Ο αγώνας άρχισε... Windows refund.

...του ubuntu-gr και άλλων κοινοτήτων (Ανακοινώσεις, Συζητήσεις, Οργάνωση)

Συντονιστές: Geochr, ubuderix

Re: Ο αγώνας άρχισε... Windows refund.

Δημοσίευσηαπό ktogias » 22 Ιούλ 2010, 02:12

linuxovios έγραψε:
Θεωρούσα ότι οι γνώσεις σου ήταν σε επίπεδο τέτοιο που δε θα σου επέτρεπαν να ποστάρεις τέτοιες απόψεις.

Μην αρπάζεσαι. Δεν είναι ωραίο να χαρακτηρίζεις. Κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου εδώ. Το ήξερα ότι θα γίνω δυσάρεστος. Προσπαθώ να πω κάτι... Ίσως δεν έγινε αντιληπτό σε κάποιους... Πρέπει να είναι μετρημένες, ζυγισμένες και μεθοδικές οι όποιες δράσεις/αντιδράσεις μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και την προώθηση του ΕΛΛΑΚ τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Αλλιώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε άλλα αποτελέσματα από αυτά που περιμένουμε. Εγώ κατέθεσα μια οπτική. Αν τα επιχειρήματα που θα ακουστούν εδώ μέσα είναι ικανά να την καταρρίψουν έχει καλώς και θα ζητήσω κι εγώ refund στην επόμενη αγορά μου. Αν όμως όχι, μήπως πρέπει να σκεφτούμε το πόσο αποδοτικό είναι να διαθέτουμε το χρόνο και τις δυνάμεις μας για να κυνηγάμε refund;

linuxovios έγραψε:
Προφανώς όμως δεν έχεις κατανοήσει ότι το software υπόκειται σε διαφορετικούς νόμους από το hardware και η eula με την οποία συνοδεύεται το OS σου δίνει τη δυνατότητα ( όχι τυχαία βέβαια) να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου.

Ποιοί είναι οι διαφορετικοί αυτοί νόμοι; Ποιες είναι οι δυνατότητες που σου δίνει eula και είναι διαφορετικές από αυτές που δίνει η eula του λογισμικού ενός κινητού τηλεφώνου ή ενός μέρους που μπορεί να αφαιρεθεί από ένα πακέτο και δεν συνοδεύεται από eula; (*) Το δικαίωμα να μην χρησιμοποιήσεις το μέρος του πακέτου που δεν σου χρειάζεται το έχεις έτσι κι αλλιώς ό,τι και αν αγοράσεις ως πακέτο. Π.χ. Το σαμπουάν Χ σου το δίνει το σουπερμαρκετ με 2 σαπούνια σε πακέτο... Δεν σε αναγκάζει κανείς να χρησιμοποιήσεις τα σαπούνια. Που ακριβώς έγκειται η διαφορά με το λογισμικό; Θα έπρεπε μήπως να απαγορεύεται να διατίθεται μια μάρκα σαμπουαν μόνο σε πακέτο σε ένα σουπερμάρκετ; Έχω δικαίωμα εφόσον δεν θέλω τα σαπούνια και δεν υπάρχει στο ράφι σκέτο σαμπουάν να ζητήσω επιστροφή χρημάτων για τα σαπούνια που δεν θα χρησιμοποιήσω;

Δεν ξέρω τις απαντήσεις στα παραπάνω. Δεν είμαι δικηγόρος. Η βασική μου ερώτηση είναι η εξής: "Είναι δικαίωμά μου να ζητήσω αποζημίωση επειδή δεν θέλω να χρησιμοποιήσω ένα μέρος ενός πακέτου που εκουσίως αγόρασα ως σύνολο όταν τα μέρη που θέλω δεν διατίθενται ως ανεξάρτητο προϊόν;" . Υποπτεύομαι πως όχι. Αλλά μπορεί (μακάρι) να κάνω λάθος. Ίσως υπαρχουν νόμοι περι πακέτων και προσφορών που να προβλέπουν τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Το έχει ψάξει κανείς; Μήπως πρέπει να το ψάξουμε για να είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι;

linuxovios έγραψε:
Αν νομίζεις ότι το θέμα είναι τα 30 ευρώ κάνεις μεγάλο λάθος.

Συμφωνώ απόλυτα. Το θέμα δεν είναι τα 30 ευρώ. Ανοίγουμε ένα μεγάλο θέμα και καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε και να εντάξουμε αυτή τη δράση και τις σκέψεις μας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αν θέλουμε να έχουν νόημα. Δεν είναι η επιστροφή των όποιων χρημάτων κόστισαν στον κατασκευαστή τα windows αυτό που μας καίει, αλλά κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο. Κάποιοι το ανέφεραν ήδη: Αν δεχτούμε ότι δεν είναι σωστό να μην μας δίνεται επιλογή για το λογισμικό μιας συσκευής που αγοράζουμε και ότι έχουμε δικαίωμα να φορτώνουμε σε αυτή ότι λογισμικό εμείς θέλουμε, και ότι είναι χρήσιμο και κρίσιμο αυτό το δικαίωμα, τότε αυτό που συζητάμε και ζητάμε είναι ανοικτή αρχιτεκτονική, ανοικτά πρότυπα και τέλος, (και) ανοικτό λογισμικό (ή (και) καθόλου λογισμικό) για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Για τα PC τα παραπάνω τα έχουμε ήδη. Τουλάχιστο μέχρι σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να μου στερήσει το δικαίωμα να πάρω ένα pc που έχει οποιοδήποτε λογισμικό πάνω, να σβήσω το λογισμικό αυτό και να βάλω ένα της αρεσκείας μου είτε κλειστό, είτε ανοικτό. Δεν με περιορίζει καμιά EULA, καμιά προσφορά, κανένα πακέτο. Το να πάρω και πίσω 30ευρώ για το λογισμικό που μου φορτώσανε και το πέταξα το θεωρώ λεπτομέρεια. Αυτό που με καίει είναι το harware που αγόρασα να είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής και να υπάρχουν drivers για ένα τουλάχιστο σύστημα ελεύθερου λογισμικού. Και επειδή για τα PC και laptop αυτά λίγο πολύ τα έχω, με καίει ακόμα περισσότερο που δεν μπορώ να τα έχω καθόλου στο κινητό μου τηλέφωνο, στην τηλεόραση μου, στο ραδιόφωνό μου, στο router μου... Και συνεχίζοντας πάω ... στο συναγερμό του σπιτιού μου, στο αυτοκίνητό μου, στον βηματοδότη του παππού μου... Και εκεί κοντοστέκομαι και σκέφτομαι: Θα ήθελα πράγματι να κυκλοφορώ σε ένα δρόμο όπου ο καθένας μπορεί και έχει βάλει ότι λογισμικό θέλει στο αμάξι του; Τι θα γίνει αν με ένα update του ελεύθερου hartOS που κατέβασα στο βηματοδότη του παππού μου αυτός σταματήσει να λειτουργεί; Πρέπει να σταματά κάπου η ελευθερία; Είμαστε έτοιμοι γι' αυτή; Υπάρχουν όρια; Που βρίσκονται αν υπάρχουν; Τι λέει ο θείος RMS και τι η θεία που διαβάζει saferinternet.gr; Μπορώ να τη διαβεβαιώσω με το χέρι στην καρδιά ότι μπορεί νιώθει ασφαλής σε ένα διαδίκτυο που ο καθένας τρέχει ό,τι λογισμικό θέλει; Μπορεί να με διαβεβαιώσει εμένα κάποιος ότι μπορώ να νιώθω ασφαλής σε ένα δρόμο όπου κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ξεκλείδωτο και ελεύθερο λογισμικό; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κουλτούρας που πρέπει να αναπτυχθεί σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για μπορούμε να έχουμε αυτή την ελευθερία; Μήπως μεθαύριο για να μην σκοτίζεται με refunds η ms και κάθε ms κάνει lobbying και περάσει ένα νόμο που θα καθιστά παράνομο το να τροποποιείς το λογισμικό του pc που αγοράζεις στο όνομα της ηλεκτρονικής ασφάλειας και ευνομίας; Θα ήθελα κάτι τέτοιο; Πως πρέπει να βελτιώσω και να προετοιμάσω τον εαυτό μου και τους γύρω μου για να μην συμβεί κάτι τέτοιο, αν δεν το θέλω;

Αν δεν έχουμε τους παραπάνω προβληματισμούς στο μυαλό μας και δεν προσπαθούμε κάθε μέρα να δίνουμε καλές απαντήσεις σε αυτούς, τότε δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να πάμε πολύ μακρυά ή να πετύχουμε πολλά όσες επιστολές για refund και αν στείλουμε.

linuxovios έγραψε:
Περιμένω από τον ktogias, να πάρει σαφή θέση, αν διαφωνεί δηλαδή με την προσπάθεια ή κάνει το δικηγόρο του διαβόλου.

Είναι καλή η κίνησή σου linuxovios εφόσον έχει βάθος και εντάσσεται ή μπορεί να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο και προβληματισμό. Αν είναι απλά refund για να έχουμε κάτι να λέμε, ή απλά γιατί μπορώ να γλιτώσω λίγα ευρώ, ή γιατί "κάτω η π*να η μικρομάλακη!" τότε μου είναι αδιάφορη. Και πραγματικά θεωρώ πιο σημαντικες κινήσεις που βοηθάνε να βελτιώνουμε το ΕΛΛΑΚ, να ζητάμε και να προτιμάμε ανοικτά πρότυπα και αρχιτεκτονικές, να μην αγοράζουμε οτιδήποτε κλειστό γυαλίζει ή είναι της μόδας (πες με iphone), να σκεφτόμαστε, να κατανοούμε και να διαδίδουμε τα πραγματικά οφέλη από τα ανοικτά πρότυπα και το ΕΛΛΑΚ, να μαθαίνουμε και να αποφεύγουμε τις "παγίδες" και κακοτοπιές που βρίσκονται σε αυτά.

(*) Και το κινητό αν έχεις hack kit και ιστορίες και ξέρεις μπορείς να το σπάσεις και να βάλεις ότι OS θέλεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Υπολογιστική συσκευή είναι και αυτό. Έχει hardware και software που σαφώς ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο. Μέχρι και σε ROM τσιπάκια μπορείς αν έχεις το κατάλληλο board και τα κολλήσεις πάνω να τους βάλεις ότι λογισμικό σε επίπεδο assembly θες.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

IRC: ktogias
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ninos » 22 Ιούλ 2010, 09:27

Epirotes έγραψε:Το e-shop.gr διαφέρει από desktop σε φορητό. Στο desktop μπορώ να μην προσθέσω το λειτουργικό και να γλιτώσω έξοδα, συν ότι θα το συναρμολογήσω μόνος μου. Στο φορητό το λειτουργικό είναι ενσωματωμένο. Κι όχι δεν είναι "φιλανθρωπικό ίδρυμα", αλλά επιχείριση. Κι άλλωστε εδώ μας ενδιαφέρει πρωτίστως φιλολογικά ποια είναι η εκάστοτε πολιτική της εκάστοτε εταιρείας επ' αυτού! :ugeek: ;) :roll:

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου περί φορητών, όπου το κλειστό λειτουργικό είναι προεγκαταστημένο.
Διαφωνώ όμως με το ότι μας ενδιαφέρει "φιλολογικά".
Μας ενδιαφέρει, και πολύ μάλιστα, και επί του πρακτέου!
Θέλουμε απλά τα λεφτά μας πίσω, αν πετάξουμε από το μηχάνημά μας το κλειστό λογισμικό, και χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ GNU/Linux.
Στην περίπτωση των φορητών, ας γράφει τουλάχιστον η απόδειξη, πόσα λεφτά πληρώσαμε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ για το κλειστό λογισμικό.
Για την περίπτωση των επί παραγγελία [custom-made] υπολογιστών, τα πράγματα αλλάζουν!
Το όλο θέμα θα πρέπει να το δει κάποιος δικηγόρος.
Μπορεί στην κοινότητά μας να υπάρχει κάποιος που επίσης να ενδιαφέρεται.
Εμμανουήλ Νίνος
συνταξιούχος καθηγητής αγγλικής
Ubuntu 22.04 LTS Gnome σε μεταχειρισμένο lenovo thinkpad i5-4300U CPU @ 1.90GHz memory 8GiB
[b]GNU/Linux
: αρχάριος, προγραμματισμός: καθόλου, αγγλικά: άριστα
ninos
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 22 Ιούλ 2010, 09:34

@togias

Στην ανάλυση σου, ξεχνάς την πιο σημαντική παράμετρο της υπόθεσης!
Τις μονοπωλιακές πρακτικές που λόγω δεσπόζουσας θέσης στην αγορά επιβάλει η microsoft...

Όλα όσα αναφέρεις δεν μπορούν να αποτελέσουν θέμα προβληματισμού
αν δεν αρχίσουμε ν' αντιδρούμε στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας σαν καταναλωτές!
Τα προβλήματα είναι πολλά, από τις κρατικοδίαιτες ενώσεις καταναλωτών,
ως τους μεγαλομπακάληδες μεταπράτες που ζουν με τα εκχωρημένα από το κράτος
μονοπώλια στην ενημέρωση, στον τζόγο, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, παντού...

Όπου μπορούμε να αντιδράσουμε,
αν θέλουμε να έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για πιο σύνθετους προβληματισμούς,
πρέπει να το κάνουμε!
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 22 Ιούλ 2010, 10:50

pros έγραψε:@togias

Στην ανάλυση σου, ξεχνάς την πιο σημαντική παράμετρο της υπόθεσης!
Τις μονοπωλιακές πρακτικές που λόγω δεσπόζουσας θέσης στην αγορά επιβάλει η microsoft...

Όλα όσα αναφέρεις δεν μπορούν να αποτελέσουν θέμα προβληματισμού
αν δεν αρχίσουμε ν' αντιδρούμε στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας σαν καταναλωτές!
Τα προβλήματα είναι πολλά, από τις κρατικοδίαιτες ενώσεις καταναλωτών,
ως τους μεγαλομπακάληδες μεταπράτες που ζουν με τα εκχωρημένα από το κράτος
μονοπώλια στην ενημέρωση, στον τζόγο, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, παντού...

Όπου μπορούμε να αντιδράσουμε,
αν θέλουμε να έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για πιο σύνθετους προβληματισμούς,
πρέπει να το κάνουμε!

Το μονοπώλιο της ms είναι πράγματι μια παράμετρος του προβλήματος. Είναι όμως η μόνη ή η πιο σημαντική; Γκρινιάζουμε και φωνάζουμε γι' αυτή από πριν το 2000. Από τότε που το μονοπώλιο ήταν ακόμα πιο καθολικό. Τα τελευταία 2 περίπου χρόνια αυτό το μονοπώλιο φαίνεται να αρχίζει να κάμπτεται. Τα νούμερα της MS έχουν πάρει την κατιούσα. Ανεπιστρεπτεί εκτιμώ. Οι κατασκευαστές δεν την εμπιστεύονται πια όπως παλιά, ούτε έχουν τόσο μεγάλη καούρα να είναι πιστοί της φίλοι. Και αντί να είναι το ΕΛΛΑΚ ο μεγάλος κερδισμένος από αυτό το γεγονός, τα μεγαλύτερα οφέλη τα έχει η Apple, Μια άλλη, ακόμα πιο κλειστή εταιρία. Ένα άλλο ακόμα πιο κλειστό λειτουργικό. Όσο τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει η ελευθερία και για όσο οι λύσεις που δίνει το ΕΛΛΑΚ θα φαίνονται προβληματικές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον μέσο καταναλωτή ή κατασκευαστή, ότι και να γίνεται με τα μονοπώλια, οι χρήστες και υποστηρικτές ΕΛΛΑΚ θα μένουμε μειοψηφία. Αν σε 2 χρόνια έχουμε μια αγορά με 60%MS , 30%Apple και 3%Linux πάλι το φάντασμα του μονοπωλίου της MS θα κυνηγάμε; Συνήθως το να γκρινιάζεις και να διαμαρτύρεσαι για το πόσο άδικα σου φέρονται οι άλλοι είναι ο εύκολος και πιο αναποτελεσματικός δρόμος. Το να κοιτάξεις τα δικά σου λάθη και να αρχίσεις να τα διορθώνεις είναι όμως αυτό που θα σε κάνει ικανό να σηκώσεις το ανάστημά σου και να παύσεις την αδικία.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 22 Ιούλ 2010, 11:39

pros έγραψε:την πιο σημαντική παράμετρο της υπόθεσης!

Αυτό είναι το σημαντικό της υπόθεσης και για μένα.
Αυτό που συμβαίνει τώρα στις πωλήσεις φορητων δεν είναι κατανάγκη παράνομο, είναι όμως σίγουρα ανήθικό.

Πες ότι εισαι κατασκευαστής φορητών και θέλεις να διαθέσεις ένα μοντέλο σου στην αγορά. Έχεις δικαίωμα να το διαθέσεις με όποιο λειτουργικό θέλεις. Όπως επίσης κι ο πελάτης έχει το δικαίωμα να το αγοράσει ή να μην το αγοράσει. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα θα υπηρχαν φορήτοί που θα πουλιόταν υποχρεωτικά με Linux, υποχρεωτικά με Windows, υποχρεωτικά με FreeDos, ή χωρίς λειτουργικό. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι με το τί συνδυασμό hardware-software θα θελήσει να σου προσφέρει ο κατασκευαστής. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε ο ίδιος έχει πολλά περιθώρια για επιλογές.

Αν ως κατασκευαστής θελήσεις να διαθέσεις το μοντέλο σου και με windows έχεις το εξής πρόβλημα. Πρέπει να πληρώσεις στην MS τις αντίστοιχες άδειες. Το ποσό που θα πληρώσεις όμως δεν είναι προκαθορισμένο. Η MS μπορεί να σου πει, θέλω 20€ ανά κομμάτι ή θέλω 100€ ανα κομμάτι, αναλόγως πόσο σε συμπαθεί. Κι αν εσένα σε συμπαθεί λιγότερο από ότι τον ανταγωνισμό σου, τα λάπτοπ σου θα είναι κατα 80€ ακριβότερα από τους ανταγωνιστές σου, που έχουν καλύτερες σχέσεις με την MS. Το πρόβλημα είναι ότι η MS δεν μπορεί να ελεγθεί από κανεναν για το ποιον συμπαθει και ποιον όχι, ουτε μπορει να τις πει κανενας τίποτα γιατι έδωσες σε αυτον αυτην την προσφορά και σε μένα αλλη, έτσι όπως έχουν τα πράγματα ειναι δικαίωμά της.

Τι κάνουμε τότε; Για να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτό το μονοπώλειο θα πρέπει να δωθεί η δυνατότητα διαχωρισμου του hardware από το software.
Αυτό που λέμε είναι, ναι μεν είναι δικαίωμά σου κύριε κατασκευαστα να διαθέσεις όποιο συνδυασμό hardware-software θέλεις, επιπλέον όμως θα πρέπει να δίνεις και την δυνατότητα αγοράς του γυμνού hardware.

Η λύση του windows refund είναι ένας τρόπος να ασκήσουμε πίεση. Η άλλη λύση είναι να ψωνίζουμε από καταστήματα του εξωτερικού που προσφέρουν ήδη και φορητούς χωρίς windows. Π.χ. http://www.one.de/ .

Υπάρχουν αρκετές πετυχημένες προσπάθειες στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα για windows refund κι εύχομαι και στον linuxovios να έχει κι αυτός επιτυχία και του δίνω την συμβουλή να ακούει λίγο τις γνώμες γύρω του.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 22 Ιούλ 2010, 11:48

έγραψε:Τα νούμερα της MS έχουν πάρει την κατιούσα. Ανεπιστρεπτεί εκτιμώ. Οι κατασκευαστές δεν την εμπιστεύονται πια όπως παλιά, ούτε έχουν τόσο μεγάλη καούρα να είναι πιστοί της φίλοι.

Διαφωνώ με αυτή την εκτίμηση, αν ίσχυε θα υπήρχαν κάποια, έστω για δείγμα, laptop με προεγκατεστημένο gnu/linux,
σωστά ρυθμισμένα σε σχέση με το hardware (wifi, μπαταρίες), με τις απαραίτητες προσαρμογές κλπ...
Για να πούμε του στραβού το δίκιο, σε κάποιες χώρες που οι καταναλωτές καταλαβαίνουν τα δικαιώματα τους
και πιέζουν γι' αυτά, όπου οι νόμοι εφαρμόζονται, υπάρχουν. Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα...

Για να μην αναφερθεί το γνωστό επιχείρημα, «δεν υπάρχει ζήτηση», μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε μια αγορά
όπου οι πωλητές χτυπιούνται στα 10 ευρώ, αν επέτρεπε η microsoft να πουληθούν συστήματα
χωρίς το λειτουργικό της, θα υπήρχε τουλάχιστον κάποια πρόταση...

Αν πάλι η πλειοψηφία λειτουργεί σαν κοπάδι, ή δεν αντιλαμβάνεται την παγίδα στην οποία πέφτει με το κλειστό λογισμικό, είναι διαφορετικό πρόβλημα. Το ζητούμενο της πρωτοβουλίας που συζητάμε εδώ, είναι τα δικαιώματα
του καταναλωτή. Δεν γκρινιάζω και δεν διαμαρτύρομαι γιατί δεν μου πουλάνε το laptop που μου γυάλισε με linux,
αλλά γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι...
Σε τελευταία ανάλυση, σαν καταναλωτή με ενδιαφέρουν τα 30 € μου (πολύ δύσκολα κερδισμένα) και σαν πολίτη,
η εφαρμογή των νόμων χωρίς να πρέπει να την διεκδικήσω στα δικαστήρια, για τόσο απλά θέματα!

