Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: έχω onboard κάρτα γραφικών και όλα ήταν μια χαρά. Χθες με έπιασε η μανία να δοκιμάσω να δω τα εφφέ στο Ububtu (καθώς η onboard δεν...) και μου έφερε ένας φίλος μια δική του 9800 agp για δοκιμή. Τη βάζουμε, όλα καλά, ξεκινάει το ubuntu, την αναγνωρίζει, εφφε και όλα ωραία και μας πιάνει να εγκαταστήσουμε drivers. Κατεβάζουμε από το site της ati drivers για linux, δοκιμάζουμε να τους εγκαταστήσουμε και έβγαζε συνέχεια κάποιο error. Τελικά αποφασίζουμε να εγκαταστήσουμε από την προσθαφαίρεση προγραμμάτων και επιλέγουμε το catalyst center και τους open gl drivers για ati. Τα εγκαθιστούμε, αλλά το catalyst center δεν έβρισκε ατι κάρτα, οπότε λέμε να συνεχίσω τις προσπάθειες για εγκατάσταση των κανονικών drivers. Ψάχνω λίγο στο forum και πέφτω πάνω σε μια αναφορά στην εντολή compiz. Τη δοκιμάζω (βλακεία μου μάλλον) και παρατηρώ μετά αργή ανταπόκριση της κάρτας (σαν να σέρνονται τα γραφικά) και δοκιμάζω μια επανεκκίνηση. Ξεκινάει να φορτώνει το ubuntu και εκεί κρασάρει, εμφανίζει μια παραμορφωμένη οθόνη, η οποία δε μοιάζει με την οθόνη υποδοχής του ubuntu. Δοκιμάζω με recovery mode, κάνω "επιδιόρθωση προβλημάτων γραφικών" (κάπως έτσι λέγεται νομίζω), τίποτα. Δοκιμάζω να μπω όχι σε περιβάλλον γραφικών, με βάζει κανονικά (υποθέτω κανονικά, γιατί με βγάζει sto user/desktop). Λέω να βγάλω την κάρτα και να δοκιμάσω πάλι με την onboard, για να απεγκαταστήσω τους ati drivers και διαπιστώνω, δυστυχώς, ότι ούτε με την onboard μπορώ να μπω. Ξεκινάει να φορτώνει και μετά μαύρη οθόνη, δεν κλείνει ο υπολογιστής, ούτε η οθόνη, αλλά μένει μαύρη συνέχεια. Υπόψη ότι στα win μπαίνω κανονικά και με τις δύο κάρτες.
Ερώτηση: να πάω απευθείας σε format για να μη χάνω χρόνο? Μπορώ να κάνω κάτι με το cd εγκατάστασης του ubuntu (με την επιλογή "διάσωση προβληματικού συστήματος")?
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!