μαθητικό netbook

...ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα, οργάνωση

Συντονιστής: Geochr

Re: μαθητικό netbook

Δημοσίευσηαπό KeRber0s » 05 Οκτ 2009, 14:37

Πήρε ο αδερφός ενός φίλου μου το Acer Aspire One... Και επειδή δεν έχω και μεγάλη εμπειρία από laptop... Γι' αυτό..

1) Μπορείτε να μου πείτε πόση ώρα πρέπει να φορτωστεί η μπαταρία για πρώτη φορά...? (Δεν ρώτησε...)

2) Για να γίνει σωστά το dualboot χρειάζτε κανά κόλπο όπως στο Toshiba...?

3) Δεν το έχω ανοίξει ακόμα... Αλλά το Edubuntu τι διαφορά έχει από το κανονικό...? Γενικά έχω καταλάβει ότι πάνω κάτω οι διανομές είναι χωρισμένες σε 2 με 3 ομάδες που το μόνο που αλλάζει σε δύο διανομές τις ίδιας ομάδας είναι τα προεγκατεστημένα προγράμματα...

4) Χρειάζετε να κάνω μόνιμο προσάρτηση ώστε να υπάρχει κοινός σκηρός ανάμεσα στο XP και linux... Ή είναι ήδη έτοιμο...!

5) Από διαμερισματοποίηση (partition) τι παίζει έχει swap, home.. κλπ...?

Τα ρωτάω γιατί δεν ξέρουν από Pc εκτός από games, ταινίες, και μουσική.. και θα πάω να του εξηγήσω μερικά και θέλω να πάω έτοιμος... Βλέπετε δεν θυμάμαι απ' έξω πολλά για linux (Απλά βρίσκω κάθε φορά το κατάλληλο topic) οπότε θέλω να βρώ τα κατάλληλα "How to" για να τους τα προσαρμόσω... Χωρίς να σπαταλάω χρόνο εκείνη την στιγμή...

Αν γίνετε οι απαντήσεις να είναι άμεσες και συνοπτικές.. Πχ στο 4 το εχω κάνει στο pc μου... απλά θέλω να έχω σε ένα flash το κατάλληλο τρόπο (τι πρέπει να κάνω...) και να μην ψάχνομαι ακείνη την στιγμή...
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Κάτι έχω ακούσει ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04
Netbook HP 2140 ┃ CPU Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ┃ RAM 1GB ┃ HD FUJITSU MHZ2160B
Off topic:
Με την δύναμη της αλήθειας όσο ζω θα κατακτώ το σύμπαν.
V for Vedeta
Άβαταρ μέλους
KeRber0s
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Diskjockey » 05 Οκτ 2009, 14:55

Σωστά, στο dualboot ο boot manager είναι ο grub.

Παρακάτω η σχετική φωτογραφία. Εικόνα
Diskjockey
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Diskjockey » 05 Οκτ 2009, 15:05

έγραψε:Diskjockey έγραψε:
Η δικιά μου εμπειρία είναι διαφορετική.

Το Toshiba μαθητικό που πήραμε από ένα κατάστημα πέραν από το ότι έχει την Extra Εγγύηση από Κλοπή ή Ατύχημα που δεν δίνει κανένας άλλος, έχει κανονικότατο dual boot σε Winows XP & Ubundu 904. Ίσως κάποια λίγα κομμάτια από κάποια παρτίδα να έχουν όσα αναφέρονται.
Και η αντιπροσωπεία που τηλεφώνησα διερευνητικά επιβεβαιώνει το dual boot.

Photos or it didn't happen.

Είναι σημαντικό να στέλνουμε φωτογραφίες που να δείχνουν όλα αυτά τα πράγματα.
Οι φωτογραφίες που έστειλε ο smav είναι εξαιρετικές και μπράβο του. Μας βοηθάει να κάνουμε τα επόμενα βήματα.
Για την περίπτωσή σου, πρέπει να μας πεις αν είδες στην αρχή αυτήν την οθόνη που υπάρχει στις φωτογραφίες.
Στο dualboot που αναφέρεσε, ο boot manager είναι ο grub; Είναι κάτι άλλο;
Αν δεν μας βοηθήσετε, δεν είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε.

Παρακάτω η σχετική φωτογραφία.
Εικόνα
Diskjockey
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 05 Οκτ 2009, 15:15

KeRber0s έγραψε:Πήρε ο αδερφός ενός φίλου μου το Acer Aspire One... Και επειδή δεν έχω και μεγάλη εμπειρία από laptop... Γι' αυτό..

1) Μπορείτε να μου πείτε πόση ώρα πρέπει να φορτωστεί η μπαταρία για πρώτη φορά...? (Δεν ρώτησε...)

Αυτό μπορεί να το αναφέρει σε κάποιο φύλλο χαρτί μέσα στο κουτί του υπολογιστή. Γενικά δεν υπάρχουν εκείνα τα παλιά ζητήματα που υπήρχαν με τη φόρτηση της μπαταρίας.

KeRber0s έγραψε:2) Για να γίνει σωστά το dualboot χρειάζτε κανά κόλπο όπως στο Toshiba...?

Είναι σημαντικό, από την πρώτη εκκίνηση, να δεις ότι είναι ήδη έτοιμο dualboot. Αυτό επιβάλλει η επιδότηση.

Θα ήθελα να σε παρακαλέσω να βγάλεις μερικές φωτογραφίες
α. τον υπολογιστή και ιδίως αν έχει κάποιο αυτοκόλλητο Ubuntu ή κάτι άλλο.
β. τι εμφανίζει ο υπολογιστής κατά την πρώτη εκκίνηση (όπως πως ρωτάει για να επιλέξεις το λειτουργικό, καθώς και η πρώτη οθόνη του Linux.
γ. οποιαδήποτε άλλη σχετική φωτογραφία. Μας ενδιαφέρουν να έχουμε φωτογραφίες και να εντοπίσουμε αν υπάρχει κάτι άλλο σχετικό πρόβλημα.

KeRber0s έγραψε:3) Δεν το έχω ανοίξει ακόμα... Αλλά το Edubuntu τι διαφορά έχει από το κανονικό...? Γενικά έχω καταλάβει ότι πάνω κάτω οι διανομές είναι χωρισμένες σε 2 με 3 ομάδες που το μόνο που αλλάζει σε δύο διανομές τις ίδιας ομάδας είναι τα προεγκατεστημένα προγράμματα...

Το Edubuntu είναι Ubuntu με προεγκατεστημένες εκπαιδευτικές εφαρμογές.

KeRber0s έγραψε:4) Χρειάζετε να κάνω μόνιμο προσάρτηση ώστε να υπάρχει κοινός σκηρός ανάμεσα στο XP και linux... Ή είναι ήδη έτοιμο...

5) Από διαμερισματοποίηση (partition) τι παίζει έχει swap, home.. κλπ...?

Αυτά πρέπει να είναι έτοιμα, και είναι απαίτηση να είναι έτοιμα για να πληρεί η εταιρία τους όρους της επιδότησης.

KeRber0s έγραψε:Τα ρωτάω γιατί δεν ξέρουν από Pc εκτός από games, ταινίες, και μουσική.. και θα πάω να του εξηγήσω μερικά και θέλω να πάω έτοιμος... Βλέπετε δεν θυμάμαι απ' έξω πολλά για linux (Απλά βρίσκω κάθε φορά το κατάλληλο topic) οπότε θέλω να βρώ τα κατάλληλα "How to" για να τους τα προσαρμόσω... Χωρίς να σπαταλάω χρόνο εκείνη την στιγμή...

Αν γίνετε οι απαντήσεις να είναι άμεσες και συνοπτικές.. Πχ στο 4 το εχω κάνει στο pc μου... απλά θέλω να έχω σε ένα flash το κατάλληλο τρόπο (τι πρέπει να κάνω...) και να μην ψάχνομαι ακείνη την στιγμή...

Αν θέλεις πιο άμεση βοήθεια, μπορείς να μπεις στο http://www.ubuntu-gr.org/webchat/ όπου έχει επικοινωνία με το κανάλι #ubuntu-gr. Υπάρχουν 20 περίπου άτομα κάθε φορά.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 05 Οκτ 2009, 15:17

Diskjockey έγραψε:

Εικόνα

Μπορείς να επιβεβαιώσεις (αν θυμάσαι), ότι η εικόνα αυτή ήταν και η πρώτη οθόνη που είδες καθώς ξεκίνησες το netbook για πρώτη φορά;
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Diskjockey » 05 Οκτ 2009, 18:18

έγραψε:Diskjockey έγραψε:

Εικόνα

Μπορείς να επιβεβαιώσεις (αν θυμάσαι), ότι η εικόνα αυτή ήταν και η πρώτη οθόνη που είδες καθώς ξεκίνησες το netbook για πρώτη φορά;

Σωστά με την διαφορά ότι δεν είχε τα updates.
Diskjockey
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό KeRber0s » 05 Οκτ 2009, 18:23

Λοιπό... με μια πρώτη ματία..
Λειτουργούσαν όλα καλά... Είχε dualboot XP με linux... Είχε κάτι σαν grub.. Αλλά δεν μου θύμισε το κλασσικό, ήταν λες και ήταν εγκατεστημένο από wubi... Το καλό ήταν ότι από προεπιλογή bootare linux... (+1) Σύνδέθηκα στο internet χωρίς πρόβλημα... Και είχε όλα τα κλασσικά προγράμματα το Ubuntu... Περισσότερα το βράδυ...
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Κάτι έχω ακούσει ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04
Netbook HP 2140 ┃ CPU Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz ┃ RAM 1GB ┃ HD FUJITSU MHZ2160B
Off topic:
Με την δύναμη της αλήθειας όσο ζω θα κατακτώ το σύμπαν.
V for Vedeta
Άβαταρ μέλους
KeRber0s
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 05 Οκτ 2009, 18:26

Μετέφερα το πρώτο άρθρο στην αρχική σελίδα του http://www.ubuntu-gr.org και είναι διαθέσιμο στο
http://www.ubuntu-gr.org/story/05-10-09 ... x-edubuntu
Για την περίπτωση του Toshiba μπορεί να γραφτεί νέο άρθρο/α με την προσωπική σας εμπειρία.

Μέχρι στιγμής είχαμε δύο περιπτώσεις όπου οι πελάτες δεν έλαβαν Linux στον επιδοτούμενο υπολογιστή, και μια περίπτωση (η παραπάνω) όπου υπήρχε Linux.
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 05 Οκτ 2009, 18:26

KeRber0s έγραψε:Λοιπό... με μια πρώτη ματία..
Λειτουργούσαν όλα καλά... Είχε dualboot XP με linux... Είχε κάτι σαν grub.. Αλλά δεν μου θύμισε το κλασσικό, ήταν λες και ήταν εγκατεστημένο από wubi... Το καλό ήταν ότι από προεπιλογή bootare linux... (+1) Σύνδέθηκα στο internet χωρίς πρόβλημα... Και είχε όλα τα κλασσικά προγράμματα το Ubuntu... Περισσότερα το βράδυ...

Αναμένω με ενδιαφέρον τις φωτογραφίες και πιθανή περιγραφή της όλης εμπειρίας!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 06 Οκτ 2009, 03:03

KeRber0s έγραψε:Λειτουργούσαν όλα καλά... Είχε dualboot XP με linux... Είχε κάτι σαν grub.. Αλλά δεν μου θύμισε το κλασσικό, ήταν λες και ήταν εγκατεστημένο από wubi...

Στην περίπτωση της εγκατάστασης με wubi,
στην θέση του grub βλέπουμε τον διαχειριστή εκκίνησης των windows (windows boot manager).
Θα παρουσιάσει προβλήματα μια εγκατάσταση wubi με την μακροχρόνια χρήση του netbook.

Εδώ μπορείτε να δείτε την εμφάνιση του διαχειριστή εκκίνησης των windows.
https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Εκπαιδευτική Κοινότητα του Ubuntu (Συζητήσεις, Νέα, Ανακοινώσεις)