Περιοδικό Ubuntίστας

...το ηλεκτρονικό περιοδικό της ελληνικής κοινότητας ubuntu-gr

Συντονιστές: Geochr, adem1

Re: Περιοδικό Ubuntu-gr

Δημοσίευσηαπό vista killer » 31 Ιούλ 2008, 23:12

Συμφωνώ και εγώ ας αρχίσουμε σιγά σιγά να οργανώνουμε την δημιουργία του περιοδικού.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 01 Αύγ 2008, 13:48

Ωραία, μιας και δεν υπάρχουν άλλες προτάσεις για τη δομή του περιοδικού και συμφωνείτε όλοι, προχωράμε στο τρίτο βήμα:
-Στο τρίτο βήμα αφού έχουν πλέον καθοριστεί η ονομασία και η δομή των περιεχομένων, θα δημιουργηθούν τα εικαστικά-προσxέδιο από εμένα. Μόλις το τελειώσω θα το παραθέσω στο forum για τυχόν διορθώσεις-αλλαγές.

Μιας και η ψηφοφορία λήγει στις 17 του μήνα για να καθοριστεί η ονομασία του περιοδικού και εγώ θα λείπω σε λίγο με άδεια, εξελίξεις θα υπάρξουν στο τέλος του μήνα.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 01 Αύγ 2008, 14:11

εχω μια προταση να κανω για να δουμε αν μπορουμε να την βολέψουμε καπως στην υλη του περιοδικού. Ειχα και αρχικά αναφερθει στο ενδεχομενο μεταφράσεων ξενων περιοδικών που δεν επικράτησε. Η ιδέα που έχω τωρα ειναι να κάνω μεταφραση καποιων αρθρων σε μια αφιερωμένη για το σκοπό αυτο ενότητα. Συγκεκριμμένα ειχα την ιδεα να μεταφραζω καθε μηνα ενα howto απο το γερμανικο wiki. Το γερμανικο wiki του Ubuntu ειναι το καλύτερα οργανωμένο απο όσα έχω δει ...ακόμα κι από το επισημο αγγλικό. Επίσης κάθε μήνα γίνεται επιλογή του καλύτερου howto. Νομίζω οτι θα ήταν καλή ιδέα να μεταφράζουμε καθε μηνα ή καθε δίμηνο ένα απο αυτα τα "howto του μήνα". Καταυτό τον τρόπο θα μπορουσα να προσφερω υλικό για την μία ενότητα howto κάθε μηνα αν υπάρχει χώρος, ενώ αν υπάρχει υπερπροσφορά απο howto (λεμε τωρα) θα μπορουσα να το κανο καθε δίμηνο.

Η δεύτερη ιδέα στο ίδιο στυλ είναι επιλογη και μεταφραση άρθρων από δύο γερμανόφωνα περιοδικα τύπου fullcircle, το yalm και το freiesmagazine. Σε ότι αφορά αυτήν την ιδέα θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει τον ρόλο μπαλαντερ για να γεμίσει τρύπες σε όλες τις ενότητες αφού υπάρχει αφθονο υλικο απο τις εκδοσεις αυτών των περιοδικών των τελευταιων δυο χρόνων.

Σε ότι αφορά την μεταφραση μην νομίζεται ομως ότι θα είναι και κάτι τοσο εύκολο αφού για καθε άρθρο θα πρεπει να αναπαράγω την εκάστοτε διαδικασία και να τραβήξω τα σχετικά screenshots στα ελληνικα.

Τι λέτε κολλάνε οι προτάσεις μου κάπου;
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 01 Αύγ 2008, 21:33

το μόνο πρόβλημα με αυτό είναι η γλώσσα. Πιθανόν δεν υπάρχουν πολλοί να σε βοηθήσουν εδώ μέσα (πιστεύω). Έτσι αν εσύ για κάποιο λόγο βρίσκεσαι πνιγμένος στη δουλειά και δεν μπορείς να ανταποκριθείς δε θα έχουμε backup στη μετάφραση. Εκτός και αν κάνεις έναν υπερ-μαραθώνιο μετάφρασης και έχεις 2-3 wiki έτοιμα γιαυτό τον λόγο.

Απλά η σκέψη μου πάει στο να έχουμε 1-2 backup σε κάθε θέση ώστε να καλύπτουμε τα προσωπικά προβλήματα ενασχόλησης των μελών/συντακτών.
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Antithesis » 01 Αύγ 2008, 23:24

έγραψε:Γεια χαρά! Παρακολουθώ εδώ και λίγο καιρό το φόρουμ και όσον αφορά το καινούριο περιοδικό δηλώνω υπερήφανο μέλος του αναγνωστικού κοινού =) Βλέπω στο άλλο θέμα ότι το εγχείρημα ήδη έχει θεμελιωθεί. Παρόλα αυτά, αν υπάρχει θέση για διορθωτή κειμένων θα χαρώ να την αναλάβω, ξεπληρώνοντας έτσι το χρέος μου απέναντι στην κοινότητα του ubuntu, που στάθηκε -και θα συνεχίσει να στέκεται- πολύτιμη στην αλληλεπίδρασή μου με το εναλλακτικό λειτουργικό. =)

Τελικά ενδιαφέρον για αυτή μου την προσφορά υπάρχει ή απλώς να αράξω περιμένοντας το πρώτο τεύχος; =)
Άβαταρ μέλους
Antithesis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 02 Αύγ 2008, 00:08

antithesis υποθέτω ότι ο bullgr δεν έχει επικοινωνήσιε ακόμη μαζί σου διότι ακόμη δεν έχει αρχίσει το 1ο τεύχος να ετοιμάζεται, κατά τον Σεπτ το βλέπω να ξεκινάει, οπότε θα σε χρειαστούμε στα σίγουρα, ... και συγνώμη που σε αφήσαμε σε αναμονή, αν ξαναγίνει μην διστάσεις να μας ξαναενοχλήσεις, σε χρειαζόμαστε :)
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Antithesis » 02 Αύγ 2008, 00:43

Σ'ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! Μπορεί να μη φαίνομαι ενεργή χρήστης στο φόρουμ -αν και μπαίνω αρκετές φορές στον πειρασμό να μιλήσω/ρωτήσω- αλλά παρακολουθώ τα θέματα και μ'αρέσει το φιλικό κλίμα που έχετε διαμορφώσει εδώ στο ubuntu-gr. Όπως και να 'χει, θα είμαι στη διάθεσή σας αν με χρειαστείτε. =)
Άβαταρ μέλους
Antithesis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 02 Αύγ 2008, 08:37

Για να δηλώσει συμμετοχή κάποιος στο περιοδικό θα πρέπει να μου κάνει pm και να δηλώσει την ιδιότητα με την οποία θέλει να ασχοληθεί. Συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να συμπεριλάβω όποιος δηλώνει ενδιαφέρον αόριστα σε ένα post. οπότε στέιλτε μου pm όσοι θέλετε να συμμετάσχετε.

Είπαμε όλοι οι καλοί χωράνε και όλες οι ιδιότητες χρειάζονται. Αλλά βλέπω μια διστακτικότητα όσον αφορά στην ιδιότητα του συντάκτη. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο. Το αναφέρω απλώς γιατί δεν θέλω να καταλήξουμε στο τέλος με 6-7 συντάκτες και 10 διορθωτές κειμένων...

Όσον αφορά στο θέμα που αναφέρει ο logari81 μάλλον είστε λίγο μπερδεμένοι... Ο κάθε συντάκτης θα αναλάβει από μια θεματολογία σύμφωνα με το επίπεδο γνώσεών του. Από κει και πέρα η πηγή των κειμένων του μπορεί να είναι από οπουδήποτε (εκτός copyrighted υλικού, μην κάνει κανένας αντιγραφή άρθρου από περιοδικό!!!).

Δηλαδή εάν ο logari81 κάνει ένα howto (εφόσον αναλάβει την σχετική ενότητα) που προέρχεται είτε από τη γερμανική κοινότητα είτε από την πακιστανική, εμένα δεν με ενδιαφέρει, αρκεί να το έχει δοκιμάσει ότι δουλεύει.
Και φυσικά δεν χρειάζεται να το διαχωρίσουμε στο περιοδικό. Το ubuntu είναι ένα και μοναδικό σε όλο τον κόσμο και οι οδηγοί που γράφει ένας χρήστης οποιασδήποτε εθνικότητος θα δουλέψει σε οποιοδήποτε υπολογιστή που τρέχει ubuntu.

Το ίδιο ισχύει για όλη τη θεματολογία του περιοδικού... Τα κείμενα μπορούν να προέρχονται απ' όπου θέλετε (προσοχή όπως είπα στο copyright). Γι αυτό έλεγα και λέω τόσο καιρό ότι για να είσαι συντάκτης δεν είναι τόσο τρομερό. Υπάρχει τόσο έτοιμο υλικό που με μερικές μεταφράσεις, έναν μικρό πρόλογο και το άρθρο είναι έτοιμο. Πολλοί ίσως να μην το κατάλαβαν αυτό νομίζοντας ότι θα γράφουν κείμενα από το μηδέν. Με αποτέλεσμα να διστάσουν πολλοί να δηλώσουν συμμετοχή.

Για παράδειγμα έχω γράψει ήδη 3 οδηγούς εδώ στο forum... Ορίστε το υλικό. Με μια μικρή προσθήκη εισαγωγικού κειμένου έχω ήδη έτοιμο υλικό για άρθρο σε τρία περιοδικά... Τόσο εύκολα.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 04 Αύγ 2008, 00:52

The_Mentor έγραψε:το μόνο πρόβλημα με αυτό είναι η γλώσσα. Πιθανόν δεν υπάρχουν πολλοί να σε βοηθήσουν εδώ μέσα (πιστεύω).

Yπάρχει τουλάχιστον ακόμη ένας (εγώ δηλαδή) που μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την περιπτωση. Αλλά όπως λέει και ο bullgr η δουλειά του συντάκτη δεν είναι και τόσο τρομακτική.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Antithesis » 04 Αύγ 2008, 14:04

Βλέπω ότι ήδη έχει γίνει η προσθήκη του ονόματός μου στην πρώτη σελίδα, συνεπώς επίσημα πλέον ανήκω κι εγώ στην ομάδα. Χαιρετισμούς σε όλους, σας παρακολουθώ σχεδόν ένα μήνα τώρα και δε βλέπω την ώρα να συνεργαστώ μαζί σας. Προς το παρόν, αναμένω τις εξελίξεις που θα λάβουν χώρα σε μερικές εβδομάδες. =)
Άβαταρ μέλους
Antithesis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περιοδικό Ubuntistas