Υποστήριξη μαθητικών υπολογιστών (Συνηθισμένα προβλήματα)

...ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα, οργάνωση

Συντονιστής: Geochr

Re: Υποστήριξη μαθητικών υπολογιστών (Συνηθισμένα προβλήματα)

Δημοσίευσηαπό WAR10CK » 13 Οκτ 2009, 23:45

Πραγματικά ΜΕΓΑΛΟ ποστ :P

Εγώ πρωσοπικά μεγάλοσα στο άθλιο γραφικό περοβάλον των παραθύρων, αλλά έμαθα να χρεισιμοποιό το τερματικό εξερετικά γρήγορα. Πιστεύω ο μόνος τρόπος για να μάθεις, δεν είναι απλά να σου πουν: αυτό κανει αυτό και τέλος, αλλά να σου δόσουν παραδίγματα, και τρόπους με τους οποίους μπορείς να αξιοποιήσεις την -τάδε- εντολή.

Ένας αρχάριος χρήστης πιστεύω πως αντιπαθεί το τερματικό για πολλούς και διάφορους λόγους, οπότε ως απότερο σκόπο, θα πρέπει να έχουμε το να συμφιλιόσουμε τα παιδία με το τερματικό, και να το βλέπουν σαν εργαλείο και όχι σαν "ένα παράθυρο με γράμματα" (αν καταλαβένετε τι θέλω να πω).
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλά ┃ Προγραμματισμός: Ναί ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 9.10 32bit Karmic Koala, WindowsXP Home Edition
Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium 4 CPU 3.06GHz │RAM 2GB │ Graphic Card: GeForce9600GT Coolpipe 512MB │HDD: 250GB Ubuntu - 80GB WindowsXP Home - 500GB Generic Usage │Screen: TFT 17'

While seeking for revenge, dig two graves -- one for yourself.
Άβαταρ μέλους
WAR10CK
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 14 Οκτ 2009, 00:50

Εγώ συμφιλιώθηκα με το τερματικό την πρώτη φορά που χρησιμοποίησα sudo apt-get install <+30 διαφορετικά ονόματα προγραμμάτων> για να ολοκληρώσω νέα εγκατάσταση. Αυτή την πλευρά του τερματικού (που σε βοηθάει να κάνεις πολύ πιο εύκολα και γρήγορα τη δουλειά σου) είναι που πρέπει να αναδείξουμε. Αλλά, το να μάθεις πχ να χρησιμοποιείς το τερματικό αντί του synaptic για να εγκαθιστάς οποιαδήποτε εφαρμογή, είναι κάτι που χρειάζεται μόνο σε άτομα που έχουν σοβαρό ενδιαφέρον (ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό) για υπολογιστές. Και δε νομίζω ότι ο στόχος μας είναι κάθε νέος χρήστης λίνουξ να καταλήξει να αποκτήσει τέτοιο σοβαρό ενδιαφέρον (ειδικά αν ο νέος χρήστης είναι δεκατριάχρονο). Οπότε, ας τους δείξουμε πρώτα ότι μπορούν να επιβιώσουν και χωρίς να γίνουν εξπέρ (να μάθουν ορολογία/προγραμματισμό κτλ). Στο κάτω κάτω, αν υπάρχει το ενδιαφέρον, μάλλον θα τα ξετρυπώσουν από μόνοι τους τα κόλπα του τερματικού (όπως αποδεικνύουν στην πράξη και τα μέλη του φόρουμ που είναι ακόμη μαθητές).
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 14 Οκτ 2009, 00:58

Αν υπάρχουν σαφείς και σωστές οδηγίες για τις εντολές του Cli περιβάλλοντος δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα.
Το να χρησιμοποιήσει κάποιος cli περιβάλλον στην αρχή είναι λίγο ζόρικο.
Με την εκτέλεση εντολών όμως σιγά σιγά εξοικειώνεται κάνοντας την ζωή του και τη ζωή όσων θα ζητήσει βοήθεια πολύ πιο εύκολη.
Δεν χρειάζεται να ξέρει εντολές απέξω ή να φτάσει σε επίπεδο να κάνει τα πάντα απο cli.
Αρκεί να μάθει πως το ανοίγει και τον τρόπο που λειτουργεί.
Και εγώ όταν κάθομαι μπροστά σε ένα powershell ή το cli του IOS που είναι πολύ πιο δύσχρηστα απο το bash ζορίζομαι λιγάκι μέχρι να εξοικειωθώ
αλλά τα καταφέρνω γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτουργούν.
Ακόμα και στο bash το dmesg το πετυχαίνω μια στις 5 αν και το έχω εκτελέσει εκατοντάδες φορές. :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Εκπαιδευτική Κοινότητα του Ubuntu (Συζητήσεις, Νέα, Ανακοινώσεις)