Τεύχος 1 - Ubuntistas - Frozen Way

...το ηλεκτρονικό περιοδικό της ελληνικής κοινότητας ubuntu-gr

Συντονιστές: Geochr, adem1

Τεύχος 1 - Ubuntistas - Frozen Way

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 14 Σεπ 2008, 12:56

Παρακάτω παρατίθεται ο πίνακας με τα θέματα που δηλώθηκαν.

Πιθανόν οι σελίδες που φαίνονται να αλλάξουν θέση κατά τη σελιδοποίηση και να έχουμε μετακινήσεις κλπ. Μη ξεχνάτε πως είναι 1ο τεύχος και πρέπει να λυθούν πολλά προβλήματα ακόμα και σε θέματα που φαίνονται εξ' αρχής εύκολα.

Από εδώ και πέρα μόνο μικροαλλαγές θα γίνουν δεκτές. ΤΙΠΟΤΕ άλλο.
Για οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνεται ΜΟΝΟ μέσω PM στον ftso και ΟΧΙ δημόσια για να μην έχουμε συγχύσεις / προβλήματα / παρεξηγήσεις με άλλους συγγραφείς. Αν εγκριθεί η αλλαγή θα ανακοινώνεται. Αν όχι (που είναι και το πιο πιθανό!!!) συνεχίζουμε.

Τα άρθρα θα συγγραφούν από σήμερα και μέχρι και την μεθ' επόμενη ΠΕΜΠΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ όπως είχε ανακοινωθεί στο viewtopic.php?f=35&t=954&st=0&sk=t&sd=a&start=10#p8970 λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση θα σας δοθούν αργότερα σήμερα ή αύριο, αλλά υπολογίστε πως θα χρησιμοποιηθεί DIN A5 σελίδα, επομένως κάντε την πρόβλεψή σας γι' αυτό (Α5 = μία Α4 που διπλώνει στη μέση - επιλέξτε Α5 από τηn ρύθμιση σελίδων στο O.O.)

ΑΠΟΡΙΕΣ /ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΓΝΩΜΕΣ ΘΑ ΛΥΝΟΝΤΑΙ - ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ

Μόλις τελειώσετε το κείμενο (Openoffice, dia, etc Open source software) θα ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

• Aνακοινώνεται το τέλος σε topic που θα ανοιχθεί αργότερα. Στο τόπικ θα ανακοινώνουμε ΜΟΝΟ πως τελειώσαμε και τίποτε άλλο.
  • Κάνετε upload το/τα αρχεία σε Rapidshare FREE account όπου θα ανακοινώσετε το link ΜΟΝΟ ΜΕ PM σε εμένα ή στον Sudobash.
  • Τα κείμενά συλλέγονται και μετά από ένα αρχικό debbuging θα μεταφέρονται στους ελεγκτές για ρεκτιφιέ.
  • Τα τελικά κείμενα μεταφέρονται στον Bullgr για την τελική σελιδοποίηση και "έκδοση"

ΡόλοςΣυγγραφέαςΘέμα
Σελίδα 4
Σελιδα 5
Σελίδα 6
Σελίδα 7
kalakouentin, logari81Νέα X.Org.Server 1.5.0
Flux, Python
2.6.27@ Ibex
εξελίξεις στις μεγαλύτερες διανομές
κλπ
Σελίδα 8
Σελίδα 9
Σελίδα 12
Σελίδα 13
Antithesis, IlparaΣυνέντευξη = από ktogias
Ελεύθερο = Πως βρίσκω λύσεις-απαντήσεις σε προβλήματα, επιθυμίες, απορίες περί ubuntu linux
Σελίδα 10
Σελίδα 11
Σελίδα 24
vista killerΠαρουσίαση Διανομής A (Ubuntu, Ubuntu based, mini distros, system resque, live cd
Πρώτες εντυπώσεις από το Kubuntu Ibex
Retro games -scummvms και xspect εξωμοιοτές ο ένας για adventure και ο άλλος για τα παλιά games που τρέχαν σε zx spectrum
Σελίδα 22DimitrisInkscape - Δημιουργία και επεξεργασία scalable vector γραφικών
Σελίδα 23gourgi
Puppet_Master
ερωταπαντήσεις όπως:
πως βρίσκω ποιά έκδοση ubuntu έχω;
πως επαναφέρω το grub μετά από επανεγκατάσταση Windows
πως βρίσκω ποιος driver χρησιμοποιείται για την κάρτα γραφικών μου.
Προγράμματα Windows και ποιά τα αντίστοιχα στο ubuntu etc
Σελίδα 25Johnειδήσεις σχετικά με την κοινότητα UBUNTU-GR (μερικά θέματα από την λίστα, site, φορουμ) πως αναπτύσσεται, συνολικά μέλη, κτλ.

ΡόλοςΜέλος
Σελίδα 1 - ΕξώφυλλοBullgr
Σελίδα 2 - Ταυτότητα-Περιεχόμενα ΑBullgr
Σελίδα 3 - Ταυτότητα-Περιεχόμενα ΒBullgr
ΕικόναΣελίδα 4 - Νέα-Ειδήσεις Αkalakouentin
ΕικόναΣελίδα 5 - Νέα-Ειδήσεις Βkalakouentin
ΕικόναΣελίδα 6 - Νέα-Ειδήσεις Clogari81
ΕικόναΣελίδα 7 - Νέα-Ειδήσεις Dlogari81
ΕικόναΣελίδα 8 - Ελεύθερο Άρθρο A (σχόλια-σκέψεις)ilpara, Antithesis
ΕικόναΣελίδα 9 - Ελεύθερο Άρθρο B (σχόλια-σκέψεις)ilpara, Antithesis
Σελίδα 10 - Παρουσίαση Διανομής A (Ubuntu, Ubuntu based, mini distros, system resque, live cd)vista killer
Σελίδα 11 - Παρουσίαση Διανομής B (Ubuntu, Ubuntu based, mini distros, system resque, live cd)vista killer
ΕικόναΣελίδα 12 - Συνέντευξη Αilpara, Antithesis
ΕικόναΣελίδα 13 - Συνέντευξη Βilpara, Antithesis
ΕικόναΣελίδα 14 - Τεχνικό Θέμα-Howto A (μεγάλο)sudobash
ΕικόναΣελίδα 15 - Τεχνικό Θέμα-Howto Bsudobash
ΕικόναΣελίδα 16 - Τεχνικό Θέμα-Howto Csudobash
ΕικόναΣελίδα 17 - Τεχνικό Θέμα-Howto Dsudobash
ΕικόναΣελίδα 18 - Τεχνικό Θέμα-Howto A (μικρό)The_Mentor
ΕικόναΣελίδα 19 - Τεχνικό Θέμα-Howto BThe_Mentor
ΕικόναΣελίδα 20 - Τεχνικό Θέμα-Howto A (μικρό)ftso
ΕικόναΣελίδα 21 - Τεχνικό Θέμα-Howto Bftso
ΕικόναΣελίδα 22 - Παρουσίαση-Review Προγραμμάτων-Εφαρμογών ΑDimitris
ΕικόναΣελίδα 23 - Παρουσίαση-Review Προγραμμάτων-Εφαρμογών ΒPuppet_Master
Σελίδα 24 - Παρουσίαση-Review Παιχνιδιώνvista killer
ΕικόναΣελίδα 25 - Κίνηση-Νέα-Ανακοινώσεις Ubuntu-gr (site, list, forum)john
Σελίδα 26 - ΟπισθόφυλλοBullgr
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Τεύχος 1 - Ubuntistas - Frozen Way

Δημοσίευσηαπό sudobash » 16 Σεπ 2008, 11:40

Οδηγίες προς τους συντάκτες:

Στο παρακάτω link υπάρχει ένα δείγμα κειμένου μιας σελίδας σε odt format, το οποίο θα ακολουθήσουμε και στα δικά μας κείμενα:
http://www.drivehq.com/file/df.aspx/ses ... Deigma.odt

Ακολουθούν κάποιες παρατηρήσεις/οδηγίες:

• Το κείμενο να μην έχει μορφοποίηση, να είναι δηλαδή plain text. (σημαντικό!!!)
  • Ο διαχωρισμός μεταξύ των στοιχείων του κειμένου θα γίνεται με μια κενή γραμμή. Τα στοιχεία αυτά είναι ο τίτλος του άρθρου, ο πρόλογος, οι τίτλοι των κεφαλαίων, τα κεφάλαια και ο κώδικας που ίσως να υπάρχει στο κείμενο μας. Καμία άλλη μορφοποίηση να μη γίνει!
  • Υπόψιν ότι το κείμενο που δόθηκε παραπάνω είναι για άρθρα μιας σελίδας. Εάν κάποιος αναλαμβάνει δισέλιδο, ας διπλασιάσει (copy-paste) το κείμενο στο δείγμα για να δει το όγκο κειμένου που χρειάζεται. Το αντίστοιχο να γίνει και με τα 4σέλιδα θέματα. Ο όγκος του κειμένου είναι ήδη υπολογισμένος βάση των διστάσεων του περιοδικού που θα είναι 17Χ23 (πλάτος-ύψος) αφαιρώντας τον χώρο που θα καταλαμβάνουν τα περιθώρια, banner, σελιδοδείκτης και 1 φωτογραφία.
  • Οι εικόνες να μην είναι μέσα στο κείμενο. Να αποστέλονται ξεχωριστά από το κείμενο και όσο το δυνατόν σε καλύτερη ανάλυση.
  • Ξανατονίζεται ότι το κείμενο θα είναι plain text. Να μη γίνει καμία μορφοποίηση, ούτε παράγραφοι, ούτε εσοχές, ούτε μορφοποίηση κειμένου κτλ. παρά μόνο ο διαχωρισμός με μια κενή γραμμή σε αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.
  • Όλα τα κείμενα να φέρουν στο τέλος την υπογραφή (nickname) του συντάκτη και ένα email.

Υπενθυμίζεται ότι τα άρθρα θα πρέπει να αποσταλλούν με PM είτε σε μένα είτε στον The_Mentor μέχρι και την ΠΕΜΠΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.
Ubuntu 9.10 32bit | 2 x Intel Core 2 Duo T5500 @ 1.66GHz | 2GB DDR2 RAM | Intel 950 Graphics
Richard Stallman wrote the compiler God used. The Big Bang was the Universe's first segfault.
Άβαταρ μέλους
sudobash
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sudobash » 17 Σεπ 2008, 17:14

Στο πρώτο post προστέθηκε ένας πίνακας με τους συντάκτες των άρθρων, στον οποίο θα σημειώνονται με πράσινο χρώμα όσοι έχουν αποστείλει το άρθρο τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα άρθρα θα πρέπει να αποσταλλούν με PM είτε σε μένα είτε στον The_Mentor μέχρι και την ΠΕΜΠΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.
Ubuntu 9.10 32bit | 2 x Intel Core 2 Duo T5500 @ 1.66GHz | 2GB DDR2 RAM | Intel 950 Graphics
Richard Stallman wrote the compiler God used. The Big Bang was the Universe's first segfault.
Άβαταρ μέλους
sudobash
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 17 Σεπ 2008, 21:58

Παιδιά ενσταση σε οτι αφορα το δειγμα κειμενου.

Times New Roman?????

Δηλαδή δεν υπαρχουν ανοιχτες γραμματοσειρες για να χρησιμοποιήσουμε... εστω και αν θα την αλλάξει τη μορφοποίηση μετα ο bullgr εμένα μου την δινει να γραφω σε λινουξ με Times New Roman. Ας προτεινει καποιος που κατεχει μια ανοιχτη γραμματοσειρα να χρησιμοποιήσουμε όλοι και να ξαναανεβει το δειγμα με αυτη.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kalakouentin » 17 Σεπ 2008, 22:56

LaTeX? Που είναι και free software. Η γραμματοσειρά Computer Modern είναι "free" και επίσης είναι υποστηρίζει και ελληνικά.
Mέσω cm-lgc (http://www.ctan.org/tex-archive/fonts/ps-type1/cm-lgc/) ή μέσω του greektex ( http://www.research.dryllerakis.gr/greektex.html )

Ή δεν ξέρω αν μπορείτε να έχετε Computer Modern σε ΟΟ....

Πάντως και free και public domain είναι...
Εικόνα
Γνώσεις ⇛ Linux: Συμπαθητικές ┃ Προγραμματισμός: Συμπαθητικότερες ┃ Αγγλικά: Αστέρι
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε HP nw9440 ┃ Ubuntu 10.04 32bit σε Toshiba Satellite U400┃ SLED 11 64bit σε Dell OptiPlex 780
kalakouentin
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 18 Σεπ 2008, 12:50

logari81 έγραψε:Παιδιά ενσταση σε οτι αφορα το δειγμα κειμενου.

Times New Roman?????

Δηλαδή δεν υπαρχουν ανοιχτες γραμματοσειρες για να χρησιμοποιήσουμε... εστω και αν θα την αλλάξει τη μορφοποίηση μετα ο bullgr εμένα μου την δινει να γραφω σε λινουξ με Times New Roman. Ας προτεινει καποιος που κατεχει μια ανοιχτη γραμματοσειρα να χρησιμοποιήσουμε όλοι και να ξαναανεβει το δειγμα με αυτη.

Μη βαράτε... Στη δουλειά ήμουν και το έκανα αναγκαστικά από winblows. Εκεί έχω το openoffice default στη γραμματοσειρά Times New Roman για να μην ψάχνονται οι άλλοι που χρησιμοποιούν ms office. Και ετοιμάζοντας το δείγμα ξέχασα να αλλάξω τη γραμματοσειρά σε κάποια "ανοιχτή".

Δεν χρειάζεται να γράψετε τα κείμενά σας σε Times New Roman. Γράψτε τα σε ότι γραμματοσειρά προτιμάτε. Απλώς να έχει το ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς όπως του δείγματος. Ούτως ή άλλως δεν έχει σημασία σε τι γραμματοσειρά θα γράψετε τα κείμενά σας γιατί η σελιδοποίηση θα γίνει σε πρόγραμμα DTP.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sudobash » 23 Σεπ 2008, 21:31

Υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο λήγει η προθεσμία υποβολής των άρθρων. Τα άρθρα θα πρέπει να αποσταλλούν με PM είτε σε μένα είτε στον The_Mentor μέχρι και την ΠΕΜΠΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.
Άβαταρ μέλους
sudobash
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 02 Οκτ 2008, 12:46

Aπό τι βλέπω μείναν τα δικά μου θεματα.. Αν και έχω ένα προσχέδιο δεν είμαι σε κατάσταση να κάτσω πολλές ώρες μπροστά από το pc να γράψω κατι... δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει...
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 02 Οκτ 2008, 13:17

Ευχαρίστως. Αν θες στείλε μου αυτά που έχεις κάνει να τα τελειώσω το σαβατοκύριακο. Ούτως η άλλως μόνο μία σελίδα έγραψα όλη κι όλη.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 02 Οκτ 2008, 19:21

Δεν έχω κάνει τίποτα αλλά έχω γράψει παλιότερα τις οδηγίες χρήσης των προγραμμάτων scumvm και του emulator του spectrum. Αν είναι θα στις στείλω με email. Κανε μου pm το email σου.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

Επιστροφή στο Περιοδικό Ubuntistas