Παρατηρήσεις για την βελτίωση του περιοδικού μας

...το ηλεκτρονικό περιοδικό της ελληνικής κοινότητας ubuntu-gr

Συντονιστές: Geochr, adem1

Re: Παρατηρήσεις για την βελτίωση του περιοδικού μας

Δημοσίευσηαπό griper » 10 Νοέμ 2008, 21:33

Έχω μια απορία για το καινούριο Ubuntακι μας....

Και το όνομα του είναι.....Ubuntu Intrepid Ibex ή Ubuntu Interpid Ibex??
Άβαταρ μέλους
griper
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 10 Νοέμ 2008, 21:59

Intrepid Ibex
Αν έκανες ένα απλό search στο google ή πήγαινες στο http://www.ubuntu-gr.org/ θα το έβλεπες...
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό griper » 10 Νοέμ 2008, 22:23

ilpara έγραψε:Intrepid Ibex
Αν έκανες ένα απλό search στο google ή πήγαινες στο http://www.ubuntu-gr.org/ θα το έβλεπες...

Το λέω γιατί στο www.ubuntu-gr.org το αναφέρει σαν Ubuntu Intrepid ενώ στο εξώφυλλο του περιοδικού ως Interpid.
Άβαταρ μέλους
griper
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 10 Νοέμ 2008, 22:53

griper έγραψε:Το λέω γιατί στο http://www.ubuntu-gr.org το αναφέρει σαν Ubuntu Intrepid ενώ στο εξώφυλλο του περιοδικού ως Interpid.

:o :shock: :roll: ... κάναμε σαρδάμ!

Το σωστό είναι Intrepid, το λέει και ο γούγλης :lol:
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 12 Νοέμ 2008, 11:54

Παιδιά, ο @atermon έθεσε κάποια σημαντικά ζητήματα για το περιοδικό που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και να τα συζητήσουμε (συγνώμη που άργησα αλλά είχα φορτωμένο πρόγραμμα και δεν προλάβαινα να postάρω):

atermon έγραψε:Επιτρέψτε μου να καταθέσω και εγώ ορισμένες προσωπικές απόψεις σχετικά:

Ο προσανατολισμός θα προτιμούσα να είναι οριζόντιος (τρίστηλο) και όχι κάθετος (δίστηλο), δεδομένου ότι οι περισσότερες οθόνες σύγχρονων φορητών και σταθερών είναι σε widescreen format. Έτσι δεν χρειάζεται scroll down η σελίδα, μόνο μετάβαση στην επόμενη. Η εκτύπωση του περιοδικού είναι δευτερεύουσα (έχω οικολογική συνείδηση).

Εδώ ανοίγεις μεγάλο θέμα που σηκώνει πολύ συζήτηση... Έχεις δίκιο, ο οριζόντιος προσανατολισμός είναι ο βέλτιστος για ανάγνωση στη οθόνη. Είναι όμως πραγματικά χάλια διάσταση όταν πρόκειται για έντυπο. Κανένα έντυπο στον πλανήτη δεν κυκλοφορεί σε διάσταση οριζόντια. Είναι δύσχρηστο και δεν χρησιμοποιείται πουθενά.

Άρα αυτό που θα πρέπει να αποφασιστεί πρώτα είναι κατά πόσο μας ενδιαφέρει η εκτύπωση του περιοδικού. Εάν ενδιαφέρει πολλούς η εκτύπωση τότε η διάσταση αυτή που έχει το περιοδικό είναι η σωστή. Εάν πάλι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η εκτύπωση, η οριζόντια διάσταση είναι η καλύτερη για ανάγνωση στη οθόνη (βλέπε Full Cicle Magazine).

Τα υπέρ της τρέχουσας διάστασης του περιοδικού είναι ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκτυπωθεί, ενώ με λίγο (ή αρκετό) scrolling διαβάζεται και στην οθόνη.

