Oδηγοί για καρτες ATI/AMD

...κάρτες γραφικών / προβλήματα εικόνας / τηλεοπτικοί δέκτες
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την κάρτα γραφικών σας και δεν μπορείτε να μπείτε σε γραφικό περιβάλλον,
δοκιμάστε να τρέξετε την παρακάτω εντολή για να ελέγξετε αν το σύστημά σας χρειάζεται πρόσθετους κλειστούς οδηγούς:
jockey-text

Για κάρτα τηλεόρασης δώστε τα αποτελέσματα των παρακάτω εντολών :
lspci -nn (Για εσωτερικές κάρτες pci)
lsusb (Για εξωτερικές κάρτες με σύνδεση usb)

Re: Oδηγοί για καρτες ATI/AMD

Δημοσίευσηαπό beeman » 08 Μαρ 2011, 01:39

καταρχην σε ευχαριστω που ασχοληθικεσ με το προβλημα μου, αλλα αυτεσ τισ ενημερωσεισ που θα τισ βρω? και πωσ θα ξερω οτι ειναι αυτη που θελω
lap top asus intel i3 380m,2.53ghz -amd radeon hd 6370m- memory 4g -
beeman
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 08 Μαρ 2011, 01:46

Epirotes έγραψε:Δεν την βλέπει σωστά

μπα δεν ισχύει αυτο. Το σημαντικό απο το αποτέλεσμα του lspci είναι το νούμερο 1002:68e4 όλα τα υπόλοιπα είτε υπαρχουν είτε δεν υπάρχουν το ίδιο κανει. Επίσης από το αποτέλεσμα του lspci δεν μπορεί να πει κανεις ούτα αν δουλεύει μια συσκευή ούτε αν δεν δουλεύει. Το μόνο που μπορεί να πει ειναι ποια συσκευή είναι.

Η κάρτα σου 1002:68e4 είναι όντως της σειράς HD 6000. Ανοιξε ενα καινούριο θέμα και δώσε μας εκτός από το παραπάνω αποτέλεσμα και το περιεχόμενο του αρχείου
Κώδικας: Επιλογή όλων
gedit /var/log/Xorg.0.log

και το αποτέλεσμα της εντολής:
lsmod
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 29 Μαρ 2011, 12:42

Λοιπόν κυρίες και κύριοι, σας χαιρετώ για άλλη μια φορα, και σας έχω την εξής ερώτηση:
ΠΡΟΛΟΓΟΣ:
Επειδή δεν είμαι πολύ του χαρντγουερ, αλλά και δεν μου αρέσει να παρακολουθώ τις
εξελίξεις στον τομέα αυτό, ρίχνω το μπαλάκι σε εσάς, που ίσως το έχετε ήδη ψάξει.
Έχω μία μητρική M2A-VM της ASUS. Την παλεύω ακόμη μέχρι σήμερα με την onboard
κάρτα γραφικών, η οποία δυστυχώς είναι μία ATI RADEON XPRESS 1200 (ως γνωστόν
για αυτή τη μητρική).
Φυσικά αναγκάστηκα να απενεργοποιήσω το KMS στη μοντούλα radeon, γιατί για κάποιο άγνωστο
λόγο (για εμένα...) ενοχλούσε συνεχώς το σύστημα, προσπαθώντας να βρεί απάντηση από
μόνιτορ, εκεί που δεν υπήρχε συνδεμένο (σε φυσικό επίπεδο). Αυτό έλυσε το πρόβλημά μου
με τα παγωματάκια που μέχρι τότε αντιμετώπιζα. Το θέμα είναι ότι πριν την απενεργοποίηση
του KMS όπως και μετά αυτήν, η απόδοση της αναπαραγωγής βίντεο είναι χάλια.
Αυτό που εννοώ, είναι ότι η εικόνα παρουσιάζει κάτι σαν "σπασίματα" όπως παρατηρείται όταν
δουλεύουμε με τον οδηγό framebuffer, και κάτι σαν γραμμές μέσα στο βίντεο, σε άσχετους χρόνους
και άσχετες θέσεις κάθε φορά αλλά περί το κέντρο σχεδόν πάντα.
Η ροή του βίντεο πάντως δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, εκτός αν μιλάμε για HD βίντεο, όπου
εκεί η απόδοση σέρνεται κυριολεκτικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Έχει κανείς σας ψάξει μήπως, αν με ένα μικροσυντονισμένο /etc/X11/xorg.conf μπορούμε να
πάρουμε καλύτερη απόδοση στην αναπαραγωγή βίντεο, με τη συγκεκριμένη κάρτα;
Δηλαδή, αν κάνουμε ένα:
man radeon

παίρνουμε ένα σωρό ρυθμίσεις που μπορούμε να δώστουμε στον Χ για μικρορύθμιση της μοντούλας.
Τις έχει ψάξει κανείς εκτενώς, και έχετε βγάλει καθόλου συμπεράσματα;
Να επισημάνω φυσικά ότι:
Η μοντούλα που φορτώνω είναι η radeon χωρίς KernelModeSetting (δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο αυτό).
Ο πυρήνας που χρησιμοποιώ είναι generic ubuntu (ο τελευταίος πάντα) για το 10.10
Η RAM μου είναι 2 γίγα στα 667 (αν δεν κάνω λάθος στο 667...) και μένει 1,5 για το σύστημα.
Ο επεξεργαστής είναι AMD Athlon64 X2 Dual Core 4800+
Η διανομή είναι 32bit ubuntu 10.10
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Έχω επίσης και ένα παρτίσιον με Debian Squeeze ( το βασικό μου σύστημα που χρησιμοποιώ περισσότερο),
και εκεί δεν έχω πρόβλημα ούτε με τις γραμμές που προανέφερα, ούτε με το KMS το οποίο είναι ενεργοποιημένο
κανονικά, χωρίς να "τη σπάει" του συστήματος. Βέβαια και εκεί έχω ένα ψιλό "σπάσιμο" στην εικόνα, στις
γρήγορες σκηνές και φυσικά χάλια αναπαραγωγή σε HD.
Να ξαναπώ ότι το "σπάσιμο" που έχω πει πιό πάνω δεν είναι σπάσιμο σε απόδοση, δηλαδή το βίντεο δεν κολλάει
(σε SD μιλώντας), αλλά σπάει η εικόνα, σαν να χωρίζεται σε τομείς, που για ελάχιστο χρόνο προλαβαίνεις και εντοπίζεις.
Ευχαριστώ!
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 29 Μαρ 2011, 13:01

http://manpages.ubuntu.com/manpages/jau ... eon.4.html

αναζητώντας για tearing, φαίνεται ότι τα παρακάτω είναι σχετικά...

XV_VSYNC
"DisplayPriority"
"EXAVSync"

Με το product id της κάρτας, θα μπορέσεις πιθανότατα να βρεις περισσότερα σχετικά αποτελέσματα.
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 30 Μαρ 2011, 10:34

Λοιπόν... νά' μαι πίσω πάλι...
Αφού μάλλον κανείς δεν το έχει ψάξει, είπα να το ψάξω εγώ.
Μετά από άπειρες δοκιμές με το αρχείο /etc/X11/xorg.conf έχω να πω ένα πράγμα... ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ!!!
Φαίνεται ότι η μοντούλα που φορτώνει ο Χ, έχει ήδη τις καλύτερες ρυθμίσεις που θα ήταν δυνατό να γίνουν, από
προεπιλογή, οπότε ότι κι' αν αλλάζω ή δεν κάνει διαφορά, ή κάνει προς το χειρότερο :-(
Σίγουρα όλοι καταφεύγετε στην εξής απλή λύση:
Αγοράζετε μία NVIDIA, και τελειώνει η φασαρία. Και καλά κάνετε! Και εγώ είμαι ταγμένος υπέρ της Nvidia από
χρόνια. Δύο φορές είχα ΑΤΙ κάρτα γραφικών σε όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με τους υπολογιστές, και οφείλω
να ομολογήσω, ότι και τις δύο φορές δεν ήμουν ευτυχισμένος χρήστης, μέχρι που τις άλλαξα.
Και στο εν λόγω μηχάνημα, Νvidia κάρτα είχα εξ αρχής. Απλά την χάρισα στον αδελφό μου, με σκοπό να πάρω
μία νεότερης γενιάς, αλλά στο μεσοδιάστημα "σφήνωσα" μήπως και την καταφέρω να δουλέψει ικανοποιητικά.
Την onboard εννοώ φυσικά, που όπως έχω πει είναι μία RADEON XPRESS Χ1200 σε M2A-VM μητρική.
Επειδή δεν βλέπω φως όμως, και επειδή δεν βλέπω και την μοντούλα radeonhd να υπάρχει πλέον στα αποθετήρια,
ώστε να έκανα μερικές δοκιμές και με αυτή τη μοντούλα, καταλήγω στις εξής 4 λύσεις:
1) Περνάω CentOS 5.5 στο εν λόγω μηχάνημα, το οποίο χρησιμοποιεί Xorg 7.1 μέχρι σήμερα, και θα έχει για αρκετά ακόμη χρόνια (7 νομίζω) ενημερώσεις.
2) Περνάω Ubuntu 8.04.x και μένω χωρίς ενημερώσεις άμεσα ή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
3) Δίνω μία τελευταία ευκαιρία με οδηγούς από Xorg-edgers
4) Προσπαθώ να υποβιβάσω τον Xorg του ubuntu 10.10 σε κάτι της σειράς 7.x (το πολύ 7.4 λέει το σάϊτ της ati/amd)
ΤΩΡΑ:
1) Στις δύο πρώτες περιπτώσεις, παρόλο που η πρώτη φαίνεται πιό δελεαστική, μένω χωρίς εργαλεία που πραγματικά
θα μου λείψουν, και ξέρω ότι δεν θα αντέξω για πολύ χωρίς αυτά. Επίσης θα προτιμούσα ubuntu αντί του CentOS,
μιάς και νοιώθω πολύ πιό άνετα όταν χρησιμοποιώ Debian based systems από ότι RedHat based.
2) Η τρίτη περίπτωση, δεν νομίζω ότι θα κάνει κάτι περισσότερο από το να μου φέρει έξτρα δουλειά συντήρησης στο σύστημα.
Αν το έχει ψάξει κανείς και νομίζει ότι αξίζει τον κόπο, παρακαλώ πολύ να με ενημερώσει.
3) Η τέταρτη είναι που με δελεάζει περισσότερο, μιάς και απολαμβάνω πραγματικά να δουλεύω με ubuntu 10.04 - 10.10, αλλά
δεν έχω ιδέα αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Οπότε...
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πιστεύετε ότι θα ήταν δυνατό να υποβιβάσω τον Xorg στο ubuntu 10.04 - 10.10 ;;;;;
Άντε βρε γκουρού του Λίνουξ εκεί έξω, δώστε τα φώτα σας!!!!
Ευχαριστώ!
Κυρίως Desktop: MoBo: GA-MA78GM-S2H | CPU: AMD Phenom(tm) II X4 920 2.80 GHz | VGA: NVIDIA Corporation GF119 [GeForce GT 610] | RAM: 3GB DDR2 800 | Audio: Realtek ALC889A (ATI SB) | Audio: NVIDIA Corporation GF119 HDMI | OS: Debian jessie 64bit
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Fedil » 30 Μαρ 2011, 11:42

Εγω παιδια εχω αλλο προβλημα πλεον. Εχω καταλαβει οτι εδω και καιρο δεν εχει εγκατασταθει ο driver καλα στο συστημα μου. Χρησιμοποιω τον fglrx. Το θεμα ειναι οτι

1)δεν ξερω ποια εκδοση xorg εχω
2) πως να την κανω αναβαθμιση
3) δεν ξερω πως να εγκαταστησω εκεινο το XFree86-Mesa-libGL
4) τι ειναι εκει το xorg-edgers fresh X crack και αν πρεπει να το εχω εγκατεστημενο στο συστημα μου
5) ποιο xserver πρεπει να εχω εγκατεστημενο τελικα;

Μπορειτε να με βοηθησετε;
Τελευταία επεξεργασία από Fedil και 30 Μαρ 2011, 11:46, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Debian 10 Buster 64bit
Intel Core i5 CPU M 430 2.27GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Dell Inc. 0JY92C - Dell Inc. Inspiron 1564
ATI Manhattan [Mobility Radeon HD 5400 Series] [1002:68e0]
eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02) ⋮ eth2: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Fedil
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 30 Μαρ 2011, 11:44

xXx έγραψε:Φυσικά αναγκάστηκα να απενεργοποιήσω το KMS στη μοντούλα radeon, γιατί για κάποιο άγνωστο
λόγο (για εμένα...) ενοχλούσε συνεχώς το σύστημα, προσπαθώντας να βρεί απάντηση από
μόνιτορ, εκεί που δεν υπήρχε συνδεμένο (σε φυσικό επίπεδο). Αυτό έλυσε το πρόβλημά μου
με τα παγωματάκια που μέχρι τότε αντιμετώπιζα. Το θέμα είναι ότι πριν την απενεργοποίηση
του KMS όπως και μετά αυτήν, η απόδοση της αναπαραγωγής βίντεο είναι χάλια.

Μην προσπαθείς να βρεις λύση χωρις KMS, το KMS δουλεύει πιο αξιόπιστα πλέον από το UMS.

viewtopic.php?f=4&t=16567&hilit=%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1+%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B1

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 30 Μαρ 2011, 11:46

Fedil έγραψε:τι ειναι εκει το xorg-edgers fresh X crack και αν πρεπει να το εχω εγκατεστημενο στο συστημα μου

αν χρησιμοποιείς τον fglrx απαγορεύεται να έχεις πακέτα από το xorg-edgers.

logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Fedil » 30 Μαρ 2011, 12:12

Ναι αλλα δεν εχω καταλαβει αν πρεπει να εχω εγκατεστημενο κατι που να αρχιζει σε xserver και ποιο. Χρειαζεται να κανω upgrade το xorg; Εκεινο το XFree86-Mesa-libGL που λεει μεσα στο installation manual τι ακριβως ειναι και που το βρησκω; Εχω μπερδευτει πολυ με ολα αυτα.
Debian 10 Buster 64bit
Intel Core i5 CPU M 430 2.27GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Dell Inc. 0JY92C - Dell Inc. Inspiron 1564
ATI Manhattan [Mobility Radeon HD 5400 Series] [1002:68e0]
eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02) ⋮ eth2: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Fedil
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xXx » 01 Απρ 2011, 12:11

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας κατ' αρχάς, pros και logari81...
logari81 έγραψε:Μην προσπαθείς να βρεις λύση χωρις KMS, το KMS δουλεύει πιο αξιόπιστα πλέον από το UMS.

Δηλαδή αν το ενεργοποιήσω πάλι (το KMS), και ρυθμίσω να μη κάνει poll για μόνιτορ, θα έχω και καλύτερα αποτελέσματα
στην αναπαραγωγή βίντεο; Τέσπα... θα το κάνω και έτσι, και θα ξαναδημοσιοποιήσω εδώ τα αποτελέσματα.
Αρκεί να το "δεχτεί" και να μη μου κάνει πάλι τα κολληματάκια, γιατί είναι άκρως ενοχλητικά...
Άβαταρ μέλους
xXx
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Κάρτες Γραφικών / Εικόνα / TV