drivers για VIA unichrome PRO  Το θέμα επιλύθηκε

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

drivers για VIA unichrome PRO

Δημοσίευσηαπό fik » 08 Ιουν 2010, 02:10

Χαίρεστε! Έχω το εξής θέμα: σε ένα λάπτοπ siemens/fujitsu amilo L7320 GW, με κάρτα γραφικών VIA Unichrome PRO (νομίζω S3;; ) κ του εγκατέστησα τα xubuntu 10.04. Όλα μια χαρά, πραγματική αλλαγή, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι δεν φαίνεται το δεξιό κ κάτω μέρος της επιφάνειας :? η ανάλυση της οθόνης, όταν την άλλαζα, διέλυε τα πάντα, μπλεκόντουσαν χρώματα, πολλαπλασιαζόταν η οθόνη..... ΧΑΛΙ! κ πιστεύω ότι το θέμα είναι μάλλον, οι οδηγοί της κάρτας γραφικών-την οποία πρώτη φορά την άκουσα κ σαν μάρκα κιόλας.. Αν έχει την οποιαδήποτε ιδέα κάποιος, θα το εκτιμούσα δεόντως!

Επίσης, αν κάποιος έχει εγκαταστήσει οποιαδήποτε άλλη διανομή linux σε ίδιο μηχάνημα με αυτό, ας το αναφέρει-δεν έχω κάποιο κόλλημα με το xubuntu, απλώς να ζωντανέψω το μηχάνημα που σερνότανε με τα xp, θέλω...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Acer Aspire 5930 GNU/LINUX Debian 6.0.0 squeeze 64bit & GNU/Linux KXstudio 10.04.3 64bit
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής: Intel Core Duo │ Μνήμη: 3 GB DDR2 │ Κάρτα Γραφικών: Nvidia G-Force 9600
fik
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: drivers για VIA unichrome PRO

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 08 Ιουν 2010, 02:50

χμ, ένας αχταρμάς δηλαδή; :?: Έχεις εγκαταστήσει τον οδηγό (driver) για την κάρτα γραφικών σου; Το αποτέλεσμα της εντόλης:
Κώδικας: Επιλογή όλων
lspci -nn

είναι; :?: Και βάλτο σε code tags. ;) Ρίξε και μια ματιά εδώ! :) Πέρνα κι από δω και διάβασε τα πάντα προσεκτικά και φτιάξε και την υπογραφή σου σύμφωνα με το εκεί υπόδειγμα! :)
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fik » 08 Ιουν 2010, 15:52

Άρα η κάρτα γραφικών είναι η S3...Παρεπιπτόντως, δεν μπορώ να πω ότι με βοήθησε ιδιαίτερα το σχετικό άρθρο για τις VIA.. Πάλι δεν κατάφερα να κάνω κάτι.. Η προοπτική του να αλλάξω στο συγκεκριμένο λάπτοπ κάρτα γραφικών με μία οιαδήποτε Nvidia, παίζει; Αν, ναι με ποιά θα μπορουσα-για low badget πάντα..

edit: άκυρο.. πήρα τα αποτελέσματα της εντολής από το δικό μου pc κ όχι από το amilo laptop :evil: πάντως η κάρτα είναι όντως η S3
Acer Aspire 5930 GNU/LINUX Debian 6.0.0 squeeze 64bit & GNU/Linux KXstudio 10.04.3 64bit
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής: Intel Core Duo │ Μνήμη: 3 GB DDR2 │ Κάρτα Γραφικών: Nvidia G-Force 9600
fik
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό furiorojo » 22 Ιουν 2010, 17:43

Καλησπέρα σε όλους.

Έχω και εγώ unichrome σε ένα σχετικά παλιό turbo x laptop (clevo m660s) το οποίο σερνόταν με κάθε έκδοση των Windows και αποφάσισα να του βάλω Ubuntu. Ξεκίνησα από 2 εκδόσεις πίσω και από προχθές έχει τη 10.10. Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Έχω ένα monitor 17'' Acer AL 1716 και θα ήθελα όταν το έχω συνδεδεμένο στη θύρα vga να δουλεύουν και οι 2 οθόνες, ή αν δε γίνεται μόνο η εξωτερική, αλλά στη σωστή ανάλυση (1280 x 1024). H κάρτα γραφικών είναι η
VIA Technologies, Inc. CN700/P4M800 Pro/P4M800 CE/VN800 [S3 UniChrome Pro] (rev 01)

Έχω ψάξει αρκετά και έχω διαβάσει αρκετά site σχετικά με το driver που πρέπει να χρησιμοποιήσω και τις σωστές ρυθμίσεις και κατέληξα στα εξής:

1. ο driver "unichrome" ότι και αν έχω κάνει προκαλεί πάγωμα του συστήματος και αναγκαστικό shut down με το power button και reboot, είτε αμέσως με την εκκίνηση, είτε μετά από λίγα λεπτά.

2. τους driver από το site της Via δεν κατάφερα καν να τους κάνω compile (μέχρι και το 10.04, στο 10.10 δε δοκίμασα). Μου βγαίνουν διάφορα μηνύματα λαθους στο make. Ούτε και με το driver που αναφέρεται πιο πάνω κατάφερα να κάνω κάτι.

Έτσι λοιπόν κατέληξα ότι θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιώ το driver "vesa". Μέχρι τώρα έχω καταφέρει να βλέπει την εσωτερική οθόνη σωστά, προσθέτοντας το horizontal sync και το modeline για την ανάλυσή της (1280x800) στο xorg.conf, αλλά όταν συνδέω και την εξωτερική οθόνη, τότε το σύστημα ξεκινάει με μέγεθος desktop 1280x1024, εκ των οποίων η μέσα οθόνη δείχνει τα 1280x800 και η εξωτερική τα 1024x768, και οι 2 ξεκινώντας από την πάνω αριστερή γωνία (ελπίζω να έγινε κατανοητό αυτό το τελευταίο).

Παραθέτω και το xorg.conf μου:

Section "ServerLayout"
Identifier "X.org Configured"
Screen 0 "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib/xorg/modules"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
FontPath "built-ins"
EndSection

Section "Module"
Load "record"
Load "extmod"
Load "dri"
Load "glx"
Load "dri2"
Load "dbe"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
VendorName "Monitor Vendor"
ModelName "Monitor Model"
HorizSync 30.0-83.0
Modeline "1280x800_60.00" 83.46 1280 1344 1480 1680 800 801 804 828 -HSync +Vsync
EndSection

Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "vesa"
VendorName "VIA Technologies, Inc."
BoardName "CN700/P4M800 Pro/P4M800 CE/VN800 [S3 UniChrome Pro]"
BusID "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
EndSection
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Ubuntu 10.10 σε Turbo X laptop
Προδιαγραφές ⇛ Genuine Intel(R) CPU T2050 @ 1.60GHz │ RAM 1GB │ VIA Technologies, Inc. CN700/P4M800 Pro/P4M800 CE/VN800 [S3 UniChrome Pro] │ VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller │ Internal monitor 15'' + ACER AL1716 17''
furiorojo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dtrzG » 22 Ιουν 2010, 23:37

έγραψε:Ξεκίνησα από 2 εκδόσεις πίσω και από προχθές έχει τη 10.10
Ωπα μεγαλε!Η 10.10 τωρα αναπτυσσεται!Δεν ειναι για κανονικη χρηση!!Αυτη τη στιγμη ειναι σε επιπεδο ALPHA 1 και ειναι ΜΟΝΟ για δοκιμες και τιποτε παραπανω!!
while ( ! ( succeed = try() ) );
Άβαταρ μέλους
dtrzG
Ubuntistas
Ubuntistas

IRC: dtrzG
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό furiorojo » 22 Ιουν 2010, 23:46

dtrzG έγραψε:
έγραψε:Ξεκίνησα από 2 εκδόσεις πίσω και από προχθές έχει τη 10.10
Ωπα μεγαλε!Η 10.10 τωρα αναπτυσσεται!Δεν ειναι για κανονικη χρηση!!Αυτη τη στιγμη ειναι σε επιπεδο ALPHA 1 και ειναι ΜΟΝΟ για δοκιμες και τιποτε παραπανω!!

OK "μεγαλε"! Και στις προηγούμενες εκδόσεις το ίδιο κάνει. Έτσι και αλλιώς με τη 10.04 μπαίνω συνήθως, δώστε βοήθεια για κει αν μπορείτε...
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Ubuntu 10.10 σε Turbo X laptop
Προδιαγραφές ⇛ Genuine Intel(R) CPU T2050 @ 1.60GHz │ RAM 1GB │ VIA Technologies, Inc. CN700/P4M800 Pro/P4M800 CE/VN800 [S3 UniChrome Pro] │ VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller │ Internal monitor 15'' + ACER AL1716 17''
furiorojo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: drivers για VIA unichrome PRO  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό fik » 29 Ιούλ 2010, 11:21

Λοιπόν, επανέρχομαι στο θέμα εκ νέου-εφόσον πριν από λίγο τελείωσα με το format στο λαπτοπ της κοπέλας μου (γλίτωσα κ την γκρίνια). Ο λόγος, για το περίφημο siemens/fujitsu amilo L7320 GW με chipset VIA.. Το πρόβλημα που μου εμφάνιζε μόνο το 1/4 της οθόνης, το έλυσα με κάποια scriptακια, που βρήκα από ένα άλλο forum, τα οποία δουλεύουν κανονικά. Ουσιαστικά αυτό που έκανα ήταν να "πειράξω" λίγο το conf στο Xorg με το GNU nano. Παραθέτω ακριβώς τι έκανα:

αρχικά έδωσα στο τερματικό την εντολή:
sudo nano /etc/X11/xorg.conf

έπειτα άνοιξε το GNU nano (άρε stallman :-D ), και έγραψα το παρακάτω scripτάκι:
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "openchrome"
Option "XaaNoImageWriteRect"
Option "SWCursor" "true"
Option "HWCursor" "true"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
SubSection "Display"
Virtual 1280 800
EndSubSection
EndSection

μετά από αυτό, έκανα απόθήκευση (CTRL+X), ακολούθησα την "ροή" του προγράμματος, μέχρι να ολοκληρώσει τις αλλαγές, έκλεισα το τερματικό, επανεκκίνησα το λάπτοπ και αυτό ήταν!

Βέβαια, οι οδηγοί που χρησιμοποιούνται είναι οι mesa αν δεν κάνω λάθος. Κ για πλήρη υποστήριξη καλό θα ήταν να εγκαταστηθούν οι οδηγοί openchrome-τουλάχιστον έτσι είχε ένα site για debian, δεν το έψαξα πολύ. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι δεν υπάρχει πλήρης υποστήριξη γραφικών. Αρχικά, δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν τα visual effects. Έπειτα, παιχνίδια παρουσιάζουν προβλήματα (βλ supertux2-μόνο τέτοια, τα κλασσικά του gnome πχ τρέχουν κανονικά), ενώ δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικά τα cairo & awn docks. Όμως, ταινίες, μουσική, διαδικτυακά παιχνίδια, προγράμματα, εργασίες εγγράφων, βιντεο-ομιλίες(skype πχ) κ ότι άλλο θέλει κάνεις μπορεί να εκτελεστεί κανονικά. Κατά την γνώμη μου είναι μάλλον η ιδανική λύση. Μόνο μην πεταχτεί κανείς κ ρωτήσει αν μετά από αυτό μπορώ να κάνω στο λαπτοπ προγραμματισμό flash ή 3D....! Για κάποιον που θέλει τα βασικά από ένα τέτοιο παλιό λαπτοπ-που με τα προεγκατεστημένα xp σερνότανε-είναι κομπλέ. Για περισσότερα, όποιος βρει, ας ποστάρει!!

Α! ξέχασα κ το βασικότερο: το λειτουργικό που φόρτωσα ήταν το GNU/Linux ubuntu 9.10 32bit/i386 gnome. Τώρα θα μου πεις γιατί δεν έβαλα το 10.04.. Γιατί στον σκληρό μου πέραν του xubuntu και του 32bitου karmic, όλες οι αλλες διανομές ήταν 64bitες και βαριόμουν να κατεβάσω την 10.04 32bit...!
fik
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV