καταρχήν κατανοώ την ανάγκη τεκμηρίωσης των ερωτημάτων που έθεσες. Από την άλλη δεν μου αρεσει ούτε θεωρώ δίκαια αυτήν την συμμετρική αντιμετώπιση που επιδιώκεται απο τους "υποστηρικτες" του υπάρχοντος καθεστώτος σε ότι αφορά το λογισμικό. Μια 1 προς 1 συγκριση θα ειχε νόημα όταν συγκρινεις 2 προιόντα που σου κοστίζουν. Όταν έχεις ενα προιόν που ειναι δωρεάν κι επιπλέον ελεύθερο κι εχεις να το συγκρινεις με ενα προιόν για το οποίο πρέπει να πληρώσεις μια δικαιη παρουσίαση των παραπάνω ερωτηματων θα ήταν η ακολουθη:
Τι από όσα χρειάζομαι δεν μου τα προσφερει το ελεύθερο λογισμικο ωστε να καταφύγω σε κλειστο/εμπορικο λογισμικο;
Δηλαδή βρισκω λάθος το σημειο αναφοράς. Παίρνουμε ως σημειο αναφοράς το κλειστο λογισμικο και ψαχνουμε να βρουμε λογους για να φύγουμε ή να μην φύγουμε απο αυτό. Το λογικό θα ηταν να παιρνουμε ως σημειο αναφορας το ελεύθερο λογισμικο και να ψάχνουμε λόγους για να φύγουμε ενδεχομένως απο αυτο όταν χρειάζεται.
Μετά από αυτην την εισαγωγη, να απαντησω και στα επιμέρους ερωτηματα:
blackpit35 έγραψε:1ον ξέρει κανείς πόσα χρήματα σπαταλάει το κράτος για προϊόντα M$ (με στοιχεία).
Δεν γνωρίζω για Ελλαδα. Για Ισπανια γνωρίζω ενα πολύ συγκεκριμενο παραδειγμα. Για τους μαθητικους υπολογιστες που εδωσε η κυβερνηση στους Ισπανους μαθητες το λειτουργικο συστημα XP κοστισε 8€ ανα μαθητή έπειτα απο συμφωνία της ισπανικής κυνέρνησης με την MS. Το γεγονός οτι αντίστοιχο έξοδο στην Ελλαδα δεν μπορει λογιστικά να τεκμηριωθει (λόγω διαφορετικής - πιο αδιαφανους διαδικασίας) δεν σημαινει ότι δεν υφισταται.
blackpit35 έγραψε:2ον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ubuntu ή άλλες γνωστές διανομές Linux και το Open Office παρέχουν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη λειτουργικότητα με μηδενικό κόστος υπάρχουν;
Το ερώτημα ειναι πολύ υποκειμενικό. Προσωπικα εχω χρησιμοποιησει περισσοτερα χρόνια MS Office παρα Open Office. Από την πρώτη στιγμη που έκανα την μεταβαση μου φανηκε το OpenOffice πιο λειτουργικο και πιο σταθερο. Σε αυτην την ερώτηση δεν μπορεις να βρεις αποδειξεις όπως τις ψάχνεις. Όσο δεν μπορει να αποδειξει η MS ότι το προιόν της ειναι πιο λειτουργικο αλλο τοσο δεν μπορει και η κοινότητα του OpenOffice να το κανει. Ενα αντικειμενικό και καθαρα τεχνικο κριτηριο θα ήταν το φορματ odf των αρχειων που απότελει εδώ και χρόνια προτυπο ISO ενώ το αντιστοιχο docx της MS καταφερε να περασει με χιλια ζόρια και ενστασεις (ψήφισαν και οι πεθαμενοι για να το περασουν).
