από ktogias » 28 Απρ 2010, 12:40
Νομίζω ότι η συζήτηση επικεντρώνεται στο κόστος, ένα θέμα λυμένο και αποδεδειγμένο εδώ και χρόνια. Με μια βόλτα στο δίκτυο θα βρείτε 10άδες αναλύσεις, καταγραφές από εμπειρία εταιριών και οργανισμών που κάνανε μετάβαση καθώς και κοινοτικές μελέτες και συμβουλευτικές οδηγίες που λένε ότι ναι, σε βάθος χρόνου το ΕΛΛΑΚ βγαίνει πολύ πιο φτηνό από ότι το κλειστό λογισμικό, παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις μεταβάσεων που στην αρχή τους και βραχυπρόθεσμα παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του κόστους λόγω ανάγκης εύρεσης νέου κατάλληλου προσωπικού, στησίματος, ρύθμισης και ελέγχου της νέας υποδομής και εκπαίδευσης των χειριστών και του προσωπικού στο νέο software. Το μεγαλύτερο μέρος όμως ακόμα και από αυτά τα βραχυπρόθεσμα κόστη το πληρώνει και κάποιος που από windowsXP θα μεταβεί σε win7 π.χ. Εν κατακλείδι, το θέμα του να πείσουμε τον κόσμο ότι τη εγκατάσταση ΕΛΛΑΚ σε ένα σύνολο υπολογιστών έρχεται τελικά φτηνότερη είναι το εύκολο κομμάτι της δουλειάς. Πραγματικά κανείς δεν θα διαφωνήσει σε αυτό το σημείο.
Το ζητούμενο είναι όλα τα υπόλοιπα κριτήρια που θέτει κάποιος για να κάνει μια αγορά. Δεν αγοράζουμε σχεδόν ποτέ αυτό που είναι πιο φτηνό, αλλά αυτό που δίνει την μεγαλύτερη αξία για τα λεφτά που του δίνουμε. Οι δύσκολες ερωτήσεις είναι οι εξής:
* Κάνει το προτεινόμενο ΕΛΛΑΚ για τη δουλειά μου;
* Μήπως μειώσει την παραγωγικότητά μου οδηγώντας έμμεσα σε απώλεια περισσότερων χρημάτων απ' όσα θα εξοικονομήσω από τις άδειες χρήσης;
* Μπορώ να το εμπιστευτώ το ίδιο ή περισσότερο από το λογισμικό που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια;
* Πόσο εύκολα θα βρω ανθρώπους να το υποστηρίξουν; Πόσο κοστίζει αυτή η υποστήριξη;
* Τι γίνεται με τις επενδύσεις σε ΤΠΕ που έχω κάνει μέχρι τώρα; Θα μπορέσω να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τα εργαλεία που έχω χρυσοπληρώσει, ή πρέπει να τα πετάξω λόγω ασυμβατότητας με το ΕΛΛΑΚ που θα βάλω (= χαμένα λεφτά);
* Τι γίνεται με τις διαδικασίες και τις ροές εργασίας που έχω αναπτύξει και χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια; Θα χρειαστεί να προσαρμοστούν ή να επανασχεδιαστούν με βάση το νέο λογισμικό; Αν ναι, θα μπορέσω να αποσβέσω το κόστος αυτής της προσαρμογής; Και πως;
Όπως φαίνεται από τις παραπάνω ερωτήσεις η αλλαγή υποδομής λογισμικού είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία με επιπτώσεις σε διάφορους τομείς μιας επιχείρησης ή οργανισμού. Και πρέπει να σχεδιαστεί και να μελετηθεί σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά με προσοχή και λεπτομέρεια. Μοιάζει ίσως με την μετεγκατάσταση μιας βιοτεχνίας σε νέα κτήρια. Δεν αρκεί να είναι φτηνότερο η ιδιόκτητο το οίκημα. Πρέπει να χωράει τα μηχανήματα και τα γραφεία, να είναι ευρύχωρο και ευάερο, αλλά και να είναι αρκετά κοντά στους πελάτες, να είναι κοντά σε μεγάλο δρόμο που να χωράνε τα φορτηγά που κουβάλανε το εμπόρευμα, να μπορεί κάποιος να το βρει εύκολα, να έχει η ΔΕΗ τριφασική γραμμή ρεύματος στην περιοχή για τις ανάγκες των μηχανών, να δουλεύει το τηλεφωνικό κέντρο και πολλά πολλά άλλα. Έτσι και με το λογισμικό. Μετάβαση χωρίς σχεδιασμό με βεβαιότητα θα καταλήξει σε καταστροφή, ακόμα και αν μιλάμε για μετάβαση σε δωρεάν, αξιόπιστο, γρήγορο ΕΛΛΑΚ.
Άρα, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε ως κοινότητα που θέλει να προωθεί το ΕΛΛΑΚ, είναι να πείσουμε τους φορείς όχι να προχωρήσουν σε άμεση μετάβαση, αλλά να ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ, να ΕΛΕΓΞΟΥΝ και να ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ σενάρια ασφαλούς και αποδοτικής μετάβασης. Και όλα τα επιχειρήματα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα (κόστος, ελευθερία, μακροπρόθεσμα οφέλη, σταθερότητα κλπ) είναι αυτά που θα τους πείσουν ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουν χρήμα και κόπο σε μια τέτοια έρευνα. Ζητώντας όμως με βάση αυτά μόνο τα επιχειρήματα άμεση μετάβαση τα καταστρέφουμε, αφού τα εστιάζουμε κατευθείαν στο επόμενο βήμα για το οποίο δεν επαρκούν από μόνα τους. Και το ότι δεν επαρκούν χωρίς να προηγηθεί σχεδιασμός και μελέτη και εκτίμηση κινδύνου είναι προφανές και στον χειρότερο μάνατζερ. Δεν πρόκειται να τον κοροϊδέψουμε. Ίσα ίσα τη δική μας αξιοπιστία θα χάσουμε.
Ας είμαστε λοιπόν προσγειωμένοι και ρεαλιστές, ας προσπαθήσουμε να πείσουμε ότι ο σχεδιασμός μιας μετάβασης σε ΕΛΛΑΚ συμφέρει και πρέπει να γίνει, και ας παρέχουμε τα στοιχεία, τα επιχειρήματα και τις απαντήσεις που θα βοηθήσουν να γίνει σωστά αυτός ο σχεδιασμός. Αν πάει καλά ο σχεδιασμός και αποδείξει ότι πράγματι μπορεί και συμφέρει να γίνει μετάβαση στον χ ή ψ τομέα, τότε θα είναι η στιγμή να τη ζητήσουμε και θα είναι και εύκολο να πείσουμε τους πάντες ότι καλά κάνουμε και τη ζητάμε.