Πρόβλημα με εγκατάσταση των κλειστών ati drivers

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

Re: Πρόβλημα με εγκατάσταση των κλειστών ati drivers

Δημοσίευσηαπό logari81 » 22 Ιουν 2010, 16:43

Χανδόλιας Νίκος έγραψε:Με βλέπω προς αγορά nvidia..

αυτό απο πού προκύπτει; Με nvidia δεν θα έχεις καν την επιλογή ανοιχτού/κλειστού καθότι ο ανοιχτός οδηγός ειναι ακόμα πολύ αργός επειδή δεν τον υποστηρίζει η nvidia. Αντιθετα για ATI έχεις έναν πολύ καλό ανοιχτό οδηγό, που δημιορυγήθηκε λογω της φιλικής στάσης της ATI.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 23 Ιουν 2010, 22:51

Συγχώρησέ με που επιμένω, αλλά είσαι σίγουρος ότι το 1920χ1080 και 23976 fps δεν είναι απλώς τα χαρακτηριστικά του video που πας να παίξεις.
Αν περί αυτού πρόκειται δεν σημαίνει ότι η συσκευή το δίνει στην έξοδό της με refresh rate στα 24. Οι παλιότερες συσκευές (μιας και μιλάμε για film ntsc έδιναν για το ntsc έξοδο στα 60 Hz, το οποίο είναι 24χ2,5, και οι πιο νέες υποστηρίζουν 48 Hz και 72 Hz).
Δεν έχω δει ποτέ όμως ψηφιακό προβολικό μέσο να κλειδώνει σε refresh rate κάτω από 48Hz, παρά μόνο κάποιους αναλογικούς λαμπάτους προβολείς που έχουν μεν αυτή τη δυνατότητα, αλλά η εικόνα είναι χάλια. Σε οτιδήποτε ψηφιακό είτε είναι out of sync και δεν έχεις εικόνα, είτε σε καλύτερα μηχανήματα ενεργοποιείται ο ενσωματωμένος scaler και αναπροσαρμόζει το σήμα (με επιπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας).
Αν κοιτάξεις στο manual της τηλεόρασης, αναλόγως του πόσο αναλυτικό είναι, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ένα πίνακα με τις υποστηριζόμενες αναλύσεις και τη γκάμα refresh rates για κάθε μια από αυτές.
(Οι επιλογές που έχω δει σε κάρτες γραφικών είτε απευθείας μέσω του driver -σπάνιο-, είτε με προγράμματα όπως το powerstrip, για τόσο χαμηλό refresh rate αφορούν σε σήμα interlaced και όχι prograssive, οπότε εκεί εξ ορισμού μιλάμε για επέμβαση του scaler του προβολικού).
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Χανδόλιας Νίκος » 26 Ιουν 2010, 22:31

@dim459: Η σύνδεση υπολογιστή-τηλεόρασης έγινε με hdmi καλώδιο, κατόπιν από το ati c.c.c. (διαχείριση οθονών) μου έδωσε επιλογή να διαλέξω profile για την τηλεόραση. Μεταξύ των επιλογών ήταν το 1920x1080p 24f, το οποίο και επέλεξα. Η τηλεόραση έδειξε όντως το σήμα 1920χ1080p 24 και οι ταινίες που δοκίμασα είχαν εξαιρετική κίνηση. Το μόνο πρόβλημα με τους κλειστούς οδηγούς είναι το έντονο tearing που έχω. Η μόνη λύση που έχω βρει είναι η απενεργοποίηση των οπτικών εφέ και η επιλογή του gl αντί του xv στο output του smplayer.

@logari81: Η επιλογή της nvidia είναι λόγω της πολύ καλής υποστήριξης σε hd videos. Το έχω δει σε αρκετά forum και το έχω δει και στην πράξη με μια απλή nvidia gt220, η οποία έκανε παπάδες με απλό διπύρηνο επεξεργαστή, με ενεργοποιημένο το vdpau. Ξέρω ότι αναγκαστικά θα πάω σε κλειστό driver, αλλά δεν με πειράζει τόσο.
PC: AMD PHENOM II x4 925, 4gb DDR3-RAM, onboard ATI RADEON HD4200 κάρτα γραφικών
Κάρτα ήχου SOUNDBLASTER LIVE! USB 24bit
Router ZTE ZXHN H168N / ISP: Wind
Λειτουργικό: Ubuntu 14.04 64bit

Smartphone: Samsung Galaxy Note II N-7100
Χανδόλιας Νίκος
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 26 Ιουν 2010, 22:47

Μην ακούς μπαρούφες κι ό,τι διαβάζεις από δω κι από κει στο διαδίκτυο :!: (η ΑΤΙ είναι ότι καλύτερο για κάρτες γραφικών, ειδικά αν παίζεις και παιχνίδια που θέλουν υποστήριξη 3D :thumbup: , κι είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για ΗD βίντεο). Εγώ πάντως θα σου πρότεινα να εγκαθιστάς τον οδηγό για την κάρτα γραφικών που έχεις μόνο μέσα από το λειτουργικό κι όχι μέσω της σελίδας της ΑΤΙ. Ο λόγος είναι κυρίως ότι οι οδηγοί που υπάρχουν στα αποθετήρια είναι ήδη ελεγμένοι και δουλεύουν κατά κανόνα άψογα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση έχεις μεν τον πιο καινούριο, αλλά δεν έχουν στρώσει τα bugs ακόμα. ;)
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Χανδόλιας Νίκος » 26 Ιουν 2010, 23:04

Epirotes έγραψε:Μην ακούς μπαρούφες κι ό,τι διαβάζεις από δω κι από κει στο διαδίκτυο :!: (η ΑΤΙ είναι ότι καλύτερο για κάρτες γραφικών, ειδικά αν παίζεις και παιχνίδια που θέλουν υποστήριξη 3D :thumbup: , κι είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για ΗD βίντεο). Εγώ πάντως θα σου πρότεινα να εγκαθιστάς τον οδηγό για την κάρτα γραφικών που έχεις μόνο μέσα από το λειτουργικό κι όχι μέσω της σελίδας της ΑΤΙ. Ο λόγος είναι κυρίως ότι οι οδηγοί που υπάρχουν στα αποθετήρια είναι ήδη ελεγμένοι και δουλεύουν κατά κανόνα άψογα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση έχεις μεν τον πιο καινούριο, αλλά δεν έχουν στρώσει τα bugs ακόμα. ;)

Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο για τα hd videos το έχω διαβάσει επανειλημμένα στο διαδίκτυο και από άτομα που φαινόταν να έχουν γνώσεις επί του θέματος. Τα παιχνίδια ούτως ή άλλως δεν με ενδιαφέρουν.
Άσχετο αλλά μόνο εγώ έχω tearing με τους κλειστούς οδηγούς? Κάποιος άλλος έχει παρόμοιο πρόβλημα?
PC: AMD PHENOM II x4 925, 4gb DDR3-RAM, onboard ATI RADEON HD4200 κάρτα γραφικών

Χανδόλιας Νίκος
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 27 Ιουν 2010, 04:14

Μάλλον, εγώ πάντως δεν διαπιστώνω κανένα πρόβλημα με τον κλειστό οδηγό από τα αποθετήρια. :D Όσο για τα hd videos, όντως κάποιες μετρήσεις δείχνουν να προηγείται η nvidia, αλλά οι διαφορές είναι γενικά μικρές και πρέπει να χρησιμοποιηθεί και λογισμικό PureVideo που πρέπει να το αγοράσεις. Γενικά, οι ποιότητα εξαρτάται πολύ από τα codecs που χρησιμοποιούνται και πόσο καλά συνεργάζονται αυτά με το υλικό σου. Πιστεύω ότι ακόμα κι αν αγοράσεις nvidia δεν θα δεις μεγάλη διαφορά στην ποιότητα των hd βίντεο. ;)
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Clouzo » 27 Ιουν 2010, 04:57

Έχω και εγώπρόβλημα με τους κλειστούς ..βλέπω ταινίες σαν τρελός και hd (BDrip - BR-...) είναι σημαντικό για εμένα να παίζουν καλά οι ταινίες ...οι ανοιχτοί οδηγοί λειτουργούν τέλεια ..βλέπω ταινίες με το VLC ..
Σε ξένα forum διάβασα ότι μπορείς να αποφύγεις το tearing με το να βάλείς στο output Χ11...αλλά και πάλι θα έχεις το ίδιο πρόβλημα στο youtube ...αν δεν σε ενδιαφέρει το compiz ( εγώ με KDE και KWIN έχω ικανοποιητικότατα εφε με τους ανοιχτούς!!!!)και τα εφε βάλε τους ανοιχτούς να δείς την υγεία σου..
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Όχι┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: kubuntu 11.10 x64 Desktop

Προδιαγραφές Desktop ⇛Intel® Core™ 2 Duo E7400 2.8Ghz ~3.2Ghz o/c | 4 Gb DDR2 RAM | Ati HD4850 1Gb VRAM| ASUS P5Q Deluxe
Άβαταρ μέλους
Clouzo
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Χανδόλιας Νίκος » 27 Ιουν 2010, 11:44

Με τους ανοιχτούς όντως δεν έχω tearing, αλλά δεν μπορώ να δώσω 1080p/24fps στην σύνδεση με την τηλεόραση, μου δίνει μόνο 50 ή 60. Μόνο με τους κλειστούς μπορώ να πάρω 24p και για αυτό τους προτιμώ. Σε αρχεία που είναι γυρισμένα σε 23,976fps η θέασή τους στα 50/60 στην tv δίνει μη ομαλή κίνηση.

Χανδόλιας Νίκος
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 27 Ιουν 2010, 22:13

Χανδόλιας Νίκος έγραψε:Με τους ανοιχτούς όντως δεν έχω tearing, αλλά δεν μπορώ να δώσω 1080p/24fps στην σύνδεση με την τηλεόραση

αυτό πιθανότατα λύνεται. Ξέρεις πως δουλεύει το xrandr και πως μπορεις να δοκιμάσεις καρφωτά modelines;
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Χανδόλιας Νίκος » 28 Ιουν 2010, 17:58

logari81 έγραψε:
Χανδόλιας Νίκος έγραψε:Με τους ανοιχτούς όντως δεν έχω tearing, αλλά δεν μπορώ να δώσω 1080p/24fps στην σύνδεση με την τηλεόραση

αυτό πιθανότατα λύνεται. Ξέρεις πως δουλεύει το xrandr και πως μπορεις να δοκιμάσεις καρφωτά modelines;

Thanks for the tip! Έκανα μια έρευνα στο google για το πρόγραμμα που αναφέρεις και εγκατέστησα μέσω του synaptic το grandr. Το βραδάκι θα το δοκιμάσω στην τηλεόραση και θα σας πω αποτελέσματα.

Χανδόλιας Νίκος
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