Off topic:
Η διάδοση του ελεύθερου λογισμικού, η σημασία που έχει για την πρόοδο της κοινωνίας, η κατανόηση από το πλατύ κοινό όσων διακυβεύονται με την πρόσδεση στο άρμα των πολυεθνικών τύπου microsoft και apple είναι πολύ σημαντικά θέματα, αλλά το τονίζω, διαφορετικά από αυτό που συζητάμε εδώ!
Με την ευκαιρία και κάτι ακόμη, άσχετο με την συγκεκριμένη συζήτηση. Σε ότι αφορά την διαπαιδαγώγηση του κοινού, θα μπορούσαμε σαν κοινότητα να ζητήσουμε να μην φωτογραφίζεται ο opengov πρωθυπουργός μας, με φόντο τα τελευταία μοντέλα της apple...
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 22 Ιούλ 2010, 12:42

logari81 έγραψε:
Πες ότι εισαι κατασκευαστής φορητών και θέλεις να διαθέσεις ένα μοντέλο σου στην αγορά. Έχεις δικαίωμα να το διαθέσεις με όποιο λειτουργικό θέλεις. Όπως επίσης κι ο πελάτης έχει το δικαίωμα να το αγοράσει ή να μην το αγοράσει. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Αν ήταν τόσο απλά τα πράγματα θα υπηρχαν φορήτοί που θα πουλιόταν υποχρεωτικά με Linux, υποχρεωτικά με Windows, υποχρεωτικά με FreeDos, ή χωρίς λειτουργικό. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι με το τί συνδυασμό hardware-software θα θελήσει να σου προσφέρει ο κατασκευαστής. Το πρόβλημα είναι ότι ούτε ο ίδιος έχει πολλά περιθώρια για επιλογές.

Αν ως κατασκευαστής θελήσεις να διαθέσεις το μοντέλο σου και με windows έχεις το εξής πρόβλημα. Πρέπει να πληρώσεις στην MS τις αντίστοιχες άδειες. Το ποσό που θα πληρώσεις όμως δεν είναι προκαθορισμένο. Η MS μπορεί να σου πει, θέλω 20€ ανά κομμάτι ή θέλω 100€ ανα κομμάτι, αναλόγως πόσο σε συμπαθεί. Κι αν εσένα σε συμπαθεί λιγότερο από ότι τον ανταγωνισμό σου, τα λάπτοπ σου θα είναι κατα 80€ ακριβότερα από τους ανταγωνιστές σου, που έχουν καλύτερες σχέσεις με την MS. Το πρόβλημα είναι ότι η MS δεν μπορεί να ελεγθεί από κανεναν για το ποιον συμπαθει και ποιον όχι, ουτε μπορει να τις πει κανενας τίποτα γιατι έδωσες σε αυτον αυτην την προσφορά και σε μένα αλλη, έτσι όπως έχουν τα πράγματα ειναι δικαίωμά της.

Το ερώτημα που θέλω εγώ να θέσω είναι το εξής: Αφού η MS φέρεται τόσο άγαρμπα, ανήθικα και αυταρχικά γιατί οι κατασκευαστές επιμένουν να θέλουν τόσο πολύ να πουλάνε τα laptop τους (και) με windows και να μπλέκουν σε αυτό το σύστημα προστασίας και νταβατζιλικιού; Δεν είναι ελεύθεροι να της πούνε "ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε;". Τι τους εμποδίζει; Εγώ αν είχα μια εναλλακτική αξιόπιστη λύση, έστω και λίγο υποδεέστερη θα την προτιμούσα σίγουρα προκειμένου να ξεφύγω από την κατάσταση ομηρίας που περιγράφεις. Γιατί όμως τέτοιες κινήσεις δεν γίνονται σε μεγάλο βαθμό και πολλές φορές αποτυγχάνουν (*); Μήπως λείπει κάτι από το ΕΛΛΑΚ; Μήπως λείπει κάτι από τους κατασκευαστές που θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε να συμπληρωθεί;

logari81 έγραψε:
Τι κάνουμε τότε; Για να προσπαθήσουμε να σπάσουμε αυτό το μονοπώλειο θα πρέπει να δωθεί η δυνατότητα διαχωρισμου του hardware από το software.
Αυτό που λέμε είναι, ναι μεν είναι δικαίωμά σου κύριε κατασκευαστα να διαθέσεις όποιο συνδυασμό hardware-software θέλεις, επιπλέον όμως θα πρέπει να δίνεις και την δυνατότητα αγοράς του γυμνού hardware.

Η λύση του windows refund είναι ένας τρόπος να ασκήσουμε πίεση.

Πιο πάνω λες ότι ο κατασκευαστής είναι σε μια περίεργη και δυσάρεστη κατάσταση ομηρίας από την MS κι εδώ προτείνεις να τον στριμώξουμε κι εμείς ασκώντας του καταναγκασμό από τη δική μας πλευρά. Το πως ο ένας καταναγκασμός θα βοηθήσει στην απελευθέρωση από τον άλλο δεν μου είναι και τόσο καθαρό. Κερδίζουμε κάτι βάζοντας τον κατασκευαστή που χρυσοπληρώνει καταναγκαστικά όπως λες την MS να χάνει κόπο, χρόνο και χρήμα για το refund;

logari81 έγραψε:
Η άλλη λύση είναι να ψωνίζουμε από καταστήματα του εξωτερικού που προσφέρουν ήδη και φορητούς χωρίς windows. Π.χ. http://www.one.de/ .

Υπάρχουν και πιο κοντινά καταστήματα που διαφημίζονται ως linux only ή linux friendly. Δείτε σχετικό παλιότεορ thread: viewtopic.php?f=14&t=3726&hilit=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 . Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε αυτούς που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα δεσμά που περιγράφεις πιο πάνω, και γιατί όχι, να τους ρωτήσουμε με ποιον τρόπο τα κατάφεραν και τι προβλήματα αντιμετώπισαν, να τους ζητήσουμε να έρθουν στην κοινότητα ή να μας επιτρέψουν να καταγράψουμε εμείς την εμπειρία τους έτσι ώστε να βοηθηθούν και άλλοι πωλητές και κατασκευαστές που θέλουν αλλά διστάζουν να κάνουν το βήμα. Να μια ωραία ιδέα για συνέντευξη στο ubuntistas: Ένας συντελεστής του amd.net.gr η του monoware.gr να μας μιλήσει για τους λόγους που υποστηρίζει linux, την εμπειρία του, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει.

(*) Οι μεγάλες εταιρίες του χώρου IBM, HP, ASUS φλερτάρουν εδώ και καιρό με την ιδέα ανάπτυξης δικού τους desktop με βάση linux, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμα κάτι αξιοσημείωτο. Η ASUS τόλμησε με το EEE. Αλλά κι εγώ όταν το πήρα δεν άντεξα ούτε μια μέρα το απαρχαιωμένο Xandros που είχε πάνω και το φόρμαρα για να βάλω ubuntu. Φοβάμαι να φανταστώ τι τράβηξε ο ανυποψίαστος μη κομπιουτεράκιας που βρέθηκε με ένα τέτοιο μοντέλο στα χέρια.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 22 Ιούλ 2010, 12:57

pros έγραψε:
έγραψε:Τα νούμερα της MS έχουν πάρει την κατιούσα. Ανεπιστρεπτεί εκτιμώ. Οι κατασκευαστές δεν την εμπιστεύονται πια όπως παλιά, ούτε έχουν τόσο μεγάλη καούρα να είναι πιστοί της φίλοι.

Διαφωνώ με αυτή την εκτίμηση, αν ίσχυε θα υπήρχαν κάποια, έστω για δείγμα, laptop με προεγκατεστημένο gnu/linux,
σωστά ρυθμισμένα σε σχέση με το hardware (wifi, μπαταρίες), με τις απαραίτητες προσαρμογές κλπ...
Για να πούμε του στραβού το δίκιο, σε κάποιες χώρες που οι καταναλωτές καταλαβαίνουν τα δικαιώματα τους
και πιέζουν γι' αυτά, όπου οι νόμοι εφαρμόζονται, υπάρχουν. Το ερώτημα είναι γιατί δεν υπάρχουν στην Ελλάδα...

Όπως είπα και στον logari, υπάρχουν και στην Ελλάδα. Δείτε viewtopic.php?f=14&t=3726&hilit=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 . Εξάλλου δεν είναι όλα τα laptop που πωλούνται με windows. Τα MacBook Air κλπ της Apple έχουν μεγάλη επιτυχία και δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Γιατί δεν έχει και το linux;

pros έγραψε:
Off topic:
Η διάδοση του ελεύθερου λογισμικού, η σημασία που έχει για την πρόοδο της κοινωνίας, η κατανόηση από το πλατύ κοινό όσων διακυβεύονται με την πρόσδεση στο άρμα των πολυεθνικών τύπου microsoft και apple είναι πολύ σημαντικά θέματα, αλλά το τονίζω, διαφορετικά από αυτό που συζητάμε εδώ!
Με την ευκαιρία και κάτι ακόμη, άσχετο με την συγκεκριμένη συζήτηση. Σε ότι αφορά την διαπαιδαγώγηση του κοινού, θα μπορούσαμε σαν κοινότητα να ζητήσουμε να μην φωτογραφίζεται ο opengov πρωθυπουργός μας, με φόντο τα τελευταία μοντέλα της apple...

Αν και όταν γίνει trendy to Ubuntu θα του πουν οι επικοινωνιολόγοι να φωτογραφίζεται με φόντο τον κύκλο μας... Μην περιμένεις πολλά από τους πολιτικούς έτσι όπως τους έχουμε και μας έχουν καταντήσει... Δυστυχώς.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 22 Ιούλ 2010, 13:14

έγραψε:Όπως είπα και στον logari, υπάρχουν και στην Ελλάδα. Δείτε viewtopic.php?f=14&t=3726&hilit=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 . Εξάλλου δεν είναι όλα τα laptop που πωλούνται με windows.

Και το συγκεκριμένο κατάστημα υποκύπτει στον microsoft-tax,
απλά βοηθάει τον πελάτη του να διεκδικήσει την επιστροφή του ποσού,
με την μέθοδο που συζητείται σε αυτό το θέμα.

Σε ότι αφορά το εξωτερικό, τα περισσότερα laptop που υπάρχουν είναι generic barebone,
(σαν να λέμε turbo-x του πλαισίου, με εγκατεστημένη κάποια διανομή linux)
με την εξαίρεση της dell που παραδίδει και με ubuntu προεγκατεστημένο, κάτι που δεν το πολυδιαφημίζει...
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 22 Ιούλ 2010, 13:15

ktogias έγραψε:Αφού η MS φέρεται τόσο άγαρμπα, ανήθικα και αυταρχικά γιατί οι κατασκευαστές επιμένουν να θέλουν τόσο πολύ να πουλάνε τα laptop τους (και) με windows και να μπλέκουν σε αυτό το σύστημα προστασίας και νταβατζιλικιού;

Γιατί το 90% του κοσμου ενδιαφέρεται (λόγω άγνοιας) για υπολογιστες με windows. Είναι φαύλος κύκλος.

ktogias έγραψε:Πιο πάνω λες ότι ο κατασκευαστής είναι σε μια περίεργη και δυσάρεστη κατάσταση ομηρίας από την MS κι εδώ προτείνεις να τον στριμώξουμε κι εμείς ασκώντας του καταναγκασμό από τη δική μας πλευρά.

Σε κατάσταση ομηρίας θα ηταν κάποιος από εμάς αν ήθελε να λειτουργήσει ως κατασκευαστής. H πλειοψηφία των μεγάλων και μικρών κατασκευαστών μια χαρά βολεύονται με την διαπλοκή τους με την MS. Δεν είμαι υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς, στην πράξη ελεύθερη αγορά = ελεύθερη διαπλοκή.

ktogias έγραψε:Υπάρχουν και πιο κοντινά καταστήματα που διαφημίζονται ως linux only ή linux friendly.

ktogias έγραψε:Ένας συντελεστής του amd.net.gr η του monoware.gr να μας μιλήσει για τους λόγους που υποστηρίζει linux, την εμπειρία του, τα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει.

Πού είναι το monoware; Απότι δείχνει η σελίδα τους έχουνε μείνει στα λόγια. Και το amd.net.gr που φαίνεται να το παλεύει πολυ, απότι μας είπαν, δεν εχουν καταφέρει να φέρουν ακόμα κανονικό φορητο χωρις windows. Φεραν βέβαια ένα netbook και επίσης βοηθάνε με το windows refund. Γιατί δεν προχωράνε αυτές οι προσπάθειες; Φταίμε κι εμείς όταν παμε και δίνουμε τα λεφτά μας στο e-shop και στο multirama.

Το παράδειγμα του http://www.one.de το θεωρώ πολύ καλο γιατι προσφέρει μια καλή αναλογία απο υπολογιστες με και χωρις windows. Περίπου 20% των μοντελων που φέρνουν ειναι χωρίς windows που μου φαίνεται λογικό νούμερο.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Εκδηλώσεις - Συναντήσεις - Ενέργειες & Υλικό Προώθησης