πρόβλημα μπορείς να το παρακάμψεις αν πάρεις ένα domain από υπηρεσίες όπως dyndns.org. Οπότε για να συνδεθείς στον υπολογιστή σου από το διαικτυο θα γράφεις κατι σαν:
Κώδικας: Επιλογή όλων
ssh myname@mydomain.dyndns.org

Eπειδή στο server συνδέεσαι συνήθως με ssh, είναι απαραίτητη η γνώση τερματικού. Παρολ'αυτά υπάρχει και γραφικά εργαλεία που κάνουν τη δουλειά, όπως ένα ...admin που αναφέρει συνέχεια ο linuxman και ακομη δεν έχω μάθει πως λέγεται. Από τη στιγμή που θέλεις να στήσεις server τότε δε χρειάζεται να περιμένεις το 8.10, όπως είπε ο ftso η server εκδόσεις του ubuntu είναι για server :D

Έρχομαι τώρα στο local sharing αρχείων. Κι εδώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο εναλλακτικές, τo nfs και το samba. Οι περισσότεροι θα σου προτείνουν το samba και καλά θα κάνεις να τους ακούσεις. Παρολ'αυτά δεν έχω ιδέα πως λειτουργεί γι'αυτό θα περιγράψω το nfs. Η αρχή λειτουργίας του nfs είναι η εξής: ορίζεις σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές κάποιους φακελους ότι θα είναι "shared". Και έπειτα με nfsmount ορίζεις στο αρχείο fstab τους δικτυακούς αυτούς φακέλους. Αν το fstab δε σου λέει τίποτε τότε ρίξε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό viewtopic.php?f=9&t=41
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 28 Οκτ 2008, 12:28

Μια παρατήρηση....

Αφού ο (home) router του έχει 4 θύρες γιατί να βάλει και switch?
Μπορεί να κάνει μια χαρά την δουλεία του και έτσι. :D
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 28 Οκτ 2008, 12:29

Ουπς, δεν το διάβασα :oops:
Άβαταρ μέλους
Dimitris