Παρατηρήσεις για την βελτίωση του περιοδικού μας

...το ηλεκτρονικό περιοδικό της ελληνικής κοινότητας ubuntu-gr

Συντονιστές: Geochr, adem1

Re: Παρατηρήσεις για την βελτίωση του περιοδικού μας

Δημοσίευσηαπό taratatzoum » 04 Νοέμ 2008, 12:30

το περιοδικό είναι πάρα πολύ καλό, επαγγελματικά στημένο και σίγουρα έχει κλέψει τις εντυπώσεις.
τα όποια μικρο λαθάκια ή μικροπαραλήψεις υπάρχουν , θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε όλα τα τεύχη, εδώ εφημερίδες και περιοδικά με επαγγελματίες που πληρώνονται για αυτό αδρά και βγαίνουν με λάθη.
επίσης μην ξεχνάμε ότι και τα παιδιά που γράφουν ή που θα γράψουν στο μέλλον αλλά και αυτός που κάνει την σελιδοποίηση διαθέτουν χρόνο απο την προσωπική τους ζωή...
Ιστολόγιο
1 Γνώσεις → Linux: Προχωρημένος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Λειτουργικό → Slackware 13.37.0 64-bit (el_GR.utf-8)
3 Προδιαγραφές → CPU: 8x Intel Core i7 CPU Q 740 1.73GHz ‖ RAM 3894 MiB ‖ Dell Inc. - Dell Inc. Inspiron N5010
4 Κάρτες γραφικών: ATI Redwood [Radeon HD 5600 Series] ⎨1002:68c1⎬
5 Δίκτυα: wlan0: Broadcom BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller ⎨14e4:4727⎬ ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller ⎨10ec:8136⎬
taratatzoum
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: rizitis
IRC: rizitis or rtz
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 05 Νοέμ 2008, 16:04

θα παρακαλέσω να ακούσουμε προτάσεις βελτίωσης για το περιοδικό. Τα λάθη μας έγιναν και πιστέψτε με, θα ξαναγίνουν πολλές φορές ακόμα... Άλλωστε είμαστε ερασιτέχνες αρθρογράφοι με το άγχος να βγάλουμε κάτι καλό. Ίσως μετά το 5-6 τεύχος που θα έχουμε ηρεμήσει θα είναι περισσότερο εύκολο. Τώρα είναι μη το σηζητάς...

Όποιος έχει πρόταση ολοκληρωμένη / ή μια ιδέα / ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ακουστεί (είτε νομίζει πως είναι χαζό είτε οχι) ας το πεί εδώ για να μπορέσουμε να το μελετήσουμε.

Επίσης όποιος θέλει μπορεί να στείλει ένα άρθρο (PM me!!!) και να το δημοσιεύσουμε. Παρακαλώ πολύ για αυτό... μη διστάσετε καθόλου. Προσωπικά σας δίνω και τον χώρο μου για αυτό αν δεν μπορεί να τοποθετηθεί αλλού. Απλά χρησιμοποιείστε μια γραμματοσειρά 12p και σελίδα Α5. Τίποτε άλλο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε εξωτερικές πηγές κάντε αναφορά σε ποιές, και αυτό είναι όλο.
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό giannoug » 05 Νοέμ 2008, 21:49

Μόλις πριν λίγα λεπτά έκανα post στο blog μου για το περιοδικό! :lol:
Έχω γράψει κάποιες προτάσεις για βελτίωση αλλά δεν ήξερα αν θα τα δείτε ή όχι. :oops:
Anyway, δεν έχω γράψει τίποτα το σημαντικό, αλλά για όποιον θέλει το link του post είναι αυτό:
http://blog.giannou.net/sovares-malakie ... s-issue-1/
giannoug
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xlv1000 » 06 Νοέμ 2008, 12:47

Συγχαρητήρια σε όλους όσους αφιέρωσαν χρόνο και μεράκι για να βγεί το περιοδικό.Τέτοιες προσπάθειες βοηθούν πολύ του νέους χρήστες (όπως εγώ) να μάθουμε καινουρια πράγματα.Σχετικά με τις παρατηρήσεις για το περιοδικό έχω να πώ τα εξής:

1-Περισσοτερο χρωμα
2-θεματα και για παιχνίδια σε κάθε τευχος
3-σιγουρα αρκετοι απ' εσας που ασχοληθήκατε με το περιοδικό έχετε ξεχάσει πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να αφήσει τα windows και να βρεθεί σ' ενα εντελώς νέο λειτουργικό περιβάλλον.Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν θέματα και για απλά πράγματα που θα συναντήσει ο νέος χρήστης όπως πώς βλέπω τα διάφορα format των video που έχω στον σκληρό μου,πώς φέρνω το "περιβάλλον εργασίας" του υπολογιστή (θεματα,εικονίδια,scrrenlets κλπ)στα μέτρα μου,πώς εγκαθιστώ προγράμματα(αποθετήρια κλπ) και γενικά μικρά και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πραγματα που βοηθάνε το νέο χρήστη να μή πελαγώσει και τελικά να κολλήσει στο Linux όπως και 'γω

και πάλι συγχαρητήρια για την προσπαθεια

ΥΓ περιμένω με ανυπομονησία το νέο τεύχος
Τελευταία επεξεργασία από xlv1000 και 08 Νοέμ 2008, 16:43, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
CPU:Intel(R) Celeron(R) CPU G530 @ 2.40GHz
GPU:Intel , DX 10.1 2048x1536.
RAM:4GB
LAN:Realtek® 8111E
AUDIO:Realtek® ALC 887 8-Channel
Επίπεδο Γνώσεων : Linux-χαμηλό , Αγγλικά-μέτρια
Άβαταρ μέλους
xlv1000
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sudobash » 06 Νοέμ 2008, 13:01

xlv1000 έγραψε:1-Περισσοτερο χρωμα

Νομίζω ότι δε χρειάζεται περισσότερο χρώμα για να είναι αφενός ευανάγνωστο και αφετέρου να είναι εύκολα εκτυπώσιμο από κάποιον που θα ήθελε να το έχει σε έντυπη μορφή.

xlv1000 έγραψε:
2-θεματα και για παιχνίδια σε κάθε τευχος

Από το επόμενο τεύχος θα υπάρχει μόνιμη στήλη που θα αναφέρεται σε παιχνίδια.
Ubuntu 9.10 32bit | 2 x Intel Core 2 Duo T5500 @ 1.66GHz | 2GB DDR2 RAM | Intel 950 Graphics
Richard Stallman wrote the compiler God used. The Big Bang was the Universe's first segfault.
Άβαταρ μέλους
sudobash
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 06 Νοέμ 2008, 13:04

xlv1000 έγραψε:...1-Περισσοτερο χρωμα...
Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αρκετοι το εκτυπώνουν και το πολύ μελάνι εκεί είναι πρόβλημα. Για εμένα το παρόν τεύχος ήταν ικανοποιητικό και για ηλεκτρονική ανάγνωση και για εκτύπωση.

xlv1000 έγραψε:...2-θεματα και για παιχνίδια σε κάθε τευχος...
Έχεις δίκιο. Ήδη το έχουμε συζητήσει και θα το πράξουμε. Αν θες να συμμετέχες σε review παιχνιδιού γράψε εδώ: viewtopic.php?f=35&t=1720

xlv1000 έγραψε:...3-σιγουρα αρκετοι απ' εσας που ασχοληθήκατε με το περιοδικό έχετε ξεχάσει πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να αφήσει τα windows και να βρεθεί σ' ενα εντελώς νέο λειτουργικό περιβάλλον.Γι' αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν θέματα και για απλά πράγματα που θα συναντήσει ο νέος χρήστης όπως πώς βλέπω τα διάφορα format των video που έχω στον σκληρό μου,πώς φέρνω το "περιβάλλον εργασίας" του υπολογιστή (θεματα,εικονίδια,scrrenlets κλπ)στα μέτρα μου,πώς εγκαθιστώ προγράμματα(αποθετήρια κλπ) και γενικά μικρά και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πραγματα που βοηθάνε το νέο χρήστη να μή πελαγώσει και τελικά να κολλήσει στο Linux όπως και 'γω...
Και πάλι συμφωνούμε. Απλά δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τους οδηγούς που ήδη υπάρχουν στο παρόν φόρουμ. Για αυτό και το άρθρο μου στο περιοδικό είχε αντικείμενο πως νέος χρήστης βρίσκει λύσεις. Πάντως έχουν κατά νου την πρόταση σου.
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 06 Νοέμ 2008, 13:29

sudobash έγραψε:Νομίζω ότι δε χρειάζεται περισσότερο χρώμα για να είναι αφενός ευανάγνωστο και αφετέρου να είναι εύκολα εκτυπώσιμο από κάποιον που θα ήθελε να το έχει σε έντυπη μορφή.

Σωστά... Και καλύτερα να μείνει έτσι ως έχει για να το τυπώνει όποιος θέλει και από τον οικιακό του εκτυπωτή. Γιατί εάν επιχειρήσετε να το εκτυπώσετε σε κάποιον έξω (internet cafe, φωτοτυπίες, χαρτικά είδη κλπ) θα πρέπει να προσέξετε πάρα μα πάρα πολύ τη τιμή... Εγώ για το release party της Θεσσαλονίκης τύπωσα σε ένα φωτοτυπικό έξω (άθλια ποιότητα) το περιοδικό. Τι μου χρέωσε; 0,70 ευρώ τη κάθε όψη... Σύνολο 19 (!!!) ευρώ.

Γι' αυτό καλύτερα λιτά (αλλά καλαίσθητα) χρώμματα και να το εκτυπώνετε στο σπίτι σας ή σε κάποιον φίλο...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xlv1000 » 07 Νοέμ 2008, 13:24

Αναρωτιέμαι πόσοι απ' αυτούς που διάβασαν το περιοδικό το εκτύπωσαν.

