Παρατηρήσεις για την βελτίωση του περιοδικού μας

...το ηλεκτρονικό περιοδικό της ελληνικής κοινότητας ubuntu-gr

Συντονιστές: Geochr, adem1

Re: Παρατηρήσεις για την βελτίωση του περιοδικού μας

Δημοσίευσηαπό linuxman » 03 Νοέμ 2008, 19:23

Σε μένα δεν είναι ούτε στο Adobe ούτε στο Evince , ενώ κανονικά είναι δεν έχω άλλο πρόβλημα .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 03 Νοέμ 2008, 19:35

ποσταρω εδω καποια λαθη που εντοπισε καποιος στο τρεχον τευχος στο αρθρο για το startup και μου τα μετεφερε:

έγραψε:Αν θέλατε για παράδειγµα να ξεκινήσετε το σύ-
στηµα σαν ένας απλός single user χρήστης
αποκοµµένος από δίκτυα, τότε το RunLevel 5
κάνει αυτή την δουλειά... (στο Runlevel αυτό,
δεν γίνονται configure τα network interfaces και
δεν ξεκινάνε οι σχετικοί daemons).

http://en.wikipedia.org/wiki/Runlevel#Debian_Linux

...καστικά πρέπει να χωράει στον MBR (Master
Boot Recorder) που καταλαµβάνει ένα sector...

http://en.wikipedia.org/wiki/Master_boot_record

Κάθε φορά που εγκαθιστάται έναν νέο kernel
στο σύστηµα σας, ο packet manager (apt-get)

package manager, προσπερνάμε την ενεργητική/παθητική
δολοφονία.

για το πρωτο εννοει αποτι καταλαβα ότι θα επρεπε να ειναι RunLevel 1
για το δευτερο οτι ειναι 512byte κι οχι 512 Kbyte
το τριτο ειναι package αντι για packet
και το τεταρτο "εγκαθιστάτε" αντι "εγκαθιστάται"

τα τελευταια ειναι οι δικες μου ερμηνειες.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 03 Νοέμ 2008, 19:57

το άρθρο έχει πίνακα μέσα που αναφέρει το runlevel 1 σαν single user άρα είναι σωστή η παρατήρηση όπως και αυτή του packet αντί του ορθού package manager. Επιπλέον όρθο και το mistyping του Kbyte αντί του byte που θα έπρεπε να είναι σημειωμένο.
θα ενημερωθούν οι διορθωτές (10 βουρδουλιές έκαστος) διότι έπρεπε να προσέξουν και δεν...

Γιατί ο φίλος σου ντρέπεται να περάσει να πει την γνώμη του από εδώ και αρκείται να σχολιάζει μέσω mail ?

Πες του το "βήμα" του περιοδικού είναι ανοικτό και περιμένουμε να μας στείλει άρθρο για να το δημοσιεύσουμε...
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 03 Νοέμ 2008, 20:13

Μην ασχολείστε με λάθη και παραλείψεις σχετικά με τα άρθρα. Το τεύχος έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να γίνει η παραμικρή διόρθωση.

Οι επισημάνσεις που θα γίνονται για τη βελτίωση του περιοδικού θα λαμβάνονται υπόψιν για το 2ο τεύχος.

linuxman έγραψε:Σε μένα δεν είναι ούτε στο Adobe ούτε στο Evince , ενώ κανονικά είναι δεν έχω άλλο πρόβλημα .

Σέργιε, δεν κατάλαβα τίποτα...
Σε εμένα στο Ubuntu με το Adobe Acrobat 8 (από το Medibuntu repo) τα links είναι "clickable". Στο evince δεν είναι.
Τι γίνεται στους υπόλοιπους; Σε άλλους pdf viewers;
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 03 Νοέμ 2008, 20:37

The_Mentor έγραψε:
Γιατί ο φίλος σου ντρέπεται να περάσει να πει την γνώμη του από εδώ και αρκείται να σχολιάζει μέσω mail ?

δεν ειναι φιλος μου και ουτε τον γνωριζω, αναφερθηκε απο καποιον στο #ubuntu-gr και σκεφτηκα οτι καλο θα ηταν να το μεταφερω αφου δεν το εκανε ο ιδιος.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 03 Νοέμ 2008, 20:45

Διάφορες αβλεψίες θα υπάρχουν πάντα σε τεχνικά περιοδικά όπως αυτό.
Ίσως στο μέλλον να δούμε τη δυνατότητα για επιταγές, ωστόσο για τώρα αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε ένα νήμα με τίτλο π.χ.

Errata για το Ubuntistas, Τεύχος 1

όπου καταγράφουμε τυχόν αβλεψίες. Τα άτομα που βρίσκουν τις αβλεψίες στέλνουν απάντηση, και εμείς από την πλευρά μας επιβεβαιώνουμε (ή όχι).

Για το επόμενο τεύχος μπορούμε να έχουμε το νήμα έτοιμο (τεύχος 2) και το βάζουμε το URL στο περιοδικό, οπότε θα αναγκάσει τα άτομα να μπαίνουν πιο συχνά στο φόρουμ :twisted:
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gourgi » 04 Νοέμ 2008, 01:53

για τα τυπογραφικά λάθη προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
για τα υπόλοιπα θα πρέπει να επισημαίνονται με κάποιο τρόπο.
δεν θα ήθελα να να διαβάσει κάποιος νέος χρήστης το περιοδικό και να μάθει κάποια πράγματα λάθος είτε από δικά μου κείμενα είτε από κάποιον άλλον. κατανοητό το ότι κάνουμε λάθη αλλά επίσης κατανοητό πρέπει να είναι αυτά τα λάθη να διορθωθούν. Σκεφτόμουν ο ίδιος να ανοίξω ένα τέτοιο νήμα εδώ αλλά με πρόλαβαν οι εξελίξεις.

η ιδέα του σίμου είναι καλή. μπορούμε να κάνουμε αυτό ή να υπάρχει 1 φύλλο στο δευτερο τεύχος που να αναφέρει το λάθος. Έτσι το κάνουν και στο fullcircle mag. Γράφουν ότι στην τάδε σελίδα γράφαμε αυτό ενώ το σωστό είναι αυτό. Η λύση αυτή μου φαίνεται καλύτερη λόγω του ότι το περιοδικό μπορεί να διανεμηθεί και σε έντυπη μορφή.

επίσης προτείνω καλό θα ήταν να υπάρχει ένα e-mail για feedback σε περίπτωση που κάποιος είδε κάποιο λάθος αλλά βαριέται ή δεν θέλει να γραφτεί στο forum.

edit
Μόλις ήρθε μέσω e-mail και το πρώτο σχόλιο για την ενότητα μου και με χαροποίησε ιδιαίτερα ότι το questions.ubuntistas@gmail.com δεν θα πάει χαμένο.
έγραψε:
στο πρώτο τεύχος υπάρχει μία ερώτησης πως σβήνονται τα αρχεια του
κάδου και η απάντηση είναι:
sudo rm -rf ~/.local/share/Trash/files/*
Ο νέος χρήστης ένα λάθος να κάνει και να βάλει ένα κενό εκεί που δε
χρειάζεται έχει χάσει πάρα πολλά δεδομένα.
sudo rm -rf ~ /.local/share/Trash/files/ *
Kαλό είναι είτε να εξηγούμε τι κάνει η εντολή ή να μη γράφουμε τέτοιες
επικίνδυνες εντολές.

Καλή δουλειά!!!

edit2
@simos: καλή η ιδέα για την επιταγή για όποιον βρεί το λάθος αλλά ποιος θα την πληρώνει ;
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Desktop:stable9.04 i386|testing9.10 i386|Opteron Amd64 1.8GHz|RAM 2GB|Nvidia 6600GT|Msi K8N Platinum|Live! 24bit 5.1|Pixelview Playtv Pro BT878+rev.9d
Asus EEE 1000h9.04 i386|N270|RAM 2GB|945GME|RT2860|82801G
Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX

IRC: gourgi
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 04 Νοέμ 2008, 11:15

Άποψη μου είναι ότι κάποια λάθη ουσίας, σημαντικά, καλό είναι να διορθώνονται στην πορεία ή να μπει σελίδα διόρθώσεων στο υπάρχον τεύχος και όποιος καταβάζει το pdf από μια μέρα και μετά να βλέπει την διόρθωση. Αν το δουλέψουμε έτσι μπορούμε να βάζουμε και versions, π.χ. version 3.11.2008, μετά version 5.11.2008 κοκ. Βέβαια επειδή είναι κόπος, είναι απόφαση του bullgr.

Βελτιωμένη πρόταση: Να αναγράφεται με bold γράμματα σε εμφανές σημείο του περιοδικού, π.χ. σελ 3, ότι υπάρχει σελίδα διορθώσεων στο Χ link και ότι πρέπει να την συμβουλεύονται οι αναγνώστες προτού δοκιμάσουν κάτι. Αυτό θα είναι εύκολο από την στιγμή που το περιοδικό αποκτήσει δικό του δικτυακό χώρο.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 04 Νοέμ 2008, 12:07

ilpara έγραψε:Άποψη μου είναι ότι κάποια λάθη ουσίας, σημαντικά, καλό είναι να διορθώνονται στην πορεία ή να μπει σελίδα διόρθώσεων στο υπάρχον τεύχος και όποιος καταβάζει το pdf από μια μέρα και μετά να βλέπει την διόρθωση. Αν το δουλέψουμε έτσι μπορούμε να βάζουμε και versions, π.χ. version 3.11.2008, μετά version 5.11.2008 κοκ. Βέβαια επειδή είναι κόπος, είναι απόφαση του bullgr.

Ξεχάστε το αυτό... Εκτός και αν θέλετε να βγάζουμε ένα τεύχος ανά 6μηνο.
Το περιοδικό βγήκε και δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές.

ilpara έγραψε:Βελτιωμένη πρόταση: Να αναγράφεται με bold γράμματα σε εμφανές σημείο του περιοδικού, π.χ. σελ 3, ότι υπάρχει σελίδα διορθώσεων στο Χ link και ότι πρέπει να την συμβουλεύονται οι αναγνώστες προτού δοκιμάσουν κάτι. Αυτό θα είναι εύκολο από την στιγμή που το περιοδικό αποκτήσει δικό του δικτυακό χώρο.

Το είδατε πουθενά αυτό να γίνεται; Στο Full Cicle Magazine δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Και ας πούμε ότι το κάνουμε... Εάν αρχίζουμε να ασχολούμαστε με διορθώσεις σφαλμάτων με το περιοδικό που έχει ήδη κυκλοφορήσει τότε χάνουμε πολύτιμο χρόνο για το επόμενο. Κανονικά πρέπει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να έχουν ήδη ανατεθεί τα άρθρα στους συντάκτες, έως τις 15 Δεκεμβρίου να τα τελειώσουν και να τα παραδώσουν στους επιμελητές κειμένων και αυτοί με τη σειρά τους να μου τα παραδώσουν κατά τις 20-23 Δεκεμβρίου για να έχω μπροστά μου 15 μέρες για τη σελιδοποίηση και να είναι το περιοδικό έτοιμο το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Και είμαστε ήδη στις 4 Νοεμβρίου και δεν έχει ξεκινήσει τίποτα σχετικά με το επόμενο τεύχος. Βλέπετε πόσο πιεστικός είναι ο χρόνος;
Εάν τώρα καθόμαστε και ασχολούμαστε με τα κενά και με τις τελείες κλπ τότε προβλέπω να βγάζουμε ένα τεύχος ανά 6μηνο.

Εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα... Θα κάνω ότι μου πείτε. Άλλωστε το περιοδικό είναι κοινοτικό και όχι ιδιοκτησία μου:
Θέλετε ένα περιοδικό αξεγάδιαστο, τέλειο μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, που να το έχουμε κάνει δεκάδες/εκατοντάδες διορθώσεις αλλά να κυκλοφορεί ανά 6μηνο (και με 48 σελίδες λόγω άνεσης χρόνου) ή ένα περιοδικό όπως αυτό που βγάλαμε, με κάποιες ατέλειες (πιστεύω όχι τόσο σημαντικές) και να κυκλοφορεί ανά 2μηνο;

Η απόφαση είναι δική σας. Συζητήστε το και θα πράξω ότι μου πείτε...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 04 Νοέμ 2008, 12:12

Θα συμφωνήσω με το bullgr. Ό,τι έγινε, έγινε. Καλώς ή κακώς. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Υπάρχει και δεύτερο τεύχος κι εκείνο πρέπει να είναι καλύτερο από το πρώτο.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περιοδικό Ubuntistas