Αγόρασα μόλις χθες το Sony Vaio VPCF23P1E/B με κάρτα γραφικών nVidia GeForce GT 540M. Έκανα πλήρη εγκατάσταση των Ubuntu 10.04 (dual boot με Windows 7). Το πρόβλημα είναι ότι η ανάλυση της οθόνης είναι πάρα πολύ μικρή (800x600) σε αντίθεση με το 1900x1080 που έχω στα Windows. Στα Monitor Options οι μόνες διαθέσιμες αναλύσεις είναι αυτή και μία μικρότερη. Έψαξα πολύ στο internet και δοκίμασα κάποιες από τις προτεινόμενες λύσεις για παρόμοια προβλήματα. Δοκίμασα να προσθέσω την επιλογή για μεγαλύτερη ανάλυση μέσω xrandr (cvt 1900 1080, xrandr -- newmode <Modeline>, xrandr --addmode <output του newmode>), μπαίνει κανονικά το option για 1900x1080 αλλά όταν το επιλέγω, παίρνω error "could not set configuration for CRTC 262". Δοκίμασα το ίδιο και με πολύ μικρότερες αναλύσεις, τίποτα.
Δοκίμασα να αλλάξω και το xorg.conf, αλλά είναι ένα κενό αρχείο και δεν ξέρω αν γίνει καμιά στραβή αν γράψω κάτι...
Απ'ότι καταλαβαίνω είναι πρόβλημα συμβατότητας της κάρτας με το ubuntu?
Έχω απογοητευτεί λίγο (οκ, πολύ) γιατί χρειάζεται να δουλεψω σε Ubuntu αλλά με αυτή την ανάλυση είναι αδύνατον. Και το χειρότερο είναι ότι είναι καινούργιο το laptop...
Αν κάποιος μπορεί να βοηθήσει θα είμαι ευγνώμων! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
(1000 συγνώμη αν υπάρχει ήδη thread για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δεν βρήκα κάποιο...)
EDIT: Βρήκα http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=37&t=21941 που αναφέρεται σε παρόμοιο πρόβλημα.
Ακολούθησα τα βήματα αυτού του post:
johnyb98 έγραψε:Το πράγμα όσο πάει και χειροτερεύει.
320x240
640x480 (επιλεγμένη).
Όλα έχουν γίνει πολύ μεγάλα και τώρα πιά άρχισα να στέλνω τα μηνύματα από το laptop.
Το nvidia-settings είναι εγκατεστημένο. Όταν το έτρεξα, αρχικά, μου έβγαζε μήνυμα:
"You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run 'nvidia-xconfig' as root), and start the X server.
Τρέχω
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo nvidia-xconfig
και πήρα
Using X configuration file: "/etc/X11/xorg.conf".
Backed up file '/etc/X11/xorg.conf' as '/etc/X11/xorg.conf.backup'
New X configuration file written to '/etc/X11/xorg.conf'
Έκανα επανεκκίνηση και τελικά το
System > Administration > NVIDIA X Server settings
άνοιξε. Δυσκολεύομαι πολύ λογω ανάλυσης να δω τα settings. Τέλος πάντων, όταν βρήκα το resolution, ήταν στο Auto. Πήγα στο drop down list να το αλλάξω, αλλά είχε μόνον
320x240
640x480 (επιλεγμένη).
Το monitors.xml το έχω σβήσει. Τίποτα.
αλλά όταν δίνω
sudo nvidia-xconfig
παίρνω
command not found