Ανοιχτή επιστολή στην πολιτική ηγεσία, από μέλη του φόρουμ

...του ubuntu-gr και άλλων κοινοτήτων (Ανακοινώσεις, Συζητήσεις, Οργάνωση)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Ανοιχτή επιστολή στην πολιτική ηγεσία, από μέλη του φόρουμ

Δημοσίευσηαπό logari81 » 26 Απρ 2010, 16:38

@blackpit35
καταρχήν κατανοώ την ανάγκη τεκμηρίωσης των ερωτημάτων που έθεσες. Από την άλλη δεν μου αρεσει ούτε θεωρώ δίκαια αυτήν την συμμετρική αντιμετώπιση που επιδιώκεται απο τους "υποστηρικτες" του υπάρχοντος καθεστώτος σε ότι αφορά το λογισμικό. Μια 1 προς 1 συγκριση θα ειχε νόημα όταν συγκρινεις 2 προιόντα που σου κοστίζουν. Όταν έχεις ενα προιόν που ειναι δωρεάν κι επιπλέον ελεύθερο κι εχεις να το συγκρινεις με ενα προιόν για το οποίο πρέπει να πληρώσεις μια δικαιη παρουσίαση των παραπάνω ερωτηματων θα ήταν η ακολουθη:

Τι από όσα χρειάζομαι δεν μου τα προσφερει το ελεύθερο λογισμικο ωστε να καταφύγω σε κλειστο/εμπορικο λογισμικο;

Δηλαδή βρισκω λάθος το σημειο αναφοράς. Παίρνουμε ως σημειο αναφοράς το κλειστο λογισμικο και ψαχνουμε να βρουμε λογους για να φύγουμε ή να μην φύγουμε απο αυτό. Το λογικό θα ηταν να παιρνουμε ως σημειο αναφορας το ελεύθερο λογισμικο και να ψάχνουμε λόγους για να φύγουμε ενδεχομένως απο αυτο όταν χρειάζεται.

Μετά από αυτην την εισαγωγη, να απαντησω και στα επιμέρους ερωτηματα:

blackpit35 έγραψε:1ον ξέρει κανείς πόσα χρήματα σπαταλάει το κράτος για προϊόντα M$ (με στοιχεία).

Δεν γνωρίζω για Ελλαδα. Για Ισπανια γνωρίζω ενα πολύ συγκεκριμενο παραδειγμα. Για τους μαθητικους υπολογιστες που εδωσε η κυβερνηση στους Ισπανους μαθητες το λειτουργικο συστημα XP κοστισε 8€ ανα μαθητή έπειτα απο συμφωνία της ισπανικής κυνέρνησης με την MS. Το γεγονός οτι αντίστοιχο έξοδο στην Ελλαδα δεν μπορει λογιστικά να τεκμηριωθει (λόγω διαφορετικής - πιο αδιαφανους διαδικασίας) δεν σημαινει ότι δεν υφισταται.

blackpit35 έγραψε:2ον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ubuntu ή άλλες γνωστές διανομές Linux και το Open Office παρέχουν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη λειτουργικότητα με μηδενικό κόστος υπάρχουν;

Το ερώτημα ειναι πολύ υποκειμενικό. Προσωπικα εχω χρησιμοποιησει περισσοτερα χρόνια MS Office παρα Open Office. Από την πρώτη στιγμη που έκανα την μεταβαση μου φανηκε το OpenOffice πιο λειτουργικο και πιο σταθερο. Σε αυτην την ερώτηση δεν μπορεις να βρεις αποδειξεις όπως τις ψάχνεις. Όσο δεν μπορει να αποδειξει η MS ότι το προιόν της ειναι πιο λειτουργικο αλλο τοσο δεν μπορει και η κοινότητα του OpenOffice να το κανει. Ενα αντικειμενικό και καθαρα τεχνικο κριτηριο θα ήταν το φορματ odf των αρχειων που απότελει εδώ και χρόνια προτυπο ISO ενώ το αντιστοιχο docx της MS καταφερε να περασει με χιλια ζόρια και ενστασεις (ψήφισαν και οι πεθαμενοι για να το περασουν).
Σε ότι αφορά το μηδενικό κόστος, παντα συγκρινουμε το κόστος απόκτησης, καθότι το κοστος υποστηριξης υπαρχει έτσι κι αλλιως και με το κλειστο λογισμικο.

blackpit35 έγραψε:3ον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι διανομές Linux παρέχουν πρακτικά ανοσία από κακόβουλο λογισμικό υπάρχουν;

Η λέξη "πρακτικα" δηλώνει υποκειμενικοτητα. Δηλαδη αυτό που λέμε 99,9%. Μένοντας στην ουσια του ερωτηματος, γνωρίζεις εσύ καποιον χρήστη που να εχει πληγεί από ιό σε GNU/Linux; Αντιθέτως στα windows ειναι καθημερινο φαινόμενο. Επειδή ειναι τεχνικα δυνατον να υπάρξει ιός για οποιοδήποτε λειτουργικο συστημα, δεν μπορεις να λαβεις την απόδειξη που ζητας με τον τρόπο που την ζητας. Μπορεις να λαβεις πολλές τεχνικες αναλύσεις γιατι ειναι πιο δυσκολη η διαδοση ενός ιου σε GNU/Linux, μπορεις να βρεις επίσης στατιστικά αλλα δεν θα βρεις κατι σε μορφή τεκμηρίου.

blackpit35 έγραψε:4ον "χιλιάδες υπολογιστές αποσύρονται, επειδή κρίνονται ανεπαρκείς λόγω του ότι δεν τρέχουν ικανοποιητικά το κακογραμμένο και απαιτητικό σε πόρους λογισμικό της Microsoft." αυτό πως αποδεικνύεται;

Δεν έχω παράδειγμα απο Ελλαδα αλλα για Ισπανια όπου ειμαι πιο ενημερωμένος υπάρχει η εξής περίπτωση:
http://www.asturias.es/portal/site/Astu ... fmt=search
αλλαξανε καπου 400 δημοτικούς υπολογιστές με τα παρακατω χαρακτηριστικα
έγραψε:Puesto Cliente : Marca: MAXDATA – CPU:Pentium 4 – 3Ghz. RAM :512Mb (ampliable a 4Gb) – Disco duro 80 Gb – Arranque Dual Windows XP / Ubuntu - Software: Office 2003

επειδη υποτίθεται δεν αρκουσαν για να σερφαρει ο κόσμος στο ιντερνετ. Τα μηχανηματα προφανως με μια προσθήκη 500 mb μνημης και χρήση του Ubuntu που ειχαν ετσι κι αλλιώς προεγκατεστημένο (αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να το εκκινήσουν ούτε μια φορά) θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν για μια 10ετια ακομα.

blackpit35 έγραψε:5ον " άλλα ευρωπαϊκά κράτη (όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία ) προωθούν τα Ανοιχτά Πρότυπα υποχρεωτικά για το δημόσιο τομέα τους. Σε άλλα κράτη (όπως η Γερμανία και η Γαλλία) πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί έχουν μεταβεί σε ανοικτό λογισμικό, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ το χρόνο." στοιχεία;
Για να μην παρεξηγηθώ.Χρήστης Ubuntu είμαι και εγώ αλλά όταν λέγονται κάποια πράγματα ειδικά σε τέτοιο επίπεδο (πρωθυπουργός, υπουργεία κτλ,κοινός γραφειοκράτες) θα πρέπει να έχεις και τα απαραίτητα στοιχεία να τα αποδείξεις.

Το πρωτο αποτελεσμα που βρηκα στο google ειναι αυτο:
http://arstechnica.com/open-source/news ... ubuntu.ars
γενικά πιστευω το πρόβλημα δεν ειναι να βρεθουν παραδείγματα.

blackpit35 έγραψε:ε) δεν θεωρώ τον εαυτό μου " κοιμισμένο και φοβισμένο νεοέλληνα".Και δεν μπορώ να καταλάβω με τέτοιους χαρακτηρισμούς τι ακριβώς κερδίζουμε!

+1 προφανώς και εχεις δικιο.

Δεν έχει νόημα να κανουμε πολιτική ούτε είμαστε πλασιε ενός προιόντος ούτε έχουμε να κερδισουμε κάτι. Από την άλλη προσωπικά θα εμπιστευόμουν περισσοτερο την άποψη κάποιου ο οποίος δεν εχει προσωπικό οικονομικό όφελος από μια επιλογή παρά κάποιον ο οποίος σαφως εχει να κερδίσει η να χάσει.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxovios » 26 Απρ 2010, 16:41

έγραψε:Από μόνοι μας τα κάνουμε, ακριβώς γιατί ξέρουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από εταιρίες πώλησης λογισμικού, κυβερνήσεις και πολιτικούς. Παίρνουμε την πρωτοβουλία και κάνουμε εμείς τη δικιά τους δουλειά. Επειδή το επιλέξαμε. Επειδή γουστάρουμε. Και γι' αυτό θέλουμε να την κάνουμε σωστά ώστε μην μπορεί να μας την πει κανένας!

Σε αυτή τη βάση που το θέτεις, δεν έχω το χρόνο atm να σου φέρω στο τραπέζι τα στοιχεία που θέλεις (τα οποία ίσως και να μην υπάρχουν). Τούτο μόνο θα σου πω : Γι' αυτή την επιστολή έχω χάσει δεκάδες ώρες για συγγραφή και προώθηση, καθώς επίσης έχω επωμιστεί σχεδόν μόνος μου και το κόστος. Το τι γουστάρω να κάνω περιορίζεται και από τη δουλειά μου, την έγκυο γυναίκα μου που έχει ανάγκες (και η οποία του χρόνου θα είναι άνεργη γιατί το κράτος είναι μ********). κτλ κτλ. Εδώ λιγότερο και σε άλλα forum περισσότερο μόνο κριτική ξέρουν να κάνουν κάποιοι για το τι "δε γίνεται" ή τι "είναι δύσκολο να γίνει" μπλα μπλα μπλα. Είχαν χρόνο κάποιοι να ωχαδερφίσουν, αλλά όχι να βοηθήσουν. Αυτοί συνήθως είναι ή δηλώνουν "linux guru". Φυσικά γνωρίζω ότι μέρος του αντίλογου αφορούσε ανθρώπους που έχουν τη δική τους ατζέντα (όποιος δεν καταλαβαίνει να προβώ σε διευκρινήσεις)

Δε δέχομαι όμως τα επιχειρήματα κάποιων ότι η επιστολή είναι "διάφορα κοσμητικά" γιατί στερείται αδιάσειστων στοιχείων (όταν όλο το κράτος σε ό,τι κάνει στερείται στοιχείων).

ktogias, επειδή αναφέρθηκες σε "ρεζίλια" , υπάρχει κάτι στην επιστολή που εκθέτει κάποιον ή κάποιους ή το ανοικτό λογισμικό ?

Το ξαναλέω : Τα πάντα διαλύονται και μερικοί φτιάχνουν τις χωρίστρες τους. Ξυπνήστε.

Αυτά από εμένα, συγνώμη για το διάσπαρτο των σκέψεων μου, δεν έχω χρόνο atm.
Γνώσεις ⇛ Linux: Πολύ καλές ┃ Προγραμματισμός: Καλό επίπεδο ┃ Αγγλικά: Καλά

Linux Mint 19.2 σε custom made pc
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 5 1600@3.9GHz2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz DDR4Asus GeForce GTX 1050Audio: Realtek ALC1220Dell U2412 @ 1920x1200
Άβαταρ μέλους
linuxovios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 26 Απρ 2010, 17:03

linuxovios έγραψε:
ktogias, επειδή αναφέρθηκες σε "ρεζίλια" , υπάρχει κάτι στην επιστολή που εκθέτει κάποιον ή κάποιους ή το ανοικτό λογισμικό ?

Ευτυχώς, στα πλαίσια της ανάλυσης που θα κάνει ο μέσος πολίτης ή δημόσιος λειτουργός, όχι δεν υπάρχει. Έτσι, δεν πιστεύω ότι η επιστολή υπάρχει περίπτωση να κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό. Γι' αυτό και έβαλα και την υπογραφή μου στο petition. Αν όμως εξετάσουμε σε βάθος τις θέσεις και απαιτήσεις που προβάλλει, και αυτό νομίζω κάνουμε με αυτή τη συζήτηση, αποκαλύπτονται κάποια σημεία που κάποιος κακοπροαίρετος και με λίγες περισσότερες γνώσεις ή λίγο πιο ψαγμένος από εμάς, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να ακυρώσει την όλη προσπάθεια και να μας παρουσιάσει ως αφελείς που δεν ξέρουμε τι ζητάμε ή ζητάμε εντελώς ανέφικτα πράγματα. Και τα σημεία αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί (ή τουλάχιστον "στεγανοποιηθεί") με λίγο πιο προσεγμένη έκφραση και τόνο σε ορισμένα σημεία (δες παρατηρήσεις/προτάσεις μου σε παλιότερο post σε αυτό το thread).

Τέλος, δεν απαιτώ σε καμιά περίπτωση απο εσένα, ή από κανένα άλλο, να κάτσει να κάνει μια δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα έρευνα. Αλλά εφόσον δεν την έχουμε κάνει οφείλουμε στους εαυτούς μας να έχουμε συναίσθηση της διάκρισης μεταξύ του τι ξέρουμε, τι διαισθανόμαστε και τι ελπίζουμε ώστε να μην τα μπερδεύουμε ασυναίσθητα μεταξύ τους, και έχοντας αυτή τη συναίσθηση να φροντίζουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς στο τι λέμε, τι υποστηρίζουμε, τι ζητάμε και με τι ύφος το ζητάμε.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

IRC: ktogias
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxovios » 26 Απρ 2010, 17:12

ktogias έγραψε:
linuxovios έγραψε:

Ευτυχώς, στα πλαίσια της ανάλυσης που θα κάνει ο μέσος πολίτης ή δημόσιος λειτουργός, όχι δεν υπάρχει. Έτσι, δεν πιστεύω ότι η επιστολή υπάρχει περίπτωση να κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό. Γι' αυτό και έβαλα και την υπογραφή μου στο petition. Αν όμως εξετάσουμε σε βάθος τις θέσεις και απαιτήσεις που προβάλλει, και αυτό νομίζω κάνουμε με αυτή τη συζήτηση, αποκαλύπτονται κάποια σημεία που κάποιος κακοπροαίρετος και με λίγες περισσότερες γνώσεις ή λίγο πιο ψαγμένος από εμάς, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να ακυρώσει την όλη προσπάθεια και να μας παρουσιάσει ως αφελείς που δεν ξέρουμε τι ζητάμε ή ζητάμε εντελώς ανέφικτα πράγματα. Και τα σημεία αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί (ή τουλάχιστον "στεγανοποιηθεί") με λίγο πιο προσεγμένη έκφραση και τόνο σε ορισμένα σημεία (δες παρατηρήσεις/προτάσεις μου σε παλιότερο post σε αυτό το thread).

Τέλος, δεν απαιτώ σε καμιά περίπτωση απο εσένα, ή από κανένα άλλο, να κάτσει να κάνει μια δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα έρευνα. Αλλά εφόσον δεν την έχουμε κάνει οφείλουμε στους εαυτούς μας να έχουμε συναίσθηση της διάκρισης μεταξύ του τι ξέρουμε, τι διαισθανόμαστε και τι ελπίζουμε ώστε να μην τα μπερδεύουμε ασυναίσθητα μεταξύ τους, και έχοντας αυτή τη συναίσθηση να φροντίζουμε να είμαστε προσεκτικοί και συνεπείς στο τι λέμε, τι υποστηρίζουμε, τι ζητάμε και με τι ύφος το ζητάμε.

Οk. Το λάθος μου ήταν που πόστααρα εδώ την επιστολή και ζήτησα στήριξη από την κοινότητα. Στο εξής ανάλογες προσπάθειές μου θα εκτελούνται ατομικά.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα (aka λύση-πακέτο για να εφαρμοστεί ως δωράκι στους κυβερνητικούς ηλίθιους και άχρηστους) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ. Αλλά επειδή α) πιστεύω ότι δεν θα ξεκινήσει γιατί κανείς "linux guru" (από αυτούς που προανέφερα) δε θα το επιχειρήσει β) θα πάρει πέντε χρόνια να ολοκληρωθεί για να βρεθούν στοιχεία μέσα ΣΤΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ, προτιμώ να υψώνω τη φωνή μου (και τους τόνους) και να παλέψω με ό,τι μου έχει απομείνει για να αποτρέψω τη μελλούμενη ασέλγεια των ηλίθιων και άχρηστων κυβερνώντων στους Έλληνες πολίτες.
Γνώσεις ⇛ Linux: Πολύ καλές ┃ Προγραμματισμός: Καλό επίπεδο ┃ Αγγλικά: Καλά

Linux Mint 19.2 σε custom made pc
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ryzen 5 1600@3.9GHz2x8GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz DDR4Asus GeForce GTX 1050Audio: Realtek ALC1220Dell U2412 @ 1920x1200
Άβαταρ μέλους
linuxovios
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό blackpit35 » 26 Απρ 2010, 17:15

@ logari81
Πρώτα απ’όλα σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Επίτρεψέ μου να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.
Συμφωνώ απόλυτα όσον αφορά τον πρόλογό σου περί συγκρίσεως λειτουργικών – λογισμικού.
Μιλώντας όμως με άτομα που ξέρουν μόνο τα προϊόντα της M$ πρέπει να έχεις επιχειρήματα (δυστηχώς).
Α) στην Ισπανία για τα Xp παρέχει και επίσημη εγγύηση – υποστήριξη στην τιμή που ανάφερες;
Β) έχεις υπόψιν σου πόσο κόστος θα είχε κάτι ανάλογο σε Ubuntu με υποστήριξη Canonical ή κάποιας άλλης διανομής;
@linuxovios
Φίλε ειλικρινά σέβομαι και τον κόπο σου και τις ανησυχίες σου.
Δεν προσπαθώ να σε κρίνω σε καμιά περίπτωση.
Προσπαθώ μα βρω όμως κάποια επιχειρήματα που να στηρίζουν αυτά που πιστεύω και εγώ.
Και δυστηχώς πρέπει να έχουμε επιχειρήματα . Νομίζω ότι αυτό μας βοηθάει όλους μας.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.04 σε Sony Vaio VPCF11M1E
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής Intel® Core™ i5-520M Processor @ 2.40GHz│ Μνήμη 3258 MiB
│ Κάρτα Γραφικών GeForce GT 330M│ Οθόνη & Ανάλυση 1920 x 1080
blackpit35
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 26 Απρ 2010, 17:41

blackpit35 έγραψε:Α) στην Ισπανία για τα Xp παρέχει και επίσημη εγγύηση – υποστήριξη στην τιμή που ανάφερες;

Όταν λες επίσημη εγγύηση και υποστήριξη τι εννοείς; Η τιμή αφορά απλώς την αδεια των windows, η οποια φυσικα συμπεριλαμβανει υποστήριξη για updates. Αυτην η υποστήριξη ειναι και στο Ubuntu δωρεαν.
http://www.20minutos.es/noticia/470593/7/
http://pillateunlinux.wordpress.com/200 ... microsoft/

blackpit35 έγραψε:Β) έχεις υπόψιν σου πόσο κόστος θα είχε κάτι ανάλογο σε Ubuntu με υποστήριξη Canonical ή κάποιας άλλης διανομής;

Θα είχε κοστος κατα 8€ λιγότερο από την λύση που δώθηκε. Δεν ειναι απαραίτητη κάποια αναμιξη της Canonical. Την καθαυτού υποστήριξη των εργαστηρίων δεν την αναλαμβανουν τεχνικοί τις Microsoft ή τεχνικοι της Canonical αλλα τεχνικοί της εκπαιδευσης. Μπορεις να διαβασεις στο τελευταιο τευχος του Ubuntistas την συνεντευξη του alkisg. Οι δουλεια που κανει ο alkisg και οι υπόλοιποι ΕΛΛΑΚιτες πληροφορικάριοι στην εκπαιδευση για την αυτοματοποιηση του στησιματος των σχολικών εργαστηριων με Ubuntu ειναι ενας αλλος τομέας εξοικονόμησης πόρους απο αυτο που λες "υποστηριξη". Σχετικο υλικο μπορεις να βρεις στο φορουμ τους:
http://users.sch.gr/alkisg/tosteki/
Γενικα το στησιμο ενος σχολικου εργαστηριου αυτοματοποιείται καλύτερα με GNU/Linux και συνεπώς ειναι και πιο οικονομικο. Επίσης τα εξοδα hardware με την τεχνολογια ThinClients που χρησιμοποιείται ειναι επίσης πολύ χαμηλότερα.

Βασικά αλλο τα λαπτοπ που ανεφερα στην αρχη κι αλλο τα σχολικα εργαστήρια που ανεφερα στο τελος αλλα νομίζω οτι αυτό εννοουσες. Σε οτι αφορα τα λαπτοπ δεν υπάρχει καποια ιδιαιτερη τεχνική υποστηριξη.

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 26 Απρ 2010, 17:51

Αρχικά να τονίσω:
Η διαδικασία εξελίχθηκε βιαστικά και παρατυπίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, υπήρξαν.

Από εκεί και πέρα όπως είπε και ο Τόγιας,δεν πρόκειται η επιστολή να κάνει περισσότερο κακό, από ότι καλό.
Ακόμα και να διαβαστεί ως newsletter...

Για να μην κρυβόμαστε και πίσω από τα κείμενα να διευκρινίζω τα εξής:
Επιστολή != linuxovios
Όσοι συμμετείχαν στην συζήτηση είναι εξίσου δημιουργοί και υπεύθυνοι.
Τα λάθη επιμερίζονται σε όλους μας.
Την επόμενη φορά θα είμαστε σαφώς πιο προετοιμασμένοι, με μεγαλύτερη εμπειρία
και έτοιμο πρότυπο. Η διαδικασία δεν θα προωθηθεί σε περίοδο εορτών κ.α. τέτοια.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 26 Απρ 2010, 17:56

Σε ότι αφορά την MS οταν παρεις εναν υπολογιστη με προεγκατεστημενο το λειτουργικό τους, επίσης δεν εχεις καποια ιδιαιτερη υποστηριξη περαν των updates

http://support.microsoft.com/select/?LN ... assistance

έγραψε:Σημείωση: Αυτές οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες μόνο αν έχετε αγοράσει το προϊόν της Microsoft ή το λογισμικό ξεχωριστά και όχι μαζί με τον υπολογιστή σας (δηλ. το προϊόν σας δεν είναι προϊόν "OEM", κάντε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και το λογισμικό OEM).

Με λίγα λόγια απόσο καταλαβαίνω, τηλεφωνική ή γραπτή υποστηριξη έχεις στην microsoft μονο αν εχεις αγορασει το λειτουργικο τους απο το ραφι κι όχι προεγκατεστημενο σε υπολογιστή.

logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 26 Απρ 2010, 18:01

Παρατηρῶ μιὰ συζήτηση ποὺ δὲν ξέρω σὲ τὶ ἐξυπηρετεῖ νὰ τὴν κάνουμε μεταξύ μας, ἀφοῦ ἐμεῖς (θὰ πρέπει λογικὰ νὰ) εἴμαστε πεπεισμένοι γιὰ τὰ πλεονεκτήματα τοῦ ἀνοιχτοῦ λογισμικοῦ. Τὰ ἐπιχειρήματα ποὺ παρατίθενται ἔνθεν καὶ ἔνθεν εδῶ μέσα, εἰδικὰ ὅσον ἀφορᾶ τὸ ΕΛΛΑΚ στὴν ἐκπαίδευση - πρωτοβάθμια καὶ δευτεροβάθμια πρωτίστως - ἴσως θὰ ἦταν προτιμότερο νὰ ἀναπτυχθοῦν σὲ μία πιὸ ἐξειδικευμένη ἐπιστολή, παρόμοια μὲ τὴ δική μας γενικὴ, ποὺ θὰ συντάξουν οἱ καταλληλότεροι γι' αὐτὸ καθηγητὲς πληροφορικῆς ποὺ ἔχουν ἤδη ὑπογράψει τὴ δική μας: Μιὰ ἐπιστολὴ ποὺ θὰ ἀπευθύνεται στὸ Ὑπουργεῖο Παιδείας καὶ ἄρα θὰ ἔχει ἄλλη (πιθανῶς) διατύπωση καὶ ἀνάπτυξη / τεκμηρίωση.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό blackpit35 » 26 Απρ 2010, 22:23

@logari81
ευχαριστώ και πάλι..ναι σε κάτι ανάλογο με το στήσιμο ενός σχολικού εργαστηρίου αναφερόμουν.
Βασικά στο μυαλό μου είχα το πόσο θα κόστιζε η χρήση του Ubuntu στις δημόσιες υπηρεσίες, με την υποστήριξη της Canonical δλδ αυτό :
Κώδικας: Επιλογή όλων
Ubuntu for Server Support

Essential for anyone considering using Ubuntu server edition for serious business. If you are running a network, deploying software on Ubuntu for re-sale or using it to run all or part of your business then you need our expert guidance. Support is provided on a per server basis. Select the number of servers for which you require support below.

Includes:
Live Phone Support (9-5 or 24/7)
Email Support
Security Upgrades
Product Upgrades
Web-based Systems Management
Duration: 1 year
Please contact us for support of more than 20 servers.

CANSUP4

Name Select Price
Ubuntu for Server Support (9-5) € 554.30
Ubuntu for Server Support (24/7) € 886.89

Displaying 1 to 2 (of 2 products) Result Pages: 1
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.04 σε Sony Vaio VPCF11M1E
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής Intel® Core™ i5-520M Processor @ 2.40GHz│ Μνήμη 3258 MiB
│ Κάρτα Γραφικών GeForce GT 330M│ Οθόνη & Ανάλυση 1920 x 1080
blackpit35
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εκδηλώσεις - Συναντήσεις - Ενέργειες & Υλικό Προώθησης