Τα υπέρ της οριζόντιας διάστασης ενός περιοδικού είναι ότι είναι (πραγματικά) απόλαυση να διαβάζεται σε οθόνη (και ειδικά σε widescreen) αλλά αποκλείεται η περίπτωση καλαίσθητης εκτύπωσης (εκτύπωση πχ σε τυπογραφείο, εκτύπωση προσωπική με βιβλιοδεσία/θερμοκόλληση, αρχειοθέτηση κλπ)

Ακούω γνώμες... Τι διάσταση προτιμάτε; Εάν υπάρξει διάσταση απόψεων ίσως ανοίξουμε και ψηφοφορία...

atermon έγραψε:Είναι σημαντικό να λειτουργούν οι εσωτερικοί (TOC) και εξωτερικοί σύνδεσμοι. Λόγω πολυετούς σερφαρίσματος η μνήμη μου είναι φωτογραφική πλέον και αποθηκεύω εύκολα στον βιολογικό μου σκληρό μια χρήσιμη URL πρώτου επιπέδου.

Είχα γράψει μερικά post πιο πριν σε αυτή τη ενότητα ότι τα link λειτουργούν στο adobe reader 8 που έχω δοκιμάσει αλλά όχι στο evince. Ζήτησα feedback από τους υπόλοιπους αλλά δεν έβγαλα ξεκάθαρη εικόνα.
Για τους εσωτερικούς συνδέσμους θα τους εφαρμόσω στο επόμενο τεύχος. Στην ουσία μόνο στη σελίδα των περιεχομένων χρειάζεται να γίνει..

atermon έγραψε:Το μέγεθος του αρχείου είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σίγουρα με τις DSL το πρόβλημα λύνεται μερικώς, αλλά πολλοί χρήστες στη χώρα μας δεν διαθέτουν τέτοιες συνδέσεις και το μέγεθος(σε ΜΒ και cm) μετράει!

Αυτό είναι λάθος δικό μου γιατί από συνήθεια (λόγω του επαγγέλματός μου) το pdf το έκανα σε cmyk αντί για rgb. Ήδη μετά από δοκιμές που έχω κάνει, έχω κατεβάσει το μέγεθος στα 10MB και στο επόμενο τεύχος, με κάποιες αλλαγές ακόμη, υπολογίζω το μέγεθος του pdf να είναι περίπου στα 7-8MB.

atermon έγραψε:Ένα αντίστοιχο γερμανικό ηλεκτρονικό περιοδικό που ανακάλυψα, με 53 σελίδες και αρκετές εικόνες έχει μέγεθος μόνο 2,3 MB! Στο τεύχος Νοεμβρίου και στη σελίδα 44 υπάρχει άρθρο ακριβώς για αυτό το επίτευγμα. Ξεκινήσανε πριν 3 χρόνια με το OOo και στην πορεία, με τη βοήθεια μιας αρχισυντάκτριας, που η πτυχιακή της αφορούσε στην τεχνολογία LaTeX, καταφέρανε να δημιουργήσουν το περιοδικό στη σημερινή του μορφή. Νομίζω ότι αν παρακολουθήσουμε τον κύκλο ανάπτυξης του συγκεκριμένου περιοδικού θα γίνουν θαύματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κώδικας LaTeX είναι διαθέσιμος. Απαιτείται όμως κόπος και χρόνος. Ο κόπος μας χαρίζει γνώση, με τον χρόνο τι γίνεται όμως;

Κατ' αρχάς να σε ευχαριστήσω για το link... Μιας και γνωρίζω τη γερμανική γλώσσα θα το τιμήσω δεόντως!!!
Όσον αφορά τη δημιουργία του περιοδικού σε LaTeX... Εάν έχεις σαδομαζοχιστικές τάσεις τότε το κάνεις το περιοδικό σε LaTeX. Αλλιώς το κάνεις σε πρόγραμμα DTP (Scribus) που σου δίνει τεράστιες ευκολίες σε σύγκριση με το LaTeX.

Εντάξει, το γερμανικό περιοδικό είναι όντως ωραίο και καλαίσθητο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να πάμε όλοι σε LaTeX και να βγάλουμε την ψυχή μας...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 12 Νοέμ 2008, 12:06

Η δική μου εμπειρία, από γνωστούς και από την DTE / περίπτερο Hellug, λέει ότι η πλειοψηφία, και κυρίως οι προερχόμενοι από windows χρήστες που δεν έχουν περάσει τη ζωή τους πίσω από μια οθόνη, προτιμάει να διαβάζει το περιοδικό εκτυπωμένο.
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 12 Νοέμ 2008, 12:07

Πέρα από το αν μπορούν να υλοποιηθούν ή όχι - για διάφορους λόγους - οι συμβουλές του atermon πρέπει να του πω ένα μεγάλο μπράβο, διότι δείχνει πως δεν διάβασε μόνο το περιοδικό, αλλά το μελέτησε.

thanx dude...
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xlv1000 » 17 Νοέμ 2008, 08:44

ilpara έγραψε:Η δική μου εμπειρία, από γνωστούς και από την DTE / περίπτερο Hellug, λέει ότι η πλειοψηφία, και κυρίως οι προερχόμενοι από windows χρήστες που δεν έχουν περάσει τη ζωή τους πίσω από μια οθόνη, προτιμάει να διαβάζει το περιοδικό εκτυπωμένο.

Γιατί δε κάνουμε μια ψηφοφορία για το θέμα?
CPU:Intel(R) Celeron(R) CPU G530 @ 2.40GHz
GPU:Intel , DX 10.1 2048x1536.
RAM:4GB
LAN:Realtek® 8111E
AUDIO:Realtek® ALC 887 8-Channel
Επίπεδο Γνώσεων : Linux-χαμηλό , Αγγλικά-μέτρια
Άβαταρ μέλους
xlv1000
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mokou » 19 Νοέμ 2008, 23:22

Γειά σας φίλοι και δημιουργοί του περιοδικού,χρησιμοποιώ γενικά το linux για λίγο καιρό,ξεκίνησα με την 8.04 έκδοση και πήγα τώρα στην 8.10 .Προσωπικά θα ήθελα να είχε το περιοδικό θέματα για άτομα σαν και μένα τους πρωτάρηδες,δλδ βασικά θέματα πχ το πρόγραμμα wine είναι αυτό και κάνει αυτό,σε κάθε τεύχος να έχει 2-3 τέτοια θεματάκια.Θα με βοηθούσε να καταλάβω καλύτερα τα πράγματα.Ζητώ συγνώμη αν έχει ξαναγραφτεί.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο:Ubuntu Mate 14.10
Προδιαγραφές ⇛Intel(R) Core(TM) i7-2600K CPU @ 3.40GHz,Nvidia Z68X-UD5 ,Nvidia Geforce 560 .

When you are a leader,you can become everything you want
Άβαταρ μέλους
Mokou
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 20 Νοέμ 2008, 15:08

Mokou έγραψε:Γειά σας φίλοι και δημιουργοί του περιοδικού,χρησιμοποιώ γενικά το linux για λίγο καιρό,ξεκίνησα με την 8.04 έκδοση και πήγα τώρα στην 8.10 .Προσωπικά θα ήθελα να είχε το περιοδικό θέματα για άτομα σαν και μένα τους πρωτάρηδες,δλδ βασικά θέματα πχ το πρόγραμμα wine είναι αυτό και κάνει αυτό,σε κάθε τεύχος να έχει 2-3 τέτοια θεματάκια.Θα με βοηθούσε να καταλάβω καλύτερα τα πράγματα.Ζητώ συγνώμη αν έχει ξαναγραφτεί.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Χμμμ, έχεις δίκιο ... και ένα άρθρο "βασικές εφαρμογές για βασικές δουλειές" ή "αντιστοιχία εφαρμογών από windows σε linux" (και πολλά άλλα) θα ήταν χρήσιμα για τον πρωτάρη. Θα το δούμε στο 3ο τεύχος γιατί η ύλη του 2ου έχει κλείσει. Σε ευχαριστούμε πάντως που μπήκες στον κόπο να μας πεις την άποψη σου, μας είναι πολύ χρήσιμη ;)
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περιοδικό Ubuntistas