Αγορά καινούριας κάρτας γραφικών

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

Re: Αγορά καινούριας κάρτας γραφικών

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 14 Απρ 2013, 01:01

Παιδιά από όσο ξέρω η amd έχει αφιερώσει κάποιους προγραμματιστές που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τον open source driver. Ενώ η Nvidia δεν ασχολείται καθόλου με τον open source driver. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω το αντίθετο από αυτό που αναφέρατε οι περισσότεροι εδώ πέρα. Οι Ati δουλεύουν πιο απροβλημάτιστα και τα προβλήματα που έχουν διορθώνονται πιο εύκολα σε αντίθεση με την nvidia που είτε θα δουλεύει καλά είτε δεν θα δουλεύει και θα έχει κάποιο πρόβλημα το οποίο σχεδόν είναι ακατόρθωτο να διορθωθεί. Όλα αυτά για να μην παρεξηγηθώ είναι μέσα από την εμπειρία μου στους υπολογιστές και ίσως να κάνω και λάθος. Αλλά αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι ενώ εκ πρώτης όψεως οι nvidia φαίνεται ότι δουλεύουν απροβλημάτιστα και out of the box με τον κλειστό πάντα driver, στην πορεία κατά την χρήση θα παρουσιάσουν σχεδόν πάντα κάποια κολήματα στο pc με αποτέλεσμα το pc να κρασάρει χωρίς καν να σου κινεί την υποψία ότι ευθύνεται ο driver της nvidia για αυτό(όπως πχ να σου κρασάρει σε flashplayer σε vlc ή σε compiz klp και να νομίζεις ότι φταίει ο flashplayer ή το vlc ή το compiz ενώ στην πραγματικότητα δεν φταίνε αυτά αλλά o driver της nvidia). Αυτό το έχω ζήσει με το κουτάλι σε έναν υπολογιστή του κολητού μου με nvidia που συνέχεια μου διαμαρτύρεται ότι του κολάει ο υπολογιστής και φταίει πάντα ο κλειστός driver της nvidia ενώ μόλις βάλω τον ανοιχτό όλα δουλεύουν ρολόι εκτός τα γραφικά πάντα που είναι χάλια με τον ανοιχτό driver..

Πάντως μπορεί η nvidia να είναι μεγαλύτερη εταιρία και να έχει μεγαλύτερο παρελθόν και ιστορία στις κάρτες γραφικών αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Έχει κολήσει στις ίδιες τεχνολογίες εδώ και χρόνια και απλά τις βελτιώνει. Οι ΑΤΙ από την άλλη έχουν προχωρίσει πολύ μπροστά και έχουν αναπτύξει περισσότερο την τεχνολογία στις κάρτες γραφικών και σε πολλές τεχνολογίες ήταν και είναι πρωτοπόρα όπως την παράλληλη σύνδεση crosfire και πλέον την λειτουργία των γραφικών μέσα από τον επεξεργαστή που είναι μία νέα τεχνολογία που αναμένεται να αυξήσει κατά πολύ τις δυνατότητες και τις επιδόσεις των γραφικων κλπ. Αλλά δυστηχώς στο linux τις περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες δεν μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε λόγο έλειψης driver και υποστήριξης γενικότερα. Ακόμη και σε benchmarks αν δείτε οι nvidia δεν υπερτερούν κάπου. Απλά έχουν το όνομα.

Όπως και να έχει εγώ πρόσφατα (πριν 1 μήνα περίπου) αγόρασα την Ati sapphire hd7750 και με τον experimental ακόμη driver fglrx παίζω απροβλημάτιστα counter strike και όλα λειτουργούν άψογα και out of the box... Αυτό που μένει τώρα είναι να αγοράσω ένα mouse για gaming με περισσότερα dpi (σκέφτομαι το logitech g500) γιατί δεν βρίσκω στόχο με τίποτα... χαχαχαχα
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Αγορά καινούριας κάρτας γραφικών

Δημοσίευσηαπό koleygr » 20 Απρ 2013, 02:04

Παιδιά,
εχω ενα θεματακι με τηνκαρτα γραφικων μου... εχει κολλήσει το ανεμιστηράκι και λεω να την αλλαξω πριν να εχω τρεχαματα
και παθω και καμια αλλη ζημιά... Η ερώτηση μου ειναι: Θα χρειαστει να ξανακανω εγκατασταση το ubuntu? ή μηπως θα τη βρουν απο μονα τους και θα βαλουν τον αναλογο οδηγο... φοβαμαι δηλαδη πως αμεσως μετα την αλλαγη, δε θα βλεπω τιποτα και θα πρεπει να ξανακανω εγκατασταση... Ελπιζω να κανω λαθος.

Αν καποιος σας ξερει καποιον ασφαλη τροπο για να αλλαξω την καρτσ, ας μου το πει.

θενκς
1 Linux: Χαμηλό ┃ Προγρ: Μέτρια ┃ Αγγλ: Μέτρια
Spoiler: show
DESKTOP:
2 Ubuntu 14.04 3.13.0-43-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity),
Linux Mint 7.1 3.13.0-39-generic 64bit (en_US, Cinamon),
Debian GNU/Linux (7.7) 3.2.0-4-amd64 (en_US, default)
3 Intel Core2 CPU 6600 2.40GHz ‖ RAM 5968 MiB ‖ Gigabyte P35-S3
4 nVidia GT218 [GeForce 210] [10de:0a65] {nouveau}
5 eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 01)
NOTEBOOK:
2 debian 7.7 3.2.0-4-686-pae 32bit(en_US.utf8, default)
3 Intel Atom CPU N270 1.60GHz || RAM 2016 MiB || TOSHIBA KAVAA - TOSHIBA TOSHIBA NB200
koleygr
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: koleygr
Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV