μαθητικό netbook

...ανακοινώσεις, νέα, συζητήσεις, γενικά θέματα, οργάνωση

Συντονιστής: Geochr

Re: μαθητικό netbook

Δημοσίευσηαπό simosx » 08 Οκτ 2009, 21:38

smav έγραψε:Επιτέλους τελείωσα με αυτήν την ιστορία! Το πήγα στην Toshiba και μου βάλανε Ubuntu. Ελπίζω να το βάλανε σε διαφορετικό partition (τουλάχιστον έτσι μου είπαν όταν το παρέδωσα, αλλά δεν ξέρω πώς να το ελέγξω). Παρακάτω επισυνάπτω την οθόνη της επιλογής λειτουργικού και την πρώτη εικόνα που αντίκρισα μπαίνοντας στο ubuntu.

Εικόνα

Πρέπει να είναι πράγματι σε ξεχωριστή κατάτμηση, διότι εδώ βλέπουμε το grub σε λειτουργία. Βλέπουμε ακόμα ότι έγινε «επέμβαση» στο grub ώστε να εμφανίζεται πρώτη η επιλογή για WindowsXP.
Μπορείς να επιβεβαιώσεις, αν πας στο Βοηθήματα/Τερματικό, και γράψεις sudo fdisk -l

smav έγραψε:Εικόνα

Γενικά, η εγκατάσταση έγινε γρήγορα (περίμενα 20-30 λεπτά να μου το φέρουν) και υπήρχαν κι άλλοι που πήγαιναν τα netbook τους για την ίδια δουλειά. Μάλιστα αν κάποιος δεν μπορεί να το πάει επιτόπου, μπορεί να το στείλει με acs δωρεάν (έχουν μια υπηρεσία collect and return). Οπότε αν κάποιοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα, ας επιλέξουν έναν από τους δύο τρόπους για να το πάνε στην toshiba.

Εδώ βλέπουμε το Ubuntu Remix με την ελληνική επιλογή για το περιβάλλον. Είναι εξαιρετικό να φαίνεται η δουλειά που έχει γίνει για να είναι το περιβάλλον μεταφρασμένο.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό wizalex » 08 Οκτ 2009, 23:27

Εμάς πάντως (8 μέρα) μας έσκασαν 2 καμμένα pixels!!! ΩΡΑΙΑ!!!!
Το κακό είναι ότι έχω πείσει ΟΛΟΥΣ τους γονείς στο σχολείο να πάρουν Toshiba και βλέπω να τρώω ΠΟΛΥ ΞΥΛΟ!

καμμένα pixels σε Toshiba? Το δικό μου από το 2004, ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΧΡΗΣΗ και δεν έπαθε τίποτε (γι'αυτό και τα προτιμώ).

Μάλλον δεν είναι καμμένα αλλά κολλημένα όπως μου είπαν, έχουν μείνει κίτρινα. Τρέχω από το απόγευμα ένα προγραμματάκι που λέει ότι "μπορεί" και να τα επαναφέρει. Δεν το πολυπιστεύω, αλλά....

Πάντως στο τηλέφωνο μου είπαν αμέσως να το στείλω με courier (είμαι Άρτα) και θα αλλάξουν την οθόνη. Δεν με ρώτησαν πως, πόσα και που είναι καμμένα. "Στείλτε το αμέσως πίσω". ΟΚ, δεκτό. Αν δεν διορθωθεί με το utility θα φύγει (τι θα πω στην κόρη τώρα;;; ΡΕΖΙΛΙ!)

Μια ερώτηση: Αν βρω το ubuntu, την έκδοση που βάζει η Toshiba, λογικά θα περάσει πάνω στο ήδη υπάρχον σύστημα; Έχω στημένο το 9.04. Δεν θα έχω κανένα πρόβλημα; Κανονικά εγκατάσταση; θα βρει το swap partition κτλ?
wizalex
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 08 Οκτ 2009, 23:58

smav έγραψε:
...
Εικόνα
Γενικά, η εγκατάσταση έγινε γρήγορα (περίμενα 20-30 λεπτά να μου το φέρουν) και υπήρχαν κι άλλοι που πήγαιναν τα netbook τους για την ίδια δουλειά. Μάλιστα αν κάποιος δεν μπορεί να το πάει επιτόπου, μπορεί να το στείλει με acs δωρεάν (έχουν μια υπηρεσία collect and return). Οπότε αν κάποιοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα, ας επιλέξουν έναν από τους δύο τρόπους για να το πάνε στην toshiba.

Εδώ είναι ενδιαφέρον ότι το Ubuntu Remix έχει παραμετροποίηση από την Toshiba.
Η παραμετροποίηση είναι σε μεγάλο βαθμό,
1. αναγράφεται Toshiba στο τμήμα της εφαρμογής
2. υπάρχει τεκμηρίωση και ειδική εφαρμογή ανάκτησης της εγκατάστασης (Recovery Media Creator)
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 09 Οκτ 2009, 00:27

Off topic:
Το eBay Companion ποιος το φορτωσε; Ειναι μερος του εκπαιδευτικου πακετου; :crazy:

Τελικα παντα θα απορω σ'αυτη τη χωρα...

Φιλικα

ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό da_perama1 » 09 Οκτ 2009, 09:00

Πολύ θετικό αυτό που βλέπουμε σχετικά με τους υπολογιστές Toshiba. Εδώ φαίνεται ότι η πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε πιάνει τόπο. Σίγουρα οι επόμενες παρτίδες θα είναι πιο σωστά στημμένες εξ'αρχής.
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 3.0.0-17-generic
3 Intel Core i5 CPU 650 3.20GHz ‖ RAM 7783 MiB ‖ Intel DH55TC -
4 Intel Core Processor Integrated Graphics Controller [8086:0042] (rev 02)
5 eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection [8086:10f0] (rev 06)
da_perama1
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kamar » 09 Οκτ 2009, 12:58

Γενικά, τα Toshiba είναι αξιόπιστα μηχανήματα. Χρησιμοποιώ ένα από το 2006 και δεν μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα, αν και έχει «φάει» πτώση από το μικρό. Όμως για μαθητκό επέλεξα Asus 1101HA λόγω της οθόνης. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά απ' ότι βλέπω στο εγχειρίδιο χρήσης έχει εγκατεστημένο XANDROS, για το οποίο δεν ξέρω και πολλά.
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 14.04 trusty 3.13.0-91-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD A6-5400K APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3347 MiB ‖ ASUS F2A55-M LK2 PLUS
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7540D] [1002:9991] {radeon}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 09)
Άβαταρ μέλους
kamar
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koukouvaou » 09 Οκτ 2009, 15:20

Off topic:
MakisM1 έγραψε:[offtopic]Το eBay Companion ποιος το φορτωσε; Ειναι μερος του εκπαιδευτικου πακετου; :crazy:

Τελικα παντα θα απορω σ'αυτη τη χωρα...

Φιλικα

ΜακηςΜ

Mακη σε αυτη τη χωρα μαθαμε να ειναι ολα στραβα, οποτε οταν ειναι καποια και οχι ολα ημαστε ευχαριστιμενοι. :evil:
Spoiler: show
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Κατι εχω μαθει.../ Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ubuntu 9.10 32bit
Η/Υ&Μοντέλο: intel E5200/ μνημη: 2 gb/ Καρτα γραφων: Intel 3100/ Οθόνη & Ανάλυση:asus 19" wide/camera cyper snipa
# 28271

Ελεύθερο λογισμικό για Ελεύθερους ανθρώπους.
pirateparty.gr
Άβαταρ μέλους
koukouvaou
seniorTUX
seniorTUX

IRC: koukouvaou
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panligo » 09 Οκτ 2009, 16:35

wizalex έγραψε:Μια ερώτηση: Αν βρω το ubuntu, την έκδοση που βάζει η Toshiba, λογικά θα περάσει πάνω στο ήδη υπάρχον σύστημα; Έχω στημένο το 9.04. Δεν θα έχω κανένα πρόβλημα; Κανονικά εγκατάσταση; θα βρει το swap partition κτλ?

