Πρόβλημα με τη κάρτα γραφικών???

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

Πρόβλημα με τη κάρτα γραφικών???

Δημοσίευσηαπό buenaventura » 03 Απρ 2013, 05:32

Καλημέρα, πριν ενάμιση μήνα πήρα ένα λάπτοπ Fujitsu LIfebook AH532 Intel® Core™ i3-2348M CPU @ 2.30GHz × 4 32-bit με 4GB το οποίο ήτανε FreeDOS και του εγκατέστησα αμέσως το ubuntu 12.4LTS 32-bit 3 περίπου βδομάδες μετά άρχισε να μου εμφανίζει προβλήματα αναδύονταν παράθυρα που έλεγαν "πρόβλημα προγράμματος συστήματος και ότι το ubuntu 12.4 παρουσίασε εσωτερικό σφάλμα". Εγώ μη μπορώντας να κάνω κάτι άλλο τα απεγκατέστησα και τα εγκατέστησα πάλι, αλλά τα αναδυόμενα παράθυρα εμφανίστηκαν ξανά λίγα λεπτά μετά την εγκατάσταση και των 608.352.301 (!!) ενημερώσεων.

Παρέμεινα ψύχραιμος και τα απεγκατέστησα ξανά, αλλά αυτή τη φορά εγκατέστησα το ubuntu 12.10 32-bit, λέω νεότερη έκδοση θα είναι κάτι θα δουλέψουν καλύτερα... και έτσι έγινε για μία ώρα περίπου. Μετά άρχισαν πάλι τα αναδύονται παράθυρα σχεδόν κάθε δύο λεπτά αλλά υπήρξε και μέρα που εμφανίστηκαν μόνο 3-4 φορές όλη τη μέρα αλλά δυστυχώς υπήρξαν και φορές έξαρσης που αναδύονταν σα τρελά άπειρα παράθυρα συνεχόμενα που έγραφαν "πρόβλημα προγράμματος συστήματος" και "λυπόμαστε το ubuntu 12.10 παρουσίασε εσωτερικό σφάλμα" και στις λεπτομέρειες έλεγε: executablePath /usr/share/apport-gpu-error-intel.py και συνέχιζε να φορτώνει επ' άπειρο, κάποιες φορές έβγαζε και άλλες λεπτομέρειες αλλά έχει να τις εμφανίσει κάνα δύο μέρες και δεν τις θυμάμαι.

Φίλος με συμβούλεψε να ανοίξω ένα τερματικό να να γράψω μεταξύ άλλων την εντολή lspci -v | grep VGA επειδή σε ένα error έλεγε "GPU" (graphics processing unit).

Έβαλα την εντολή lspci -v | grep VGA στο τερματικό και μου έβγαλε το τερματικό: VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller]) Από εκεί και πέρα μου είπε ότι δε ξέρει να με ενημερώσει και μου είπε να απευθυνθώ στο φόρουμ!

Δώστε μου τα φώτα τα σας γιατί έχω απελπιστεί λίγο, καινούριο λάπτοπ με Ubuntu και να μου εμφανίζει τόσο συχνά προβλήματα είναι κρίμα ρε γ*****...Μου θύμισε λες και έχω γουίντος με ιούς...

Ευχαριστώ προκαταβολικά! :)
1 Γνώσεις Linux: Λίγες αλλά θέλω να μάθω ┃ Προγραμματισμού: Όχι ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-27-generic 32bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.5.0-26-generic
3 Intel Core i3-2348M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3893 MiB ‖ FUJITSU FJNBB2A - FUJITSU LIFEBOOK AH532
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 [8086:0887] (rev c4) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 07)
Άβαταρ μέλους
buenaventura
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Πρόβλημα με τη κάρτα γραφικών???

Δημοσίευσηαπό eliasps » 03 Απρ 2013, 07:04

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο launchpad (/usr/share/apport-gpu-error-intel.py).
Πιθανότατα να πρόκειται για στιγμιαίο πρόβλημα στον οδηγό της κάρτας γραφικών, ή για bug στο ίδιο το πρόγραμμα που είναι υπεύθυνο για αυτά τα παράθυρα.

Αν το πρόβλημά σου είναι καθαρά αυτά τα παράθυρα και δεν υπάρχει κάτι άλλο που επηρεάζει τον υπολογιστή, τότε μπορείς να απενεργοποιήσεις την εμφάνιση αυτών των παραθύρων, εφόσον επιβεβαιώσεις πως όλα αφορούν το ίδιο εκτελέσιμο /usr/share/apport-gpu-error-intel.py.

Το πρόγραμμα που ανιχνεύει τα σφάλματα και πετάει αυτά τα παράθυρα για ενημέρωση, είναι το apport και το απενεργοποιείς με τον παρακάτω τρόπο:
  • Ανοίγεις το αρχείο /etc/default/apport από το τερματικό με την εντολή:
    Κώδικας: Επιλογή όλων
    sudo gedit /etc/default/apport
  • Eντοπίζεις στο περιεχόμενο του αρχείου την γραμμή που λέει:
    enabled=1

Και την αλλάζεις σε:
    enabled=0
  • Αποθηκεύεις και κλείνεις το παράθυρο.

Έτσι, δεν θα εμφανίζονται πλέον αυτά τα παράθυρα.

Επιπλέον, μπορείς να φτιάξεις την υπογραφή σου στο forum με τα χαρακτηριστηκά του υπολογιστή σου ακολουθώντας τα βήματα αυτού του οδηγού.
Βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων γιατί παρέχει πληροφορίες εύκολα, χωρίς να τις γράφεις κάθε φορά.

Καλώς όρισες στο forum!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό yiannis66 » 03 Απρ 2013, 07:17

Υπάρχει και σχετικό νήμα με το ίδιο πρόβλημα ,ρίξε μια ματιά στο
http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=10&t=26518&p=281406#p281406

Είναι ίδια λύση με του eliasps αλλά σε μια εντολή
1 Γνώσεις Linux: O.K ┃ Προγραμματισμού: 0 ┃ Αγγλικών: O.K
2 Ubuntu 19.10 eoan 5.3.0-19-generic 64bit (el_GR.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu-wayland), Ubuntu 5.3.0-18-generic
3 Intel Core i5 CPU 660 3.33GHz ‖ RAM 7760 MiB ‖ Hewlett-Packard 304Bh - HP Compaq 8100 Elite CMT PC
4 Intel Core Processor Integrated Graphics [8086:0042] {i915}
5 enp0s25: Intel 82578DM Gigabit Network Connection [8086:10ef] (rev 05)
Άβαταρ μέλους
yiannis66
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό buenaventura » 03 Απρ 2013, 08:05

Καλά όλα αυτά αλλά αν το απενεργοποιήσω όταν θα έχω κάποιο άλλο πρόβλημα δεν θα με ενημερώσει και τότε τι θα κάνω;

Βασικά ξέχασα να σας πω ότι κάποιες φορές κολλάει το λάπτοπ για ένα-δύο δευτερόλεπτα μόλις εμφανιστεί το αναδυόμενο παράθυρο ή λίγο πριν εμφανιστεί και όταν πατάω ακύρωση ξεκολλάει. Βέβαια κάποιες φορές κολλάει ο υπολογιστής όταν εμφανίζεται το αναδυόμενο παράθυρο και δεν ανταποκρίνεται καθόλου και έτσι αναγκάζομαι να τον κλείνω και να τον ξανά ανοίγω. (Μία φορά περίμενα μισή ώρα να ξεκολλήσει και δε ξεκόλλησε και τελικά τον έκλεισα)

Επίσης όταν πηγαίνω εκεί που λέει "σχετικά με αυτόν τον υπολογιστή" και πάω στις λεπτομέρειες μου λέει τι επεξεργαστή έχω τι μνήμη κτλ αλλά εκεί που λέει γραφικά γράφει "άγνωστο"... Τι λέτε εσείς για αυτό;
1 Γνώσεις Linux: Λίγες αλλά θέλω να μάθω ┃ Προγραμματισμού: Όχι ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-27-generic 32bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.5.0-26-generic
3 Intel Core i3-2348M CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 3893 MiB ‖ FUJITSU FJNBB2A - FUJITSU LIFEBOOK AH532
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 [8086:0887] (rev c4) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 07)
Άβαταρ μέλους
buenaventura
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό buenaventura » 03 Απρ 2013, 08:18

Επίσης εμφανίστηκε και παραθυρακι που λέει: Apport has detected a possible GPU hang. Did your system recently lock up and/or require a hard reboot?
Άβαταρ μέλους
buenaventura
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 03 Απρ 2013, 08:27

buenaventura έγραψε:Καλά όλα αυτά αλλά αν το απενεργοποιήσω όταν θα έχω κάποιο άλλο πρόβλημα δεν θα με ενημερώσει και τότε τι θα κάνω;

Άμα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όντως δεν θα γίνεται ενημέρωση.
Το apport πολλές φορές αναφέρει μικροπροβλήματα που ανιχνεύει που δεν επηρεάζουν ουσιαστικά το σύστημα.
Αν κάποιο σοβαρό πρόβλημα εμφανιστεί, τότε θα το καταλάβεις από τις επιπτώσεις, εκτός από το παράθυρο του apport.

buenaventura έγραψε:Βασικά ξέχασα να σας πω ότι κάποιες φορές κολλάει το λάπτοπ για ένα-δύο δευτερόλεπτα μόλις εμφανιστεί το αναδυόμενο παράθυρο ή λίγο πριν εμφανιστεί και όταν πατάω ακύρωση ξεκολλάει. Βέβαια κάποιες φορές κολλάει ο υπολογιστής όταν εμφανίζεται το αναδυόμενο παράθυρο και δεν ανταποκρίνεται καθόλου και έτσι αναγκάζομαι να τον κλείνω και να τον ξανά ανοίγω. (Μία φορά περίμενα μισή ώρα να ξεκολλήσει και δε ξεκόλλησε και τελικά τον έκλεισα)

Aυτό ακούγεται σαν πρόβλημα με την κάρτα γραφικών, βέβαια ίσως να είναι (και αυτό) παρενέργεια από το bug που επιρεάζει το apport, αν όντως υπάρχει.
Βέβαια καλό είναι να εξεταστεί. Την επόμενη φορά που θα παρατηρήσεις τέτοιο "κόλλημα", άσχετα με την διάρκειά του, άνοιξε το τερματικό και εκτέλεσε την παρακάτω εντολή:
dmesg > dmesg.txt

Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα αρχείο κειμένου με όνομα dmesg.txt μέσα στον προσωπικό σου φάκελο, το οποίο θα περιέχει μηνύματα από τον kernel (πυρήνας) και ενδεχομένως κάποιο από αυτά να υποδεικνύει την αιτία του "κολλήματος".
Το περιεχόμενο του αρχείου θα είναι αρκετά μεγάλο, κάνε το αντιγραφή και δημοσίευσε το εδώ, ώστε να τα δούμε.
Βάλε τα αποτελέσματα μέσα σε κώδικα ([cοde] έτσι [/code]), ώστε να εμφάνιστούν:
έτσι

buenaventura έγραψε:Επίσης όταν πηγαίνω εκεί που λέει "σχετικά με αυτόν τον υπολογιστή" και πάω στις λεπτομέρειες μου λέει τι επεξεργαστή έχω τι μνήμη κτλ αλλά εκεί που λέει γραφικά γράφει "άγνωστο"... Τι λέτε εσείς για αυτό;

Μάλλον χρειάζεται εγκατάσταση του πακέτου mesa-utils:
sudo apt-get install mesa-utils

Δες αφού το εγκαταστήσεις και μετά από επανεκκίνηση, αν λέει ακόμα «Άγνωστο».
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 03 Απρ 2013, 08:44

buenaventura έγραψε:Καλά όλα αυτά αλλά αν το απενεργοποιήσω όταν θα έχω κάποιο άλλο πρόβλημα δεν θα με ενημερώσει και τότε τι θα κάνω;

Το apport ήταν απενεργοποιημένο από προεπιλογή μέχρι και την έκδοση 11.10, οπότε αν κάποια στιγμή έχεις σοβαρότερο πρόβλημα από το κρασάρισμα του apport-gpu-error-intel.py, να το αντιμετωπίσεις τότε.
Το apport δεν είναι τόσο εργαλείο για το χρήστη, αλλά κυρίως για την ομάδα ανάπτυξης του Ubuntu.
buenaventura έγραψε:Βασικά ξέχασα να σας πω ότι κάποιες φορές κολλάει το λάπτοπ για ένα-δύο δευτερόλεπτα μόλις εμφανιστεί το αναδυόμενο παράθυρο ή λίγο πριν εμφανιστεί και όταν πατάω ακύρωση ξεκολλάει. Βέβαια κάποιες φορές κολλάει ο υπολογιστής όταν εμφανίζεται το αναδυόμενο παράθυρο και δεν ανταποκρίνεται καθόλου και έτσι αναγκάζομαι να τον κλείνω και να τον ξανά ανοίγω. (Μία φορά περίμενα μισή ώρα να ξεκολλήσει και δε ξεκόλλησε και τελικά τον έκλεισα)

Άλλος ένας λόγος να απενεργοποιήσεις το apport, αν είναι κάθε φορά που ανοίγει το παράθυρό του να κολλάει ο υπολογιστής σου, τότε μάλλον δεν έχεις και πολλές επιλογές.
Το να κολλάει στιγμιαία θα ήταν λογικό, μιας και για λίγο θα πρέπει να μαζέψει στοιχεία για την αναφορά σφάλματος, αλλά φαίνεται πως το ίδιο το apport σου δημιουργεί πρόβλημα.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό buenaventura » 10 Απρ 2013, 18:18

SOS SOS SOS Απενεργοποίησα το apport για να γλιτώσω από τα συνεχόμενα αναδυόμενα παράθυρα και όλα δούλευαν μία χαρά, πριν λίγο όμως κόλλησε το πισί μου και δεν κουνιόνταν τίποτα πάλι. Όχι μόνο κόλλησε αλλά δούλευα και έφτιαχνα κάτι στο Gimp για δύο ώρες και τα έχασα όλα, τελικά αναγκάστηκα και το έκλεισα αφού ήταν κολλημένο κάπου 20λεπτά. έχω αρχίζει να απογοητεύομαι, δεν ξέρω να φταίει το νέο μου λαπτοπ ή αν φταίει το ubuntu. Γιατί άρχισε και κολλάει πάλι; Τι λέτε να κάνω;
Άβαταρ μέλους
buenaventura
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 10 Απρ 2013, 22:20

buenaventura έγραψε:SOS SOS SOS Απενεργοποίησα το apport για να γλιτώσω από τα συνεχόμενα αναδυόμενα παράθυρα και όλα δούλευαν μία χαρά, πριν λίγο όμως κόλλησε το πισί μου και δεν κουνιόνταν τίποτα πάλι. Όχι μόνο κόλλησε αλλά δούλευα και έφτιαχνα κάτι στο Gimp για δύο ώρες και τα έχασα όλα, τελικά αναγκάστηκα και το έκλεισα αφού ήταν κολλημένο κάπου 20λεπτά. έχω αρχίζει να απογοητεύομαι, δεν ξέρω να φταίει το νέο μου λαπτοπ ή αν φταίει το ubuntu. Γιατί άρχισε και κολλάει πάλι; Τι λέτε να κάνω;

Δεν είναι σαφές αν κολλάει για λόγους θερμοκρασίας (μάλλον αν ήταν θερμοκρασία, τότε θα γινόταν επανεκκίνηση;).
Μπορείς να εγκαταστήσεις λογισμικό που να δείχνει τη θερμοκρασία; Έχει στο φόρουμ μας οδηγούς για κάτι τέτοιο.

Μπορεί να είναι θέμα μνήμης, όπου κάποιο κομμάτι της να έχει πρόβλημα, οπότε όταν τη χρησιμοποιεί ο υπολογιστής να κολλάει.
Μπορείς να τρέξεις το memtest; Το βλέπεις στην εκκίνηση του υπολογιστή, όταν κρατάς πατημένο το Shift. Αφήνεις να τρέξει το δοκιμαστικό της μνήμης για π.χ. 10 λεπτά.

Το άλλο ζήτημα είναι με κάποιο σφάλμα/bug που μπορεί να αντιμετωπίζεις με το υλικό, και να είναι αδυναμία λογισμικού.
Στο /var/log/ υπάρχουν οι καταγραφές του συστήματος, όπου ενδεχομένως να έχει κρατηθεί κάτι κατά την κατάρρευση.
Με το gnome-system-log μπορείς να δεις τα αρχεία αυτά ακόμα πιο εύκολα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό alkismavridis » 11 Απρ 2013, 14:44

Η λύση που βρίκα εγώ και δούλεψε ήταν να κάνω boot με την έκδοση πυρήνα 25 (δε θυμάμαι τα πρώτα νούμερα :-Ρ) και να κάνω uninstall την νέα έκδοση 26. Έφταιγε ο Kernel.

το ubuntu είναι μιά χαρά φίλε μου, το ίδιο και το Λάπτοπ σου!!
Δε χρειάζεται να κάνεις uninstall όλο το Ubuntu, μόνο τον Kernel μέχρι να διορθώσουν οι αρμόδιοι το πρόβλημα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Java, Assembly, Fortran, μαθαίνω C/X11┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 14.04 64-bit ┃ Τρόπος εγκατάστασης: Live USB
Προδιαγραφές ⇛ Desktop: Intel i5 2320 3.00GHz.┃ MotherBoard: Asus p8h61 -m pro
Προδιαγραφές ⇛ RAM: 4GB ┃ Τροφοδοτικό Corsair CX430

GPU: Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0102] {i915}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 06) ⋮ wlan0: 0b05:1723 ASUS WL-167G v2 802.11g Adapter [Ralink RT2571W]
Οθόνη Schaub Lorenz (Tv)
alkismavridis
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV