Βρήκα την ιδέα για το workshop από την πρώτη στιγμή που με ενημέρωσε ο Ηλίας πολύ καλή. Δεν ξέρω αν σύμφωνα με το προηγούμενο μήνυμα του Ηλία πλέον έχουμε αποσυρθεί λόγω περιορισμένης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μέρους μας ή υπάρχει ακόμα περίπτωση να το κάνουμε. Όπως και να έχει εγώ πιθανότατα θα είμαι στο συνέδριο και μπορώ να συνεισφέρω σε αυτό ή ότι άλλο αν κάνουμε.
Κάποιες σκέψεις για το τι θα μπορούσε να περιέχει αυτό το workshop (ακόμα και αν δεν γίνει τώρα είναι χρήσιμο να υπάρχουν για μελλοντικές παρόμοιες εκδηλώσεις):
1. Επίδειξη εγκατάστασης ubuntu σε PC: Επεξήγηση κατάτμησης δίσκου, συνύπαρξη με υπάρχον λειτουργικό (αλλαγή μεγέθους κατατμήσεων, δημιουργία κατατμήσεων για το ubuntu, πιθανές πολιτικές κατάτμησης (π.χ. /home, /boot, /usr, /var σε χωριστά partitions), ρύθμιση GRUB, δυνατότητα εγκατάστασης με
wubi από windows.
2. Παρουσίαση του γραφικού περιβάλλοντος του Ubuntu (δηλ του gnome) και των βασικών εφαρμογών για διαχείριση αρχείων, ηλ. ταχυδρομείο, instant messaging, πλοήγηση στο web, αναπαραγωγή πολυμέσων, εφαρμογές γραφείου, επεξεργασία γραφικών.
3. Προβλήματα με την υποστήριξη h/w που πιθανώς να αντιμετωπίσει κάποιος σε μια εγκατάσταση ubuntu: Οδηγοί καρτών γραφικών, recovery mode για επαναφορά του xorg.conf, ρύθμιση ήχου με alsa και pulseaudio.
4. Συνοπτική παρουσίαση της κονσόλας/τερματικού: ls, sudo, επεξεργασία αρχείου ρυθμίσεων με sudo gedit ή sudo nano, less, cat, grep, locate, which, κλπ...
5. Εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών: eclipse, gcc, python, debugging, gtk (εδώ μάλλον ταιριάζει γάντι η πρόταση του logari81, οπότε θα μπορούσε να το αναλάβει αυτός)
Αν ακόμα έχουμε περιθώριο να κάνουμε το workshop σε αυτό το συνέδριο, νομίζω ότι και με 2-3 άτομα αν ασχοληθούν μπορούμε να το κάνουμε (αν όχι όλα κάποια από τα παραπάνω). Εγώ μπορώ να ετοιμάσω υλικό για τα παραπάνω, εκτός ίσως από το 5 που καλό θα ήταν να το αναλάβει κάποιος σαν το logari81 που χρησιμοποιεί και έχει εμπειρία από όλα αυτά τα εργαλεία (εγώ συνηθίζω να δουλεύω στο vim για ανάπτυξη php, c, java και δεν έχω ιδιέταιρη εξοικίωση με ide όπως eclipse, τους νέους debuggers και gtk/qt).