Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και εδώ είναι οι εικόνα από unity 3d με κλειστούς.

Που η διαφορά στα fps είναι λιγότερη υπέρ των σκληρών.
Άρα συμπεραίνω, βρισκόμενος πάντα εκτός θέματος, την βελτίωση στο σκέλος της απόδοσης που έχουν δει οι ανοικτοί οδηγοί, φτάνοντας στο 50% της απόδοσης των κλειστών.(τους κλειστούς τους έχω σε 12.04 και τους ανοικτούς σε 13.10)
Φυσικά βλέπουμε άλλη μια φορά το μεγάλο ρόλο που παίζει το γραφικό περιβάλλον, ρίχνοντας την απόδοση σε unity 3d περίπου στα 2/3 από το mate(και lxde που δοκίμασα είχε την ίδια απόδοση με το mate).
Συνοψίζω
Κλειστοί, mate, 12.04. μέσο όρο fps 2900
Κλειστοί, unity 3d,12.04 μέσο όρο fps 2000
Ανοικτοί, unity 3d, 13.10 μέσο όρο fps 900
Τα παραπάνω αφορούν το δικό μου hardware, κάντε συγκρίσεις στο δικό σας.
Βέβαια όταν έρθει κανονικά το 13.10 θα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις που θα οφείλονται σε νεότερη έκδοση mesa(9.2) και πυρήνα(3.10 ή 3.11). Θα έχει και υποστήριξη για hardware acceleration, αλλά όχι το πολυαναμενόμενο power management, ούτε και υποστήριξη για υβριδικά γραφικά (δηλαδή για παράδειγμα την δεύτερη κάρτα μου, ενώ την βλέπει πάλι δεν θα την χρησιμοποιεί, είναι θέμα Xorg και από ότι λένε ούτε στην 11.4, ίσως στην 11.5)
Από το 14.04 με τον mir υπάρχουν μαύρα μεσάνυχτα όσων αφορά τις βελτιώσεις στο υποσύστημα γραφικών, μάλλον σταθερά θα μείνουν τα πράγματα, με μόνη αλλαγή τον mir αντί του Xorg) Ειδικά για τους κλειστούς, άγνωστες οι βουλές των nvidia-amd.