Αν είναι χωρισμένος ο δίσκος (σε /home και swap) τότε λογικά θα τα αναγνωρίσει αυτόματα. Περισσότερες λεπτομέρειες για εγκατάσταση θα βρεις εδώ
Άβαταρ μέλους
panligo
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό wizalex » 09 Οκτ 2009, 22:08

Η έκδοση που "φοράνε" τα καινούρια κομμάτια του NB200 (ubuntu-remix) υπάρχει για κατέβασμα; Η Ελληνική έκδοση της Toshiba εννοώ, με φορτωμένα και τα επιπλέον προγράμματα...

Αλλιως δεν τη γλυτώνω, το στέλνω πίσω τη Δευτέρα και ζητάω format και επανεγκατάσταση ΟΛΩΝ!
wizalex
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό c7p » 09 Οκτ 2009, 23:28

Πριν από λίγο συνάντησα ένα μικρό φίλο με το netbook του (HP COMPAQ MINI ) και από περιέργεια τον άνοιξα για να δω αν έχει Ubuntu. Καθώς φόρτωνε ο υπολογιστής εμφανίστηκε ένας bootloder (λογικά ήταν των xp) και είχε ως δεύτερη επιλογή το Ubuntu :D . Διάλεξα να κάνω boot στο ubuntu και προς έκπληξή μου εμφανίστηκε ένα παραθυράκι το οποίο έδειχνε την πρόοδο της εγκατάστασης (δεν διάλεξα/ρύθμισα τίποτα) αλλά στο 5% καθώς έφτιαχνε το σύστημα αρχείων etx3 κόλλησε η εγκατάσταση ,αναγκαστικά reset ... Μπαίνω από τα xp, και στον δίσκο c βλέπω ένα φάκελο wubi.... Τέλος πάντων επανακκινώ τον υπολογιστή και ξαναμπαίνω στο ubuntu, δεν διάλεξα/ρύθμισα τίποτα η εγκατάσταση άρχισε και τελείωσε μόνη της (και δεν κόλλησε σε κάποιο σημείο). Μετά ο υπολογιστής είχε και ubuntu εγκαταστημένα . Γενικά έμεινα ευχαριστημένος.

Εν τω μεταξύ έμεινε έκπληκτος από την απλότητα στον χειρισμό , του άρεσε αρκετά :D . Τον ρώτησα , γιατί δεν μπήκες πριν στο ubuntu εε δεν ήξερα τι ήταν , φοβόμουνα να πατήσω σε αυτό, που σημαίνει πως από εκεί που τον πήρε τον υπολογιστή (απο τα Multirama νομίζω), δεν κάναν αναφορά για το Ubuntu...
Αν δεν έκανα αναφορά για ubuntu μπορεί να περνούσε ένας χρόνος και παραπάνω με το ubuntu έτοιμα για εγκατάσταση στον υπολογιστή του χωρίς να έχει αντιληφθεί την παρουσία ή ύπαρξή τους.
Off topic:
Αυτό το παιδί έχει άλλους δυο κολλητούς στην ίδια ηλικία και έχουν γεμίσει τα netbooks τους με ταινίες , άχρηστα προγράμματα και τους υπολογιστές τους βλέπουν ως μέσω για να μπαίνουν στο διαδίκτυο, να κάνουν chatting κτλ... μέχρι και facebook θα κάνουν 13 χρόνων παιδιά ... μόδα. Το μυαλό τους το έχουν πως θα θα κάνουν chatting χωρίς να τους καταλάβει η καθηγήτρια ή πως θα βλέπουν ταινίες στο σχολείο :wtf:

Αν δεν δουν τα netbooks ως εκπαιδευτικά εργαλεία και τα έχουν στην καλύτερη περίπτωση ως αντικαταστατά των σχολικών βιβλίων, αντί να πάμε την εκπαίδευση ένα βήμα μπρος την πάμε μισό βήμα πίσω (είτε με win είτε με linux μέσα στα netbooks)
Άβαταρ μέλους
c7p
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Εκπαιδευτική Κοινότητα του Ubuntu (Συζητήσεις, Νέα, Ανακοινώσεις)