κάποιες ερώτησεις για κάρτες γραφικών nvidia..

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

κάποιες ερώτησεις για κάρτες γραφικών nvidia..

Δημοσίευσηαπό CyberRider » 25 Οκτ 2009, 21:25

..επειδη σκεφτομαι να αγορασω καινουργιο laptop το οποιο θα εχει αυτονομη καρτα γραφικων της nvidia (συγκεκριμενα η καρτα γραφικων θα ειναι η nvidia GeForce G 103M) θα ηθελα να ρωτησω γενικα τι παιζει με τις καρτες γραφικων της nvidia στο ubuntu..
θα μπορεσω να εχω τρισδιαστατη απεικονιση στα γραφικα??..αρκουν οι ανοικτοι drivers της nvidia για τον σκοπο αυτο ή χρειαζεται να εγκαταστησω τους επισημους κλειστους??..Η εγκατασταση των επισημων κλειστων οδηγων γινεται αυτοματα απο το system>>administration>hardware drivers ή χρειαζεται να τους κανω ληψη απο την ιστοσελιδα της nvidia και να τους εγκαταστησω απο μονος μου??..Εχει κανεις χρησιμοποιησει την geforce g105m ωστε να γνωριζει αν υπαρχουν προβληματα με το ubuntu??..

να αναφερω οτι ημουν αναμεσα σε καρτες της nvidia και της ati αλλα απο διαφορα posts που διαβαζω στο φορουμ πρεπει να υπαρχουν πολλα προβληματα με τις δευτερες..γι'αυτο μαλλον προκειται να παρω υπολογιστη με nvidia..

ευχαριστω για την οποια βοηθεια παιδια..
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο | Προγραμματισμός:C/C++ | Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ και μοντέλο: dual-boot με ubuntu 9.10 και Windows 7 σε HP Probook 4515s laptop...
Προδιαγραφές ⇛ AMD Turion II Dual-Core M500 2.2GHZ │3GB RAM│ATI Mobility Radeon HD 4330 (512MB)│Broadcom 802.11b/g WLAN│15.6" LED Backlight
CyberRider
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: κάποιες ερώτησεις για κάρτες γραφικών nvidia..

Δημοσίευσηαπό headless » 25 Οκτ 2009, 22:02

Για 3d acceleration χρειάζονται οι κλειστοί drivers της nvidia τους οποίους εγκαθιστάς με τον τρόπο που είπες :
System-administration-hardware drivers.
Την κάρτα που αναφέρεις ομολογώ δε την έχω ξανακούσει.
Έχεις κάποιο link με το συγκεκριμένο laptop ;
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 25 Οκτ 2009, 22:10

CyberRider έγραψε:θα μπορεσω να εχω τρισδιαστατη απεικονιση στα γραφικα??..

Ναι
CyberRider έγραψε:αρκουν οι ανοικτοι drivers της nvidia για τον σκοπο αυτο ή χρειαζεται να εγκαταστησω τους επισημους κλειστους??..

Θα χρειαστείς τους κλειστούς οδηγούς.
CyberRider έγραψε:Η εγκατασταση των επισημων κλειστων οδηγων γινεται αυτοματα απο το system>>administration>hardware drivers

Ναι, η διαδικασία είναι αυτόματη και πολύ αξιόπιστη.

Γενικά, σήμερα για την καλύτερη απόδοση 3d η nvidia είναι μονόδρομος.
Τους επόμενους μήνες φαίνεται ότι η κατάσταση θ' αλλάξει και ότι οι κάρτες ati
θα λειτουργούν εξ' ίσου καλά με ανοιχτούς οδηγούς, πράγμα που θα τις κάνει καλύτερη επιλογή.

Αν δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις 3d (παιχνίδια κλπ) η λύση intel είναι πολύ καλή επίσης.
Δουλεύουν όλα τα εφέ του compiz με τους προεπιλεγμένους ανοιχτούς οδηγούς.
Εξαιρείται μόνο η έκδοση 9.04...
Δεν υπάρχει βέβαια η δυνατότητα λεπτομερούς ρύθμισης της λειτουργίας τους (antialiasing κλπ)

CyberRider έγραψε:Εχει κανεις χρησιμοποιησει την geforce g105m ωστε να γνωριζει αν υπαρχουν προβληματα με το ubuntu??..

Περιμένεις κάποιον ευτυχή ιδιοκτήτη ή ψάχνεις στο google.
Αν υπάρχει πρόβλημα κάτι θα βρεις. Δεν μένουν κρυφά αυτά στο linux...
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό CyberRider » 26 Οκτ 2009, 00:31

ευχαριστω για τις απαντησεις..

headless έγραψε:Για 3d acceleration χρειάζονται οι κλειστοί drivers της nvidia τους οποίους εγκαθιστάς με τον τρόπο που είπες :
System-administration-hardware drivers.
Την κάρτα που αναφέρεις ομολογώ δε την έχω ξανακούσει.
Έχεις κάποιο link με το συγκεκριμένο laptop ;

το laptop ειναι αυτο: http://www.plaisio.gr/Laptop-Netbook-GP ... EA-B1A.htm ..ειναι ενα hp compaq-presario CQ61-220sv με καρτα γραφικων nvidia geforce G103M..υπαρχει συγκεκριμενη σειρα καρτων γραφικων "geforce 100M series for notebooks απο την nvidia" και μια απο αυτες ειναι και αυτη που ανεφερα..

και κατι αλλο..ψαχνοντας στην ιστοσελιδα της nvidia για τους drivers της G103M παρατηρησα οτι δεν μου βγαζει κανενα αποτελεσμα για linux 32-bit!!..δοκιμαζοντας παλι σε καποια αλλα μοντελα καρτων γραφικων πχ.GeForce 9200M GE ειδα οτι εκει σου βγαζει κανονικα τον driver για κατεβασμα..σε μια αλλη καρτα την G105M ειδα οτι δεν υπαρχει καποιος recommender/certified driver για linux αλλα μονο 2 εκδοσεις beta..

οποτε να κανω και καποια αλλα ερωτηματα παιδια..σε αυτη την περιπτωση τι κανω??..διαλεγω την 9200Μ GE για την οποια υπαρχουν επισημοι οδηγοι για το linux και εχω το κεφαλι μου ησυχο??..επιλεγω την G105M για την οποια τουλαχιστον υπαρχουν καποιες beta εκδοσεις του οδηγου??..ή διαλεγω μια και καλη τον υπολογιστη που εχω βαλει στο ματι (με την καρτα G103M) και περιμενω να βγει ο επισημος οδηγος για το linux αλλα μεχρι τοτε να μην εχω 3D γραφικα??..Τι θα μου προτεινατε??..
Λειτουργικό σε Η/Υ και μοντέλο: dual-boot με ubuntu 9.10 και Windows 7 σε HP Probook 4515s laptop...
Προδιαγραφές ⇛ AMD Turion II Dual-Core M500 2.2GHZ │3GB RAM│ATI Mobility Radeon HD 4330 (512MB)│Broadcom 802.11b/g WLAN│15.6" LED Backlight
CyberRider
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 26 Οκτ 2009, 01:37

Είναι πράγματι περίεργη περίπτωση αυτή η κάρτα.
Σ' αυτό το νήμα http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1182311
έχουν βρει κάποια λύση για το θέμα της εγκατάστασης του οδηγού,
στο συγκεκριμένο μοντέλο.
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 26 Οκτ 2009, 07:33

Θα πρότεινα για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο να προτιμήσεις κάποιο άλλο μοντέλο,π.χ. με οποιαδήποτε κάρτα της σειράς 9.
Όχι οτι δεν γίνεται να παίξει,απλά ίσως να χρειαστεί κάποια διαδικασία.
Αν μπορούσες να το δοκιμάσεις μέ κάποιο live cd του 9.10 πρίν προχωρήσεις σε αγορά θα ήταν το ιδανικό.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό CyberRider » 27 Οκτ 2009, 20:12

ok τοτε μαλλον θα αγορασω ενα μοντελο με καρτα γραφικων της nvidia που εγγυημενα θα ξερω οτι δουλευουν τα τρισδιαστατα γραφικα στο ubuntu,αν και ειχα ακουσει οτι υπαρχει πολυ καλη υποστηριξη των καρτων nvidia στο linux αλλα απ'οτι βλεπω αυτο δεν ισχυει για ολες τις καρτες..Παρεμπιπτοντως,ενημερωτικα και μονο ρωταω,μοντελα με την συγκεκριμενη καρτα γραφικων (geforce g103m) κυκλοφορουν εδω και 2 χρονια πώς και ακομα δεν εχει υπαρξει επισημος οδηγος για το linux??..
Anyway,ευχαριστω γαι τις απαντησεις παιδια..
CyberRider
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό indiana32 » 29 Οκτ 2009, 20:06

εγω φιλε μου εβαλα τα sxolinux για δοκιμη μαζι με τα βιστα και μου εμφανιστηκαν ενημερωσεις για την καρτα γραφικων g105m εγκατεστησα τις ενημερωσεις και μετα την επανεκινηση ειχε χωριστει η οθονη σε 6 μικροτερες και ολες δειχναν το ιδιο.μαλλον δεν παιζουν οδηγοι γιαυτες τις καρτες ακομα
Γνώσεις ⇛ Linux: χαμηλο┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο:Ubuntu 9.10 acer aspire 5738dzg
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2Duo T6400 2GHz 800MHz │Ram 3Giga │ati radeon hd 4570│atheroa r5b93[NVIDIA HIGH DEFINITION AUDIO │15.6 ACER CINE CRYSTAL 1024X768
χρειαζεστε χρηματα;http://www.theclickers.net/ptc/index.php?ref=indiana32
indiana32
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό codedash » 01 Νοέμ 2009, 09:10

Λογικά είναι σε beta και επειδή απ ότι έχω δει συντηρούνται από Canonical οι drivers μόλις γίνουν διαθέσημοι θα μπουν και στα repo. Εδώ εμφανίζει driver για την κάρτα και βγήκε προχτές http://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us. Στο log γράφει ότι υποστηρίζει την 102m αλλά ίσως κάνει και για τις υπόλοιπες.
Γνώσεις ⇛ Linux: Ελάχιστα ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Αρκετά καλά
Διανομή ⇛ Ubuntu 9.04 x86
Υπολογιστής ⇛ Custom │ Επεξεργαστής AMD 64bit │ RAM 1GB │ Ati Radeon X800 GTO │ Creative Audigy 4 │ Οθόνη TFT 17"
codedash
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV