VAAPI + Open Source Drivers

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

VAAPI + Open Source Drivers

Δημοσίευσηαπό intelx86 » 28 Απρ 2011, 03:52

Γεια χαρά παίδες. Έχω ένα μηχάνημα χωρίς ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών και τις εξής επιλογές 2 x nVidia 8800GTS και μία nVidia 8400GS. Επίσης έχω δύο οθόνες, μία 1280x1024 και μία τηλεόραση 1366x768 (η οποία συνδέεται με DVI-HDMI βύσμα, έχει σημασία).

Στα 10.10 ανακάλυψα ότι το ρημάδι το Compiz δεν έτρεχε διότι το κολλούσε το metacity. Το metacity χρειαζόταν για να απεικονίζει το διαφορετικό περιεχόμενο στις δύο οθόνες. Βγάζοντας τον βρωμό-proprietary driver της nVidia κι εγκαθιστώντας τον nouveau βρήκα την υγειά μου. Παρόλα αυτά, κανένας driver δεν κατάφερε να δείξει τη σωστή ανάλυση μέσω του DVI-HDMI καλωδίου (ανάθεμα τα 100€ που έδωσα).

Μέχρι σήμερα είχα στο σύστημά μου τις δύο 8800GTS σε διάταξη SLI, γνωρίζοντας ότι ο nouveau αγνοούσε τη μία από τις δύο κάρτες και καλά της έκανε. Για λόγους θορύβου αφαίρεσα τα δύο "κτήνη" κι έβαλα μια ταπεινή 8400GS από άλλο PC η οποία αν δεν απατώμαι έχει HD decoding εν αντιθέσει με την 8800GTS που δεν είχε. Προς απογοήτευσή μου ανακάλυψα σήμερα ότι ο nouveau δεν υποστηρίζει Video Acceleration.

Στράφηκα προς αναζήτηση κάρτας Ati προκειμένου να ελαφρύνω λίγο το σύστημα από τις βαρύτατες 1080p ταινίες. Απ' όσα έχω βρει μέχρι στιγμής στο internet όπως σε αυτό το τόπικ και εδώ: http://www.x.org/wiki/RadeonFeature διαπίστωσα ότι αν πάρω σύγχρονη κάρτα Ati 5xxx+ είμαι καταδικασμένος να χρησιμοποιήσω τον κλειστό driver ενώ ακόμη και παλαιότερο μοντέλο να πάρω, υποστήριξη για decoding h264 με ανοιχτό driver δε θα έχει. Κοίταξα ακόμη και για Via Chrome αλλά δυστυχώς δεν έρχονται καν στην Ελλάδα. Η μόνη πρακτικά που σπρώχνει το θέμα του VAAPI είναι η Intel για κάρτες της οποίας από την 4500HD κι έπειτα υπάρχει υποστήριξη εγγενώς.

Η πρώτη προσπάθεια για Hardware Accelerated Video Decoding έγινε με το XvMC (X-Video Motion Compensation) αλλά μόνο για MPEG-2. Έπειτα η nVidia εισήγαγε το VDPAU (Video Decode and Presentation API for Unix) για τις κάρτες τις μόνο και χρησιμοποιώντας τους κλειστούς οδηγούς της. Αργότερα η Ati έφερε το XvBA (X-Video Bitstream Acceleration στις δικές τις κάρτες. Η Intel προώθησε το VAAPI για πρώτη φορά φέρνοντας υποστήριξη για τα συνηθέστερα format (MPEG-2, MPEG-4 ASP/H.263, MPEG-4 AVC/H.264 & VC-1/WMV3)
Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/XvMC#Device_drivers (μόνο για MPEG-2)
http://en.wikipedia.org/wiki/Video_Acce ... I#Overview

Η μόνη λύση στο πρόβλημα δείχνει να είναι η αλλαγή motherboard με ενσωματωμένα γραφικά της Intel και μάλλον προς Sandy Bridge μεριά, κανένας i7-2600Κ με ένα motherboard της Intel, HD 3000 στα γραφικά κι άγιος ο θεός. Δεν το περίμενα ότι δε θα υπήρχε open source λύση για Hardware Acceleration στα video αλλά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Ο πολύς κόσμος θέλει υποστήριξη 3D, όλα τα υπόλοιπα έπονται.

Με το άλλο το θεματάκι (της τηλεόρασης) που παίζει στα 1280x720 με αποτέλεσμα να χάνω ένα "κάδρο" εικόνας έχει κανείς να προτείνει κάτι; Σίγουρα αν έβαζα έναν adaptor HDMI-f σε VGA-m στο άκρο της τηλεόρασης θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά είναι λίγο ντροπή να πλασάρουν High Definitions και τα τελευταία 6 χρόνια με το HDMI το καλώδιο να χάνω τόση πληροφορία. Αν έπαιρνα νέο motherboard/κάρτα με HDMI έξοδο τότε ένας adaptor DVI-f σε HDMI-m στο άκρο της κάρτας θα δούλευε ή είναι κι αυτό τυχερό όπως το HD Ready που κατάπια αμάσητο το 2005;

Ευχαριστώ
Hit the road Jack and don't you come back NO mono, mono, mono, mono (intended)
intelx86
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV