Ελληνικό βιβλίο linux

...ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα, οργάνωση

Συντονιστής: Geochr

Re: Ελληνικό βιβλίο linux

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 10 Μαρ 2009, 13:16

sokoban4ever έγραψε:
και πώς δουλέυει αυτό το πρόγραμμα;;;

Στο τέλος θα βγει ένα pdf το οποίο θα μπορεί να γίνει και ιστοσελίδες αν θέλεις με κάποιον latex2html μετατροπέα.

sokoban4ever έγραψε:που θα τα δίνουμε αυτά που γράφουμε;;;;;;;;;;;;;

Όπως είπα και παραπάνω στο αποθετήριο του sourceforge μέσω του cvs. Εναλλακτικά, αν το όλο ακούγεται δύσκολο, τα στέλνεις σε μένα και τα περνάω εγώ. Σ'αυτή τη περίπτωση μόνο τελειωμένα κεφάλαια/ενότητες θα γίνονται δεκτές, γιατί αλλιώς θα χάσουμε την μπάλα.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 10 Μαρ 2009, 13:20

atermon έγραψε:Είναι θέμα χρόνου να μεταφραστεί κάποιο πετυχημένο βιβλίο στη γλώσσα μας από τους γνωστούς εγχώριους εκδοτικούς οίκους. Μήπως πρέπει να ασχοληθούμε με τη μετάφραση της επίσημης τεκμηρίωσης της διανομής;

Δεν είναι πρόβλημα να μεταφραστεί άλλα από είδη υπάρχοντα πράγματα σαν τους οδηγούς και διάφορα άλλα ακόμα και αυτά που έχουμε εδώ σαν οδηγούς και λύσεις στα προβλήματα να γραφτεί κάτι απλό και κατανοητό στο αρχάριο και μέσο χρήστη ώστε να μπορεί να το καταλάβει .Έχω προτείνει ποιο πάνω αρκετά απλό και πιάνει όλα τα θέματα που πρέπει να έχουμε σαν στόχο σε κάτι ανάλογο .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 10 Μαρ 2009, 21:02

Σκέφτομαι να αναλάβω το κεφάλαιο 19--> (Λίνουξ Μουσική & Βίντεο)

Mόνο για debian-ubuntu (για πιθανές διαφοροποιήσεις σε άλλα distros, επειδή δεν έχω ασχοληθεί, λέω να γράψω ίσως μόνο κάποια links)

Λέω λοιπόν:
    Να αναφερθώ σε audio-video formats(ogg,aac,mpc,flac,mpeg,matroska) , audio-video standards (cd quality , NTSC - PAL- SECAM) codecs(Dirac,x264,xvid , frameworks (xine, gstreamer)κλπ
    Να κάνω αναφορές και σε άλλα σχετικά θέματα όπως video streaming ( gstreamer,vlc ),voip (Gizmo,Skype) καθώς και σε σχετικά librariew για programming και scripting έστω και λίγο.
    Να είναι σταδιακά εξελισσόμενο το επίπεδο των κειμένων , απο πολυ απλά εώς και πολύπλοκα οπότε θα ικανοποιηθεί τόσο ο αρχάριος αλλά όσο και ο μέσος χρήστης .
    Όσο αναφορά για τον προχωρημένο χρήστη ή προγραμματιστή να φροντίσω να του δείξω τουλάχιστον ότι δεν τον αγνοώ.
    Για κάποιες εφαρμογές να είμαι αναλυτικός όπως k3b -gnomebaker,gnome Catalogue -tree,Rhythmbox -totem -vlc -Amarok -cplay -soundplay ,inkskape scribus Gimp (ίσως και blender-k3D).

Προτείνετε κάποιες εφαρμογές αμα είναι ;)
Άμα κάποιος θέλει να γράψει το ίδιο κεφάλαιο, να μου στείλει pm να τα κανονίσουμε (π.χ. να τα μοιράσουμε κλπ)

:?: Συμφωνείτε με τα παραπάνω ;
:arrow: Αν όχι παρακαλώ εκφραστείτε ελέυθερα

Σημείωση:
Έχω γνώσεις σε multimedia έχω τελειώσει ΙΕΚ αν και δεν βασίζομαι σε αυτο ευτηχώς ,αλλά στην προσωπική αναζήτηση και έτσι πιστέυω οτι θα τα καταφέρω να δώσω στο κεφάλαιο τον κατάλληλο χαρακτήρα.
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 10 Μαρ 2009, 21:42

Πολύ ωραία!!! Ανέβασα μερικά αρχεία για να έχουμε μια πρώτη δομή. http://linux-book-gr.cvs.sourceforge.ne ... k-gr/book/
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό atermon » 11 Μαρ 2009, 01:10

Αλλά και οι οδηγοί του φόρουμ είναι μεγάλο έργο και αρκετό υλικό. Μια συρραφή-ταξινόμηση των κειμένων αυτούσια θα μπορούσε να γίνει ένα ωραίο pdf. Όσο για τα βίντεο,αυτά είναι online και linkαρισμένα! Η δομή και πρόταση του @linuxman είναι σοβαρή. Μπορούν να γίνουν παράλληλα αρκετά project στο κομμάτι της τεκμηρίωσης βέβαια...
<Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους> | <Οδηγοί χρήσης>
DEBIAN "Sid" 32bit σε Sony VAIO VGN-FE11S
Intel T2400(1,83 GHz) │ 2GB DDR2 │ NVIDIA GeForce Go 7400 │Intel 3945ABG │Intel 82801G(ICH7 Family) │ TFT 15.4" WXGA
Άβαταρ μέλους
atermon
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό greatst » 11 Μαρ 2009, 10:36

Δύο απορίες / προβληματισμοί: το sourceforge διατίθεται και για έργα πέραν του ανοικτού λογισμικού? Επίσης, η άδεια GPLv3 είναι κατάλληλη για ένα βιβλίο? :?:
προσωπική ιστοσελίδαgreatst in Launchpad

Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω ┃ Προγραμματισμός: Μια χαρά ┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά

Mac mini (late 2009) (8GB RAM) με OS X 10.11.6 [και Ubuntu 16.04 Server amd64 και άλλες GNU/Linux εικονικές μηχανές με 2GB RAM, 128MB VRAM+3D_acceleration η κάθε μία].
Άβαταρ μέλους
greatst
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: greatst
IRC: greatst
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 11 Μαρ 2009, 12:46

Καλό είναι να γίνει και ένας μίνι οδηγός για το πως μπορεί να συμμετάσχει κάποιος, γιατί για πολλούς η διαδικασία μέσω svn ακούγεται λίγο "κινέζικα" και πιθανόν να τους αποτρέψει στο να ασχοληθούν...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 11 Μαρ 2009, 16:14

atermon έγραψε:Αλλά και οι οδηγοί του φόρουμ είναι μεγάλο έργο και αρκετό υλικό. Μια συρραφή-ταξινόμηση των κειμένων αυτούσια θα μπορούσε να γίνει ένα ωραίο pdf. Όσο για τα βίντεο,αυτά είναι online και linkαρισμένα! Η δομή και πρόταση του @linuxman είναι σοβαρή. Μπορούν να γίνουν παράλληλα αρκετά project στο κομμάτι της τεκμηρίωσης βέβαια...

Πολλοί οδηγοί του forum είναι αξιόλογοι και θα μπορούσαν να μπουν στο βιβλίο, αλλά πρέπει να πάρουμε πρώτα να πάρουμε την άδεια από τους συγγραφείς τους. Και ερχομαστε στη δεύτερη ερώτηση:

greatst έγραψε:Δύο απορίες / προβληματισμοί: το sourceforge διατίθεται και για έργα πέραν του ανοικτού λογισμικού? Επίσης, η άδεια GPLv3 είναι κατάλληλη για ένα βιβλίο?

Το βιβλίο θα είναι έργο ανοικτού λογισμικού, μιας και πρόκειται να τεκμηρίωση. Αρα μπορεί να μπει στο sourceforge υπο κάποια ελεύθερη άδεια. Διάλεξα την GPL γιατί δεν τα κατέχω αυτά καλά. Αν έχετε να προτείνεται κάτι καλύτερο, παρακαλώ τεκμηριώστε την άποψή σας. (Η creative common δεν ήταν διαθέσιμη προς επιλογή στο sourceforge.)

bullgr έγραψε:Καλό είναι να γίνει και ένας μίνι οδηγός για το πως μπορεί να συμμετάσχει κάποιος, γιατί για πολλούς η διαδικασία μέσω svn ακούγεται λίγο "κινέζικα" και πιθανόν να τους αποτρέψει στο να ασχοληθούν...

Το έχω υπόψην, μου το ζήτησε και o sokoban4ever. Αυτό που υπάρχει προς στιγμήν είναι μόνο αυτά: viewtopic.php?f=44&t=1722&p=16377&hilit=+sourceforge#p16505 αλλά σκοπεύω να γράψω έναν αναλυτικό οδηγό για το τι πρέπει να γίνει από το μηδέν. Δώστε μου λίγο χρόνο γιατί δεν τα προλαβαίνω όλα :D
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό greatst » 11 Μαρ 2009, 16:50

Dimitris έγραψε:...
greatst έγραψε:Δύο απορίες / προβληματισμοί: το sourceforge διατίθεται και για έργα πέραν του ανοικτού λογισμικού? Επίσης, η άδεια GPLv3 είναι κατάλληλη για ένα βιβλίο?

Το βιβλίο θα είναι έργο ανοικτού λογισμικού, μιας και πρόκειται να τεκμηρίωση. Αρα μπορεί να μπει στο sourceforge υπο κάποια ελεύθερη άδεια. Διάλεξα την GPL γιατί δεν τα κατέχω αυτά καλά. Αν έχετε να προτείνεται κάτι καλύτερο, παρακαλώ τεκμηριώστε την άποψή σας. (Η creative common δεν ήταν διαθέσιμη προς επιλογή στο sourceforge.)
...

Εντελώς φιλικά, εγώ σου επισήμανα δύο σημεία που νομίζω ότι θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Εφόσον δεν ασχολούμαι με το project ο ίδιος -τουλάχιστον επί του παρόντος- δεν έχω καμιά (ηθική ή άλλη) υποχρέωση να σου "τεκμηριώσω" οποιαδήποτε άποψη μου. Θα πω μόνο ότι έχω την ΑΙΣΘΗΣΗ ότι η GPLv3 δεν είναι η καταλληλότερη άδεια για τεκμηρίωση, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Επίσης, δεν είμαι σίγουρος ότι το sourceforge διατίθεται και για έργα τεκμηρίωσης, αλλά εσύ θα το ψάξεις αυτό. Γενικά, εσύ πρέπει να έχεις τεκμηριωμένη άποψη για το έργο μιας και εσύ το ξεκίνησες και εσύ είσαι ο συντονιστής του.

Κλείνω την παραπάνω απάντηση και ήθελα να εκφράσω -όχι προς τον Dimitris αλλά γενικότερα- κάποιον προβληματισμό: θεωρώ ότι καλό είναι η κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού να μην καταναλώνει πολύτιμες ανθρωποώρες για να "ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό". Εφόσον θεωρούμε(?) ότι υπάρχουν διαθέσιμα κατάλληλα εγχειρίδια για linux ή/και ubuntu μπορούμε (εάν διατίθενται υπό μία άδεια που το επιτρέπει) να τα αποδώσουμε/προσαρμόσουμε στα ελληνικά ή/και στην ελληνική πραγματικότητα, από το να γράψουμε από το μηδέν ένα νέο βιβλίο για κάτι που ήδη υπάρχει. Βέβαια, και η συγγραφή ενός νέου βιβλίου μόνο κέρδος θα φέρει στην κοινότητα, απλά θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται μια ορθολογική κατανομή πόρων (πχ: ανθρωποώρες).
προσωπική ιστοσελίδαgreatst in Launchpad

Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω ┃ Προγραμματισμός: Μια χαρά ┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά

Mac mini (late 2009) (8GB RAM) με OS X 10.11.6 [και Ubuntu 16.04 Server amd64 και άλλες GNU/Linux εικονικές μηχανές με 2GB RAM, 128MB VRAM+3D_acceleration η κάθε μία].
Άβαταρ μέλους
greatst
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: greatst
IRC: greatst
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 11 Μαρ 2009, 18:17

Καλησπέρα σε όλους

Ακόμα δεν με γνωρίζετε οι περισσότεροι για αυτό θα συστηθώ...

Με λένε Νίκο και είμαι χρήστης linux απο το 2004. Έχω περάσει απο Gentoo, Madriva, debian και τέλος ubuntu.
Για χρόνια χρησιμοποιούσα κυρίως gnome αλλά πλέον πιστεύω ότι το KDE είναι καθαρά το μέλλον.
Προγραμματίζω σε C/C++, QT, Java, python.

Μπορώ να βοηθήσω στα κεφάλαια σχετικά με το γραφικό περιβάλλον , τα kernels, προγραμματισμό και όχι μόνο γενικά
αλλά σε γραφικό περιβάλλον, Shell, Σε κεφάλαια του στύλ τι τρέχει σήμερα,newbies κ.α.

Απο τα post με μια διαγώνια ματιά που τα πέρασα έχω μόνο να παρατηρήσω 2 πράγματα:
Αφ' ενός η δουλειά για τα Ελληνικά δεδομένα είναι πρωτότυπη και καλύπτει που μεγάλο μέρος της ύλης (μου θυμίζω τα φοιτητικά μου χρόνια) αλλά κανείς δεν πρόκειτε να διαβάσει ένα βιβλίο 500-600 σελίδες. Οπότε προτείνω τα κεφάλαια να περιοριστούν και τα υπόλοιπα να έρχονται με ένα συνοδευτικό cd με φλασ οδηγούς , up to date links κ.τ.λ

Απο την στιγμή που υπάρχει η ιδέα να μπούνε και άλλα distro μέσα στο βιβλίο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις με τις άλλες κοινότητες...
Δηλαδή μήπως να είναι debian / ubuntu το βιβλίο και κάθε κεφάλαιο να τελειώνει με αναφορά σε άλλες υλοποιήσεις..
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Εκπαιδευτική Κοινότητα του Ubuntu (Συζητήσεις, Νέα, Ανακοινώσεις)