Κάρτα Γραφικών με καλή υποστήριξη driver στο linux

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

Κάρτα Γραφικών με καλή υποστήριξη driver στο linux

Δημοσίευσηαπό Adonis K. » 27 Αύγ 2012, 12:20

Αποφάσισα να αγοράσω καινούργια κάρτα γραφικών γιατί από τότε που το γύρισα σε Ubuntu έχω συνέχεια προβλήματα με τους drivers της κάρτας γραφικών μου (Shappire Radeon 4850 512mb) (Ασε που εκτός από τους κακούς drivers δεν θα μπορώ να χρησιμοποιώ και τους καινούργιους kernel στην έκδοση 12.10 του ubuntu).

Έχετε να μου προτείνετε κάποια με τιμή γύρω στα 100 (το πολύ 150) ευρώ.
Είτε AMD είτε NVidia δεν με πειράζει αρκεί να μην έχω προβλήματα με τους drivers

edit: Σκεφτομουνα ίσως κατι σε: http://www.plaisio.gr/Computers/Hardwar ... 0HDC9F.htm
Τελευταία επεξεργασία από Adonis K. και 27 Αύγ 2012, 13:04, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Adonis K.
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Κάρτα Γραφικών με καλή υποστήριξη driver στο linux

Δημοσίευσηαπό Learner » 27 Αύγ 2012, 12:31

Καλώς ήλθες στο φόρουμ.

!

Μήνυμα ενημέρωσης προς τον/την Adonis K.

Σε παρακαλούμε να διαβάσεις τις οδηγίες προς νεοεισερχόμενους προσεκτικά. Είναι σημαντική η προσάρτηση της υπογραφής με τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή σου hardware id (πχ [10ec:8168]), έτσι ώστε να δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες όταν πρόκειται για επίλυση ενός προβλήματός σου. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από τον πίνακα ελέγχου αλλά και με το αυτόματο script που θα το βρεις παρακάτω.
Αυτόματο script υπογραφής

Adonis K. έγραψε:edit: Σκεφτομουνα ίσως κατι σε: http://www.plaisio.g...5X56E0HDC9F.htm

Το link δεν λειτουργεί . Διόρθωσε το αν θες.

Υπάρχουν διάφορες απόψεις που διίστανται σε ότι αφορά τις κάρτες γραφικών και το Linux. Δυστυχώς οι εταιρίες , είτε δεν μπορούν (δεσμεύονται για κάποιο λόγο) ,είτε δεν θέλουν να δώσουν τον κώδικα για τους κλειστούς οδηγούς των καρτών γραφικών. Οπότε και οι προγραμματιστές του Ubuntu(Linux) προσπαθούν μόνοι τους (μαντεύοντας μάλλον) να φτιάξουν ανοιχτούς οδηγούς για κάρτες γραφικών όπως Nvidia ή AMD.
Η Intel από την άλλη , που δεν χρησιμοποιεί κλειστό οδηγό , έχει τα λιγότερα προβλήματα σε Linux.
Προτείνω Nvidia μόνο και μόνο επειδή έχω (σε ένα Desktop) και δεν αντιμετωπίζω ιδιαίτερα προβλήματα.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Re: Κάρτα Γραφικών με καλή υποστήριξη driver στο linux

Δημοσίευσηαπό simosx » 27 Αύγ 2012, 13:17

Adonis K. έγραψε:Αποφάσισα να αγοράσω καινούργια κάρτα γραφικών γιατί από τότε που το γύρισα σε Ubuntu έχω συνέχεια προβλήματα με τους drivers της κάρτας γραφικών μου (Shappire Radeon 4850 512mb) (Ασε που εκτός από τους κακούς drivers δεν θα μπορώ να χρησιμοποιώ και τους καινούργιους kernel στην έκδοση 12.10 του ubuntu).

Είναι κάπως παλιά κάρτα και θα έπρεπε να λειτουργεί ικανοποιητικά με τον οδηγό radeon (αvοιχτός).
Αν προσπάθησες να χρησιμοποιήσεις τον Catalyst (κλειστός), τότε πράγματα δε θα δουλέψει μιας και χάνεται η υποστήριξη για παλιά μοντέλα.
Θα πρότεινα να ρίξεις μια ακόμα ματιά με τον ανοιχτό οδηγό και το τι μπορεί να γίνει.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV