Ανοιχτή επιστολή στην πολιτική ηγεσία, από μέλη του φόρουμ

...του ubuntu-gr και άλλων κοινοτήτων (Ανακοινώσεις, Συζητήσεις, Οργάνωση)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Ανοιχτή επιστολή στην πολιτική ηγεσία, από μέλη του φόρουμ

Δημοσίευσηαπό ktogias » 26 Απρ 2010, 12:58

@blackpit35
Το πιο εύκολο είναι το 5. Με μια απλή αναζήτηση στο google θα βρεις αρκετές ειδησεογραφικές πηγές των τελευταίων 3 χρόνων σχετικά με χρήση ΕΛΛΑΚ σε κρατικούς οργανισμούς διαφόρων χωρών στον κόσμο. Στο http://www.karounos.gr/blog/?p=10 μπορείς να βρεις μια συνοπτική παρουσίαση των δράσεων για χρήση ΕΛΛΑΚ στην ΕΕ του Θόδωρου Καρούνου με συνδέσμους σε πηγές.

Για το 3 πρέπει να ψάξει κάποιος για στατιστικά προσβεβλημένων συστημάτων των τελευταίων χρόνων με αναφορά αν τύπο λειτουργικού συστήματος. Δεν ξέρω αν υπάρχουν τέτοια δημοσιευμένα τέτοια στατιστικά (οι εταιρίες που ασχολούνται με ιούς και ασφάλεια συνηθίζουν να αναφέρονται αποκλειστικά στα windows ως το μοναδικό λειτουργικό που υπάρχει και αποφεύγουν να συγκρίνουν με άλλες πλατφόρμες, μάλλον γιατί τέτοιες συγκρίσεις θίγουν τα συμφέροντά τους), αλλά υπάρχουν αναλύσεις που τεκμηριώνουν τους λόγους για τους οποίους ένα unix σύστημα έχει μια εγγενή τάση να είναι πιο ασφαλές από ένα windows σύστημα, όπως αυτό το άρθρο http://it.toolbox.com/blogs/locutus/why ... eaks-20257 που βρήκα με ένα γρήγορο googling. Στην πράξη πάντως παραμένει αληθές το γεγονός ότι το linux συστήματα δεν προσβάλλονται από ιούς και κακόβουλο λογισμικό με τους ρυθμούς που αυτό γίνεται στα windows. Μάλιστα η πιθανότητα να κολλήσει ο υπολογιστής του σπιτιού σου που τρέχει linux ιο με συνηθισμένη χρήση είναι τόσο μικρή που δεν απαιτείται να τρέχεις κάποιο antivirus, το οποίο βέβαια ούτε και τα windows προστατεύει αποτελεσματικά εδώ που τα λέμε.

Για το 2 επίσης υπάρχουν κείμενα που συγκρίνουν τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά των δυο λύσεων. Π.χ. στο http://www.openoffice.org/product/docs/ms2007vsooo2.pdf θα βρείς μια αναλυτική σύγκριση των χαρακτηριστικών OOO2.x και MS Office 2007.

Για τα 1 και τα 4 πρέπει να αναζητηθούν απολογισμοί και οικονομικές εκθέσεις του Ελληνικού κράτους ή επιμέρους οργανισμών που να παρέχουν στοιχεία για τις δαπάνες για λογισμικό και υλικό Η/Υ. Δεν έχω ιδέα που μπορούν να βρεθούν τέτοια στοιχεία. Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει υποσχεθεί οτι θα κάνει σημαντικές κινήσεις για το άνοιγμα και την ελεύθερη διάθεση των δεδομένων του δημοσίου, οπότε ίσως στα πλαίσια του opengov κλπ έχουν ανέβει ή ανέβουν στο μέλλον έγγραφα και στοιχεία από τα οποία να μπορούν να εξαχθούν σχετικά συμπεράσματα.

Σημείωση: Δεν συμμετείχα στην σύνταξη του κειμένου. Όσοι συμμετείχαν ίσως (και θα πρέπει να) έχουν περισσότερα στοιχεία και είναι πιο κατατοπισμένοι στα παραπάνω θέματα.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

IRC: ktogias
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxovios » 26 Απρ 2010, 13:15

Πριν ξεκινήσω να απαντάω, προλογικά να αναφέρω :

α) Στο κράτος που μια ιστοσελίδα 3.000 ευρώ πληρώνεται από τους φορολογούμενος 1.000.000 ευρώ, καταλαβαίνεις πώς ό,τι στοιχεία και να βρεις θα είναι "λογιστικά παραποιημένα / μαγειρεμένα"

β) Όσο για το υψηλό επίπεδο που απευθύνεται η επιστολή (π.χ. πρωθυπουργός), αναφέρεσαι στον κύριο που προεκλογικά έλεγε ότι υπάρχουν τα χρήματα και ότι θα αυξήσει τους μισθούς και λίγους μήνες μετά ξεκίνησε την οικονομική υποδούλωση των Ελλήνων ες αεί ? ok...

Πάμε τώρα στα επιμέρους:
έγραψε:1ον ξέρει κανείς πόσα χρήματα σπαταλάει το κράτος για προϊόντα M$ (με στοιχεία).

Έχω ποστάρει στοιχεία στο τρέχον thread. 17.000.000 ευρώ γράφει ο προϋπολογισμός του 2009 για client μηχανήματα + λογισμικό. Για server δεν βρήκα στοιχεία. Τι ποσό είναι για μηχανήματα και τι για λογισμικό, δεν έχω καταφέρει να βρω και ούτε και νομίζω ότι κανείς από αυτούς που μας κυβερνάνε, γνωρίζει.

έγραψε:2ον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ubuntu ή άλλες γνωστές διανομές Linux και το Open Office παρέχουν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη λειτουργικότητα με μηδενικό κόστος υπάρχουν;

Αυτονόητο. Οι περισσότερες διανομές linux και το open office παρέχονται δωρεάν. Εκτός και αν ισχυρίζεται κανείς ότι το proprietary λογισμικό είναι δωρεάν, νομίζω ότι δεν χρειάζονται στοιχεία. Το support φυσικά είναι άλλη υπόθεση. Εγώ μιλάω μόνο για κόστος αγοράς.
έγραψε:
3ον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι διανομές Linux παρέχουν πρακτικά ανοσία από κακόβουλο λογισμικό υπάρχουν;

Ναι. Τα 100.000 signatures που έχει κάθε μοντέρνο AV λογισμικό για win. Οι ιοί για linux μετριούνται στα δάχτυλα και από αυτούς κανένας δεν έχει πετύχει διάδοση, παρά τις πεισματικές προσπάθειες μερικών στα εργαστήρια.

έγραψε:5ον " άλλα ευρωπαϊκά κράτη (όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία ) προωθούν τα Ανοιχτά Πρότυπα υποχρεωτικά για το δημόσιο τομέα τους. Σε άλλα κράτη (όπως η Γερμανία και η Γαλλία) πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί έχουν μεταβεί σε ανοικτό λογισμικό, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ το χρόνο." στοιχεία;

Όπου ψάξεις στο net, θα βρεις τα στοιχεία. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η Γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε εξοικονόμηση 3.000.000 ευρώ το χρόνο από τη μετάβασή της (σε ubuntu αν δεν κάνω λάθος)

έγραψε:οπότε ίσως στα πλαίσια του opengov κλπ έχουν ανέβει ή ανέβουν στο μέλλον έγγραφα και στοιχεία από τα οποία να μπορούν να εξαχθούν σχετικά συμπεράσματα.

Εδώ γελάμε... Τη συμφωνία με την MS ακόμα περιμένουμε να τη δούμε στο φως της δημοσιότητας. Ούτε οι βουλευτές δε γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Φυσικά θα υπάρχει κάπου ρήτρα που θα απαγορεύει τη δημοσίευσή της.

Κουράγιο κοιμισμένοι και φοβισμένοι νεοέλληνες.
Τελευταία επεξεργασία από linuxovios και 26 Απρ 2010, 13:23, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Πολύ καλές ┃ Προγραμματισμός: Καλό επίπεδο ┃ Αγγλικά: Καλά

Linux Mint 19.2 σε custom made pc
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 5 1600@3.9GHz2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz DDR4Asus GeForce GTX 1050Audio: Realtek ALC1220Dell U2412 @ 1920x1200
Άβαταρ μέλους
linuxovios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 26 Απρ 2010, 13:17

Μὲ ἀρκετὴ καθυστέρηση ἔφυγε σήμερα ἡ ἑπιστολὴ πρὸς ὅλα τὰ ΜΜΕ τῆς Ρόδου (καὶ δὲν εἶναι καὶ λίγα: 3 ἡμερήσιες ἐφημερίδες, 4 ἑβδομαδιαῖες, 9 ἐνημερωτικοὶ ραδιοφωνικοὶ σταθμοί, 4 τηλεοπτικὰ κανάλια μὲ ἐνημερωτικὲς ἐκπομπές, χώρια τὰ ἠλεκτρονικὰ περιοδικά καὶ τὰ blogs), τὶς ὑπηρεσίες καὶ τὴν πολιτικὴ ἡγεσία τῶν τριῶν μεγαλύτερων δήμων τοῦ νησιοῦ, τὶς διάφορες ὑπηρεσίες τῆς Νομαρχίας Δωδεκανήσου καὶ κάποιους φορεῖς (δικηγορικὸ σύλλογο, ἰατρικὸ σύλλογο, ἕνωση ξενοδόχων, ἕνωση τουριστικῶν πρακτόρων, ἐργατικὸ κέντρο Ρόδου κ.λπ.). Τὴν ἐπιστολὴ συνόδευε τὸ ἀκόλουθο - διευκρινιστικό - κείμενο:

Το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ), που
περιλαμβάνει όχι μόνο εφαρμογές (π.χ. κειμενογράφο, προγράμματα
επεξεργασίας εικόνας, σχεδιαστικά προγράμματα κ.λπ.), αλλά και
λειτουργικά συστήματα εναλλακτικά των κλειστών και ιδιοταγών συστημάτων
της Microsoft (Windows) ή της Apple και άλλων, αναπτύσσεται, συντηρείται
και βελτιώνεται από μια τεράστια σε πλήθος παγκόσμια κοινότητα χρηστών,
διατίθεται ελεύθερα (συνήθως και δωρεάν), είναι δε τουλάχιστον ισάξιο σε
δυνατότητες λειτουργικότητα και φιλικότητα προς τον χρήστη με το
αντίστοιχό του κλειστό λογισμικό.
Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των
προγραμμάτων / εφαρμογών ανοιχτού κώδικα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα
και σε κλειστά λειτουργικά συστήματα. Η σουίτα γραφείου Open Office, που
περιλαμβάνει όλα τα αντίστοιχα προγράμματα που περιέχονται και στο
Microsoft Office, εκτός από την έκδοσή της για Linux, κυκλοφορεί και σε εκδόσεις για
Windows και Macintosh και διατίθεται δωρεάν μέσω του Internet ή έναντι συμβολικού κόστους
(του κόστους ενός CD). Το ίδιο ισχύει και για τον περιηγητή ιστοσελίδων
Firefox, για το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (αντίστοιχο του
Photoshop) GIMP κ.λπ.
Εκτός από τους προφανείς οικονομικούς λόγους για την διάδοση και
καθιέρωση τουλάχιστον στο δημόσιο και στην εκπαίδευση του ΕΛΛΑΚ, υπάρχει
και ένας θεσμικός / συνταγματικός λόγος: Ενώ το Open Office π.χ. μπορεί
και διαβάζει / επεξεργάζεται / χρησιμοποιεί όλες τις μορφές εγγράφων,
συμπεριλαμβανομένων και των κλειστών (π.χ. τα έγγραφα doc του Microsoft
Word), τα αντίστοιχα κλειστά προγράμματα δεν διαβάζουν τα ανοιχτά
πρότυπα, παραβιάζοντας έτσι την αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτών,
όσον αφορά την προσβασιμότητα σε πληροφορίες και έγγραφα κλειστών
προδιαγραφών που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή από δημόσιες υπηρεσίες.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει τουλάχιστον στα όργανά
της (Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο κ.λπ.) τα ανοιχτά πρότυπα, ώστε να είναι
διαθέσιμα όλα τα έγγραφά της σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το
λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί.
Σημειώνεται επίσης ότι όλο και περισσότεροι δημόσιοι φορείς τόσο στην
Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και σε άλλες χώρες (π.χ. Βραζιλία) μηχανοργανώνονται
με βάση ανοιχτό και ελεύθερο λογισμικό, τόσο σε επίπεδο εφαρμογών όσο
και σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Έτσι π.χ. η αστυνομία της
Γαλλίας έχει περάσει εξ ολοκλήρου σε Linux (λειτουργικό σύστημα ανοιχτού
κώδικα).
Το κείμενο που επισυνάπτεται είναι μια ανοιχτή επιστολή προς την
πολιτική ηγεσία, την οποία έχουν συντάξει μέλη της ελληνικής κοινότητας
Ubuntu (μια "παραλλαγή" του Linux) και η οποία διατίθεται στο διαδίκτυο
για υπογραφή από όποιον θεωρεί ότι καλό θα είναι το ελληνικό δημόσιο να
αρχίσει την μετάβαση σε πιο οικονομικές, πιο αξιόπιστες και πιο
ελεύθερες επιλογές. Οι μέχρι στιγμής υπογραφές αγγίζουν τις 500.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 26 Απρ 2010, 13:35

linuxovios έγραψε:

έγραψε:2ον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ubuntu ή άλλες γνωστές διανομές Linux και το Open Office παρέχουν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη λειτουργικότητα με μηδενικό κόστος υπάρχουν;

Αυτονόητο. Οι περισσότερες διανομές linux και το open office παρέχονται δωρεάν. Εκτός και αν ισχυρίζεται κανείς ότι το proprietary λογισμικό είναι δωρεάν, νομίζω ότι δεν χρειάζονται στοιχεία. Το support φυσικά είναι άλλη υπόθεση. Εγώ μιλάω μόνο για κόστος αγοράς.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε την ερώτηση: "Οι διανομές Linux και το OpenOffice παρέχουν πράγματι αντίστοιχη ή ανώτερη λειτουργικότητα με τις αντίστοιχες καθιερωμένες λύσεις;" Και επειδή η λειτουργικότητα είναι αρκετά υποκειμενικό πράγμα που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την συνήθεια (Μεταξύ λύσεων με παρόμοια χαρακτηριστικά είναι λειτουργική για εμένα αυτή που έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ και ξέρω να χειρίζομαι), πρέπει να μπορούμε να παραθέσουμε συγκεκριμένα στοιχεία και συγκριτικά που να δείχνουν τι από αυτά που μπορεί να κάνει κανείς με άλλες λύσεις, μπορεί να τα κάνει με την ίδια ευκολία και σε ΕΛΛΑΚ, τι όχι, και τι παραπάνω μπορεί να κάνει με ΕΛΛΑΚ που δεν μπορεί αλλιώς. Θα ήταν πολύ χρήσιμη μια τέτοια έκθεση, για να ξέρουμε πως απαντάμε σε αυτόν που θα πει: "Το OpenOffice αντίστοιχο με το Word μου; Ας γελάσω.Μπορώ να σου πω πάνω από 10 πράγματα που κάνω καθημερινά στο word με 2 κλικ και προσπάθησα αλλά δεν μπόρεσα να τα κάνω στο OpenOffice."
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxovios » 26 Απρ 2010, 15:19

έγραψε:Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε την ερώτηση: "Οι διανομές Linux και το OpenOffice παρέχουν πράγματι αντίστοιχη ή ανώτερη λειτουργικότητα με τις αντίστοιχες καθιερωμένες λύσεις;" Και επειδή η λειτουργικότητα είναι αρκετά υποκειμενικό πράγμα που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την συνήθεια (Μεταξύ λύσεων με παρόμοια χαρακτηριστικά είναι λειτουργική για εμένα αυτή που έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ και ξέρω να χειρίζομαι), πρέπει να μπορούμε να παραθέσουμε συγκεκριμένα στοιχεία και συγκριτικά που να δείχνουν τι από αυτά που μπορεί να κάνει κανείς με άλλες λύσεις, μπορεί να τα κάνει με την ίδια ευκολία και σε ΕΛΛΑΚ, τι όχι, και τι παραπάνω μπορεί να κάνει με ΕΛΛΑΚ που δεν μπορεί αλλιώς. Θα ήταν πολύ χρήσιμη μια τέτοια έκθεση, για να ξέρουμε πως απαντάμε σε αυτόν που θα πει: "Το OpenOffice αντίστοιχο με το Word μου; Ας γελάσω.Μπορώ να σου πω πάνω από 10 πράγματα που κάνω καθημερινά στο word με 2 κλικ και προσπάθησα αλλά δεν μπόρεσα να τα κάνω στο OpenOffice."

Κόστος MS office (λιανική γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο το πληρώνει το δημόσιο κατά περίπτωση) : 105 - 700 ευρώ (home - enterprise).
Κόστος open office : 000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

Είναι αρκετά αυτονόητο?

Σε ό,τι αφορά τις συνήθειες των δημοσίων υπαλλήλων, δεν τους είδα να διαμαρτύρονται σθεναρά που μειώθηκε ο μισθός τους και περιορίζεται κάθε μέρα η αγοραστική τους δύναμη (έμμεσοι φόροι) και θα πληρώνουν τοκοχρεολύσια μέχρι και τα δισέγγονά τους. Ε, με βάση αυτό, μπορούν να αντέξουν να γράψουν ένα κείμενο στο ooo αντί για το MS Office.

Σοβαρά τώρα : Το έχω ξαναγράψει και σε άλλο forum. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ μου να κάνω τη σύγκριση ή να υποδείξω το master plan μετάβασης σε open source ή να κάνω έρευνα εργασίας. Αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης που άλλωστε γνωρίζει και τις λεπτομέρειες του γραφειοκρατικού μηχανισμού. Αν έπρεπε και αυτό να το κάνω εγώ ή ο κάθε πολίτης, τότε ας δηλώσουν οι κυβερνώντες ανικανότητα, ας παραιτηθούν και συζητάμε μετά. Μέχρι τότε, εγώ ως ενεργός πολίτης, ΚΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ οι οποίες defacto είναι σωστές γιατί εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλα κράτη της EE. Αν δεν μπορούμε σε αυτό το επίπεδο να κάνουμε ό,τι και τα άλλα κράτη της EE, τότε να βγούμε από αυτήν. Αλλά τι να πεις στο κράτος του 1.000.000 ευρώ για την ιστοσελίδα της Βουλής...

Κουράγιο κοιμισμένε και φοβισμένε νεοέλληνα.

Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 5 1600@3.9GHz2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz DDR4Asus GeForce GTX 1050Audio: Realtek ALC1220Dell U2412 @ 1920x1200
Άβαταρ μέλους
linuxovios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό blackpit35 » 26 Απρ 2010, 15:33

Να σας πω γιατί έθεσα και τα ερωτήματα.
Σε πρόσφατη συζήτηση που είχα με κάποιους συναδέλφους και τον καθηγητή μας παρατήρησα τα εξής (και μιλάμε για ανώτερο επίπεδο - μεταπτυχιακό) :
Οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν ότι υπάρχει ελεύθερο λογισμικό, ότι υπάρχει κάποιο άλλο λειτουργικό εκτός των Windows.
Οι περισσότεροι ( 3 άτομα το είχαν χρησιμοποιήσει) ισχυρίζονταν ότι το open office τους δυσκόλεψε σε σχέση με τα M$ Office,αλλά σε ερώτηση μου "που ακριβώς δυσκολεύτηκες ή τι δεν μπόρεσες να κάνεις με το open office και το έκανες με το M$ Office απάντηση δεν πήρα, διότι μην ξεγελιόμαστε, οι περισσότεροι χρησιμοποιούνε ελάχιστες δυνατότητες των προγραμμάτων αυτών".
Κάποιος είπε το πολύ σωστό "πολλές φορές ότι είναι free δεν είναι πάντα και καλό", και ότι "σε επίπεδο κράτους πρέπει να υπάρχει και επίσημη υποστήριξη του λειτουργικού για πολλούς και διάφορους λόγους".
Επίσης αναφέρθηκαν στην επίσημη υποστήριξη η οποία στην προκειμένη περίπτωση "θα" γίνει μέσω της " Canonical Ltd. "...κόστος δηλαδή.
Και κάτι επίσης πολύ βασικό...για να αποδείξεις όλα όσα ισχυρίζεσαι στο επίπεδο που το θέτεις το ζήτημα ( και αναφέρομαι στον θεσμό του Πρωθυπουργού και όχι στο πρόσωπο που ούτως ή άλλως οι ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες τον εξέλεξαν (άσχετα αν και εγώ συμφωνώ με την άποψη σου)), πρέπει να έχεις στοιχεία, που να βασίζονται σε μελέτες.
@ktogias
αυτό που βρήκα ψάχνοντας είναι το εξής : http://www.google.com/trends?q=linux,+w ... all&sort=0
δεν αναφέρθηκα σε " κείμενα που συγκρίνουν τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά των δυο λύσεων" αλλά σε " στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ubuntu ή άλλες γνωστές διανομές Linux και το Open Office παρέχουν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη λειτουργικότητα με μηδενικό κόστος ". Η σύγκριση των χαρακτηριστικών δεν μου αποδεικνύει ότι είναι και πιο λειτουργικό.
@ linuxovios
α) νομίζω ότι δεν είναι δόκιμο να λέμε " Στο κράτος που μια ιστοσελίδα 3.000 ευρώ πληρώνεται από τους φορολογούμενος 1.000.000 ευρώ " χωρίς να μπορούμε να αποδείξουμε τα λεγόμενά μας.
β) δες ktogias
γ) " Τα 100.000 signatures που έχει κάθε μοντέρνο AV λογισμικό για win" μπορεί από την άλλη πλευρά να μου δείξει ότι είναι πιο ασφαλές το σύστημά μου .
" Οι ιοί για linux μετριούνται στα δάχτυλα και από αυτούς κανένας δεν έχει πετύχει διάδοση, παρά τις πεισματικές προσπάθειες μερικών στα εργαστήρια." αυτό θα ήθελα να το τεκμηριώσεις.
δ) βρήκα κάποια στοιχεία που αφορούν το LiMux ( LiMux is a project in Munich for migrating 14,000 personal computers and laptops of public employees to free software. Similar projects exist in Amsterdam OpenAmsterdam, in Vienna, called Wienux and in Zaragoza AZLinux).
Δες σε παρακαλώ το χρονοδιάγραμμα :
May 28, 2003 - The city council of Munich votes to go ahead with planning.[2] (From the press release: Until spring 2004, a detailed concept of implementation and migration will be developed. Based on the results of this evaluation, the city council will decide how the migration to Linux will take place.[3])
June 16, 2004 - The city council votes 50-29 in favor of migrating and to start an open competitive bidding within months.[4][5]
August 5, 2004 - The project is temporarily halted, due to legal uncertainties concerning software patents.[6][7]
April 28, 2005 - Debian is selected as a platform.[8]
September 6, 2005 - It is decided that the project needs an additional one year pilot test, and migration slips one year.[9]
September 22, 2006 - The "soft" migration begins, one year behind original schedule.[10]
November 2008: 1200 out of 14,000 have migrated to the LiMux environment (9%; March 2008: 1000=7%), in addition 12000 workstations use OpenOffice.org 2 installed on Windows (March 2008: 6000) and more 100% use Mozilla Firefox 1.5 and Mozilla Thunderbird 1.5 (March 2008: 90%). 18000 of 21000 macros, templates and forms are changed into Linux-enabled [11]
29 May 2008: The related WollMux-software, developed in-house to support personalised templates and forms in office textprocessing, is declared Open Source[12]
31 December 2009: The first step, the complete switch to OpenOffice.org enabling the Open Document Format as standard format is done

Αν χρειάστηκε αυτό το χρονικό διάστημα για την Γερμανία, σκέφτηκε κανείς πόσο θα χρειαστεί για την Ελλάδα ;;;; :o :shock:
ε) δεν θεωρώ τον εαυτό μου " κοιμισμένο και φοβισμένο νεοέλληνα".Και δεν μπορώ να καταλάβω με τέτοιους χαρακτηρισμούς τι ακριβώς κερδίζουμε!
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.04 σε Sony Vaio VPCF11M1E
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής Intel® Core™ i5-520M Processor @ 2.40GHz│ Μνήμη 3258 MiB
│ Κάρτα Γραφικών GeForce GT 330M│ Οθόνη & Ανάλυση 1920 x 1080
blackpit35
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 26 Απρ 2010, 15:51

linuxovios έγραψε:
έγραψε:Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε την ερώτηση: "Οι διανομές Linux και το OpenOffice παρέχουν πράγματι αντίστοιχη ή ανώτερη λειτουργικότητα με τις αντίστοιχες καθιερωμένες λύσεις;" Και επειδή η λειτουργικότητα είναι αρκετά υποκειμενικό πράγμα που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την συνήθεια (Μεταξύ λύσεων με παρόμοια χαρακτηριστικά είναι λειτουργική για εμένα αυτή που έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ και ξέρω να χειρίζομαι), πρέπει να μπορούμε να παραθέσουμε συγκεκριμένα στοιχεία και συγκριτικά που να δείχνουν τι από αυτά που μπορεί να κάνει κανείς με άλλες λύσεις, μπορεί να τα κάνει με την ίδια ευκολία και σε ΕΛΛΑΚ, τι όχι, και τι παραπάνω μπορεί να κάνει με ΕΛΛΑΚ που δεν μπορεί αλλιώς. Θα ήταν πολύ χρήσιμη μια τέτοια έκθεση, για να ξέρουμε πως απαντάμε σε αυτόν που θα πει: "Το OpenOffice αντίστοιχο με το Word μου; Ας γελάσω.Μπορώ να σου πω πάνω από 10 πράγματα που κάνω καθημερινά στο word με 2 κλικ και προσπάθησα αλλά δεν μπόρεσα να τα κάνω στο OpenOffice."

Κόστος MS office (λιανική γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω πόσο το πληρώνει το δημόσιο κατά περίπτωση) : 105 - 700 ευρώ (home - enterprise).
Κόστος open office : 000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

Είναι αρκετά αυτονόητο?

Μάλλον δεν φαίνεται να συνενοούμαστε :( .. Άλλο πράγμα η λειτουργικότητα και άλλο το κόστος. Ένα πατίνι είναι πολύ φτηνότερο από ένα αυτοκίνητο, αλλά δεν μπορώ να προτείνω σε κάποιον που θέλει να μετακινείται σε συγκεκριμένες αποστάσεις με συγκεκριμένους τρόπους, ότι η διαφορά κόστους είναι το μόνο σημαντικό για να διαλέξει το πατίνι από το αμάξι.

linuxovios έγραψε:
Σε ό,τι αφορά τις συνήθειες των δημοσίων υπαλλήλων, δεν τους είδα να διαμαρτύρονται σθεναρά που μειώθηκε ο μισθός τους και περιορίζεται κάθε μέρα η αγοραστική τους δύναμη (έμμεσοι φόροι) και θα πληρώνουν τοκοχρεολύσια μέχρι και τα δισέγγονά τους. Ε, με βάση αυτό, μπορούν να αντέξουν να γράψουν ένα κείμενο στο ooo αντί για το MS Office.

Σοβαρά τώρα : Το έχω ξαναγράψει και σε άλλο forum. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ μου να κάνω τη σύγκριση ή να υποδείξω το master plan μετάβασης σε open source ή να κάνω έρευνα εργασίας. Αυτό είναι δουλειά της κυβέρνησης που άλλωστε γνωρίζει και τις λεπτομέρειες του γραφειοκρατικού μηχανισμού. Αν έπρεπε και αυτό να το κάνω εγώ ή ο κάθε πολίτης, τότε ας δηλώσουν οι κυβερνώντες ανικανότητα, ας παραιτηθούν και συζητάμε μετά. Μέχρι τότε, εγώ ως ενεργός πολίτης, ΚΑΝΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ οι οποίες defacto είναι σωστές γιατί εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλα κράτη της EE. Αν δεν μπορούμε σε αυτό το επίπεδο να κάνουμε ό,τι και τα άλλα κράτη της EE, τότε να βγούμε από αυτήν. Αλλά τι να πεις στο κράτος του 1.000.000 ευρώ για την ιστοσελίδα της Βουλής...

Κουράγιο κοιμισμένε και φοβισμένε νεοέλληνα.

Δεν λέει κανείς ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε κάτι. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε γιατί έτσι μας αρέσει. Και αυτό είναι υπέροχο. Και γι' αυτό θέλουμε να το κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται. Όπως οι opensource προγραμματιστές θέλουν να κάνουν τον κώδικα που γράφουν όσο καλύτερο γίνεται, έτσι κι εμείς, εφόσον γουστάρουμε να καταπιανόμαστε με την προώθηση του ΕΛΛΑΚ, ας το κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Και το να έχουμε στοιχεία που βουλώνουν στόματα, να είμαστε ενημερωμένοι και να πατάμε σε αδιάσειστες πηγές ώστε να μην γινόμαστε ρεζίλι κάνοντας κακό σε αυτό που λέμε ότι προωθούμε, είναι πράγματα που μας βοηθούν να κάνουμε αυτό που κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε.Αν πράγματι γουστάρουμε το ΕΛΛΑΚ πρέπει να τα ψάξουμε αυτά τα πράγματα. Ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί ώστε να το προωθούμε με συνέπεια και σοβαρότητα. Και για όσα δεν έχουμε ψάξει (ακόμα) ή δεν μπορούμε να αποδείξουμε, να έχουμε το θάρρος και την ευθύτητα να λέμε "δεν ξέρω", "δεν είμαι σίγουρος" αντί να τα διατυμπανίζουμε με παχιά λόγια που μπορεί να μας αφήσουν εκτιθεμένους. Όσον αφορά για το ότι δεν είναι δική μας δουλειά αυτό, συμφωνώ. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δική μας δουλειά. Ούτε του linus ήταν δική του δουλειά να γράψει και να αφήσει ελεύθερο το linux, ούτε του Stallman να γράψει την άδεια GNU. Από μόνοι μας τα κάνουμε, ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από εταιρίες πώλησης λογισμικού, κυβερνήσεις και πολιτικούς. Παίρνουμε την πρωτοβουλία και κάνουμε εμείς τη δικιά τους δουλειά. Επειδή το επιλέξαμε. Επειδή γουστάρουμε. Και γι' αυτό θέλουμε να την κάνουμε σωστά ώστε μην μπορεί να μας την πει κανένας!
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 26 Απρ 2010, 16:07

blackpit35 έγραψε:
@ktogias
αυτό που βρήκα ψάχνοντας είναι το εξής : http://www.google.com/trends?q=linux,+w ... all&sort=0
δεν αναφέρθηκα σε " κείμενα που συγκρίνουν τις λειτουργίες και τα χαρακτηριστικά των δυο λύσεων" αλλά σε " στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ubuntu ή άλλες γνωστές διανομές Linux και το Open Office παρέχουν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη λειτουργικότητα με μηδενικό κόστος ". Η σύγκριση των χαρακτηριστικών δεν μου αποδεικνύει ότι είναι και πιο λειτουργικό.

Το διάγραμμα του google trends πως το σχετίζεις με τη σύγκριση λειτουργικότητας;

Καλό είναι να δούμε λειτουργικότητα και κόστος ξεχωριστά κατά τη γνώμη μου. Το κόστος είναι πιο εύκολα μετρήσιμο. Για κλειστό λογισμικό είναι κόστος κτήσης άδειας χρήσης + κόστος εγκατάστασης και τεχνικής υποστήριξης αποκλειστικά από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους της εταιρίας παραγωγής (απλά γιατί όλοι οι άλλοι δεν είναι σε θέση να ξέρουν πως λειτουργεί και άρα να το υποστηρίξουν). Για το ανοικτό είναι το κόστος εγκατάστασης και τεχνικής υποστήριξης από πλήθος ανεξάρτητων μικρών και μεγάλων εταιριών και επαγγελματιών που έχουν τεχνογνωσία πάνω στο συγκεκριμένο λογισμικό. Είναι σαφές λοιπόν ποια από τις δύο περιπτώσεις κοστίζει περισσότερο και γιατί.

Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, τα πράγματα, κατ' εμέ, είναι λίγο πιο θολά. Τί είναι η λειτουργικότητα και πως μετριέται; Ποιο είναι το μέτρο σύγκρισης; Δεν έχω σίγουρες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά πολύ θα ήθελα να έχω. Σαν ένα πρώτο μετρήσιμο χαρακτηριστικό επέλεξα τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Αν π.χ. το προϊόν Α σου δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας κειμένου σε στήλες, ενώ το Β όχι, έχω μια συγκεκριμένη και μετρήσιμη διαφορά. Άλλες παράμετροι που ίσως παίζουν ρόλο στη λειτουργικότητα είναι η ευχρηστία, η ευκολία μάθησης χρήσης νέων χαρακτηριστικών, η σταθερότητα, η συντηρισιμότητα. Αν θέλουμε να ξέρουμε τι λέμε, πρέπει να μελετήσουμε όλες αυτές τις παραμέτρους, και αν η μελέτη δείξει πράγματι αυτό που και η διαίσθησή μας λέει, να βροντοφωμνάξουμε: "Το ΕΛΛΑΚ είναι ταυτόχρονα πιο φτηνό και πιο λειτουργικό από το κλειστό λογισμικό σε αυτή, εκείνη και την άλλη εφαρμογή." . Διαφορετικά, να πούμε "Το ΕΛΛΑΚ είναι πιο λειτουργικό από το κλειστό λογισμικό στις Χ, Υ, Ζ εφαρμογές, με εξαίρεση την Α,Β, Τ περίπτωση". Και να δούμε μετά τι πρέπει να γίνει ώστε το ΕΛΛΑΚ να γίνει προτιμότερο και καλύτερο και σε αυτές τις περιπτώσεις. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να πάρουμε στο λαιμό μας αυτούς που θα μας πιστέψουν και θα τρέξουν να βάλουν ΕΛΛΑΚ για να ανακαλύψουν κατόπιν ότι δεν τους εξυπηρετεί και ζημιώνονται αντί να ωφεληθούν επειδή έτυχε να βρίσκονται στην περίπτωση Β π.χ.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxovios » 26 Απρ 2010, 16:15

έγραψε:νομίζω ότι δεν είναι δόκιμο να λέμε " Στο κράτος που μια ιστοσελίδα 3.000 ευρώ πληρώνεται από τους φορολογούμενος 1.000.000 ευρώ " χωρίς να μπορούμε να αποδείξουμε τα λεγόμενά μας.

http://troktiko.blogspot.com/2010/04/bl ... _1051.html

google it. Θα βρεις 10άδες λήμματα.

Άβαταρ μέλους
linuxovios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό blackpit35 » 26 Απρ 2010, 16:31

@ Ktogias
δεν σχετίζω το διάγραμμα του google trends με την λειτουργικότητα..αλλά έβαλα έναν πίνακα που να κάνει κατά κάποιον τρόπο σύγκριση μεταξύ των 3ων δημοφιλέστερων λειτουργικών από άποψη χρήσης.
Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά το κόστος...θα ήταν καλό όμως να γίνει και μία αναφορά σε κάποια σύγκριση κόστους μεταξύ M$ και Linux ( μιλάμε για υποστηριζόμενες διανομές γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι θα μπει οποιαδήποτε διανομή στο δημόσιο χωρίς επίσημη υποστήριξη, η οποία φυσικά πληρώνεται).
@ linuxovios
ευχαριστώ, άψογη απάντηση
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.04 σε Sony Vaio VPCF11M1E
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής Intel® Core™ i5-520M Processor @ 2.40GHz│ Μνήμη 3258 MiB
│ Κάρτα Γραφικών GeForce GT 330M│ Οθόνη & Ανάλυση 1920 x 1080
blackpit35
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εκδηλώσεις - Συναντήσεις - Ενέργειες & Υλικό Προώθησης