Σε ότι αφορά το μηδενικό κόστος, παντα συγκρινουμε το κόστος απόκτησης, καθότι το κοστος υποστηριξης υπαρχει έτσι κι αλλιως και με το κλειστο λογισμικο.
blackpit35 έγραψε:3ον στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι διανομές Linux παρέχουν πρακτικά ανοσία από κακόβουλο λογισμικό υπάρχουν;
Η λέξη "πρακτικα" δηλώνει υποκειμενικοτητα. Δηλαδη αυτό που λέμε 99,9%. Μένοντας στην ουσια του ερωτηματος, γνωρίζεις εσύ καποιον χρήστη που να εχει πληγεί από ιό σε GNU/Linux; Αντιθέτως στα windows ειναι καθημερινο φαινόμενο. Επειδή ειναι τεχνικα δυνατον να υπάρξει ιός για οποιοδήποτε λειτουργικο συστημα, δεν μπορεις να λαβεις την απόδειξη που ζητας με τον τρόπο που την ζητας. Μπορεις να λαβεις πολλές τεχνικες αναλύσεις γιατι ειναι πιο δυσκολη η διαδοση ενός ιου σε GNU/Linux, μπορεις να βρεις επίσης στατιστικά αλλα δεν θα βρεις κατι σε μορφή τεκμηρίου.
blackpit35 έγραψε:4ον "χιλιάδες υπολογιστές αποσύρονται, επειδή κρίνονται ανεπαρκείς λόγω του ότι δεν τρέχουν ικανοποιητικά το κακογραμμένο και απαιτητικό σε πόρους λογισμικό της Microsoft." αυτό πως αποδεικνύεται;
Δεν έχω παράδειγμα απο Ελλαδα αλλα για Ισπανια όπου ειμαι πιο ενημερωμένος υπάρχει η εξής περίπτωση:
http://www.asturias.es/portal/site/Astu ... fmt=search
αλλαξανε καπου 400 δημοτικούς υπολογιστές με τα παρακατω χαρακτηριστικα
έγραψε:Puesto Cliente : Marca: MAXDATA – CPU:Pentium 4 – 3Ghz. RAM :512Mb (ampliable a 4Gb) – Disco duro 80 Gb – Arranque Dual Windows XP / Ubuntu - Software: Office 2003
επειδη υποτίθεται δεν αρκουσαν για να σερφαρει ο κόσμος στο ιντερνετ. Τα μηχανηματα προφανως με μια προσθήκη 500 mb μνημης και χρήση του Ubuntu που ειχαν ετσι κι αλλιώς προεγκατεστημένο (αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να το εκκινήσουν ούτε μια φορά) θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν για μια 10ετια ακομα.
blackpit35 έγραψε:5ον " άλλα ευρωπαϊκά κράτη (όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία ) προωθούν τα Ανοιχτά Πρότυπα υποχρεωτικά για το δημόσιο τομέα τους. Σε άλλα κράτη (όπως η Γερμανία και η Γαλλία) πολλές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί έχουν μεταβεί σε ανοικτό λογισμικό, εξοικονομώντας εκατομμύρια ευρώ το χρόνο." στοιχεία;
Για να μην παρεξηγηθώ.Χρήστης Ubuntu είμαι και εγώ αλλά όταν λέγονται κάποια πράγματα ειδικά σε τέτοιο επίπεδο (πρωθυπουργός, υπουργεία κτλ,κοινός γραφειοκράτες) θα πρέπει να έχεις και τα απαραίτητα στοιχεία να τα αποδείξεις.
Το πρωτο αποτελεσμα που βρηκα στο google ειναι αυτο:
http://arstechnica.com/open-source/news ... ubuntu.ars
γενικά πιστευω το πρόβλημα δεν ειναι να βρεθουν παραδείγματα.
blackpit35 έγραψε:ε) δεν θεωρώ τον εαυτό μου " κοιμισμένο και φοβισμένο νεοέλληνα".Και δεν μπορώ να καταλάβω με τέτοιους χαρακτηρισμούς τι ακριβώς κερδίζουμε!
+1 προφανώς και εχεις δικιο.
Δεν έχει νόημα να κανουμε πολιτική ούτε είμαστε πλασιε ενός προιόντος ούτε έχουμε να κερδισουμε κάτι. Από την άλλη προσωπικά θα εμπιστευόμουν περισσοτερο την άποψη κάποιου ο οποίος δεν εχει προσωπικό οικονομικό όφελος από μια επιλογή παρά κάποιον ο οποίος σαφως εχει να κερδίσει η να χάσει.