Περιοδικό Ubuntίστας

...το ηλεκτρονικό περιοδικό της ελληνικής κοινότητας ubuntu-gr

Συντονιστές: Geochr, adem1

Re: Περιοδικό Ubuntu-gr

Δημοσίευσηαπό bullgr » 06 Αύγ 2008, 08:47

Μετά από αρκετά "επεισόδια" αποφάσισα να ονομάσω όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει το περιοδικό Ubuntίστας.
Θα ξεκινήσω πλέον τη σχεδίαση του λογότυπου και το βασικό layout του περιοδικού και θα επανέλθω. Μια και είναι όμως Αύγουστος και ήδη έχω άδεια και θα λείπω για 10 μέρες υπολογίζω να έχω τελειώσει τα εικαστικά τέλη του μήνα ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Οι συντάκτες έως τότε θα μπορείτε να συζητήσετε το ποια ενότητα θα αναλάβει ο καθένας. Θα πρέπει ο κάθε συντάκτης σύμφωνα με το επίπεδο γνώσεών του να αναλάβει και την ανάλογη ενότητα. Κάποιοι που είναι καλοί στα τεχνικά θα αναλάβουν μια από τις αντίστοιχες ενότητες και όσοι δεν είναι θα αναλάβουν τις υπόλοιπες που δεν έχουν τεχνικό περιεχόμενο.

Και εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι δεν χωράνε εγωισμοί... Θα πρέπει να υπάρχει ευγενής άμιλλα και να γίνει σωστός και δίκαιος καταμερισμός. Ο καθένας να αναλάβει αυτό που μπορεί καλύτερα.

Εάν κάποιος δηλαδή έχει τεχνικές γνώσεις δεν θα πρέπει να αναλάβει πχ την ενότητα με τα παιχνίδια ή την ενότητα με τα νέα. Αυτές θα πρέπει να τις αναλάβουν συντάκτες που δεν έχουν τεχνικές γνώσεις.

Θέλω να το σεβαστείτε αυτό και ο καταμερισμός των ενοτήτων να γίνει από εσάς τους ίδιους χωρίς τη δική μου παρέμβαση. Μεγάλα παιδιά είστε, μπορείτε να συνενοηθείτε. Να μην γίνει πάλι το "μπάχαλο" που έγινε στη ψηφοφορία.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 06 Αύγ 2008, 12:55

bullgr έγραψε:...
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι:
-Επιλογή ονομασίας (αυτό θα ξεκαθαρίσει με τη ψηφοφορία)
-Δομή περιεχομένων
-Δημιουργία εικαστικών-προσχεδίου (αυτό θα το κάνω εγώ)
-Κατανομή θεματολογίας στους συντάκτες
...
-Στο δεύτερο βήμα θα πρέπει να καθοριστεί η δομή των περιεχομένων. Στο πρώτο post είχα δώσει την εξής δομή:
  • Σελίδα 1 - Εξώφυλλο
  • Σελίδα 2 - Ταυτότητα-Περιεχόμενα Α
  • Σελίδα 3 - Ταυτότητα-Περιεχόμενα Β
  • Σελίδα 4 - Νέα-Ειδήσεις Α
  • Σελίδα 5 - Νέα-Ειδήσεις Β
  • Σελίδα 6 - Νέα-Ειδήσεις C
  • Σελίδα 7 - Νέα-Ειδήσεις D
  • Σελίδα 8 - Ελεύθερο Άρθρο A (σχόλια-σκέψεις)
  • Σελίδα 9 - Ελεύθερο Άρθρο B (σχόλια-σκέψεις)
  • Σελίδα 10 - Παρουσίαση Διανομής A (Ubuntu, Ubuntu based, mini distros, system resque, live cd)
  • Σελίδα 11 - Παρουσίαση Διανομής B (Ubuntu, Ubuntu based, mini distros, system resque, live cd)
  • Σελίδα 12 - Συνέντευξη Α
  • Σελίδα 13 - Συνέντευξη Β
  • Σελίδα 14 - Τεχνικό Θέμα-Howto A (μεγάλο)
  • Σελίδα 15 - Τεχνικό Θέμα-Howto B
  • Σελίδα 16 - Τεχνικό Θέμα-Howto C
  • Σελίδα 17 - Τεχνικό Θέμα-Howto D
  • Σελίδα 18 - Τεχνικό Θέμα-Howto A (μικρό)
  • Σελίδα 19 - Τεχνικό Θέμα-Howto B
  • Σελίδα 20 - Παρουσίαση-Review Προγραμμάτων-Εφαρμογών Α
  • Σελίδα 21 - Παρουσίαση-Review Προγραμμάτων-Εφαρμογών Β
  • Σελίδα 22 - Παρουσίαση-Review Παιχνιδιών
  • Σελίδα 23 - Κίνηση-Νέα-Ανακοινώσεις Ubuntu-gr (site, list, forum)
  • Σελίδα 24 - Οπισθόφυλλο
...
-Στο τέταρτο βήμα θα είμαστε πλέον έτοιμοι να κάνουμε κατανομή των θεμάτων στους συντάκτες οι οποίοι θα αποφασίσουν (και με προτάσεις του forum) το περιεχόμενο της θεματολογίας που έχουν αναλάβει (εννοείται ότι θα τηρείται το ύφος της θεματολογίας, δηλαδή στην ενότητα των "Νέων" δεν γίνεται να του τη βαρέσει ξαφνικά του συντάκτη και να γράψει ένα howto).
...

Με δεδομένο ότι
ι) δεν έχω, είτε γνώσεις προγραμματισμού, είτε εμπειρία σε linux και ιδίως σε χρήση τερματικού
ιι) δεν φορτώνω ότι βρω στον Η/Υ μου, δεν τον "πειράζω" με την πρώτη ευκαιρία, και συνεπώς δεν δοκιμάζω νέες διανομές, εφαρμογές, παιχνίδια
ιιι) δεν παρακαλούθώ τακτικά τα νέα-ειδήσεις της κοινότητας διεθνώς ούτε γνωρίζω πρόσωπα του χώρου (π.χ. για συνεντεύξεις)
και με δεδομένο ότι
ιν) είμαι νέος και ολίγον άπειρος αλλά ενθουσιώδης χρήστης ubuntu (από Μάρτη'07)
προσωπική μου εκτίμηση είναι οτι το κομμάτι στο οποίο θα μπορούσα να φανώ περισσότερο χρήσιμος είναι το:
Ελεύθερο Άρθρο
όπου ως απλός χρήστης θα μπορούσα να αρθογραφώ απευθυνόμενος κατά κύριο λόγο είτε σε νέους-άπειρους χρήστες linux είτε σε χρήστες άλλων λειτουργικών (βλ. win / mac) που σκέφτονται το linux. Μάλιστα ως νέος χρήστης και ο ίδιος αντιλαμβάνομαι πολύ καλά πιστεύω τις φοβίες, ανησυχίες, ενδοιασμούς, καθώς και τα λάθη που κάνει κάποιος στα πρώτα του βήματα, και πιστεύω ότι το ποιο σημαντικό που πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν είναι η φιλοσοφία-νοοτροπία της κοινότητας και του linux και πως θα μάθουν να ψάχνουν, να μαθαίνουν, να ρωτούν, να βοηθούν.
Βεβαίως, όπως λέει παραπάνω ο bullgr, αν με κρίνετε περισσότερο κατάλληλο για κάτι άλλο, ακολουθώντας και τις υποδείξεις σας, πιστεύω οτι και εκεί θα βοηθήσω. Άλλωστε είμαι λίγο καιρό στον χωρο και ακόμα μαθαίνω-εξελίσσομαι.

ΥΓ: Ίσως να το διευκρίνησε ο bullgr και να μην το κατάλαβα αλλά όπου λέει Α, Β, κλπ εννοεί ότι οι σελίδες αυτές θα είναι στην ίδια θεματολογία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να περιέχουν ένα και μοναδικό άρθρο, αναλόγως του μεγέθους μπορεί να έχουν είτε ένα είτε περισσότερα, αρκεί να είναι π.χ. 2 σελλίδες (Α και Β), σωστά?
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Antithesis » 06 Αύγ 2008, 15:50

Καλησπέρα!

# Σελίδα 8 - Ελεύθερο Άρθρο A (σχόλια-σκέψεις)
# Σελίδα 9 - Ελεύθερο Άρθρο B (σχόλια-σκέψεις)

Κι εγώ στα χνάρια ακριβώς του ilpara βαδίζω γι'αυτό και από την αρχή με θεώρησα κατάλληλη τη διόρθωση-επιμέλεια των κειμένων. Στην πορεία βεβαίως αποδείχτηκε ότι έχω ιδέες για ελεύθερο άρθρο από τη σκοπιά του μέσου χρήστη, με θεματολογία ανάλογη με αυτή που έγραψε ilpara. Από ότι καταλαβαίνω Α και Β, σημαίνει ένα άρθρο που καταλαμβάνει χώρο δύο σελίδων. Αν όχι, τότε θα ήθελα να αναλάβω το ένα εκ των δύο ελεύθερων άρθρων και εάν πράγματι πρόκειται για ενιαίο άρθρο, προτείνω να το κάνουμε συνεργατικά -είναι αξιοσημείωτο σε τι ορίζοντες μπορεί να σε πάει μία συζήτηση- με τον ilpara, αρκεί να συμφωνεί και ο ίδιος.

# Σελίδα 2 - Ταυτότητα-Περιεχόμενα Α
# Σελίδα 3 - Ταυτότητα-Περιεχόμενα Β

Αυτό είναι εύκολο να γίνει! Ο τίτλος των άρθρων, ίσως με περιγραφή μιας γραμμής. Τι ακριβώς εννοούμε με το "ταυτότητα";

# Σελίδα 12 - Συνέντευξη Α
# Σελίδα 13 - Συνέντευξη Β

Συνέντευξη από ποιους; Θα είναι από προσωπικότητες του χώρου ή από απλούς χρήστες (σαν τις μίνι συνεντεύξεις που κάνει το λίνουξ φόρματ);
Άβαταρ μέλους
Antithesis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 06 Αύγ 2008, 19:59

Mε ευχαρίστηση θα αναλάβω οτιδηποτε μου ανατεθεί, εκτός ίσως από συνεντεύξεις μιας και δε γνωρίζω και τόσους πολλούς. Πιστεύω ότι μπορώ να φανώ χρήσιμος στα τεχνικά θέματα (μεγάλο ή μικρό) και θα υποστήριζα με χαρά μια τακτική στήλη για προγραμματισμό.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Antithesis » 06 Αύγ 2008, 20:44

Κάτι τέτοιο θα ήταν ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν ξεκινούσες από το πιο χαμηλό επίπεδο και σταδιακά κατευθυνόσουν σε πιο προχωρημένα θέματα. Όσες φορές προσπάθησα να παρακολουθήσω tutorial για προγραμματισμό παρατήρησα ότι υπήρχε υλικό για αρχάριους και για πολύ προχωρημένους αλλά κάπου στη μέση δεν υπήρχε επάρκεια. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις μου δινόταν η εντύπωση πως επρόκειτο για programming for programming's sake, χωρίς ουσιώδεις εφαρμογές που να αφορούν ή τουλάχιστον να εμπνέουν το μέσο χρήστη. Μια σειρά για προγραμματισμό θα μπορούσε άραγε να υπαχθεί στο μικρό τεχνικό θέμα ή θα ήταν προτιμότερη η ποικιλία;
Άβαταρ μέλους
Antithesis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 06 Αύγ 2008, 20:46

Εγώ μπορώ να κινηθώ στα παρακάτω:
έγραψε:# Σελίδα 14 - Τεχνικό Θέμα-Howto A (μεγάλο)
# Σελίδα 15 - Τεχνικό Θέμα-Howto B
# Σελίδα 16 - Τεχνικό Θέμα-Howto C
# Σελίδα 17 - Τεχνικό Θέμα-Howto D
# Σελίδα 18 - Τεχνικό Θέμα-Howto A (μικρό)
# Σελίδα 19 - Τεχνικό Θέμα-Howto B
# Σελίδα 20 - Παρουσίαση-Review Προγραμμάτων-Εφαρμογών Α
# Σελίδα 21 - Παρουσίαση-Review Προγραμμάτων-Εφαρμογών Β

Κάποια στιγμή και καμιά συνέντευξη στον Σίμο :D
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Antithesis » 06 Αύγ 2008, 21:45

έγραψε:ΥΓ: Ίσως να το διευκρίνησε ο bullgr και να μην το κατάλαβα αλλά όπου λέει Α, Β, κλπ εννοεί ότι οι σελίδες αυτές θα είναι στην ίδια θεματολογία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να περιέχουν ένα και μοναδικό άρθρο, αναλόγως του μεγέθους μπορεί να έχουν είτε ένα είτε περισσότερα, αρκεί να είναι π.χ. 2 σελλίδες (Α και Β), σωστά?

Τελικά μάλλον όχι:

έγραψε:Υπόψιν ότι εκεί που γράφω A, B, C, D, ή A, B σημαίνει ότι το θέμα είναι ένα τετρασέλιδο ή ένα δισέλιδο. Το τονίζω αυτό γιατί μερικοί γράψανε "να μπει στο Α αυτό και στο Β εκείνο" κλπ
Άβαταρ μέλους
Antithesis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 06 Αύγ 2008, 22:00

ftso έγραψε:...
Κάποια στιγμή και καμιά συνέντευξη στον Σίμο :D

μου το πήρες από το μυαλό μου :P --πάντως θα ήταν φοβερά ενδιαφέρουσα!!!
Βεβαίως τώρα που το σκέφτομαι προτιμώ να ξεκινήσω με συνέντευξη από τον ftso(!) ;) ...ελπίζω να σου την έφερα :lol:
Ας σοβαρευτώ.
ι) Ναι συνεντεύξεις από τα γνωστά παιδιά της κοινότητας μπορώ να κάνω και εγώ, και μάλιστα σε συνεργασία με τον ftso εγώ να διερευνώ τα κίνητρα, την φιλοσοφία κλπ και ο ftso να επεκτείνεται σε ποιο τεχνικά θέματα. Πέρα από την κοινότητα όμως ελάχιστους ξέρω. Και επιπλέον είμαι Αθήνα ενώ νομίζω ότι ο ftso είναι σε άλλη πόλη.
ιι) Και όσον αφορά το "ελεύθερο θέμα", ναι φυσικά μπορούμε να συνεργαστούμε με την antithesis (εκτός και αν προκύψει αντίθεση :lol:) και να κάνουμε το θέμα άλλοτε μαζί, άλλοτε εναλλάξ, άλλωστε καλό είναι να υπάρχει backup όλων μας.
ιιι) Για τις σελ 2-3 και εγώ θα ήθελα λίγες διευκρινήσεις περί τίνος πρόκειται (editorial και περιεχόμενα?)
Ηλίας
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Antithesis » 06 Αύγ 2008, 22:24

@ilpara
Άψογα! =)

///

Σελίδα 23 - Κίνηση-Νέα-Ανακοινώσεις Ubuntu-gr (site, list, forum)
Και υποθέτω ότι αυτό θα μπορούσε να το αναλάβει κάποιος συντονιστής (ή ο ίδιος ο bullgr) μιας και λόγω θέσης παρακολουθεί όλη την κίνηση.
Άβαταρ μέλους
Antithesis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό align » 07 Αύγ 2008, 00:43

ενδιαφερον θα ειχαν να γινονται οπως λετε συνεντευξεις,οπως και να μαθαιναμε απο τους πρωτεργατες του λινουξ στην Ελλαδα πως ηταν τα πραγματα στην αρχη,οι πρωτες ομαδες κτλ.
αρχαριος στο linux
align
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περιοδικό Ubuntistas