από monkgr » 12 Απρ 2010, 12:33
Παιδιά, ἔστω καὶ καθυστερημένα ἀνακάλυψα τὸ παρὸν θέμα στὸ forum καὶ ἔχω μερικὲς σκέψεις νὰ διατυπώσω, ἂν μή τι ἄλλο ἐπειδὴ ἡ ἐργασία μου - Γραφεῖο Τύπου στὸν Δῆμο Ροδίων - μὲ ὑποχρεώνει νὰ ἔρχομαι σὲ ἐπαφὴ μὲ δημόσιες ὑπηρεσίες, ἀλλὰ καὶ ΜΜΕ, καθημερινά.
Ὁ Δῆμος Ροδίων - ποὺ θὰ ἔλεγα ὅτι ἀποτελεῖ ἐξαίρεση καὶ ὄχι κανόνα στὸν τομέα τῆς μηχανοργάνωσής του - ἔχει πολλοὺς ἔμπειρους χρῆστες Η/Υ, καθὼς καὶ ἕνα πολὺ καλὸ τεχνικὸ δυναμικὸ στὸ Τμῆμα Μηχανοργάνωσης, ἕνα πολὺ καλὸ δυναμικὸ στὶς Τεχνικές του Ὑπηρεσίες, ἕνα ἐξαιρετικὸ δυναμικὸ στὸ Τμῆμα Στρατηγικοῦ Σχεδιασμοῦ καὶ Συντονισμοῦ - μὲ λίγα λόγια ἔχει μιὰ ἄρτια - γιὰ δημόσιο τομέα - ὑποδομὴ ἠλεκτρονικῆς λειτουργίας. Παρὰ ταῦτα, ἐκτὸς ἀπὸ ἐμένα ποὺ ἀσχολοῦμαι ἐρασιτεχνικὰ μὲ τὸ ΕΛΛΑΚ, μόνον ἕνα-δυὸ ἄτομα ἀκόμα ἔχουν γνώση καὶ ἐμπειρία στὸ Unix ἢ/καὶ στὸ Linux. Στὴν ἐπαφὴ ποὺ ἔχω μὲ τὰ ΜΜΕ, ἀναγκάζομαι 1) νὰ γράφω σὲ μονοτονικό (ἂν δὲν πῶ τὸν πόνο μου, ἔ;!!!) καὶ 2) νὰ χρησιμοποιῶ format .doc, παρ' ὅ,τι γράφω σὲ Open Office μέσα ἀπὸ Ubuntu 9.10 (χρησιμοποιῶ dual boot, ἐπειδὴ τὸν ὑπολογιστὴ τὸν χρησιμοποιοῦν ἄλλοι δύο συνάδελφοι ποὺ ἀρνοῦνται ἀκόμη καὶ νὰ δοκιμάσουν ὁτιδήποτε ἄλλο ἐκτὸς ἀπὸ Windows καὶ ποὺ μοῦ ἔκαναν καυγὰ μιὰ φορὰ γιατὶ δὲν χρησιμοποιῶ αὐτὸ ποὺ ἔστησαν τὰ παιδιὰ τῆς μηχανοργάνωσης στὸν ὑπολογιστὴ τοῦ γραφείου, ἀλλὰ πρόσθεσα ἀπὸ μόνος μου τA Linux!
Τί θέλω νά πῶ; Ἡ πρόταση νὰ γίνει ὑποχρεωτικὴ ἡ ἐγκατάσταση (ἀκόμη καὶ σὲ dual boot) ἑνὸς ἀνοιχτοῦ λειτουργικοῦ σὲ ὅλους τοὺς σταθμοὺς ἐργασίας τοῦ δημοσίου ἢ ἔστω καὶ σὲ ὅλους τοὺς servers τοῦ δημοσίου δὲν πρόκειται νὰ περπατήσει. Εἶναι κάτι σὰν νὰ μαθαίνουμε ἕνα μωρὸ νὰ περπατάει καὶ νὰ τὸ βάζουμε ἀπὸ τὴν ἀρχὴ ἀκόμα νὰ τρέξει. Ἂς γίνει πρῶτα ὑποχρεωτικὴ ἡ χρήση τοῦ .odt, ὥστε νὰ ἀναγκαστοῦν ὅλοι νὰ ἐγκαταστήσουν Open Office στὰ Windows τους - εἰδικὰ μάλιστα ἂν σταλεῖ καὶ ἕνα mail μὲ ὁδηγίες γιὰ download καὶ ἐγκατάσταση - καὶ στὴ συνέχεια βλέπουμε. Ἂν κάποιος ἀπεξαρτηθεῖ σταδιακὰ ἀπὸ τὰ προγράμματα τῆς M$, τότε κάποια στιγμὴ θὰ φτάσει νὰ ἔχει μόνο open source λογισμικὸ σὲ ἰδιοταγὲς λειτουργικὸ καὶ μὲνει νὰ κάνει μόνο ἕνα βῆμα γιὰ τὴν υἰοθέτηση τοῦ Linux.
Φρονῶ, λοιπόν, ὅτι πρέπει νὰ ζητήσουμε τὸ ἐφικτὸ: τὴν καθιέρωση τῶν ἀνοιχτῶν προτύπων.
Καὶ φυσικὰ τὴν ἐξ ἀρχῆς καθιέρωση τῶν ἀνοιχτῶν προτύπων στὴν ἐκπαίδευση. Ὁ μαθητὴς θὰ κάνει τὸ τελικὸ πέρασμα πολὺ πιὸ εὔκολα, ἂν δοθοῦν σωστὰ οἱ βάσεις.