Νομίζω ότι σχετικά με τη θεματολογία δεν πρέπει να αναζητειται καποιο πρωτότυπο θέμα (δε θα ξανανακαλύψουμε τον τροχό).Αλλωστε με λιγο ή πολύ ψάξιμο μπορεί καποιος να βρεί τα πάντα.Κατά τη γνώμη μου ένας απο του στοχους της θεματολογίας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη διαφόρων θεμάτων που με λίγο ψάξιμο μπορεί να βρεί κάποιος στο διαδύκτιο (πχ http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=617349,http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=856190)Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μεταφράσεις- βελτιώσεις,προσθήκες των αυτούσιων κειμένων είτε με αναφορα των πηγών-διευθύνσεων και μικρή περιγραφή,σε μορφή λίστας
Ελπίζω να μη σας κουρασα και να βοήθησα δίνοντας και την οπτική ενός νέου (μετράω λιγότερο από χρόνο )στο linux

ΥΓ ενα πολύ καλό προγραμμα για backup φτιαγμένο απο ένα έλληνα με μεράκι όπως όλοι εσεις οι συντακτες του περιοδικού ,που νομίζω πρεπει να παρουσιαστει στο περιοδικό http://luckybackup.sourceforge.net/
Τελευταία επεξεργασία από xlv1000 και 07 Νοέμ 2008, 15:16, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
CPU:Intel(R) Celeron(R) CPU G530 @ 2.40GHz
GPU:Intel , DX 10.1 2048x1536.
RAM:4GB
LAN:Realtek® 8111E
AUDIO:Realtek® ALC 887 8-Channel
Επίπεδο Γνώσεων : Linux-χαμηλό , Αγγλικά-μέτρια
Άβαταρ μέλους
xlv1000
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 07 Νοέμ 2008, 13:37

μπραβο σας πολυ καλο ειμαι σιγουρος οτι καθε τευχος θα ειναι καλλιτερο απο το προηγουμενο!!!
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό atermon » 07 Νοέμ 2008, 14:20

Επιτρέψτε μου να καταθέσω και εγώ ορισμένες προσωπικές απόψεις σχετικά:

• Ο προσανατολισμός θα προτιμούσα να είναι οριζόντιος (τρίστηλο) και όχι κάθετος (δίστηλο), δεδομένου ότι οι περισσότερες οθόνες σύγχρονων φορητών και σταθερών είναι σε widescreen format. Έτσι δεν χρειάζεται scroll down η σελίδα, μόνο μετάβαση στην επόμενη. Η εκτύπωση του περιοδικού είναι δευτερεύουσα (έχω οικολογική συνείδηση).
  • Είναι σημαντικό να λειτουργούν οι εσωτερικοί (TOC) και εξωτερικοί σύνδεσμοι. Λόγω πολυετούς σερφαρίσματος η μνήμη μου είναι φωτογραφική πλέον και αποθηκεύω εύκολα στον βιολογικό μου σκληρό μια χρήσιμη URL πρώτου επιπέδου.
  • Το μέγεθος του αρχείου είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σίγουρα με τις DSL το πρόβλημα λύνεται μερικώς, αλλά πολλοί χρήστες στη χώρα μας δεν διαθέτουν τέτοιες συνδέσεις και το μέγεθος(σε ΜΒ και cm) μετράει!

Ένα αντίστοιχο γερμανικό ηλεκτρονικό περιοδικό που ανακάλυψα, με 53 σελίδες και αρκετές εικόνες έχει μέγεθος μόνο 2,3 MB! Στο τεύχος Νοεμβρίου και στη σελίδα 44 υπάρχει άρθρο ακριβώς για αυτό το επίτευγμα. Ξεκινήσανε πριν 3 χρόνια με το OOo και στην πορεία, με τη βοήθεια μιας αρχισυντάκτριας, που η πτυχιακή της αφορούσε στην τεχνολογία LaTeX, καταφέρανε να δημιουργήσουν το περιοδικό στη σημερινή του μορφή. Νομίζω ότι αν παρακολουθήσουμε τον κύκλο ανάπτυξης του συγκεκριμένου περιοδικού θα γίνουν θαύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κώδικας LaTeX είναι διαθέσιμος. Απαιτείται όμως κόπος και χρόνος. Ο κόπος μας χαρίζει γνώση, με τον χρόνο τι γίνεται όμως;

Αυτά από εμένα, δεν θα αναφερθώ στα αυτονόητα για τη αξιόλογη προσπάθεια του πρώτου τεύχους. Η μνεία για τη συμμετοχή μου στη σελίδα 2 με κολακεύει, δεν ήταν ανάγκη. Άλλωστε με ΠΜ είχα θέσει και θέτω εαυτόν ως εφεδρεία υψηλής ετοιμότητας.
<Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους> | <Οδηγοί χρήσης>
DEBIAN "Sid" 32bit σε Sony VAIO VGN-FE11S
Intel T2400(1,83 GHz) │ 2GB DDR2 │ NVIDIA GeForce Go 7400 │Intel 3945ABG │Intel 82801G(ICH7 Family) │ TFT 15.4" WXGA
Άβαταρ μέλους
atermon
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περιοδικό Ubuntistas